22. mar 2018

Permanent afgiftsreduktion vil sikre varmepumper

Størrelsen på den afgiftsreduktion, der er aftalt på elafgiften, er passende, men bør gøres permanent, hvis man vil sikre udbredelse af store varmepumper i fjernvarmen.

- Den nuværende reduktion er en god start, men det kan desværre ikke stå alene, hvis vi skal sikre udbredelse af varmepumper. Der er det nødvendigt at kigge på selskabernes investering over hele investeringsperioden, siger økonomisk konsulent Anders Jespersen fra Dansk Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard.

Dansk Fjernvarme har netop afleveret høringssvar til det lovforslag, der ophæver den politisk vedtagne reduktion af elvarmeafgiften til lov. Lovforslaget går ud på at sikre en sænkelse af elvarmeafgiften med 15 øre fra maj 2018 til 31. december 2019 og yderligere 5 øre i 2020.

Hos Dansk Fjernvarme hilser man reduktionen velkommen.

- En af de store knaster, der står i vejen for, at fjernvarmeselskaberne i stor stil kan investere i eldrevne varmepumper, er de mange afgifter. Sammen med de skæve elnettariffer, påfører de fjernvarmeselskaberne så mange udgifter, at økonomien ikke løber rundt, og selskaberne undlader derfor at investere i varmepumperne. Derfor er vi rigtig glade for den reduktion af elafgiften, der nu er aftalt, siger Anders Jespersen, der er økonomisk konsulent i fjernvarmeselskabernes forening, Dansk Fjernvarme.

Fra 1. januar 2021 er der imidlertid kun en politisk aftale omkring en 10 øres sænkning af elvarmeafgiften i forhold til 2018-niveau. Politisk har man dog til hensigt at sikre en samlet større afgiftssænkning på niveau med den samlede sænkning i 2020 på 20 øre.

- Den nuværende reduktion er en god start, men det kan desværre ikke stå alene, hvis vi skal sikre udbredelse af varmepumper. Der er det nødvendigt at kigge på selskabernes investering over hele investeringsperioden og sikre, at de har sikkerhed for deres investering. Vi bakker derfor fuldt og fast op om den aftale politikerne har indgået om, at denne reduktion skal gøres permanent, siger Anders Jespersen.

Husk fordelen ved det kollektive system
Dansk Fjernvarme mener desuden, at niveauet for den reduktion, der er lagt op til her, er det helt rigtige. Sænkes elafgiften yderligere, vil det give den stik modsatte effekt af at sikre udbredelse af varmepumper i fjernvarmen, da individuel opvarmning får øget sin konkurrenceevne.

- Den værdi, varmepumpen giver det kollektive varmesystem får du ikke andre steder. I fjernvarmen kan du netop lagre energien og derfor også bruge store mængder el fra vindmøllerne, når vingerne snurrer allermest. Derfor giver det ikke mening at udhule den lagerkapacitet, vi har i fjernvarmen, ved at styrke grundlaget for individuel opvarmning, lyder det fra Anders Jespersen, der fortsætter:

- Det er meget svært at finde økonomiske argumenter eller andre hensyn til energisystemet for en større reduktion i elafgiften. Hvis man politisk beslutter sig for, at en skattelettelse skal ske via elafgiften, så kan man selvfølgelig gøre det. Men så skal man også være opmærksom på de negative konsekvenser, det vil have for vores muligheder for at sikre omkostningseffektiv grøn omstilling i et sammenhængende energisystem, siger Anders Jespersen.

 

Læs Dansk Fjernvarmes høringssvar her

Nyheder

26. apr 2018

Haderup: "Udspillet har gode incitamenter for en varmepumpe hos os"

Regeringens skitserede ophævning af kraftvarmekravet og brændselsbindingen samt den sænkede elafgift leder Haderup Kraftvarmeværk i retning af en luft til luft-varmepumpe.

26. apr 2018

Sønderborg: "Et godt skridt i den rigtige retning"

Regeringens udspil til en ny energiaftale modtages positivt af Sønderborg Fjernvarme, der dog gerne ser en ens behandling af alle værker omkring ophævelse af bindinger.

26. apr 2018

HOFOR: "Gode initiativer i energiudspil"

Regeringen præsenterede torsdag formiddag deres udspil til en ny energiaftale. Flere af forslagene får roser med på vejen fra hovedstadens forsyningsselskab, HOFOR.

24. apr 2018

Ny stor havmøllepark bør ligge ved Horns Rev

En kommende havmøllepark bør placeres hvor den producerer mest og hvor efterspørgslen efter strøm er størst, lyder det fra borgmesteren i Esbjerg. Dansk Fjernvarme efterlyser plan for, hvad vi skal bruge den grønne strøm til.

20. apr 2018

Informationsmøde om kommende kraftvarmeudbud

Nyt udbud af el-kapacitet fra kraftvarmeværkerne i Dansk Kraftvarme Kapacitet til elhandlerne er på trapperne.

19. apr 2018 Generalforsamling

Dansk Fjernvarme vælger ny bestyrelse

På en generalforsamling har Dansk Fjernvarme valgt ny bestyrelse. Formand og næstformænd udpeges på kommende bestyrelsesmøde.

18. apr 2018 Energi på toppen

Politikerne: Ny energiaftale skal løse den gordiske knude

Der skal findes løsninger, der sikrer bedre samspil mellem energiteknologierne. Og der skal findes løsning på udfordringen med bortfald af grundbeløb, lød det fra det politiske panel på Energi på Toppen.

18. apr 2018

Borgmestre til regeringen: Indstil detailstyringen af vores selskaber

I et fælles brev til energi-, forsyning- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, opfordrer borgmestrene fra landets fem største kommuner, regeringen til at rulle deres planer om regulering og detailstyring af varmesektoren tilbage. Dansk Fjernvarme er helt enig med borgmestrene.

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

11. apr 2018

Udvikling skal komme alle til gode

Virksomheden Kamstrup har et tæt samarbejde med de danske fjernvarmeselskaber, når det gælder udvikling og innovation. Divisionsdirektør Knud Bonde tvivler på, det kunne lade sig gøre i samme omfang med en kommerciel sektor.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

18. maj 2018 Presseklip

Energiudspil overser solen

LÆS I DAG: Energiudspil overser solen. Det mest grønne energiudspil nogensinde? Sønderborg Forsyning klar til omfattende fjernvarmeprojekt. Slut med damp udenfor søerne. Gram holder informationsmøde om prisstigninger

17. maj 2018 Presseklip

Politikere er skeptiske i forhold til forblivelsespligt

LÆS I DAG: Politikere er skeptiske i forhold til forblivelsespligt. Svendborgs kraftvarmeværk skal lukkes. Lukning kan gøre fjernvarme billigere og grønnere på Sydfyn.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. maj 2018 Presseklip

Esbjergs borgmester formand for Dansk Fjernvarme

LÆS I DAG: Esbjergs borgmester formand for Dansk Fjernvarme. Grøn omstilling og vækst passer sammen, mener klimaminister. Alle har fjernvarme i Hurup. Omsider fjernvarme i rørene til Hillested. Haster med at ombygge værker. Stadig mulighed for blokade ved Amagerværket.

15. maj 2018 Presseklip

Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed

LÆS I DAG:  Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Billig strøm dårligt for den grønne bevidsthed. Departementschef vil have energiforhandlinger sikkert i mål. Kemiker skal se på sammenhængene energisystem. Skotter skal have dansk fjernvarme. Regioner går med i ny energisamarbejde. SK Forsynings nye skorsten og kedel hejses på plads. Bramming Fjernvarme leder fortsat efter læk. 100 til åbent hus hos Veddum-Skelund-Visborg.

14. maj 2018 Presseklip

Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper

LÆS I DAG: Lavere elvarmeafgift vil fortrænge biomasse for varmepumper. Energikoncerner er udtaget til stikprøvekontrol. Nye tal viser større forurening fra brændeovne. Strid om varmepris kan koste forbrugerne dyrt. Grønt lys for grønt brændsel i Skive. Fjernvarme på vej til flere nye byer. Sunds sænker igen prisen på fjernvarme. Stadig flere spørgsmål end svar efter geotermisagen i Viborg.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

14. maj 2018 Navnenyt

Ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Energistyrelsens direktør Morten Bæk er ny departementschef i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

03. maj 2018 Navnenyt

Mindeord over Henning Elmstrøm

Næstformand for Nørre Alslev Fjernvarmeværk, Gert Clausen, skriver mindeord over formand Henning Elmstrøm.  

03. maj 2018 Navnenyt

Henrik Andersen fylder rundt

Projektchef i DFP, Henrik Andersen, fylder 60 år den 22. maj.

02. maj 2018 Navnenyt

Ny direktør i DIN Forsyning

Christian Udby Olesen begynder som adm. direktør for DIN Forsyning 1. august. 


 

30. apr 2018 Navnenyt

Løgumkloster Fjernvarme fylder 60

Jubilæet fejres den 22. maj.