22. mar 2018

Permanent afgiftsreduktion vil sikre varmepumper

Størrelsen på den afgiftsreduktion, der er aftalt på elafgiften, er passende, men bør gøres permanent, hvis man vil sikre udbredelse af store varmepumper i fjernvarmen.

- Den nuværende reduktion er en god start, men det kan desværre ikke stå alene, hvis vi skal sikre udbredelse af varmepumper. Der er det nødvendigt at kigge på selskabernes investering over hele investeringsperioden, siger økonomisk konsulent Anders Jespersen fra Dansk Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard.

Dansk Fjernvarme har netop afleveret høringssvar til det lovforslag, der ophæver den politisk vedtagne reduktion af elvarmeafgiften til lov. Lovforslaget går ud på at sikre en sænkelse af elvarmeafgiften med 15 øre fra maj 2018 til 31. december 2019 og yderligere 5 øre i 2020.

Hos Dansk Fjernvarme hilser man reduktionen velkommen.

- En af de store knaster, der står i vejen for, at fjernvarmeselskaberne i stor stil kan investere i eldrevne varmepumper, er de mange afgifter. Sammen med de skæve elnettariffer, påfører de fjernvarmeselskaberne så mange udgifter, at økonomien ikke løber rundt, og selskaberne undlader derfor at investere i varmepumperne. Derfor er vi rigtig glade for den reduktion af elafgiften, der nu er aftalt, siger Anders Jespersen, der er økonomisk konsulent i fjernvarmeselskabernes forening, Dansk Fjernvarme.

Fra 1. januar 2021 er der imidlertid kun en politisk aftale omkring en 10 øres sænkning af elvarmeafgiften i forhold til 2018-niveau. Politisk har man dog til hensigt at sikre en samlet større afgiftssænkning på niveau med den samlede sænkning i 2020 på 20 øre.

- Den nuværende reduktion er en god start, men det kan desværre ikke stå alene, hvis vi skal sikre udbredelse af varmepumper. Der er det nødvendigt at kigge på selskabernes investering over hele investeringsperioden og sikre, at de har sikkerhed for deres investering. Vi bakker derfor fuldt og fast op om den aftale politikerne har indgået om, at denne reduktion skal gøres permanent, siger Anders Jespersen.

Husk fordelen ved det kollektive system
Dansk Fjernvarme mener desuden, at niveauet for den reduktion, der er lagt op til her, er det helt rigtige. Sænkes elafgiften yderligere, vil det give den stik modsatte effekt af at sikre udbredelse af varmepumper i fjernvarmen, da individuel opvarmning får øget sin konkurrenceevne.

- Den værdi, varmepumpen giver det kollektive varmesystem får du ikke andre steder. I fjernvarmen kan du netop lagre energien og derfor også bruge store mængder el fra vindmøllerne, når vingerne snurrer allermest. Derfor giver det ikke mening at udhule den lagerkapacitet, vi har i fjernvarmen, ved at styrke grundlaget for individuel opvarmning, lyder det fra Anders Jespersen, der fortsætter:

- Det er meget svært at finde økonomiske argumenter eller andre hensyn til energisystemet for en større reduktion i elafgiften. Hvis man politisk beslutter sig for, at en skattelettelse skal ske via elafgiften, så kan man selvfølgelig gøre det. Men så skal man også være opmærksom på de negative konsekvenser, det vil have for vores muligheder for at sikre omkostningseffektiv grøn omstilling i et sammenhængende energisystem, siger Anders Jespersen.

 

Læs Dansk Fjernvarmes høringssvar her

Nyheder

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fokus på overskudsvarme i nyt energiudspil

Afgifterne skal reduceres, så overskudsvarmen kan udnyttes. Sådan lyder det fra minister for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt ved indvielsen af ny varmepumpe i Køge. Se indslag fra indvielsen under artiklen.

22. mar 2018 Konferencer

Billedhjul: Grundbeløb er en bunden opgave

Da Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien holdt Energipolitisk Konference, lovede Folketingets energiordførere en løsning på grundbeløbets bortfald.

22. mar 2018

Brian Mikkelsen: Attraktive rammevilkår skal sætte turbo på fjernvarmeeksport

Energi- og fjernvarmesektoren er med til at holde hånden under en stærk industri, og det skal vi værne om og udvikle – det var budskaberne fra erhvervsminister Brian Mikkelsen på Energipolitisk Konference.

22. mar 2018

Danfoss: Vi skal op på en anden klinge

Verden er ved at få øjnene op for fjernvarme, mener Danfoss. Derfor ønsker koncernen, at den næste energiaftale bliver et bredt langtrækkende forlig, så den positive udvikling kan fortsætte.

22. mar 2018

Aalborg CSP: Vi udvikler og forfiner løsninger i Danmark

Det danske marked er vigtigt for solfangerproducenten Aalborg CSP. Det er her de udvikler deres løsninger, som de siden kan sælge til udlandet. Derfor er en stabil energipolitik vigtig.

16. mar 2018

Fornuftig udmelding af Lilleholt

I regeringens kommende energipolitiske udspil, vil der komme forslag om både elvarmeafgift og bedre udnyttelse af overskudsvarme, siger ministeren i dagens Børsen. Dansk Fjernvarme roser ministerens udmelding.

15. mar 2018

Energitilsynet kigger på overdækning

Energitilsynet vil lave en mere målrettet kontrol med fjernvarmeselskabernes overdækning. Dansk Fjernvarme hilser beslutningen velkommen.

12. mar 2018

Pas på telefonsælgere med billig fjernvarme

En forbruger ved Smørum Kraftvarme er blevet kontaktet af en sælger med billig fjernvarme, der ringer fra et nummer, der hører hjemme i Singapore.

09. mar 2018

Kraftvarmekrav og brændselsbinding står i vejen

Krav om at fjernvarmeselskaber skal producere el og varme kan risikere at hindre udbredelse af varmepumper i fjernvarmen. Ligesom brændselsbinding til naturgas vanskeliggør, at varmekunder får den billigste grønne forsyning. Dansk Fjernvarme mener, kravene må væk.

19. apr 2018 Navnenyt

Uffe Bro siger farvel som æresmedlem af Dansk Fjernvarme

Efter 25 år som formand takkede Uffe Bro af efter årets generalforsamling og blev hædret som æresmedlem.

19. apr 2018 Presseklip

Industrien vil have klare rammer for det danske marked

LÆS I DAG: Industrien vil have klare rammer for det danske marked. Energistyrelsen afviser sortsyn i fremskrivning. Verdo trækker fjernvarmerør under motorvejen. Efter afviste klager er vejen banet for halmværk på Nordals. Ringe Fjernvarme vil have solvarme. Fors udvider fjernvarmen. Droner over Solrød.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

18. apr 2018

Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter

LÆS I DAG: Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter. Energieffektivisering er centralt for ny energiaftale. Borgmester forsvarer fælleseje i forsyningen. Fjernvarmen på vej til Vindinge

17. apr 2018 Presseklip

Regeringen klar med "markant sænkelse" af elafgiften

LÆS I DAG: Regeringen klar med »markant sænkelse« af elafgiften. S vil målrette afgiftslettelser. Overskudsvarme kompenserer for grundbeløbet i Grindsted. Minister kritiseres for utydelig grøn udmelding

16. apr 2018 Presseklip

Datacentre vil stå for en tredjedel af elforbruget

LÆS I DAG: Datacentre vil stå for en tredjedel af elforbruget. Forsyningsselskaber lægger lønninger frem. Nordiske lande bør samarbejde om grøn omstilling. Bananer fra skibssammenstød bliver til varme

 

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

18. apr 2018 Navnenyt

Projektleder til DFP

Anita Schultz begynder hos DFP den 1. maj. 

17. apr 2018 Navnenyt

Jørgen Risom til DFP

Jørgen Risom forlader Energistyrelsen og er ny projektchef for DFP. 

17. apr 2018 Navnenyt

Ny direktør for Gudenådalens Energiselskab

Jan Dansbo har overtaget efter Charles Hansen i Bjerringbro.

16. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper til Dansk Fjernvarme

22-årige Katarina Siebuhr Kristiansen er ny studentermedhjælper i Politisk Økonomisk Sekretariat i København.

11. apr 2018 Navnenyt

Nye medlemmer af SK Forsynings bestyrelse

To nye forbrugerrrepræsentanter i SK Forsynings bestyrelser.

11. apr 2018 Navnenyt

Jens Dall Bentzen fylder 50

Civilingeniør og adm. direktør Jens Dall Bentzen fylder 50 år på onsdag den 18. april.