22. mar 2018

Danfoss: Vi skal op på en anden klinge

Verden er ved at få øjnene op for fjernvarme, mener Danfoss. Derfor ønsker koncernen, at den næste energiaftale bliver et bredt langtrækkende forlig, så den positive udvikling kan fortsætte.

Direktør for Danfoss Heating Lars Tveen håber, Danmark snart kan komme videre fra at diskutere afgifter, så vi kan udnytte overskudsvarmen fra industrien og vindmøllernes overskuds-el.

Direktør for fjernvarmeafdelingen i Danfoss, Lars Tveen, er godt tilfreds med udviklingen for 2017. Ikke mindst på grund af EUs vinterpakke og energieffektiviseringsdirektiv, hvor der med hans ord ”næsten ikke kunne stå mere dansk.”

- Nu handler det så om at få transformeret vinterpakken om fra en masse fine direktiver til noget, der reelt kan give mening for de 28 medlemslande, siger Lars Tveen til Forsyning & Energi. Han peger på, at de store lande især er begyndt at røre på sig.

- Vi kan se, at i Frankrig, Tyskland og England er man gået fra at sige, at fjernvarme er noget, man lader uddø, når der er tilstrækkelig med grøn energi, til at sige, at fjernvarme bliver en integreret del af fremtidens energisystem. Også i Kina er de begyndt at få øjnene op. Derfor er det vigtigt med et stærkt hjemmemarked, for det giver så meget, at vi har nogle projekter, som de kan se og forstå. Det har en positiv effekt, konstaterer direktøren.

Danmark halter bagud
Han forklarer, at det danske marked lige nu betyder alt, da Danfoss skal kunne vise, hvad det betyder, når man integrerer overskuds-el og overskudsvarme bedre end i dag i fjernvarmenettet. Derfor ærgrer det Lars Tveen, at afgifter stadig driller.

- Lad os nu få de skattefinurligheder fjernet med de afgifter. De datacentre, der er på vej, bringer så meget overskudsvarme ind på nettet, at det er helt vanvittigt. Og det skal løftes i temperatur, hvor vi skal bruge overskuds-el. Hvis vi som Danmark kan vise det, så er vejen åben. Men vi skal op på en anden klinge, lyder det fra Lars Tveen.

Derfor ærgrer det ham også, at Danmark halter bagefter nogle af vores nabolande omkring overskudsvarme og overskuds-el.

- Vi har brugt for meget energi på at se, om det er falsk overskudsvarme eller ej. Og nu skal vi sørge for, at det afgiftsmæssigt er afbalanceret. Dermed ikke være sagt, at vi ikke skal sørge for at have afgifterne. Men det ville være glædeligt, hvis vi begyndte at være foregangsland også, så vi animerer folk til at udnytte overskudsvarmen i stedet for det modsatte, som er tilfældet i dag. Det er det tilsvarende med fjernkøling. Der skal vi stramme lidt op, og vi skal være lidt hurtigere, end vi har været hidtil. For alle er klar over, at vi har de hurdler, men det tager fortsat meget lang tid at få løst, siger direktøren, der har flere ønsker til den kommende energiaftale, så Danmark fortsat bevarer sin førerposition på de grønne energier.

- Vi skal have energieffektivitet rykket højt op på agendaen. Det er vi gode til, og det skal vi blive ved med. Vi skal udnytte overskudsvarmen. Og så skal vi sikre, at vi får det samspil mellem el og fjernvarme og fjernkøling, som vi skal have, siger Lars Tveen og fortsætter:

- I sidste ende er det energiaftalen, der kommer til at drive, hvordan Danmark fremadrettet kommer til at løse disse udfordringer.

Nyheder

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fokus på overskudsvarme i nyt energiudspil

Afgifterne skal reduceres, så overskudsvarmen kan udnyttes. Sådan lyder det fra minister for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt ved indvielsen af ny varmepumpe i Køge. Se indslag fra indvielsen under artiklen.

22. mar 2018

Permanent afgiftsreduktion vil sikre varmepumper

Størrelsen på den afgiftsreduktion, der er aftalt på elafgiften, er passende, men bør gøres permanent, hvis man vil sikre udbredelse af store varmepumper i fjernvarmen.

22. mar 2018 Konferencer

Billedhjul: Grundbeløb er en bunden opgave

Da Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien holdt Energipolitisk Konference, lovede Folketingets energiordførere en løsning på grundbeløbets bortfald.

22. mar 2018

Brian Mikkelsen: Attraktive rammevilkår skal sætte turbo på fjernvarmeeksport

Energi- og fjernvarmesektoren er med til at holde hånden under en stærk industri, og det skal vi værne om og udvikle – det var budskaberne fra erhvervsminister Brian Mikkelsen på Energipolitisk Konference.

22. mar 2018

Aalborg CSP: Vi udvikler og forfiner løsninger i Danmark

Det danske marked er vigtigt for solfangerproducenten Aalborg CSP. Det er her de udvikler deres løsninger, som de siden kan sælge til udlandet. Derfor er en stabil energipolitik vigtig.

16. mar 2018

Fornuftig udmelding af Lilleholt

I regeringens kommende energipolitiske udspil, vil der komme forslag om både elvarmeafgift og bedre udnyttelse af overskudsvarme, siger ministeren i dagens Børsen. Dansk Fjernvarme roser ministerens udmelding.

15. mar 2018

Energitilsynet kigger på overdækning

Energitilsynet vil lave en mere målrettet kontrol med fjernvarmeselskabernes overdækning. Dansk Fjernvarme hilser beslutningen velkommen.

12. mar 2018

Pas på telefonsælgere med billig fjernvarme

En forbruger ved Smørum Kraftvarme er blevet kontaktet af en sælger med billig fjernvarme, der ringer fra et nummer, der hører hjemme i Singapore.

09. mar 2018

Kraftvarmekrav og brændselsbinding står i vejen

Krav om at fjernvarmeselskaber skal producere el og varme kan risikere at hindre udbredelse af varmepumper i fjernvarmen. Ligesom brændselsbinding til naturgas vanskeliggør, at varmekunder får den billigste grønne forsyning. Dansk Fjernvarme mener, kravene må væk.

19. apr 2018 Navnenyt

Uffe Bro siger farvel som æresmedlem af Dansk Fjernvarme

Efter 25 år som formand takkede Uffe Bro af efter årets generalforsamling og blev hædret som æresmedlem.

19. apr 2018 Presseklip

Industrien vil have klare rammer for det danske marked

LÆS I DAG: Industrien vil have klare rammer for det danske marked. Energistyrelsen afviser sortsyn i fremskrivning. Verdo trækker fjernvarmerør under motorvejen. Efter afviste klager er vejen banet for halmværk på Nordals. Ringe Fjernvarme vil have solvarme. Fors udvider fjernvarmen. Droner over Solrød.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

18. apr 2018

Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter

LÆS I DAG: Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter. Energieffektivisering er centralt for ny energiaftale. Borgmester forsvarer fælleseje i forsyningen. Fjernvarmen på vej til Vindinge

17. apr 2018 Presseklip

Regeringen klar med "markant sænkelse" af elafgiften

LÆS I DAG: Regeringen klar med »markant sænkelse« af elafgiften. S vil målrette afgiftslettelser. Overskudsvarme kompenserer for grundbeløbet i Grindsted. Minister kritiseres for utydelig grøn udmelding

16. apr 2018 Presseklip

Datacentre vil stå for en tredjedel af elforbruget

LÆS I DAG: Datacentre vil stå for en tredjedel af elforbruget. Forsyningsselskaber lægger lønninger frem. Nordiske lande bør samarbejde om grøn omstilling. Bananer fra skibssammenstød bliver til varme

 

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

18. apr 2018 Navnenyt

Projektleder til DFP

Anita Schultz begynder hos DFP den 1. maj. 

17. apr 2018 Navnenyt

Jørgen Risom til DFP

Jørgen Risom forlader Energistyrelsen og er ny projektchef for DFP. 

17. apr 2018 Navnenyt

Ny direktør for Gudenådalens Energiselskab

Jan Dansbo har overtaget efter Charles Hansen i Bjerringbro.

16. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper til Dansk Fjernvarme

22-årige Katarina Siebuhr Kristiansen er ny studentermedhjælper i Politisk Økonomisk Sekretariat i København.

11. apr 2018 Navnenyt

Nye medlemmer af SK Forsynings bestyrelse

To nye forbrugerrrepræsentanter i SK Forsynings bestyrelser.

11. apr 2018 Navnenyt

Jens Dall Bentzen fylder 50

Civilingeniør og adm. direktør Jens Dall Bentzen fylder 50 år på onsdag den 18. april.