22. mar 2018

Danfoss: Vi skal op på en anden klinge

Verden er ved at få øjnene op for fjernvarme, mener Danfoss. Derfor ønsker koncernen, at den næste energiaftale bliver et bredt langtrækkende forlig, så den positive udvikling kan fortsætte.

Direktør for Danfoss Heating Lars Tveen håber, Danmark snart kan komme videre fra at diskutere afgifter, så vi kan udnytte overskudsvarmen fra industrien og vindmøllernes overskuds-el.

Direktør for fjernvarmeafdelingen i Danfoss, Lars Tveen, er godt tilfreds med udviklingen for 2017. Ikke mindst på grund af EUs vinterpakke og energieffektiviseringsdirektiv, hvor der med hans ord ”næsten ikke kunne stå mere dansk.”

- Nu handler det så om at få transformeret vinterpakken om fra en masse fine direktiver til noget, der reelt kan give mening for de 28 medlemslande, siger Lars Tveen til Forsyning & Energi. Han peger på, at de store lande især er begyndt at røre på sig.

- Vi kan se, at i Frankrig, Tyskland og England er man gået fra at sige, at fjernvarme er noget, man lader uddø, når der er tilstrækkelig med grøn energi, til at sige, at fjernvarme bliver en integreret del af fremtidens energisystem. Også i Kina er de begyndt at få øjnene op. Derfor er det vigtigt med et stærkt hjemmemarked, for det giver så meget, at vi har nogle projekter, som de kan se og forstå. Det har en positiv effekt, konstaterer direktøren.

Danmark halter bagud
Han forklarer, at det danske marked lige nu betyder alt, da Danfoss skal kunne vise, hvad det betyder, når man integrerer overskuds-el og overskudsvarme bedre end i dag i fjernvarmenettet. Derfor ærgrer det Lars Tveen, at afgifter stadig driller.

- Lad os nu få de skattefinurligheder fjernet med de afgifter. De datacentre, der er på vej, bringer så meget overskudsvarme ind på nettet, at det er helt vanvittigt. Og det skal løftes i temperatur, hvor vi skal bruge overskuds-el. Hvis vi som Danmark kan vise det, så er vejen åben. Men vi skal op på en anden klinge, lyder det fra Lars Tveen.

Derfor ærgrer det ham også, at Danmark halter bagefter nogle af vores nabolande omkring overskudsvarme og overskuds-el.

- Vi har brugt for meget energi på at se, om det er falsk overskudsvarme eller ej. Og nu skal vi sørge for, at det afgiftsmæssigt er afbalanceret. Dermed ikke være sagt, at vi ikke skal sørge for at have afgifterne. Men det ville være glædeligt, hvis vi begyndte at være foregangsland også, så vi animerer folk til at udnytte overskudsvarmen i stedet for det modsatte, som er tilfældet i dag. Det er det tilsvarende med fjernkøling. Der skal vi stramme lidt op, og vi skal være lidt hurtigere, end vi har været hidtil. For alle er klar over, at vi har de hurdler, men det tager fortsat meget lang tid at få løst, siger direktøren, der har flere ønsker til den kommende energiaftale, så Danmark fortsat bevarer sin førerposition på de grønne energier.

- Vi skal have energieffektivitet rykket højt op på agendaen. Det er vi gode til, og det skal vi blive ved med. Vi skal udnytte overskudsvarmen. Og så skal vi sikre, at vi får det samspil mellem el og fjernvarme og fjernkøling, som vi skal have, siger Lars Tveen og fortsætter:

- I sidste ende er det energiaftalen, der kommer til at drive, hvordan Danmark fremadrettet kommer til at løse disse udfordringer.

Nyheder

07. jun 2018

Kraftvarmeværker sælger 526 MW kapacitet til elhandlerne

Dansk Kraftvarme Kapacitet har afsluttet sit andet udbud og opnået aftale med elhandlere i både Danmark og Norge om salg af kapacitet fra en lang række danske kraftvarmeværker. I alt har værkerne solgt kapacitet på 526 MW.

01. jun 2018

Ønsker om et langt forlig i Mørkøv

Mørkøv Varmeværk er både positiv og ærgerlig over regeringens udspil, hvor der foreslås et opgør med bindinger i fjernvarmen.

01. jun 2018

Svært at udvide forsyningsnettet på Midtfyn

Regeringens udspil om at ophæve bindingerne i fjernvarmen modtages lunkent hos Midtfyns Energi. Her tror man, at udvidelser af fjernvarmenettet bliver svært uden tilslutningspligt.

24. maj 2018

Ny pulje: Søg om støtte til energilagring

En ny pulje med 130 millioner kroner skal støtte projekter inden for energilagring. En kort tidsfrist gør at det gælder om at være hurtig på aftrækkeren, vurderer Dansk Fjernvarme.

17. maj 2018

Web-TV: HOFOR når milepæl i dampskift

Dampen i de lange ledninger under København skal skiftes ud med vand. Dansk Fjernvarme har mødt Bo Jensen Møller, der er sektionsleder hos HOFOR til en snak om, hvad de laver under jorden.

15. maj 2018

Jesper Frost Rasmussen ny formand for Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes bestyrelse har udpeget formand og formandskab for fjernvarmeselskabernes forening. Ny formand er Jesper Frost Rasmussen, der er borgmester i Esbjerg.

15. maj 2018

Folketinget stemmer grønt til lavere elvarmeafgift

Et bredt flertal i Folketinget har netop stemt ja til en midlertidig reduktion i elvarmeafgiften. Vedtagelsen glæder Dansk Fjernvarme, der samtidig håber på permanent reduktion.

26. apr 2018

Aalborg: "Udspillet fremmer vores grønne omstilling"

I Aalborg er energiudspillet godt nyt for kollektive varmepumper og andre grønne planer.

26. apr 2018

Haderup: "Udspillet har gode incitamenter for en varmepumpe hos os"

Regeringens skitserede ophævning af kraftvarmekravet og brændselsbindingen samt den sænkede elafgift leder Haderup Kraftvarmeværk i retning af en luft til luft-varmepumpe.

26. apr 2018

Sønderborg: "Et godt skridt i den rigtige retning"

Regeringens udspil til en ny energiaftale modtages positivt af Sønderborg Fjernvarme, der dog gerne ser en ens behandling af alle værker omkring ophævelse af bindinger.

26. apr 2018

HOFOR: "Gode initiativer i energiudspil"

Regeringen præsenterede torsdag formiddag deres udspil til en ny energiaftale. Flere af forslagene får roser med på vejen fra hovedstadens forsyningsselskab, HOFOR.

22. jun 2018 Navnenyt

Morsø Forsyning ansætter direktør

Morsø Forsyning har udnævnt Vivian S. Søndergård som ny direktør.

22. jun 2018 Presseklip

Solvarme og økonomi siver ud af damlagre

LÆS I DAG: Solvarme og økonomi siver ud af damlagre. Lilleholt styrker dialog om højspændingsledninger. Losseplads lægger jord til kraftvarmeværk. Biogas kan sænke varmeregningen. Svensk eltarif er steget med 65 procent.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

21. jun 2018 Presseklip

Energiaftale: Finansieringen er en stor knast

LÆS I DAG: Energiaftale: Finansieringen er en stor knast. EU enige om nye mål for energibesparelser. AP Møller vil prøvebore efter geotermi i Aalborg. Beboerforening opgiver lokal fjernvarme. Fjernvarmen på Bornholm blev dyrere end forventet. Energistyrelsen har fået ny direktør. DI starter branchefællesskab for vand.

20. jun 2018 Presseklip

A.P. Møller satser på geotermi

LÆS I DAG: A.P. Møller vil satse på geotermi. Minister: Energiudspil skal ikke stå alene. Fjernvarmepris kan stige med 7000 kroner. Fuglebjerg udvider solvarmeanlægget. Fjernvarme skal måske opvarme friluftsbad. Leca erstatter kul med biomasse til fjernvarme. Hvalpsund har 25 års jubilæum. Ny rekord i solvarme i Farsø.

19. jun 2018 Presseklip

Energiudspil øger CO2-udledning

LÆS I DAG: Energiudspil øger CO2-udledning. Statstilskud til biogas falder. Ølgod Tekniske Værker får HTH som ny kunde. Varmeværk med udsigt på vej i Næstved. TVIS får ny direktør.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. jun 2018 Navnenyt

Ny direktør for Energistyrelsen

Kristoffer Böttzauw er ny direktør for Energistyrelsen.

19. jun 2018 Navnenyt

Ny bestyrelse i Dansk Kraftvarme Kapacitet

To er trådt ind i Dansk Kraftvarme Kapacitets bestyrelse. 

18. jun 2018 Navnenyt

Lilleholt får ny særlig rådgiver

Venstres pressechef, Jens Kloppenborg, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts særlige rådgiver Andreas Thyrring, bytter job.

11. jun 2018 Navnenyt

Ny driftsleder til Ærøskøbing

Efter 26 år hos Ærøskøbing Fjernvarme afløses Jan Ivert Kristensen som driftsleder af Frank Maar, der flytter til fra Sjælland.

04. jun 2018 Navnenyt

Carsten Smidt er ny direktør for det nye Forsyningstilsyn

Den 1. juli skifter Energitilsynet navn til Forsyningstilsynet - og samtidig er det med en ny mand ved roret, Carsten Smidt. Han har tidligere haft en lang karriere i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

23. maj 2018 Navnenyt

Danske Vandværker får ny direktør

Susan Münster har erfaring fra forsyningsvirksomheder med, når hun tiltræder som ny direktør i Danske Vandværker 1. august.