06. mar 2018

Forsyning Helsingør: Husk nye investeringer

Timingen i en total ophævelse af kraftvarmekravet passer ikke Forsyning Helsingør. Her er man i gang med at forny Helsingør Kraftvarmeværk. Derfor mener direktøren, at man skal være opmærksom på de mange nyere investeringer i kraftvarme.

Forsyning Helsingørs nye kraftvarmeværk. Foto: Forsyning Helsingør

Forsyning Helsingør er ved at forny byens kraftvarmeværk, der skal være færdigt i begyndelsen af 2019. Derfor passer det dårligt ind i forsyningsselskabets planer, at der nu er tale om at ophæve kraftvarmekravet i forbindelse med en ny energiaftale.

Direktør i Forsyning Helsingør, Jacob Brønnum, har som sådan ikke noget imod en ophævelse af kravet. Men han minder politikerne om, at man skal være opmærksom på, at der er investeret over 10 milliarder kroner i fornyelsen af kraftvarmeværkerne i Danmark, hvor forudsætningen var et krav om elproduktion.

- Tilbagebetalingstiderne for disse investeringer er flere årtier. Det er investeringer, der rækker langt ud i fremtiden. Det gælder også fornyelsen af Helsingør Kraftvarmeværk, som vi er medejer af. Beslutningen om at forny værket med et brændselsskifte fra naturgas til bæredygtig flis blev taget i 2015. Det er klart, at en ophævelse af kraftvarmekravet skal indtænke dette potentielle værdispild i den afviklingsplan, som måtte påtænkes, siger Jacob Brønnum.

Direktøren pointerer yderligere, at det nye værk kunne være etableret langt billigere uden elproduktion.

- Vi er sat i verden for at sikre vores kunder fjernvarme til konkurrencedygtige priser. El er et biprodukt for os, og havde det ikke været for kraftvarmekravet, ja så ville vi ikke have bygget et kraftvarmeværk, der producerer strøm, oplyser han.

Derfor foreslår han, at hvis kravet ophæves, bør det ske med en overgangsordning: 

- En overgangsordning bør være klar, simpel og rimelig for alle parter. En ordning, hvor der netop tages hensyn til det værdispild nye kraftvarmeværker som vores, så vil opleve. Vi har investeret en masse penge, fordi vi i dag er forpligtiget til både at producere el og varme. De penge skulle jo nødig være spildte, siger han og foreslår, at en løsning kunne være at hæve elproduktionstilskuddet fra 15 til 30 øre/kWh for grøn strøm.

- Et simpelt forslag, men nok ikke politisk gangbart, vurderer direktøren.

Jacob Brønnum fremhæver også, at en ophævelse af kraftvarmekravet kan gå ud over den danske forsyningssikkerhed. I hvert fald i form af afhængig af udenlandske forbindelser.

- Man kan jo endvidere filosofere over, om det er bedre at være afhængig af nabolandene fremfor at være selvforsynende med el – markedet fungerer jo ikke, når vi importerer dyr el i vindstille perioder og forærer gratis el væk, når det blæser i Danmark, siger han.

Nyheder

06. mar 2018

Forsyning Helsingør: Husk nye investeringer

Timingen i en total ophævelse af kraftvarmekravet passer ikke Forsyning Helsingør. Her er man i gang med at forny Helsingør Kraftvarmeværk. Derfor mener direktøren, at man skal være opmærksom på de mange nyere investeringer i kraftvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

Flere presseklip

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev