01. mar 2018

Giv fjernvarmen frihed

De danske decentrale kraftvarmeværker er historisk bundet til at kunne levere el. En binding, der i dag med en stigende vindmøllekraft og udlandskabler ikke længere giver mening.

Kraftvarmekravet er en klods om benet på de decentrale kraftvarmeværker, mener Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen. Foto: Soffi Chanchira Larsen

Den danske kraftvarme har længe været afgørende for, at vi har et af verdens mest energieffektive elsystemer. Samproduktionen af el og varme har medført en betydelig miljømæssig gevinst, da vi har udnyttet brændslet til det yderste.

Men behovet for kraftvarmeproduceret el er faldet i takt med, at der er blevet opført solenergi og flere og flere vindmølleparker. Samtidig med at Danmark er blevet tættere forbundet med udlandet i form af kabler.

- Derfor er kraftvarmekravet i dag en klods om benet for de mange selskaber, der ønsker at kunne træffe selvstændige beslutninger om grøn omstilling og billigere priser for forbrugerne. For samtidig med at udvikle fjernvarmen til gavn for varmekunderne skal selskaberne opretholde et el-produktionsanlæg, der sjældent benyttes - og som derfor alene er en udgift, lyder det fra Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

- En stor del af vores medlemmer står overfor at skulle foretage investeringer, der rækker 20-30 år frem i tiden. Fjernvarmen bør sættes fri i stedet for at være bundet på hænder og fødder i forhold til at kunne foretage de rigtige grønne investeringer til gavn for både fjernvarmeforbrugerne i form af lavere priser og miljøet.

Inspiration til ny energiaftale
Dansk Fjernvarme har derfor en ophævelse af kraftvarmekravet blandt 13 bidrag til et sammenhængende energisystem, der er blevet overdraget til energi-, forsynings- og klimaministeren og Folketingets energipolitiske udvalg. Bidragene er inspiration til de kommende forhandlinger om en energiaftale frem mod 2030.

- Det er meget vigtigt, at de rammer, vi nu får at investere efter, også bliver de rigtige, da det vil være under disse rammer, at fjernvarmeselskaberne skal nå i mål med den grønne omstilling, lyder det fra Kim Mortensen, der fortsætter:

- Der er ingen tvivl om, at vi skal i mål med den grønne omstilling. Og så kan man selvfølgelig spørge sig selv om, man tror, fjernvarmeselskaberne har de bedste betingelser for at gå den lige vej med en kæmpe klods om det ene ben, eller om ikke de har bedre af at få lidt mere frihed? 

Nyheder

01. mar 2018

Giv fjernvarmen frihed

De danske decentrale kraftvarmeværker er historisk bundet til at kunne levere el. En binding, der i dag med en stigende vindmøllekraft og udlandskabler ikke længere giver mening.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

Flere presseklip

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev