21. feb 2018

Regeringen: Kraftvarmekrav skal væk

I et svar til Dansk Fjernvarme, skriver regeringen, at det er på tide at tage et opgør med kraftvarmekravet. I første omgang for de ikke-kvoteomfattede sektorer, men måske også inden for kvotesektoren. Det vækker begejstring hos Dansk Fjernvarme.

I januar i år leverede Dansk Fjernvarme i alt 13 bidrag til en sammenhængende energipolitik til regeringen som inspiration i forbindelse med de kommende energipolitiske forhandlinger. I et omfattende svar til Dansk Fjernvarme, giver ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt, regeringens officielle svar på hver af de 13 konkrete bidrag.

Opgør med kraftvarmekrav
I svaret, der også er overdraget til Folketingets Energipolitiske Udvalg, fremhæver ministeren, at det er på tide med et opgør med kraftvarmekravet. Lige netop dette krav har stået højt på fjernvarmeselskabernes ønskeseddel over bindinger, de ønsker et opgør med, da det vil give dem langt flere frihedsgrader til at sikre deres forbrugere lavere priser.

I svaret skriver regeringen:

”Det indgår i regeringens forsyningsstrategi, Forsyning for fremtiden, at regeringen foreslår, at kraft-varmekravet og brændselsbindingen til naturgas bliver afskaffet for de ikke-kvoteomfattede sektorer. Det fremgår endvidere, at regeringen vil analysere bindingerne inden for kvotesektoren. Regeringen forventer at komme med et oplæg i forbindelse med energiudspillet.”

At regeringen ønsker et opgør med kraftvarmekrav for de ikke-kvoteomfattede selskaber og måske også indenfor kvoten, vækker begejstring hos Dansk Fjernvarme.

- Det vil vi meget gerne kvittere for, for lige netop denne binding er i dag en klods om benet for de mange selskaber, der ønsker at kunne træffe selvstændige beslutninger om grøn omstilling og billigere priser for forbrugerne, lyder det fra Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme, der repræsenterer landets 400 fjernvarmeselskaber og de decentrale elproducenter udenfor kvotesektoren.

Også brændselsbindingen, der i dag tvinger udvalgte fjernvarmeselskaber til at bruge dyr naturgas, skal ifølge regeringen under lup. I sit svar til Dansk Fjernvarme skriver han:

”I forhold til spørgsmålet om brændselsbindingen til naturgas, forventes det ligeledes at indgå i regerings energiudspil.”

De mange svar spænder bredt, hvilket afspejler, at Dansk Fjernvarmes 13 bidrag giver bud på politiske indsatsområder, der på en række områder vil sikre billigere forsyninger for forbrugerne og mere grøn omstilling både i og udenfor de store byer.

Slut med skævvridning i konkurrencen med naturgas
Blandt svarene skriver regeringen også, at forudsætningerne i de samfundsøkonomiske beregninger, der i dag favoriserer den dyre naturgas, ved ikke at pålægge naturgaskunderne at betale for den reelle miljøbelastning, skal opdateres.

”Det fremgår af forsyningsstrategien, Forsyning for fremtiden, at regeringen vil skabe et bedre grundlag for investeringsbeslutninger. Der lægges op til, at den eksisterende vejledning og projektbekendtgørelsen opdateres, samtidig med der indføres dokumentationspligt for beregningsforudsætninger,” står der i svaret.

Det giver ifølge Dansk Fjernvarme god mening.

- Der er i dag en skævvridning i konkurrencen, hvor naturgassen ikke betaler for den samfundsbelastning, de er skyld i. Det er en ren skrivebordsøvelse, der har givet gassen den fordel, og derfor bør det også være en simpel skrivebordsøvelse at sikre ens konkurrence igen. Derfor synes jeg der er grund til at rose regeringen for, at de har øjne på den skævvridning, siger Kim Mortensen.

Nyheder

21. feb 2018

Regeringen: Kraftvarmekrav skal væk

I et svar til Dansk Fjernvarme, skriver regeringen, at det er på tide at tage et opgør med kraftvarmekravet. I første omgang for de ikke-kvoteomfattede sektorer, men måske også inden for kvotesektoren. Det vækker begejstring hos Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

Flere presseklip

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev