07. feb 2018 Energi på toppen

Forbrugerrådet Tænk: Miljøomkostninger bør med i prisen

Det er positivt, hvis miljøomkostninger kan kommer med i overvejelserne, når forbrugerne skal vælge opvarmning. Det mener Forbrugerrådet Tænk på baggrund af den konkurrenceanalyse, regeringen har offentliggjort

Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk,

Fjernvarmesektoren skal sætte fri fra reguleringen. Sådan lyder opfordringen fra den konkurrenceanalyse, som blev offentliggjort kort før jul.

Hos Forbrugerrådet Tænk har man intet imod fri konkurrence. Hvis bare det kommer forbrugerne til gode i form af bedre produkter, bedre service og lavere priser. På varmeområdet er det dog vigtigt, at man er opmærksom på at beskytte forbrugerne, mener cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Martin Salamon.

- Når man fjerner den beskyttelse, der ligger i en tæt reguleret forsyningssektor, så må forbrugerne forvente, at deres rettigheder beskyttes mindst lige så godt som før, og at forbrugerne høster fordele ved konkurrenceudsættelsen i form af lavere priser, siger han til Forsyning & Energi.

Martin Salamon fremhæver teleområdet, som eksempel hvor forbrugernes oplevelser har været blandede.

- På teleområdet, der engang var en forsyningssektor med monopol, kan vi se, at det kræver, at der er flere spillere, for at der udvikles en levedygtig konkurrence, der giver innovative produkter. Og at der er en stærk regulering, der sikrer, at de gamle selskaber ikke udnytter deres markedsmagt, siger han og fortsætter:

- Det er ikke nødvendigvis resultatet, at forbrugerne får bedre vilkår. På flere energimarkeder i Europa medførte konkurrenceudsættelse, at forbrugerne får højere priser, fordi de ikke kan gennemskue, hvordan tilbuddene fungerer, og derfor køber dyrere produkter end nødvendigt, lyder det fra Martin Salamon. 

Prisen skal afspejle alle omkostninger
Hvis man ophæver reguleringen og sætter konkurrencen fri, vil der dog fortsat være en række krav til fjernvarmeselskaberne, som ikke tynger individuel opvarmning. For eksempel er der krav til fjernvarmeselskaberne om at producere både el og varme. Men også på miljøområdet, hvor fjernvarmeselskaberne har udfaset svovl og sundhedsskadelige partikler.

Adspurgt, om ikke der skal være lige vilkår for alle udbydere, mener cheføkonomen for Forbrugerrådet Tænk, at det vil være positivt, hvis alle parametre stilles op, når forbrugerne skal vælge varmekilde.

- Vi skal lave reguleringen, så forbrugerne har et reelt valg mellem de forskellige teknologier og tilbud. Og vi må ikke stille nogle teknologier dårligere end andre, med mindre vi har et klart formål med det, siger Martin Salamon og fortsætter:

- Jeg synes, det vil være positivt, at få en totalvurdering, der både viser den samlede pris for opvarmning og de miljøeffekter, der er. Så forbrugerne ikke kun vælger ud fra, hvad det koster på den korte bane, men også tage højde for de mere langsigtede omkostninger – herunder de miljømæssige. Det mener vi sådan set for alle varer, for så ville forbrugernes valg være mere intelligente og mere holdbare, hvis man kunne finde en måde at fakturere miljøomkostninger ind.

Han mener, det er en kompliceret, men vigtig diskussion.

- Hvordan kan man gøre det muligt for forbrugerne at foretage nogle fornuftige og gennemskuelige valg? Så man giver forbrugerne mulighed for at gennemskue, hvornår et produkt reelt er klimamæssigt bedre end andre og på den måde foretage en afvejning, at hvis man betaler lidt ekstra, så gør det faktisk en forskel, siger Martin Salamon, der tager debatten om forbrugernes rettigheder op ved dagens Energi på Toppen.

Nyheder

07. feb 2018 Energi på toppen

Søren Egge: "Analysen starter et forkert sted"

Forud for Energi på Toppen har vi talt med Søren Egge Rasmussen, der er energiordfører i Enhedslisten. Han mener, at der burde være lavet en anden analyse end konkurrenceanalysen.

06. feb 2018

Dansk Energi foreslår højere varmepriser for at fremme individuel elvarme

Dansk Energi foreslår i en ny analyse at varmeprisen hæves betragteligt, når grundbeløbet falder bort. Dansk Fjernvarme tvivler på, at forbrugerne vil acceptere markante prisstigninger ved grundbeløbets bortfald.

05. feb 2018

Varmens Dag fejret med åbent hus landet over

Tusindvis af nysgerrige fjernvarmeforbrugere blev søndag klogere på, hvor deres fjernvarme kommer fra, da Varmens Dag blev fejret med åbent hus på værker landet over.

02. feb 2018

Bendt Bendtsen: Nyt bygningsdirektiv nok min vigtigste sag i parlamentet

Med overvældende opbakning blev EUs ministerråd torsdag enige om et nyt bygningsdirektiv. En af hovedarkitekterne bag direktivet er danske Bendt Bendtsen, som Dansk Fjernvarme har talt med. 

02. feb 2018

Flot EU-aftale om energieffektivisering

Bygninger udgør i alt cirka 40 procent af det europæiske energiforbrug. EUs Ministerråd er netop blevet enige om at energieffektivisere både nyt og ældre byggeri.

24. jan 2018

Bæredygtig biomasse central for grøn omstilling i byerne

Den bæredygtige biomasse spiller fortsat en stor rolle i særligt de store byer for den grønne omstilling. Det er budskabet i et indlæg i Altinget i dag. HOFOR og Dansk Fjernvarme fortæller mere.

18. jan 2018

Dansk Fjernvarme er bekymret over udflytning

Energitilsynet er med i regeringens udflytningsplaner, og det bliver mødt med bekymring hos Dansk Fjernvarme, der appellerer til, at der skal være stramt fokus på at sikre fagligheden hos Energitilsynet

16. jan 2018

Billedserie: 13 bidrag, champagne og nytårsstafet

Der var stuvende fuldt, da Dansk Fjernvarme for første gang afholdt nytårsstafet i sine lokaler i København. Ministeren fik samtidig overrakt og kvitterede for foreningens 13 bidrag til en ny sammenhængende energipolitik. Se billederne ved at bruge de grønne pile i billedfeltet.

16. jan 2018

Fjernvarmens 13 bidrag sætter ny retning for energisektoren

Der skal skrues op for samarbejdet mellem el og varmesektoren, overskudsvarmen skal udnyttes og fjernvarmeselskaberne skal have mere frihed til selv at træffe kloge valg. Det er blandt de 13 bidrag til en ny energipolitik, som Dansk Fjernvarme netop har overrakt regeringen.

16. jan 2018

13 bidrag til en sammenhængende energipolitik

Dansk Fjernvarme har overrakt 13 bidrag til en sammenhængende energipolitik til regeringen og Folketingets partier. Bidragene er ment som inspiration til en ny energiaftale. Se alle 13 bidrag her.

11. jan 2018

Forsyning Helsingør har sænket varmeprisen

I 2018 er det billigere at varme boligen op med fjernvarme i Helsingør. Forsyningen har sænket prisen med knap 600 kroner.

21. feb 2018 Presseklip

Forbrugere sparede penge på lunt 2017

LÆS I DAG: Halsskov får fjernvarme fra november. Forbrugere sparede penge på lunt 2017. Svendborg til kamp mod utætte rør. Fjernvarmearbejde udfordrer renovationsbiler.

20. feb 2018 Presseklip

Energi Viborg ved at overse 20 millioner kroner

LÆS I DAG: Energi Viborg ved at overse 20 millioner kroner. Dronninglund får tilladelse til prøveboring. Hovedgård klar med nye vedtægter.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

19. feb 2018 Presseklip

Største etape med fjernvarme nærmer sig i Horsens

LÆS I DAG: Fjernvarmeprojekt i Stoholm går på standby. Største etape med fjernvarme nærmer sig i Horsens. Kraftvarmeværk siger nej til plastik. Første spadestik til varmeværk i Korsør. Fjernvarme til Ørslev. Nye vedtægter i Rødbyhavn.

16. feb 2018 Presseklip

Borgere gik forgæves med fjernvarme-spørgsmål

LÆS I DAG: Borgere gik forgæves med fjernvarme-spørgsmål. Byggestart i Korsør. Minister erkender lavere besparelse til fjernvarmekunder. Kraftvarmeværk i Sindal på vej.

15. feb 2018 Presseklip

Scandlines bruger overskudsvarme til køling

LÆS I DAG: Scandlines bruger overskudsvarme til køling. Flere lokale vejrudsigter. Olieprisen stiger.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

12. feb 2018 Navnenyt

Kommunikationsmedarbejdere i Dansk Fjernvarme fylder rundt

Simone Mørup Kristiansen fylder 30 år den 18. februar og Mikkel Lysgaard 40 år den 21. februar. 

08. feb 2018 Navnenyt

Ny kaptajn for Caverions projekter

1. februar blev Søren K. Overgaard ny projektdirektør for Caverions teknikentrepriser.

29. jan 2018 Navnenyt

Margit Ørsted takker af

Margit Ørsted stopper efter 24 år i Frederiksbergs kommunalbestyrelse samt perioder som formand for Frederiksberg Fjernvarme og næstformand i CTR.

25. jan 2018 Navnenyt

Ny salgsdirektør i Verdo

Bo Johansen er ny salgsdirektør for Verdo Energy Systems.

24. jan 2018 Navnenyt

Ny direktør for DFP

Mogens H. Nielsen er ansat som ny direktør i DFP – Dansk Fjernvarmes Projektselskab.

23. jan 2018 Navnenyt

Grøn Energis chefanalytiker fylder 50

Nina Kildegaard Detlefsen fylder 50 år på tirsdag den 30. januar.