Fjernvarmesektoren skal sætte fri fra reguleringen. Sådan lyder opfordringen fra den konkurrenceanalyse, som blev offentliggjort kort før jul.
Hos Forbrugerrådet Tænk har man intet imod fri konkurrence. Hvis bare det kommer forbrugerne til gode i form af bedre produkter, bedre service og lavere priser. På varmeområdet er det dog vigtigt, at man er opmærksom på at beskytte forbrugerne, mener cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Martin Salamon.
- Når man fjerner den beskyttelse, der ligger i en tæt reguleret forsyningssektor, så må forbrugerne forvente, at deres rettigheder beskyttes mindst lige så godt som før, og at forbrugerne høster fordele ved konkurrenceudsættelsen i form af lavere priser, siger han til Forsyning & Energi.
Martin Salamon fremhæver teleområdet, som eksempel hvor forbrugernes oplevelser har været blandede.
- På teleområdet, der engang var en forsyningssektor med monopol, kan vi se, at det kræver, at der er flere spillere, for at der udvikles en levedygtig konkurrence, der giver innovative produkter. Og at der er en stærk regulering, der sikrer, at de gamle selskaber ikke udnytter deres markedsmagt, siger han og fortsætter:
- Det er ikke nødvendigvis resultatet, at forbrugerne får bedre vilkår. På flere energimarkeder i Europa medførte konkurrenceudsættelse, at forbrugerne får højere priser, fordi de ikke kan gennemskue, hvordan tilbuddene fungerer, og derfor køber dyrere produkter end nødvendigt, lyder det fra Martin Salamon.
Prisen skal afspejle alle omkostninger
Hvis man ophæver reguleringen og sætter konkurrencen fri, vil der dog fortsat være en række krav til fjernvarmeselskaberne, som ikke tynger individuel opvarmning. For eksempel er der krav til fjernvarmeselskaberne om at producere både el og varme. Men også på miljøområdet, hvor fjernvarmeselskaberne har udfaset svovl og sundhedsskadelige partikler.
Adspurgt, om ikke der skal være lige vilkår for alle udbydere, mener cheføkonomen for Forbrugerrådet Tænk, at det vil være positivt, hvis alle parametre stilles op, når forbrugerne skal vælge varmekilde.
- Vi skal lave reguleringen, så forbrugerne har et reelt valg mellem de forskellige teknologier og tilbud. Og vi må ikke stille nogle teknologier dårligere end andre, med mindre vi har et klart formål med det, siger Martin Salamon og fortsætter:
- Jeg synes, det vil være positivt, at få en totalvurdering, der både viser den samlede pris for opvarmning og de miljøeffekter, der er. Så forbrugerne ikke kun vælger ud fra, hvad det koster på den korte bane, men også tage højde for de mere langsigtede omkostninger – herunder de miljømæssige. Det mener vi sådan set for alle varer, for så ville forbrugernes valg være mere intelligente og mere holdbare, hvis man kunne finde en måde at fakturere miljøomkostninger ind.
Han mener, det er en kompliceret, men vigtig diskussion.
- Hvordan kan man gøre det muligt for forbrugerne at foretage nogle fornuftige og gennemskuelige valg? Så man giver forbrugerne mulighed for at gennemskue, hvornår et produkt reelt er klimamæssigt bedre end andre og på den måde foretage en afvejning, at hvis man betaler lidt ekstra, så gør det faktisk en forskel, siger Martin Salamon, der tager debatten om forbrugernes rettigheder op ved dagens Energi på Toppen.