07. feb 2018 Energi på toppen

Forbrugerrådet Tænk: Miljøomkostninger bør med i prisen

Det er positivt, hvis miljøomkostninger kan kommer med i overvejelserne, når forbrugerne skal vælge opvarmning. Det mener Forbrugerrådet Tænk på baggrund af den konkurrenceanalyse, regeringen har offentliggjort

Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk,

Fjernvarmesektoren skal sætte fri fra reguleringen. Sådan lyder opfordringen fra den konkurrenceanalyse, som blev offentliggjort kort før jul.

Hos Forbrugerrådet Tænk har man intet imod fri konkurrence. Hvis bare det kommer forbrugerne til gode i form af bedre produkter, bedre service og lavere priser. På varmeområdet er det dog vigtigt, at man er opmærksom på at beskytte forbrugerne, mener cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Martin Salamon.

- Når man fjerner den beskyttelse, der ligger i en tæt reguleret forsyningssektor, så må forbrugerne forvente, at deres rettigheder beskyttes mindst lige så godt som før, og at forbrugerne høster fordele ved konkurrenceudsættelsen i form af lavere priser, siger han til Forsyning & Energi.

Martin Salamon fremhæver teleområdet, som eksempel hvor forbrugernes oplevelser har været blandede.

- På teleområdet, der engang var en forsyningssektor med monopol, kan vi se, at det kræver, at der er flere spillere, for at der udvikles en levedygtig konkurrence, der giver innovative produkter. Og at der er en stærk regulering, der sikrer, at de gamle selskaber ikke udnytter deres markedsmagt, siger han og fortsætter:

- Det er ikke nødvendigvis resultatet, at forbrugerne får bedre vilkår. På flere energimarkeder i Europa medførte konkurrenceudsættelse, at forbrugerne får højere priser, fordi de ikke kan gennemskue, hvordan tilbuddene fungerer, og derfor køber dyrere produkter end nødvendigt, lyder det fra Martin Salamon. 

Prisen skal afspejle alle omkostninger
Hvis man ophæver reguleringen og sætter konkurrencen fri, vil der dog fortsat være en række krav til fjernvarmeselskaberne, som ikke tynger individuel opvarmning. For eksempel er der krav til fjernvarmeselskaberne om at producere både el og varme. Men også på miljøområdet, hvor fjernvarmeselskaberne har udfaset svovl og sundhedsskadelige partikler.

Adspurgt, om ikke der skal være lige vilkår for alle udbydere, mener cheføkonomen for Forbrugerrådet Tænk, at det vil være positivt, hvis alle parametre stilles op, når forbrugerne skal vælge varmekilde.

- Vi skal lave reguleringen, så forbrugerne har et reelt valg mellem de forskellige teknologier og tilbud. Og vi må ikke stille nogle teknologier dårligere end andre, med mindre vi har et klart formål med det, siger Martin Salamon og fortsætter:

- Jeg synes, det vil være positivt, at få en totalvurdering, der både viser den samlede pris for opvarmning og de miljøeffekter, der er. Så forbrugerne ikke kun vælger ud fra, hvad det koster på den korte bane, men også tage højde for de mere langsigtede omkostninger – herunder de miljømæssige. Det mener vi sådan set for alle varer, for så ville forbrugernes valg være mere intelligente og mere holdbare, hvis man kunne finde en måde at fakturere miljøomkostninger ind.

Han mener, det er en kompliceret, men vigtig diskussion.

- Hvordan kan man gøre det muligt for forbrugerne at foretage nogle fornuftige og gennemskuelige valg? Så man giver forbrugerne mulighed for at gennemskue, hvornår et produkt reelt er klimamæssigt bedre end andre og på den måde foretage en afvejning, at hvis man betaler lidt ekstra, så gør det faktisk en forskel, siger Martin Salamon, der tager debatten om forbrugernes rettigheder op ved dagens Energi på Toppen.

Nyheder

11. apr 2018

Udvikling skal komme alle til gode

Virksomheden Kamstrup har et tæt samarbejde med de danske fjernvarmeselskaber, når det gælder udvikling og innovation. Divisionsdirektør Knud Bonde tvivler på, det kunne lade sig gøre i samme omfang med en kommerciel sektor.

11. apr 2018

ABB: Sverige og Finland kigger mod Danmark

Både det danske og det svenske fjernvarmemarked har sine fordele. Men over tid vil de ligne hinanden mere end de gør i dag, lyder det fra ABB i Danmark.

11. apr 2018

Regulering på svensk giver ikke svenske resultater

En 1-til-1 kopiering af den svenske fjernvarmeregulering i Danmark vil ikke give lavere priser for forbrugerne. Der er for store forskelle på de to markeder – ikke mindst på biomassen.

10. apr 2018 Presseklip

Web-TV: Fokus på overskudsvarme i nyt energiudspil

Afgifterne skal reduceres, så overskudsvarmen kan udnyttes. Sådan lyder det fra minister for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt ved indvielsen af ny varmepumpe i Køge. Se indslag fra indvielsen under artiklen.

22. mar 2018

Permanent afgiftsreduktion vil sikre varmepumper

Størrelsen på den afgiftsreduktion, der er aftalt på elafgiften, er passende, men bør gøres permanent, hvis man vil sikre udbredelse af store varmepumper i fjernvarmen.

22. mar 2018 Konferencer

Billedhjul: Grundbeløb er en bunden opgave

Da Dansk Fjernvarme og Fjernvarmeindustrien holdt Energipolitisk Konference, lovede Folketingets energiordførere en løsning på grundbeløbets bortfald.

22. mar 2018

Brian Mikkelsen: Attraktive rammevilkår skal sætte turbo på fjernvarmeeksport

Energi- og fjernvarmesektoren er med til at holde hånden under en stærk industri, og det skal vi værne om og udvikle – det var budskaberne fra erhvervsminister Brian Mikkelsen på Energipolitisk Konference.

22. mar 2018

Aalborg CSP: Vi udvikler og forfiner løsninger i Danmark

Det danske marked er vigtigt for solfangerproducenten Aalborg CSP. Det er her de udvikler deres løsninger, som de siden kan sælge til udlandet. Derfor er en stabil energipolitik vigtig.

20. mar 2018

Se billederne: Grøn verdensnyhed i Brønderslev

Brønderslev Forsyning indviede mandag sit nye grønne anlæg, hvor CSP-sol går hånd i hånd med ORC-biomasse. Med til indvielsen var skatteminister Karsten Lauritzen og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

16. mar 2018

Fornuftig udmelding af Lilleholt

I regeringens kommende energipolitiske udspil, vil der komme forslag om både elvarmeafgift og bedre udnyttelse af overskudsvarme, siger ministeren i dagens Børsen. Dansk Fjernvarme roser ministerens udmelding.

15. mar 2018

Energitilsynet kigger på overdækning

Energitilsynet vil lave en mere målrettet kontrol med fjernvarmeselskabernes overdækning. Dansk Fjernvarme hilser beslutningen velkommen.

23. apr 2018 Navnenyt

25 år med samme formand i Vinderup

Peter Møllnitz har været formand for Vinderup Varmeværk i 25 år.  

23. apr 2018 Presseklip

Et udspil om milliarder

LÆS I DAG: Et udspil om milliarder. Brædstrup Fjernvarme mangler syv millioner kroner. Oksbøllejren skal forsvare varmeprisen. Fjernvarmeselskaber arbejder fortsat på fusion. Helsingør får milliongevinst fra naturgassalg. Aars Fjernvarme bygger ny affaldssilo.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

20. apr 2018 Presseklip

Ny persondatalov sætter forsyningssektor under pres

LÆS I DAG: Ny persondatalov sætter forsyningssektor under pres. Oplandsværker skal betale millioner for geotermiprojekt. Stort fremmøde til generalforsamling i Haderslev. Stor tilslutning til generalforsamling i Viborg. Sådan ønsker Klimarådet, at energiafgifternes reformeres.

19. apr 2018 Presseklip

Industrien vil have klare rammer for det danske marked

LÆS I DAG: Industrien vil have klare rammer for det danske marked. Energistyrelsen afviser sortsyn i fremskrivning. Verdo trækker fjernvarmerør under motorvejen. Efter afviste klager er vejen banet for halmværk på Nordals. Ringe Fjernvarme vil have solvarme. Fors udvider fjernvarmen. Droner over Solrød.

18. apr 2018

Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter

LÆS I DAG: Klimarådet opfordrer til at droppe energiafgifter. Energieffektivisering er centralt for ny energiaftale. Borgmester forsvarer fælleseje i forsyningen. Fjernvarmen på vej til Vindinge

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

19. apr 2018 Navnenyt

Uffe Bro siger farvel som æresmedlem af Dansk Fjernvarme

Efter 25 år som formand takkede Uffe Bro af efter årets generalforsamling og blev hædret som æresmedlem.

18. apr 2018 Navnenyt

Projektleder til DFP

Anita Schultz begynder hos DFP den 1. maj. 

17. apr 2018 Navnenyt

Jørgen Risom til DFP

Jørgen Risom forlader Energistyrelsen og er ny projektchef for DFP. 

17. apr 2018 Navnenyt

Ny direktør for Gudenådalens Energiselskab

Jan Dansbo har overtaget efter Charles Hansen i Bjerringbro.

16. apr 2018 Navnenyt

Ny studentermedhjælper til Dansk Fjernvarme

22-årige Katarina Siebuhr Kristiansen er ny studentermedhjælper i Politisk Økonomisk Sekretariat i København.

11. apr 2018 Navnenyt

Nye medlemmer af SK Forsynings bestyrelse

To nye forbrugerrrepræsentanter i SK Forsynings bestyrelser.