06. feb 2018

Dansk Energi foreslår højere varmepriser for at fremme individuel elvarme

Dansk Energi foreslår i en ny analyse at varmeprisen hæves betragteligt, når grundbeløbet falder bort. Dansk Fjernvarme tvivler på, at forbrugerne vil acceptere markante prisstigninger ved grundbeløbets bortfald.

Det står fast, at det såkaldte grundbeløb falder bort ved årsskiftet, og at det vil føre til markant højere priser for fjernvarmebrugerne. En rundspørge foretaget hos Dansk Fjernvarmes medlemmer viser, at omkring halvdelen af fjernvarmeselskaberne forventer årlige prisstigninger på mellem 2.000 og 4.000 kroner, hvilket – med udgangspunkt i en gennemsnitlig husstandspris på 12.732 kroner – vil svare til en stigning på mellem 15 og 30 procent. Enkelte selskaber forventer prisstigninger på op til mellem 8.000 og 10.000 kroner.

Elselskabernes brancheforening Dansk Energi har netop præsenteret en analyse, hvor de argumenterer for, at prisstigningerne formentlig kan blive mindre, hvis fjernvarmeselskaberne via en sænkelse af elvarmeafgiften kan investere i varmepumper. Hvor meget mindre prisstigningen skulle blive, fremgår dog ikke præcist af analysen, men hovedparten af værkerne vil kunne nøjes med at opkræve en årlig pris på under 15.000 kroner for en gennemsnitlig husstand.

Lavere priser bør være målet
Dansk Energi mener tilsyneladende, at en rimelig varmepris er på 20.000 kroner og argumenterer for at sammenligningsgrundlaget for, hvad det bør koste fjernvarmekunderne at få leveret fjernvarme, er, hvad det koster at få leveret varme med naturgas og oliefyr, og at varmeprisen i hvert fald bør være højere for resten af landet, end den er i København.

- Jeg tror, fjernvarmeforbrugerne i Vestjylland eller på Sydfyn er noget mindre optaget af, hvad gennemsnitsprisen er for opvarmning med et oliefyr, eller hvad man betaler i det tætbefolkede København, end hvad de selv betalte sidste år. Faktum er, at der ligger en stor regning og venter for de mange fjernvarmeforbrugere, hvis selskaber i dag er tvunget til at levere ydelser til elsystemet, siger politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard.

Der vil altså komme en prisstigning, som kun forbrugerne kan betale, og dermed er det forbrugerne, der bliver straffet for, at det politisk bestemte grundbeløb nu fjernes. Det harmonerer dårligt med selskabernes årelange indsats for at give forbrugerne den lavest mulige pris, hvilket har bidraget til et fald i varmeregningen de seneste tre år på i gennemsnit 11 procent, mener fjernvarmeselskabernes brancheorganisation.

Lav elafgift løser ikke alle problemer
Det er svært ikke at få den opfattelse, at hele Dansk Energis analyse alene bygger på brancheforeningens målrettede ønske om at fremme den individuelle el-opvarmning i form af el-paneler og individuelle varmepumper. En udvikling som en række eksperter - senest Aalborg universitet - har advaret kraftigt imod.

- Udover at en ensidig lav elafgift jo blot kan binde fjernvarmeselskaberne til et nyt brændsel, nemlig el i stedet for naturgas, så vil en lavere elvarmeafgift ikke nødvendigvis hjælpe alle. Dansk Energi burde selv række hånden frem med bud på en langt bedre sammenskruet eltarif for at tilgodese de fjernvarmeværker, der etablerer store, kollektive varmepumper. Dette sammen med en målrettet lempelse af elafgiften til de store kollektive varmepumper, vil have en langt større effekt end en generel lempelse af elafgiften, samtidig med at det vil sikre en langt bedre sammenhæng i energisystemet, lyder det fra Rune Moesgaard.

Samtidig peger Dansk Fjernvarme også på, at nøglen til at hindre de mange prisstigninger ligger et helt andet sted.

- Det der for alvor vil batte for de mange selskaber er, at politikerne ophæver det forældede kraftvarmekrav, der tvinger selskaberne til både at producere el og varme, siger Rune Moesgaard.

Nyheder

07. feb 2018 Energi på toppen

Søren Egge: "Analysen starter et forkert sted"

Forud for Energi på Toppen har vi talt med Søren Egge Rasmussen, der er energiordfører i Enhedslisten. Han mener, at der burde være lavet en anden analyse end konkurrenceanalysen.

07. feb 2018 Energi på toppen

Forbrugerrådet Tænk: Miljøomkostninger bør med i prisen

Det er positivt, hvis miljøomkostninger kan kommer med i overvejelserne, når forbrugerne skal vælge opvarmning. Det mener Forbrugerrådet Tænk på baggrund af den konkurrenceanalyse, regeringen har offentliggjort

05. feb 2018

Varmens Dag fejret med åbent hus landet over

Tusindvis af nysgerrige fjernvarmeforbrugere blev søndag klogere på, hvor deres fjernvarme kommer fra, da Varmens Dag blev fejret med åbent hus på værker landet over.

02. feb 2018

Bendt Bendtsen: Nyt bygningsdirektiv nok min vigtigste sag i parlamentet

Med overvældende opbakning blev EUs ministerråd torsdag enige om et nyt bygningsdirektiv. En af hovedarkitekterne bag direktivet er danske Bendt Bendtsen, som Dansk Fjernvarme har talt med. 

02. feb 2018

Flot EU-aftale om energieffektivisering

Bygninger udgør i alt cirka 40 procent af det europæiske energiforbrug. EUs Ministerråd er netop blevet enige om at energieffektivisere både nyt og ældre byggeri.

24. jan 2018

Bæredygtig biomasse central for grøn omstilling i byerne

Den bæredygtige biomasse spiller fortsat en stor rolle i særligt de store byer for den grønne omstilling. Det er budskabet i et indlæg i Altinget i dag. HOFOR og Dansk Fjernvarme fortæller mere.

18. jan 2018

Dansk Fjernvarme er bekymret over udflytning

Energitilsynet er med i regeringens udflytningsplaner, og det bliver mødt med bekymring hos Dansk Fjernvarme, der appellerer til, at der skal være stramt fokus på at sikre fagligheden hos Energitilsynet

16. jan 2018

Billedserie: 13 bidrag, champagne og nytårsstafet

Der var stuvende fuldt, da Dansk Fjernvarme for første gang afholdt nytårsstafet i sine lokaler i København. Ministeren fik samtidig overrakt og kvitterede for foreningens 13 bidrag til en ny sammenhængende energipolitik. Se billederne ved at bruge de grønne pile i billedfeltet.

16. jan 2018

Fjernvarmens 13 bidrag sætter ny retning for energisektoren

Der skal skrues op for samarbejdet mellem el og varmesektoren, overskudsvarmen skal udnyttes og fjernvarmeselskaberne skal have mere frihed til selv at træffe kloge valg. Det er blandt de 13 bidrag til en ny energipolitik, som Dansk Fjernvarme netop har overrakt regeringen.

16. jan 2018

13 bidrag til en sammenhængende energipolitik

Dansk Fjernvarme har overrakt 13 bidrag til en sammenhængende energipolitik til regeringen og Folketingets partier. Bidragene er ment som inspiration til en ny energiaftale. Se alle 13 bidrag her.

11. jan 2018

Forsyning Helsingør har sænket varmeprisen

I 2018 er det billigere at varme boligen op med fjernvarme i Helsingør. Forsyningen har sænket prisen med knap 600 kroner.

21. feb 2018 Presseklip

Forbrugere sparede penge på lunt 2017

LÆS I DAG: Halsskov får fjernvarme fra november. Forbrugere sparede penge på lunt 2017. Svendborg til kamp mod utætte rør. Fjernvarmearbejde udfordrer renovationsbiler.

20. feb 2018 Presseklip

Energi Viborg ved at overse 20 millioner kroner

LÆS I DAG: Energi Viborg ved at overse 20 millioner kroner. Dronninglund får tilladelse til prøveboring. Hovedgård klar med nye vedtægter.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

19. feb 2018 Presseklip

Største etape med fjernvarme nærmer sig i Horsens

LÆS I DAG: Fjernvarmeprojekt i Stoholm går på standby. Største etape med fjernvarme nærmer sig i Horsens. Kraftvarmeværk siger nej til plastik. Første spadestik til varmeværk i Korsør. Fjernvarme til Ørslev. Nye vedtægter i Rødbyhavn.

16. feb 2018 Presseklip

Borgere gik forgæves med fjernvarme-spørgsmål

LÆS I DAG: Borgere gik forgæves med fjernvarme-spørgsmål. Byggestart i Korsør. Minister erkender lavere besparelse til fjernvarmekunder. Kraftvarmeværk i Sindal på vej.

15. feb 2018 Presseklip

Scandlines bruger overskudsvarme til køling

LÆS I DAG: Scandlines bruger overskudsvarme til køling. Flere lokale vejrudsigter. Olieprisen stiger.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

12. feb 2018 Navnenyt

Kommunikationsmedarbejdere i Dansk Fjernvarme fylder rundt

Simone Mørup Kristiansen fylder 30 år den 18. februar og Mikkel Lysgaard 40 år den 21. februar. 

08. feb 2018 Navnenyt

Ny kaptajn for Caverions projekter

1. februar blev Søren K. Overgaard ny projektdirektør for Caverions teknikentrepriser.

29. jan 2018 Navnenyt

Margit Ørsted takker af

Margit Ørsted stopper efter 24 år i Frederiksbergs kommunalbestyrelse samt perioder som formand for Frederiksberg Fjernvarme og næstformand i CTR.

25. jan 2018 Navnenyt

Ny salgsdirektør i Verdo

Bo Johansen er ny salgsdirektør for Verdo Energy Systems.

24. jan 2018 Navnenyt

Ny direktør for DFP

Mogens H. Nielsen er ansat som ny direktør i DFP – Dansk Fjernvarmes Projektselskab.

23. jan 2018 Navnenyt

Grøn Energis chefanalytiker fylder 50

Nina Kildegaard Detlefsen fylder 50 år på tirsdag den 30. januar.