16. jan 2018

Video: Energiaftale skal indeholde løsning på grundbeløb

Minister lover fjernvarmebrugere en løsning på bortfaldet af grundbeløbet, når en ny energiaftale skal forhandles på plads – Dansk Fjernvarme efterlyser frigørelse af brændselsbinding som en del af løsningen. Se ministerens tale ved Dansk Fjernvarmes nytårsreception under artiklen.

Energi-, forsynings og klimaminister Lars Chr. Lilleholt mener, at kraftvarmekravet har tjent Danmark godt, men dens storhedstid er på retur. Foto: Jeppe B. Nielsen

Løsningen for grundbeløbets afskaffelse ved udgangen af 2018 var lovet og aftalt til foråret sidste år, men her ved indgangen til udløbsåret kender over 100 decentrale fjernvarme- og affaldsværker stadig ikke de fremtidige vilkår for deres elproduktion.

Grundbeløbet er et tilskud til kraftvarmeværker, der på den måde sikres en mindstepris for den strøm, de sælger på det frie elmarked. Bortfaldet kan koste en kvart million fjernvarmeforbrugere mellem 2.000 og 10.000 kroner om året.

Den samlede udbetaling til fjernvarmeværker og industrielle anlæg var godt 2 milliarder kroner i 2016. En analyse fra Dansk Fjernvarme i efteråret 2017 oplyser, at 186 fjernvarmeværker stod for 1118 MW el-kapacitet, som udløste et tilskud på 1 mio. kr. per MW (1000 kr per kW-el) i 2016. 

Løsningen vil indgå i det udspil til energiaftale, som energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) fremlægger ”i løbet af forhåbentlig relativ kort tid”.

Mellemløsninger
- Værkerne har kendt denne udfordring siden 2004 – det er ikke nogen ny udfordring, tilføjede Lars Chr. Lilleholt i onsdagsspørgetiden 10. januar, da klima- og energiordfører Jens Joel Nielsen (S) bragte sagen op (S375).

- Det betyder ikke, at vi ikke er forpligtet til at gøre noget. Det er baggrunden for, at regeringen har reduceret elvarmeafgiften, som gør varmepumper mere attraktive, og har lavet en pulje for varmepumper, så værker vil få en reduktion i varmeprisen på op til 3000 kroner om året, fortsatte Lilleholt.

Fjernvarmeværker bundet
En løsning på grundbeløbet kan ikke vente på en stor energiaftale, siger direktør Kim Mortensen, Dansk Fjernvarme, hvor man ønsker frigørelse af naturgas og ophævelse af pligten til samproduktion af varme og el.

- Politisk skabte problemer skal løses af politikere. Det er forkert, når ministeren slår det hen med, at fjernvarmeselskaberne og forbrugerne har vidst det i mange år. De har været bundet og har ikke selv kunne handle på grund af kraftvarme- og brændselsbindinger, opponerer Kim Mortensen. 

- Det er et politisk skabt problem, fordi grundbeløbet er en slags forsikringspræmie, som vi betaler på vores elregnings PSO-afgift, for at være sikker på at have elkapaciteten til rådighed. Nu stopper PSO-betalingen, dvs. forsikringspræmien for elkapaciteten også stopper, fortsætter Kim Mortensen. 

Termisk produktion uundværlig
Det må betyde, at fjernvarmeværkernes forpligtelse til at aftage naturgas- og elnettene ophører, påpeger han.

- Desuden skal der laves en anden mekanisme, hvor man via elregningen betaler for sikkerheden i elsystemet. Der er stadig brug for termisk elproduktion, understreger han.

De foregående år har i alt 80 decentrale værker fået brændselsfrihed, og her har der været både prisfald og frihed til at finde andre løsninger, fremhæver Kim Mortensen.

Lilleholt: Samproduktion på retur
Lars Chr. Lilleholt er med på at løsne bindingerne og nedsætte elvarmeafgiften yderligere

- Kraftvarme har tjent Danmark godt, men dens storhedstid er på retur, og jeg tror, at mange i dag ser kraftvarmekravet som en klods om benet, erklærede Lars Chr. Lilleholt ved en nytårsreception hos Dansk Fjernvarme fredag 12. januar.

- Udviklingen mod et moderne mere elbaseret samfund betyder, at vi skal tænke varmeproduktion på en ny måde. Derfor skal vi stille og roligt og med stor omtanke se på, om vi kan frisætte fjernvarmesektoren på sigt, fortsatte energiministeren.

Frisætning med eller uden bindinger
Frisætningen vil tillige betyde, at fjernvarmekunder kan forlade den kollektive forsyning til fordel for individuel forsyning. Samtidig forsikrer Lilleholt, at andre brancher såsom biomasse ikke skal smides på møddingen.

Frisætning må også betyde farvel til det nuværende bureaukrati, mener Kim Mortensen:

- Det er en overvejelse værd, om fjernvarmesektoren skal vikles ind i bureaukratisk indtægtsramme- og benchmarkregulering og dermed fratage nogle konkurrencemuligheder, som andre har i den individuelle opvarmning.

Se energi-, forsynings- og klimaministerens tale ved Dansk Fjernvarmes nytårsstafet herunder:

Nyheder

07. feb 2018 Energi på toppen

Søren Egge: "Analysen starter et forkert sted"

Forud for Energi på Toppen har vi talt med Søren Egge Rasmussen, der er energiordfører i Enhedslisten. Han mener, at der burde være lavet en anden analyse end konkurrenceanalysen.

07. feb 2018 Energi på toppen

Forbrugerrådet Tænk: Miljøomkostninger bør med i prisen

Det er positivt, hvis miljøomkostninger kan kommer med i overvejelserne, når forbrugerne skal vælge opvarmning. Det mener Forbrugerrådet Tænk på baggrund af den konkurrenceanalyse, regeringen har offentliggjort

06. feb 2018

Dansk Energi foreslår højere varmepriser for at fremme individuel elvarme

Dansk Energi foreslår i en ny analyse at varmeprisen hæves betragteligt, når grundbeløbet falder bort. Dansk Fjernvarme tvivler på, at forbrugerne vil acceptere markante prisstigninger ved grundbeløbets bortfald.

05. feb 2018

Varmens Dag fejret med åbent hus landet over

Tusindvis af nysgerrige fjernvarmeforbrugere blev søndag klogere på, hvor deres fjernvarme kommer fra, da Varmens Dag blev fejret med åbent hus på værker landet over.

02. feb 2018

Bendt Bendtsen: Nyt bygningsdirektiv nok min vigtigste sag i parlamentet

Med overvældende opbakning blev EUs ministerråd torsdag enige om et nyt bygningsdirektiv. En af hovedarkitekterne bag direktivet er danske Bendt Bendtsen, som Dansk Fjernvarme har talt med. 

02. feb 2018

Flot EU-aftale om energieffektivisering

Bygninger udgør i alt cirka 40 procent af det europæiske energiforbrug. EUs Ministerråd er netop blevet enige om at energieffektivisere både nyt og ældre byggeri.

24. jan 2018

Bæredygtig biomasse central for grøn omstilling i byerne

Den bæredygtige biomasse spiller fortsat en stor rolle i særligt de store byer for den grønne omstilling. Det er budskabet i et indlæg i Altinget i dag. HOFOR og Dansk Fjernvarme fortæller mere.

16. jan 2018

Billedserie: 13 bidrag, champagne og nytårsstafet

Der var stuvende fuldt, da Dansk Fjernvarme for første gang afholdt nytårsstafet i sine lokaler i København. Ministeren fik samtidig overrakt og kvitterede for foreningens 13 bidrag til en ny sammenhængende energipolitik. Se billederne ved at bruge de grønne pile i billedfeltet.

16. jan 2018

Fjernvarmens 13 bidrag sætter ny retning for energisektoren

Der skal skrues op for samarbejdet mellem el og varmesektoren, overskudsvarmen skal udnyttes og fjernvarmeselskaberne skal have mere frihed til selv at træffe kloge valg. Det er blandt de 13 bidrag til en ny energipolitik, som Dansk Fjernvarme netop har overrakt regeringen.

16. jan 2018

13 bidrag til en sammenhængende energipolitik

Dansk Fjernvarme har overrakt 13 bidrag til en sammenhængende energipolitik til regeringen og Folketingets partier. Bidragene er ment som inspiration til en ny energiaftale. Se alle 13 bidrag her.

11. jan 2018

Forsyning Helsingør har sænket varmeprisen

I 2018 er det billigere at varme boligen op med fjernvarme i Helsingør. Forsyningen har sænket prisen med knap 600 kroner.

21. feb 2018 Presseklip

Forbrugere sparede penge på lunt 2017

LÆS I DAG: Halsskov får fjernvarme fra november. Forbrugere sparede penge på lunt 2017. Svendborg til kamp mod utætte rør. Fjernvarmearbejde udfordrer renovationsbiler.

20. feb 2018 Presseklip

Energi Viborg ved at overse 20 millioner kroner

LÆS I DAG: Energi Viborg ved at overse 20 millioner kroner. Dronninglund får tilladelse til prøveboring. Hovedgård klar med nye vedtægter.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

19. feb 2018 Presseklip

Største etape med fjernvarme nærmer sig i Horsens

LÆS I DAG: Fjernvarmeprojekt i Stoholm går på standby. Største etape med fjernvarme nærmer sig i Horsens. Kraftvarmeværk siger nej til plastik. Første spadestik til varmeværk i Korsør. Fjernvarme til Ørslev. Nye vedtægter i Rødbyhavn.

16. feb 2018 Presseklip

Borgere gik forgæves med fjernvarme-spørgsmål

LÆS I DAG: Borgere gik forgæves med fjernvarme-spørgsmål. Byggestart i Korsør. Minister erkender lavere besparelse til fjernvarmekunder. Kraftvarmeværk i Sindal på vej.

15. feb 2018 Presseklip

Scandlines bruger overskudsvarme til køling

LÆS I DAG: Scandlines bruger overskudsvarme til køling. Flere lokale vejrudsigter. Olieprisen stiger.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

12. feb 2018 Navnenyt

Kommunikationsmedarbejdere i Dansk Fjernvarme fylder rundt

Simone Mørup Kristiansen fylder 30 år den 18. februar og Mikkel Lysgaard 40 år den 21. februar. 

08. feb 2018 Navnenyt

Ny kaptajn for Caverions projekter

1. februar blev Søren K. Overgaard ny projektdirektør for Caverions teknikentrepriser.

29. jan 2018 Navnenyt

Margit Ørsted takker af

Margit Ørsted stopper efter 24 år i Frederiksbergs kommunalbestyrelse samt perioder som formand for Frederiksberg Fjernvarme og næstformand i CTR.

25. jan 2018 Navnenyt

Ny salgsdirektør i Verdo

Bo Johansen er ny salgsdirektør for Verdo Energy Systems.

24. jan 2018 Navnenyt

Ny direktør for DFP

Mogens H. Nielsen er ansat som ny direktør i DFP – Dansk Fjernvarmes Projektselskab.

23. jan 2018 Navnenyt

Grøn Energis chefanalytiker fylder 50

Nina Kildegaard Detlefsen fylder 50 år på tirsdag den 30. januar.