09. jan 2018

Varmepumpen kan ikke hjælpe med det hele

Karup Varmeværk er blandt de 11 fjernvarmeselskaber, der har fået tilskud til en stor eldrevet varmepumpe. Selskabet har også fusioneret med naboværket. Men både varmepumpe og fusion vil ikke hindre prisstigning i tusindkroners-klassen.

11 fjernvarmeselskaber har fået tildelt i alt 23 millioner kroner i støtte til store eldrevne varmepumper, der skal gøre fjernvarmen grønnere. Støtteordningen er målrettet de decentrale kraftvarmeværker, der i øjeblikket tildeles grundbeløbet. Men da det udløber med udgangen af 2018, kan flere af fjernvarmeselskabernes kunder se frem til en større prisstigning på fjernvarme. Det skal støtteordningen hjælpe på.

Karup Varmeværk er et af de 11 fjernvarmeselskaber, der netop har fået tildelt støtte. De får 4.104.120 kroner til en 4 MW varmepumpe.

Varmepumpen skal i først og fremmest udnytte overskudsvarmen fra den nærliggende Karup Kartoffelmelfabrik.

- Vi blev koblet sammen med fabrikken sidste år, så vi kunne aftage overskudsvarme. Men de temperaturer, de har derovre, er ikke høje nok til vores system. Men det er nok for varmepumpen, siger driftsleder Jens Maagaard.

- Problemet er, at deres anlæg kun kører fra september til januar. Men i den periode kan de levere 200 kubikmeter vand i timen på 25-30 grader, oplyser driftslederen. Han fortæller, at fjernvarmeselskabet er i dialog med det lokale rensningsanlæg, der også er nabo til værket. Og endelig håber Karup Varmeværk, at de med varmepumpen kan forlænge sæsonen for solvarme5

- Vi har et solvarmeanlæg, som vi i ydersæsonen kun får noget halvlunket vand fra. Men der kan vi måske bruge varmepumpen til at løfte den højere op, så vi kan bruge det som drivmiddel og forlænge sæsonen, siger Jens Maagaard.

Både fusion og varmepumpe er ikke nok
Karup fusionerede i 2017 med naboerne fra Kølvrå Fjernvarmecentral. Derfor regner Karup Varmeværk også med at udvide deres solvarmeanlæg en smule, så man også kan forsyne den del med solvarme.

Forventningen er, at den kommende store eldrevne varmepumpe kan dække omkring 50 procent af fjernvarmeselskabets samlede varmebehov. Hvis det bliver muligt at forlænge sæsonen med solvarme, kan det måske komme op på 70 procent.

Selvom det lyder som en god stor andel, vil det ikke kunne modregne den prisstigning, der uundgåeligt vil ramme områdets fjernvarmekunder, når grundbeløbet bortfalder fra 1. januar 2019. Samlet set mister Karup og Kølvrå nemlig omkring 4,5 millioner kroner i grundbeløb. Det svarer til en prisstigning på omkring 4.000 kroner om året pr. husstand.

- Vi forventer, at vi med varmepumpen kan mindske beløbet med en tredjedel, så fjernvarmekunderne kommer til at betale 3.000 kroner. Ja, det er sateme mange penge, vi mister lige pludselig, siger driftsleder Jens Maagaard.

Nyheder

09. jan 2018

Jens Joel: Vi har ansvar for at sikre rammevilkår

Socialdemokraternes energiordfører mener, rækkefølgen er vigtig, når man diskuterer løsninger for at undgå prisstigninger efter grundbeløbets bortfald.

09. jan 2018

Fjernvarmen har rustet sig mod prisstigninger

Størstedelen af Dansk Fjernvarmes medlemmer, der berøres af grundbeløbets bortfald, har forberedt sig. Men mange forudser alligevel store prisstigninger for fjernvarmekunderne.

09. jan 2018

Kære politikere, I må løsne tøjlerne

Folketinget må træde i karakter og løsne grebet om fjernvarmeselskaberne, så ikke forbrugerne rammes af unødvendigt høje prisstigninger på varme, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

25. dec 2017

Prisstigninger i vente for varmekunder

Når rådhusklokkerne ringer for sidste gang nytårsaften næste år kan en række fjernvarmekunder vente store prisstigninger på grund udløbet af et kompensationstilskud. Dansk Fjernvarme kalder på handling.

21. dec 2017

Lovforslag om regnskabsføring og dataindberetning vedtaget

Onsdag den 20. december fik Energitilsynet formelt ansvaret for at sikre standardisering af regnskabsføring og dataindberetning for fjernvarmeselskaber, da Folketinget stemte for lovforslaget.

21. dec 2017

Energistyrelsen og Grøn Energi klar med drejebog om store varmepumper

Energistyrelsen og Grøn Energi har opdateret drejebogen og det tilhørende inspirationskatalog om store varmepumpeprojekter. 

21. dec 2017

Fjernvarmens Hus holder julelukket

Julen lukker ned for sekretariatet i Dansk Fjernvarme, der først åbner dørene og telefonerne igen den 2. januar 2018.

19. dec 2017

Farvel til kul og goddag til bæredygtig biomasse

Kraftvarmeværkerne smider kullene på porten og erstatter det med bæredygtig biomasse. Det viser en ny analyse foretaget af EA Energianalyse og Energistyrelsen.

19. dec 2017

De samfundsøkonomiske beregninger skal ændres

Det skal være lettere at konvertere fra naturgas til fjernvarme. Sådan lyder udmeldingen fra ministeren for energi, forsyning og klima i et svar til Folketinget. Det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

18. dec 2017

Vi fejrer jul med støvlerne på

Et travlt 2017 afløses snart af et endnu mere travlt 2018, hvor fjernvarmen igen får en central rolle. Vi ønsker dig her en glædelig jul og et godt nytår.

18. dec 2017

Lilleholt: Fjernvarmen er central i energisystemet

Lars Chr. Lilleholt glæder sig over, at fjernvarmen beskrives som en styrke i rapporten om det danske energisystem fra IEA. Han fremhæver varmepumper som centrale i integrationen af energisystemet.

17. jan 2018 Navnenyt

Ny mand til energibesparelser

Emil Bøilerehauge er ansat i Dansk Fjernvarmes energispareteam til indberetning af energibesparelser.

17. jan 2018 Presseklip

Fjernvarmen frygter for ekstra skatteregning

LÆS I DAG: Fjernvarmen frygter for ekstra skatteregning. Nyt varmepumpeanlæg ser dagens lys. Fjernkøling har vokseværk i Høje-Taastrup. Minister efter Shell-tvivl: Vi skal fortsat udnytte overskudsvarme. Biomassefyr redder økonomien i Svendborg.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. jan 2018 Presseklip

VE-mål fylder for meget, mener Energikommissionen

LÆS I DAG: VE-mål fylder for meget mener Energikommissionen. Kvickly i Kalundborg bliver grønnere. Planudvalg ønsker alternativ placering af solvarmeanlæg. Drone leder efter læk i Haderslev.

15. jan 2018 Presseklip

Ingeniøren giver anvisning på nyt energiforlig

LÆS I DAG: Ingeniøren giver anvisning på nyt energiforlig. Danmark er afhængig af biomasse til varme og el. Usikkert hvor meget prisen stiger i Bredsten-Balle.  Strid om klosters fjernvarme. 📺 Middelfarts borgmester bekymret for udvikling i små samfund.

12. jan 2018 Presseklip

Dansk Fjernvarme presser på for frit brændselsvalg

LÆS I DAG: Dansk Fjernvarme presser på for frit brændselsvalg. Minister bliver træt af ”procentdiskussion”. Vind og sol står dækker halvdelen af elproduktionen. 4.000 kr. ekstra i varme i Egtved. Lun vinter sparer varme.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

16. jan 2018 Navnenyt

Grøn Energi har civilingeniør i praktik

Christian Sjøstrann Jørgensen er i virksomhedspraktik indtil medio marts.

16. jan 2018 Navnenyt

Ny chef på Randers Kraftvarmeværk

Jens Ole Hougaard er ny chef for Randers Kraftvarmeværk per 1. januar. 

12. jan 2018 Navnenyt

Mindeord over Kaj Hansen

Administrerende direktør for Energi Ikast, Jørgen Mosegaard, skriver mindeord om tidligere direktør Kaj Hansen.  

08. jan 2018 Navnenyt

Erfaren kursuskoordinator til Dansk Fjernvarme

Tina Weber Peters er ny kursuskoordinator hos Dansk Fjernvarme. 

13. dec 2017 Navnenyt

Ny økonomisk konsulent til Dansk Fjernvarme

Michael Fibiger er ny økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarmes Politisk Økonomisk sekretariat fra årsskiftet.

12. dec 2017 Navnenyt

Ny direktør for Biogasbranchen

Frank Rosager er fra den 1. januar ny direktør for foreningen Biogasbranchen.