09. jan 2018

Kære politikere, I må løsne tøjlerne

Folketinget må træde i karakter og løsne grebet om fjernvarmeselskaberne, så ikke forbrugerne rammes af unødvendigt høje prisstigninger på varme, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Om 12 måneder forsvinder det tilskud, som fjernvarmeselskaberne i dag modtager for at levere elkapacitet og dermed holde hånden under elsystemet. Det er politisk besluttet ophørt under forudsætning af, at elprisen ville stige, og selskaberne dermed ville have så gode indtægter, at de øgede priser kunne betale for de omkostninger, som selskaberne har. Selvom elprisen ikke er steget, men derimod faldet markant, fastholdes det politiske ønske om, at tilskuddet skal ophøre.

Det får Dansk Fjernvarme til at efterlyse nogle klare svar fra politikerne.

- Det påhviler Folketinget at levere nogle svar til de mange selskaber, hvis forbrugere om 12 måneder kan se frem til gedigne prisstigninger på deres varmeregning. Det er en politisk beslutning at grundbeløbet skal fjernes, skønt de politiske forudsætninger er skredet fuldstændigt, siger Kim Mortensen, der er direktør i brancheforeningen Dansk Fjernvarme, der repræsenterer landets 400 fjernvarmeselskaber.

Der skal handling til
Ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt, har ved flere lejligheder fortalt, at han er parat til at give fjernvarmeselskaberne nogle flere frihedsgrader, så de kan værne sig mod prisstigningerne. Der lyder nogenlunde sammen melding fra Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, i et interview til Forsyning og Energi.

- Det er selvfølgelig glædeligt, at der synes at være opbakning til, at fjernvarmeselskaberne ikke bare skal hælde regningen over på deres forbrugere. Men hensigtserklæringer alene kan ikke gøre det. Med 12 måneder igen, må vi snart se noget handling, siger Kim Mortensen.

Ifølge en rundspørge, som Dansk Fjernvarme har foretaget blandt de selskaber, der står til at miste grundbeløbet, svarer 71 procent af selskaberne, at de har gennemført tiltag, der vil forhindre de mest voldsomme stigninger. Alligevel svarer cirka 7 ud af 10 selskaber, at de fortsat regner med, at prisen den 1. januar 2019 vil stige. Enkelte helt op til 10.000 kroner om året.

- Fjernvarmeselskaberne forsøger at agere så ansvarligt, som de overhovedet kan. De investerer i solvarme, de afskriver, fusionerer og meget andet for at forhindre, at deres forbrugere rammes så hårdt. Det er desværre bare ikke nok, konstaterer Kim Mortensen.

Politikerne må løsne tøjlerne
Mange af selskaberne er bundet til krav om, at de skal fyre med naturgas, og de skal producere både el og varme. Dertil kommer, at mange af dem nu skal afsætte betydelige ressourcer til at leve op til de stigende indberetnings- og dokumentationskrav, der følger af, at politikerne vil have dem underlagt en ny og bureaukratisk regulering.

- Der er brug for, at politikerne løsner tøjlerne, sådan som en nylig rapport fra Energistyrelsen også har anbefalet, så fjernvarmeselskaberne kan fokusere på deres arbejde og træffe de nødvendige og ansvarlige beslutninger. Ophæv den tvungne binding til naturgas og de rigide krav om, at de skal producere både el og varme, hvis der ikke længere er behov for deres elkapacitet, siger Kim Mortensen. 

Nyheder

09. jan 2018

Jens Joel: Vi har ansvar for at sikre rammevilkår

Socialdemokraternes energiordfører mener, rækkefølgen er vigtig, når man diskuterer løsninger for at undgå prisstigninger efter grundbeløbets bortfald.

09. jan 2018

Varmepumpen kan ikke hjælpe med det hele

Karup Varmeværk er blandt de 11 fjernvarmeselskaber, der har fået tilskud til en stor eldrevet varmepumpe. Selskabet har også fusioneret med naboværket. Men både varmepumpe og fusion vil ikke hindre prisstigning i tusindkroners-klassen.

09. jan 2018

Fjernvarmen har rustet sig mod prisstigninger

Størstedelen af Dansk Fjernvarmes medlemmer, der berøres af grundbeløbets bortfald, har forberedt sig. Men mange forudser alligevel store prisstigninger for fjernvarmekunderne.

25. dec 2017

Prisstigninger i vente for varmekunder

Når rådhusklokkerne ringer for sidste gang nytårsaften næste år kan en række fjernvarmekunder vente store prisstigninger på grund udløbet af et kompensationstilskud. Dansk Fjernvarme kalder på handling.

21. dec 2017

Lovforslag om regnskabsføring og dataindberetning vedtaget

Onsdag den 20. december fik Energitilsynet formelt ansvaret for at sikre standardisering af regnskabsføring og dataindberetning for fjernvarmeselskaber, da Folketinget stemte for lovforslaget.

21. dec 2017

Energistyrelsen og Grøn Energi klar med drejebog om store varmepumper

Energistyrelsen og Grøn Energi har opdateret drejebogen og det tilhørende inspirationskatalog om store varmepumpeprojekter. 

21. dec 2017

Fjernvarmens Hus holder julelukket

Julen lukker ned for sekretariatet i Dansk Fjernvarme, der først åbner dørene og telefonerne igen den 2. januar 2018.

19. dec 2017

Farvel til kul og goddag til bæredygtig biomasse

Kraftvarmeværkerne smider kullene på porten og erstatter det med bæredygtig biomasse. Det viser en ny analyse foretaget af EA Energianalyse og Energistyrelsen.

19. dec 2017

De samfundsøkonomiske beregninger skal ændres

Det skal være lettere at konvertere fra naturgas til fjernvarme. Sådan lyder udmeldingen fra ministeren for energi, forsyning og klima i et svar til Folketinget. Det vækker glæde hos Dansk Fjernvarme.

18. dec 2017

Vi fejrer jul med støvlerne på

Et travlt 2017 afløses snart af et endnu mere travlt 2018, hvor fjernvarmen igen får en central rolle. Vi ønsker dig her en glædelig jul og et godt nytår.

18. dec 2017

Lilleholt: Fjernvarmen er central i energisystemet

Lars Chr. Lilleholt glæder sig over, at fjernvarmen beskrives som en styrke i rapporten om det danske energisystem fra IEA. Han fremhæver varmepumper som centrale i integrationen af energisystemet.

17. jan 2018 Navnenyt

Ny mand til energibesparelser

Emil Bøilerehauge er ansat i Dansk Fjernvarmes energispareteam til indberetning af energibesparelser.

17. jan 2018 Presseklip

Fjernvarmen frygter for ekstra skatteregning

LÆS I DAG: Fjernvarmen frygter for ekstra skatteregning. Nyt varmepumpeanlæg ser dagens lys. Fjernkøling har vokseværk i Høje-Taastrup. Minister efter Shell-tvivl: Vi skal fortsat udnytte overskudsvarme. Biomassefyr redder økonomien i Svendborg.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. jan 2018 Presseklip

VE-mål fylder for meget, mener Energikommissionen

LÆS I DAG: VE-mål fylder for meget mener Energikommissionen. Kvickly i Kalundborg bliver grønnere. Planudvalg ønsker alternativ placering af solvarmeanlæg. Drone leder efter læk i Haderslev.

15. jan 2018 Presseklip

Ingeniøren giver anvisning på nyt energiforlig

LÆS I DAG: Ingeniøren giver anvisning på nyt energiforlig. Danmark er afhængig af biomasse til varme og el. Usikkert hvor meget prisen stiger i Bredsten-Balle.  Strid om klosters fjernvarme. 📺 Middelfarts borgmester bekymret for udvikling i små samfund.

12. jan 2018 Presseklip

Dansk Fjernvarme presser på for frit brændselsvalg

LÆS I DAG: Dansk Fjernvarme presser på for frit brændselsvalg. Minister bliver træt af ”procentdiskussion”. Vind og sol står dækker halvdelen af elproduktionen. 4.000 kr. ekstra i varme i Egtved. Lun vinter sparer varme.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

16. jan 2018 Navnenyt

Grøn Energi har civilingeniør i praktik

Christian Sjøstrann Jørgensen er i virksomhedspraktik indtil medio marts.

16. jan 2018 Navnenyt

Ny chef på Randers Kraftvarmeværk

Jens Ole Hougaard er ny chef for Randers Kraftvarmeværk per 1. januar. 

12. jan 2018 Navnenyt

Mindeord over Kaj Hansen

Administrerende direktør for Energi Ikast, Jørgen Mosegaard, skriver mindeord om tidligere direktør Kaj Hansen.  

08. jan 2018 Navnenyt

Erfaren kursuskoordinator til Dansk Fjernvarme

Tina Weber Peters er ny kursuskoordinator hos Dansk Fjernvarme. 

13. dec 2017 Navnenyt

Ny økonomisk konsulent til Dansk Fjernvarme

Michael Fibiger er ny økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarmes Politisk Økonomisk sekretariat fra årsskiftet.

12. dec 2017 Navnenyt

Ny direktør for Biogasbranchen

Frank Rosager er fra den 1. januar ny direktør for foreningen Biogasbranchen.