09. jan 2018

Kære politikere, I må løsne tøjlerne

Folketinget må træde i karakter og løsne grebet om fjernvarmeselskaberne, så ikke forbrugerne rammes af unødvendigt høje prisstigninger på varme, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

Om 12 måneder forsvinder det tilskud, som fjernvarmeselskaberne i dag modtager for at levere elkapacitet og dermed holde hånden under elsystemet. Det er politisk besluttet ophørt under forudsætning af, at elprisen ville stige, og selskaberne dermed ville have så gode indtægter, at de øgede priser kunne betale for de omkostninger, som selskaberne har. Selvom elprisen ikke er steget, men derimod faldet markant, fastholdes det politiske ønske om, at tilskuddet skal ophøre.

Det får Dansk Fjernvarme til at efterlyse nogle klare svar fra politikerne.

- Det påhviler Folketinget at levere nogle svar til de mange selskaber, hvis forbrugere om 12 måneder kan se frem til gedigne prisstigninger på deres varmeregning. Det er en politisk beslutning at grundbeløbet skal fjernes, skønt de politiske forudsætninger er skredet fuldstændigt, siger Kim Mortensen, der er direktør i brancheforeningen Dansk Fjernvarme, der repræsenterer landets 400 fjernvarmeselskaber.

Der skal handling til
Ministeren for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt, har ved flere lejligheder fortalt, at han er parat til at give fjernvarmeselskaberne nogle flere frihedsgrader, så de kan værne sig mod prisstigningerne. Der lyder nogenlunde sammen melding fra Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, i et interview til Forsyning og Energi.

- Det er selvfølgelig glædeligt, at der synes at være opbakning til, at fjernvarmeselskaberne ikke bare skal hælde regningen over på deres forbrugere. Men hensigtserklæringer alene kan ikke gøre det. Med 12 måneder igen, må vi snart se noget handling, siger Kim Mortensen.

Ifølge en rundspørge, som Dansk Fjernvarme har foretaget blandt de selskaber, der står til at miste grundbeløbet, svarer 71 procent af selskaberne, at de har gennemført tiltag, der vil forhindre de mest voldsomme stigninger. Alligevel svarer cirka 7 ud af 10 selskaber, at de fortsat regner med, at prisen den 1. januar 2019 vil stige. Enkelte helt op til 10.000 kroner om året.

- Fjernvarmeselskaberne forsøger at agere så ansvarligt, som de overhovedet kan. De investerer i solvarme, de afskriver, fusionerer og meget andet for at forhindre, at deres forbrugere rammes så hårdt. Det er desværre bare ikke nok, konstaterer Kim Mortensen.

Politikerne må løsne tøjlerne
Mange af selskaberne er bundet til krav om, at de skal fyre med naturgas, og de skal producere både el og varme. Dertil kommer, at mange af dem nu skal afsætte betydelige ressourcer til at leve op til de stigende indberetnings- og dokumentationskrav, der følger af, at politikerne vil have dem underlagt en ny og bureaukratisk regulering.

- Der er brug for, at politikerne løsner tøjlerne, sådan som en nylig rapport fra Energistyrelsen også har anbefalet, så fjernvarmeselskaberne kan fokusere på deres arbejde og træffe de nødvendige og ansvarlige beslutninger. Ophæv den tvungne binding til naturgas og de rigide krav om, at de skal producere både el og varme, hvis der ikke længere er behov for deres elkapacitet, siger Kim Mortensen. 

Nyheder

01. mar 2018

Giv fjernvarmen frihed

De danske decentrale kraftvarmeværker er historisk bundet til at kunne levere el. En binding, der i dag med en stigende vindmøllekraft og udlandskabler ikke længere giver mening.

01. mar 2018

Bramming: Ingen effekt uden frit brændselsvalg

I Bramming glæder driftschef Steen Thøgersen sig over udsigten til en ophævelse af kraftvarmekravet. Men et frit brændselsvalg skal følge med, lyder det. Ellers har det ingen effekt.

01. mar 2018

Energinet: Ophævelse kan være samfundsøkonomisk bedste løsning

En ophævelse af kraftvarmekravet for de decentrale kraftvarmeværker vil ikke påvirke forsyningssikkerheden væsentligt. Det mener Energinet, der samtidig peger på, at det kan være den samfundsøkonomiske bedste løsning.

21. feb 2018

Regeringen: Kraftvarmekrav skal væk

I et svar til Dansk Fjernvarme, skriver regeringen, at det er på tide at tage et opgør med kraftvarmekravet. I første omgang for de ikke-kvoteomfattede sektorer, men måske også inden for kvotesektoren. Det vækker begejstring hos Dansk Fjernvarme.

13. feb 2018

Bilka og Aalborg Varme indgår aftale om overskudsvarme

Aalborg Varme indgår aftale med Bilka i Aalborg om at udnytte varehusets overskudsvarme som fjernvarme. Dansk Supermarked Group forærer varmen væk på grund af komplicerede regler og indberetningskrav ved salg af overskudsvarme. 

12. feb 2018

Konkurrenceanalyse: Svensk varme-sammenligning holder ikke

Det svenske fjernvarmemarked, som er liberaliseret og undtaget regulering, bliver i den nyligt offentliggjorte konkurrenceanalyse fremhævet som et forbillede. Men det giver ingen mening at sammenligne to så forskellige markeder, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

08. feb 2018 Energi på toppen

Den største gevinst kommer fra fjernvarmen

Professor fra Aalborg Universitet ser ingen grund til at nedsætte elafgiften for de individuelle forbrugere.

07. feb 2018 Energi på toppen

Forbrugerrådet Tænk: Miljøomkostninger bør med i prisen

Det er positivt, hvis miljøomkostninger kan kommer med i overvejelserne, når forbrugerne skal vælge opvarmning. Det mener Forbrugerrådet Tænk på baggrund af den konkurrenceanalyse, regeringen har offentliggjort

07. feb 2018 Energi på toppen

Søren Egge: "Analysen starter et forkert sted"

Forud for Energi på Toppen har vi talt med Søren Egge Rasmussen, der er energiordfører i Enhedslisten. Han mener, at der burde være lavet en anden analyse end konkurrenceanalysen.

06. feb 2018

Dansk Energi foreslår højere varmepriser for at fremme individuel elvarme

Dansk Energi foreslår i en ny analyse at varmeprisen hæves betragteligt, når grundbeløbet falder bort. Dansk Fjernvarme tvivler på, at forbrugerne vil acceptere markante prisstigninger ved grundbeløbets bortfald.

05. feb 2018

Varmens Dag fejret med åbent hus landet over

Tusindvis af nysgerrige fjernvarmeforbrugere blev søndag klogere på, hvor deres fjernvarme kommer fra, da Varmens Dag blev fejret med åbent hus på værker landet over.

19. mar 2018 Navnenyt

Ny direktør på Billund Varmeværk

Billund Varmeværk har udnævnt sin formand Nikolai Friis som ny direktør. 

19. mar 2018 Presseklip

Industrimastodonter vil have fokus på energibesparelser

LÆS I DAG: Industrimastodonter vil have fokus på energibesparelser. Nyt værk som værn mod grundbeløbet indvies. Skru langsomt ned for varmen. Dom i geotermi-sag den 19. april. Varme fodboldbaner koster kassen. Russiske hackere fik adgang til kraftværker.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

16. mar 2018 Presseklip

Lilleholt: Energiudspil justerer på afgifter

LÆS I DAG: Lilleholt: Energiudspil justerer på afgifter. 600 mio. kroner er inden for skiven. Ingen mangel på affald. Fjernvarme på vej til Gedesby. Garvet departementschef bliver direktør for Energinet.

15. mar 2018 Presseklip

Minister: Krav er ikke i vejen for varmepumper

LÆS I DAG: Minister: Krav er ikke i vejen for varmepumper. Energinet står fast over for landmænd. Nej til Farum Fjernvarmes biomasseværk. Brande Fjernvarme udvider. Stort ledningstab lukkede for varmen i Vejen.

14. mar 2018 Presseklip

Stockholm bruger overskudsvarme til fjernvarme

LÆS I DAG: Stockholm bruger overskudsvarme til fjernvarme. Dansk pensionsselskab går ind i Nature Energy. Ringsted Fjernvarme gør klar til varmepumpe. 140.000 liter vand tabt. Vandlæk i sommerhusområde ved Hvalpsund. Tårs får nye varmerør. Du kan lease din fjernvarmeveksler.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

15. mar 2018 Navnenyt

Thomas Egebo ny administrerende direktør for Energinet

Departementschef Thomas Egebo bliver ny administrerende direktør i Energinet og forlader Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

14. mar 2018 Navnenyt

Linda fejrer jubilæum og går på pension

Projektassistent i DFP, Linda Lyhne, fejrer ti års jubilæum og går på pension med udegangen af april. 

13. mar 2018 Navnenyt

Viktor fylder 70 og går på pension

Viktor Jensen fra DFP fylder 70 år den 23. marts og bliver pensionist den 1. april.

13. mar 2018 Navnenyt

Nye serviceteknikere hos AEA

Energientreprenøren Aktive Energi Anlæg A/S har ansat to nye serviceteknikere til service og montage af olie- og gasbrændere.

09. mar 2018 Navnenyt

Rambøll-chef ny formand for ingeniører

Rambølls administrerende direktør Danmark, Ib Enevoldsen, er nu formand for FRI - Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

 

28. feb 2018 Navnenyt

TREFOR-direktør fylder 60

På fredag den 2. marts fylder Charles Nielsen, direktør i TREFOR Infrastruktur, 60 år.