15. nov 2017

Kinesisk topchef: Vi vil lære af dansk fjernvarmesucces

Danmark har skabt bemærkelsesværdige resultater via grønne energiløsninger med fjernvarme i fokus. Det skal Kina lære af, mener Li Dawei – direktør for verdens største fjernvarmeselskab.

Li Dawei, direktør for Beijing District Heating Group og præsident for China District Heating Association, var i september på besøg i Danmark sammen med en stor delegation af topfolk fra den kinesiske fjernvarmesektor. Her skriver han under på en fornyet samarbejdsaftale med formand for Danish Board of District Heating (DBDH), Jan Strømvig. Foto: Flemming L. Rasmussen.

Kina er på vej mod et grønnere energisystem. Sådan lyder konklusionen i den netop lancerede rapport, China Renewable Energy Outlook, der er skabt med dansk ekspertbistand. Rapporten er offentliggjort i Bonn i forbindelse med den igangværende afvikling af klimatopmødet COP23.

Denne positive kinesiske udvikling kan i høj grad skabes med dansk fjernvarmeteknologi. Det vurderer Li Dawei, der er direktør i verdens største fjernvarmeselskab, Beijing District Heating Group, og præsident for China District Heating Association.

Sammen med en delegation på 50 kinesiske fjernvarme-chefer besøgte han i september Odense for at styrke det dansk-kinesiske samarbejde og for at se på dansk fjernvarmeteknologi. Læs om besøget her og i det seneste nummer af magasinet Fjernvarmen. Som opfølgning på hans Danmarks-visit har vi spurgt ham om, hvordan dansk fjernvarmeteknologi kan hjælpe Kina.

Kina vil lære af de bedste
Danmark og Kina har en stærk tradition for samarbejde på fjernvarmeområdet. Hvorfor er det lige netop Danmark, Kina opsøger for inspiration?

- Det skyldes flere forskellige aspekter. Mange virksomheder i Kina har været igennem en meget hyppig vækst siden Kina gennemførte reformer og åbnede sig omkring 1980. Varmesektoren er ingen undtagelse og den er udvidet fra 100 millioner m2 til mere end 10 milliarder m2.

- Vi håber, at vi kan styrke vores udveksling med klodens mest avancerede spillere inden for varmeområdet. Danmark har været helt i front i forhold til at udnytte kraftvarme og i de senere år har danske regeringer været engageret i at arbejde med energibesparelser. Danmark har øget andelen af ikke-fossile brændsler og skabt bemærkelsesværdige resultater med en bæredygtig udvikling af varmesektoren. Vi håber oprigtigt at lære af de danske succeshistorier, siger Li Dawei.

Han tilføjer, at det har stor betydning, at danske regeringer og myndigheder er dygtige til at understøtte danske virksomheders eksport- og udviklingsmulighederne.

- På den baggrund har Danmark skabt en række internationale virksomheder, som har deres styrke inden for teknologi og kvalitet, såsom Grundfos, Kamstrup og Danfoss mv. Det er dem, der aktivt fremmer samarbejdet mellem de to lande, vurderer Li Dawei.

Det hjælper at se danske løsninger med egne øjne
Hvilke fordele opnår du og andre kinesiske ledere ved at besøge Danmark?

- Gennem vores besøg og vores erfaringsudveksling ansigt til ansigt får vi en mere systematisk forståelse af Danmark, når det gælder mange parametre. Det gælder energibesparelser, CO2-reduktion, brug af vedvarende energi, intelligent drift, brug af automatik samt hele den overordnede energistruktur og de politiske tilpasninger, fortæller Li Dawei.

Han fremhæver mødet mellem den kinesiske præsident Xi Jinping og den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen tidligere på året. Et møde, der blandt andet bragte forslag om mere samarbejde mellem de to nationer inden for vedvarende energi frem i lyset.

- I mellemtiden vil vi udbygge samarbejdet inden for grøn og intelligent opvarmning mellem de to lande, anført af China District Heating Association og Beijing District Heating Group som ledende i den kinesiske varmebranche og blandt andet understøttet af venskabsbysamarbejdet mellem Beijing og København. Vi bestræber os på, at vi sammen kan skabe harmoniske samfund og liv i kraft af grøn, intelligent og bæredygtig energi.

Store udfordringer forude
Hvilke udfordringer står den kinesiske fjernvarmesektor over for?

- Vi står over for mange udfordringer, primært i energistrukturen. For det første er andelen af fossil energi høj, omkring 90% -95%, og vi er for afhængige af naturgasimport, fordi vi ikke får udnyttet industriens overskudsvarme og fordi vi ikke har udviklet den ikke-fossile del af energisektoren, siger Li Dawei.

- For det andet er infrastrukturen stadig dårlig, og varmesystemet er ikke ret automatiseret. Der er et stort antal energi-ineffektive bygninger, det gamle ledningsnet lækker, og så er spørgsmålet om, hvordan vi får opvarmet landdistrikter også kommet på dagsordenen.

- For det tredje har vi indset at grøn opvarmning er et vigtigt emne. På nuværende tidspunkt er Kinas kraftvarmeværker ved at indføre verdens strengeste emissionsstandarder, men der er stadig et stort antal mellemstore og store kulfyrede kedler samt mange gaskedler, der endnu ikke har opnået lav-emissionsstandard.

- Og for det fjerde har hele varmeindustrien endnu ikke dannet en effektiv markedsmekanisme som sigter efter en fossilfri, grøn og bæredygtig opvarmning. Der mangler politik og prissystemer som støtter en sund udvikling, siger Li Dawei og tilføjer at man også kæmper med at få indført teknologi, der måle varmeforbrug og få systemerne til at passe til kinesiske forhold.

- Det er alt sammen specifikke problemer, der skal løses, fastslår han.

Nyheder

14. nov 2017

Nykøbing Mors vil have tryk på kedlen

Flere decentrale kraftvarmeværker ønsker at kunne producere grøn og billig varme til forbrugerne med deres el-kedler. Men tariffer står i vejen, fortæller driftslederen hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk.

14. nov 2017

Fakta om elnettariffer

Hvad er tariffer, hvem betaler dem og hvorfor er de vigtige for den grønne omstilling? Få svaret her, hvor Forsyning & Energi bringer fakta om tarifferne.

14. nov 2017

Elnetselskab vil gerne se på differentierede nettariffer

Tariffer for brug af elnettet blokerer for regelmæssig brug af Nykøbing Mors’ elkedel. Thy-Mors Energi vil gerne se på, hvordan de kan hjælpe elektrificering af fjernvarmen på vej.

08. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Hilsen fra ministeren og fjernvarmepris

Se eller gense energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale ved årets landsmøde. Du kan også se uddelingen af årets fjernvarmepris til Slagslunde.

07. nov 2017

Med Biomassefyret Kraftvarmeværk går Aarhus forrest i grøn omstilling

Indvielsen af Biomassefyret Kraftvarmeværk i Lisbjerg er et stort skridt for den grønne omstilling i Aarhus Kommune og Danmark, mener Dansk Fjernvarme, der forventer, at den grønne udvikling fortsætter.

06. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Ny energiaftale og robotter

Torsdagen på årets landsmøde lukkede med debat om en ny energiaftale, mens fredagen åbnede med robotter, der får større og større betydning i fjernvarmen. 

03. nov 2017

Sig går foran med luft-til-vand-varmepumpe

Landets første luft-til-vand-varmepumpe er sat i drift i Sig ved Varde og forventes at dække 62 procent af varmebehovet og reducere varmeprisen.

02. nov 2017 Landsmøde

Billedhjul: Genoplev landsmødet i billeder

2.100 deltagere var samlet til to hektiske dage med landsmøde i Aalborg. Se højdepunkter fra scenen og genoplev stemningen i hallen i det store billehjul. Brug pilene i siderne til at bladre.

02. nov 2017 Landsmøde

Billedhjul: Find din landsmøde-selfie

Her i billedhjulet kan du se samtlige selfies, der blev taget under årets landsmøde på Dansk Fjernvarmes stand. Kan du finde dig selv? Brug pilene i siderne til at bladre rundt.

02. nov 2017 Landsmøde

Video: Gense indlæg fra LM2017

Alle indlæg på årets landsmøde blev optaget. I løbet af de næste dage lægger vi løbende indlæggene på vores hjemmeside i kronologisk rækkefølge. Her kan du se de to første - om disruption og kommunalvalg. 

27. okt 2017 Landsmøde

Lilleholt: Vi skal have sænket elvarmeafgiften

Fjernvarmen skal sættes fri, men der skal fortsat stilles krav til selskaberne. Det var hovedbudskabet fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ved Dansk Fjernvarmes Landsmøde. Se interview med ham i bunden af artiklen.

24. nov 2017 Navnenyt

Per Hougaard overtager for Jørgen Halle i DFP

Per Hougaard er konstitueret direktør, indtil DFP-bestyrelsen finder en ny. 

24. nov 2017 Navnenyt

Anette er ny i bestyrelsen i Tørring

Anette Lak Rasmussen blev valgt ind i Tørring Kraftvarmeværks bestyrelse ved generalforsamlingen. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

24. nov 2017 Presseklip

Ulovligt solvarmeanlæg gøres lovligt

LÆS I DAG: Kamp om energieffektivitets-direktiv i vente. Ulovligt solvarmeanlæg i Vivild gøres lovligt. Midtlangeland Fjernvarme investerer i ny kedel. Fjernvarmemodstand gav plads i byrådet. 

23. nov 2017 Presseklip

Analyse: Markedet vil sørge for at øget elforbrug dækkes af VE

LÆS I DAG: Analyse: Markedet vil sørge for at øget elforbrug dækkes af VE. Pensionskasser vil investere tungt i energi.

22. nov 2017 Presseklip

Bortfald af grundbeløb truer elsystemet

LÆS I DAG: Bortfald af grundbeløb truer elsystemet. Kæmpe potentiale i omlægning af energiafgifter. Usikre energiafgifter giver industrien problemer. Masser af varme at hente i virksomheder. ATV passer på solfangerne.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

23. nov 2017 Navnenyt

Bjarne Korshøj fylder 60 år

Teknisk direktør i HOFOR, Bjarne Korshøj, fylder 60 år den 13. december.

22. nov 2017 Navnenyt

Ny chefkonsulent hos NIRAS

Alfred Heller er ansat som chefkonsulent i NIRAS i Aalborg.


21. nov 2017 Navnenyt

Ny direktør for Energi Ikast

Jørgen Mosegaard overtager som direktør efter Kaj Hansen i Energi Ikast.

17. nov 2017 Navnenyt

Uddannelseskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Senioruddannelseskonsulent Anita Unnerup fylder 40 år på tirsdag den 21. november.

03. nov 2017 Navnenyt

Ny civilingeniør i energiplanlægning

29-årige Silas Alvin Petersen er ansat som civilingeniør hos NIRAS i Aalborg.

01. nov 2017 Navnenyt

Ny direktør for pumpeforeningen AKB

Søren Bülow er ny direktør for Autoriserede Køle- & Varmepumpefirmaers Brancheforening (AKB), der organiserer installatører af køle- og varmepumper.