14. nov 2017

Nykøbing Mors vil have tryk på kedlen

Flere decentrale kraftvarmeværker ønsker at kunne producere grøn og billig varme til forbrugerne med deres el-kedler. Men tariffer står i vejen, fortæller driftslederen hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk.

Hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk vil man gerne kunne lave billig og grøn varme på deres elkedel. Men pga. nettariffer er det billigere at lave varme på naturgas. Foto: Nykøbing Mors Fjernvarmeværk

Hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk betyder den grønne omstilling og et grønt image meget for driftsleder Bjarne Østergaard.

- Jeg har folk, der bliver tilkoblet vores fjernvarmenet, fordi den grønne varme tiltaler dem politisk, fortæller han.

Men driftslederen ærgrer sig over, at han ikke kan bruge grøn strøm til at producere mere grøn varme til forbrugerne, da prisen for at tænde værkets elkedel er for høj. Og det skyldes nettarifferne. I stedet for produceres fjernvarmen på Nykøbing Mors i vid udstrækning på gas, hvor nettarifferne er mere omkostningsægte.

1 MWh varme produceret på selskabets gaskedel kræver 90 kubikmeter gas. Det koster omkring 18 kroner at få så meget gas leveret. På deres store elkedel koster det 130 kroner at få leveret el for at kunne lave den samme MWh varme.

- Det betyder, at jeg skal have strømmen foræret, for at det kan lade sig gøre, siger driftsleder Bjarne Østergaard til Forsyning & Energi og undrer sig samtidig over, at det skal koste otte gange så meget at få leveret el, som at få leveret gas, når energiafgifterne for el og gas er ens.

Dansk Fjernvarme har været i kontakt med andre decentrale kraftvarmeværker med elkedler, der oplyser, at de kan genkende problematikken omkring høje nettariffer, der bremser brugen af deres elkedler.

Tariffer alt efter belastning
Driftslederen kan godt forstå, at Nykøbing Mors Fjernvarmeværk skal være med til at betale til det store elmotorvejsnet i Danmark. Men han kunne godt tænke sig, at elnetsselskabets nettariffer blev mere omkostningsægte – alt efter, hvor meget nettet bliver belastet.

- Om natten, hvor Danmark alligevel ikke bruger strøm, og det blæser vildt fra vest, kunne jeg godt ønske mig, at nettariffen blev sænket fra 130 til 30 kroner/MWh. Det er win-win for alle. Nettet er der jo alligevel. Og alternativet er, at de ikke får nogen penge. For så bruger jeg heller ikke noget strøm, fordi det er for dyrt siger Bjarne Østergaard.

Elkedlen hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk kører dog rimeligt regelmæssigt. Det skyldes, at Bjarne Østergaard sælger en ydelse, der hedder primær regulering af frekvensreserver. Men han savner at kunne tænde for elkedlen i regulærkraft-markedet. Og det er ikke muligt med de nuværende nettariffer.

Derfor synes driftslederen, det klinger hult, når politikerne taler grøn omstilling, og Nykøbing Mors Fjernvarmeværk gerne vil omstille, men ikke må.

- Det er frustrerende at være driftsleder her i Nykøbing Mors og så blive mødt i byen af mine kunder, der spørger, hvorfor stiller I ikke om til noget halm eller pillefyr? Og der må jeg bare sige, at det må vi simpelthen ikke, fordi loven er indrettet, som den er. Og det kan de ikke forstå, når de kan se de store værker igen og igen profilere sig på, at nu har de stillet om. Den er svær at sluge herude. Den er enormt svær at sluge. 

Nyheder

14. nov 2017

Dansk Fjernvarme efterlyser omkostningsægte tariffer

Der er stor forskel på, hvad fjernvarmeselskaberne betaler i lokal nettarif til elselskaberne. Derfor efterlyser Dansk Fjernvarme mere omkostningsægte tariffer. Det vil både integrere energisystemerne mere og åbne for fjernvarmen som energilager.

14. nov 2017

Fakta om elnettariffer

Hvad er tariffer, hvem betaler dem og hvorfor er de vigtige for den grønne omstilling? Få svaret her, hvor Forsyning & Energi bringer fakta om tarifferne.

14. nov 2017

Elnetselskab vil gerne se på differentierede nettariffer

Tariffer for brug af elnettet blokerer for regelmæssig brug af Nykøbing Mors’ elkedel. Thy-Mors Energi vil gerne se på, hvordan de kan hjælpe elektrificering af fjernvarmen på vej.

08. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Hilsen fra ministeren og fjernvarmepris

Se eller gense energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale ved årets landsmøde. Du kan også se uddelingen af årets fjernvarmepris til Slagslunde.

07. nov 2017

Med Biomassefyret Kraftvarmeværk går Aarhus forrest i grøn omstilling

Indvielsen af Biomassefyret Kraftvarmeværk i Lisbjerg er et stort skridt for den grønne omstilling i Aarhus Kommune og Danmark, mener Dansk Fjernvarme, der forventer, at den grønne udvikling fortsætter.

06. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Ny energiaftale og robotter

Torsdagen på årets landsmøde lukkede med debat om en ny energiaftale, mens fredagen åbnede med robotter, der får større og større betydning i fjernvarmen. 

03. nov 2017

Sig går foran med luft-til-vand-varmepumpe

Landets første luft-til-vand-varmepumpe er sat i drift i Sig ved Varde og forventes at dække 62 procent af varmebehovet og reducere varmeprisen.

02. nov 2017 Landsmøde

Billedhjul: Genoplev landsmødet i billeder

2.100 deltagere var samlet til to hektiske dage med landsmøde i Aalborg. Se højdepunkter fra scenen og genoplev stemningen i hallen i det store billehjul. Brug pilene i siderne til at bladre.

02. nov 2017 Landsmøde

Billedhjul: Find din landsmøde-selfie

Her i billedhjulet kan du se samtlige selfies, der blev taget under årets landsmøde på Dansk Fjernvarmes stand. Kan du finde dig selv? Brug pilene i siderne til at bladre rundt.

02. nov 2017 Landsmøde

Video: Gense indlæg fra LM2017

Alle indlæg på årets landsmøde blev optaget. I løbet af de næste dage lægger vi løbende indlæggene på vores hjemmeside i kronologisk rækkefølge. Her kan du se de to første - om disruption og kommunalvalg. 

27. okt 2017 Landsmøde

Lilleholt: Vi skal have sænket elvarmeafgiften

Fjernvarmen skal sættes fri, men der skal fortsat stilles krav til selskaberne. Det var hovedbudskabet fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ved Dansk Fjernvarmes Landsmøde. Se interview med ham i bunden af artiklen.

24. nov 2017 Navnenyt

Per Hougaard overtager for Jørgen Halle i DFP

Per Hougaard er konstitueret direktør, indtil DFP-bestyrelsen finder en ny. 

24. nov 2017 Navnenyt

Anette er ny i bestyrelsen i Tørring

Anette Lak Rasmussen blev valgt ind i Tørring Kraftvarmeværks bestyrelse ved generalforsamlingen. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

24. nov 2017 Presseklip

Ulovligt solvarmeanlæg gøres lovligt

LÆS I DAG: Kamp om energieffektivitets-direktiv i vente. Ulovligt solvarmeanlæg i Vivild gøres lovligt. Midtlangeland Fjernvarme investerer i ny kedel. Fjernvarmemodstand gav plads i byrådet. 

23. nov 2017 Presseklip

Analyse: Markedet vil sørge for at øget elforbrug dækkes af VE

LÆS I DAG: Analyse: Markedet vil sørge for at øget elforbrug dækkes af VE. Pensionskasser vil investere tungt i energi.

22. nov 2017 Presseklip

Bortfald af grundbeløb truer elsystemet

LÆS I DAG: Bortfald af grundbeløb truer elsystemet. Kæmpe potentiale i omlægning af energiafgifter. Usikre energiafgifter giver industrien problemer. Masser af varme at hente i virksomheder. ATV passer på solfangerne.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

23. nov 2017 Navnenyt

Bjarne Korshøj fylder 60 år

Teknisk direktør i HOFOR, Bjarne Korshøj, fylder 60 år den 13. december.

22. nov 2017 Navnenyt

Ny chefkonsulent hos NIRAS

Alfred Heller er ansat som chefkonsulent i NIRAS i Aalborg.


21. nov 2017 Navnenyt

Ny direktør for Energi Ikast

Jørgen Mosegaard overtager som direktør efter Kaj Hansen i Energi Ikast.

17. nov 2017 Navnenyt

Uddannelseskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Senioruddannelseskonsulent Anita Unnerup fylder 40 år på tirsdag den 21. november.

03. nov 2017 Navnenyt

Ny civilingeniør i energiplanlægning

29-årige Silas Alvin Petersen er ansat som civilingeniør hos NIRAS i Aalborg.

01. nov 2017 Navnenyt

Ny direktør for pumpeforeningen AKB

Søren Bülow er ny direktør for Autoriserede Køle- & Varmepumpefirmaers Brancheforening (AKB), der organiserer installatører af køle- og varmepumper.