27. okt 2017 Landsmøde

Lilleholt: Vi skal have sænket elvarmeafgiften

Fjernvarmen skal sættes fri, men der skal fortsat stilles krav til selskaberne. Det var hovedbudskabet fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt ved Dansk Fjernvarmes Landsmøde. Se interview med ham i bunden af artiklen.

At vi har en velfungerende fjernvarmesektor, der de seneste tre år har reduceret prisen på fjernvarmemed 11 procent, ved ministeren for energi, forsyning og klima godt. Derfor lagde ministeren i sin tale også ud med at rose selskaberne.

- Derfor vil jeg gerne rose jer alle for den store indsats, I gør hver dag for at sikre billig varme til jeres kunder. Men det betyder ikke, at vi nu bare kan læne os tilbage og hvile på laurbærrene. Sektoren står over for nogle helt regulære udfordringer, som der skal tages hånd om. Det er jeg helt med på, sagde Lars Chr. Lilleholt.

Elvarmeafgiften skal sænkes
En af de udfordringer, selskaberne står overfor, er, at grundbeløbet, som selskaberne modtager som kompensation for at levere elydelser, bortfalder ved udgangen af 2018. Her har selskaberne ifølge ministeren et stort ansvar.

- Det er værkernes eget ansvar at foretage den nødvendige omstilling til en fremtid uden grundbeløbet. Til gengæld er det mit og Folketingets ansvar at skabe de nødvendige rammer for en sådan omstilling, sagde ministeren og fortsatte:

- Jeg er meget optaget af at hjælpe de forbrugere og værker, som nu kommer i klemme.

Et af de værktøjer, ministeren kan anvende, er at skrue på afgifterne. Det kan hjælpe til at selskaberne kan investere i varmepumper, der kan udnytte overskudsvarme og sikre forbrugerne en billigere varme.

Derfor er det helt afgørende, at vi får sænket elvarmeafgiften og rettet noget op på skævhederne. Regeringen har bekendt kulør – vi vil have elvarmeafgiften sænket. Jeg håber, at en bred kreds i Folketinget kan tilslutte sig, og at vi i fællesskab kan finde finansieringen. Det er simpelthen nøglen til at få flere varmepumper i energisystemet.

Opgør med kraftvarmekrav
Ifølge ministeren er der behov for at sætte fjernvarmeselskaberne fri. Særligt for at imødekomme udfordringerne med svingene gaspriser, som en række selskaber er tvunget til at være afhængig af.

- I ved bedre end nogen, at kraftvarme er blevet til varmekraft. I ved bedre end nogen, at kraftvarmekravet er blevet til en klods om benet, sagde Lars Chr. Lilleholt

Der skal i det hele taget tages et opgør med nogle af de bindinger, som selskaberne er underlagt.

- Jeg tror derfor på, at vi går ind i en ny periode, hvor vi stille og roligt - og med stor omtanke - frisætter fjernvarmesektoren. På samme måde skal fjernvarmesektoren gøres fri for alle bindinger.

Det vil ifølge ministeren være nogle af de tiltag, der kommer til at indgå i regeringens udspil til en ny energiaftale, som regeringen vil præsentere først i det nye år. Her vil fjernvarme stå helt central.

- Fjernvarmesektoren spiller sin helt egen og vigtige rolle i den grønne omstilling. Og ikke som en marionet i stramme tøjler, men som en stærk og visionær sektor, sagde Lars Chr. Lilleholt fra scenen.

Efterfølgende fangede vi ham til et kort interview, som du kan se her:

Nyheder

14. nov 2017

Dansk Fjernvarme efterlyser omkostningsægte tariffer

Der er stor forskel på, hvad fjernvarmeselskaberne betaler i lokal nettarif til elselskaberne. Derfor efterlyser Dansk Fjernvarme mere omkostningsægte tariffer. Det vil både integrere energisystemerne mere og åbne for fjernvarmen som energilager.

14. nov 2017

Nykøbing Mors vil have tryk på kedlen

Flere decentrale kraftvarmeværker ønsker at kunne producere grøn og billig varme til forbrugerne med deres el-kedler. Men tariffer står i vejen, fortæller driftslederen hos Nykøbing Mors Fjernvarmeværk.

14. nov 2017

Fakta om elnettariffer

Hvad er tariffer, hvem betaler dem og hvorfor er de vigtige for den grønne omstilling? Få svaret her, hvor Forsyning & Energi bringer fakta om tarifferne.

14. nov 2017

Elnetselskab vil gerne se på differentierede nettariffer

Tariffer for brug af elnettet blokerer for regelmæssig brug af Nykøbing Mors’ elkedel. Thy-Mors Energi vil gerne se på, hvordan de kan hjælpe elektrificering af fjernvarmen på vej.

08. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Hilsen fra ministeren og fjernvarmepris

Se eller gense energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholts tale ved årets landsmøde. Du kan også se uddelingen af årets fjernvarmepris til Slagslunde.

07. nov 2017

Med Biomassefyret Kraftvarmeværk går Aarhus forrest i grøn omstilling

Indvielsen af Biomassefyret Kraftvarmeværk i Lisbjerg er et stort skridt for den grønne omstilling i Aarhus Kommune og Danmark, mener Dansk Fjernvarme, der forventer, at den grønne udvikling fortsætter.

06. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Ny energiaftale og robotter

Torsdagen på årets landsmøde lukkede med debat om en ny energiaftale, mens fredagen åbnede med robotter, der får større og større betydning i fjernvarmen. 

03. nov 2017 Landsmøde

LM2017: Fjernvarme i byrummet

Et panel bestående af en arkitekt, en stadsdirektør, en kommunaldirektør og en forsyningsdirektør debatterede på årets landsmøde, hvordan fjernvarmen bliver borgernært gennem byudvikling.

02. nov 2017 Landsmøde

Billedhjul: Genoplev landsmødet i billeder

2.100 deltagere var samlet til to hektiske dage med landsmøde i Aalborg. Se højdepunkter fra scenen og genoplev stemningen i hallen i det store billehjul. Brug pilene i siderne til at bladre.

02. nov 2017 Landsmøde

Billedhjul: Find din landsmøde-selfie

Her i billedhjulet kan du se samtlige selfies, der blev taget under årets landsmøde på Dansk Fjernvarmes stand. Kan du finde dig selv? Brug pilene i siderne til at bladre rundt.

02. nov 2017 Landsmøde

Video: Gense indlæg fra LM2017

Alle indlæg på årets landsmøde blev optaget. I løbet af de næste dage lægger vi løbende indlæggene på vores hjemmeside i kronologisk rækkefølge. Her kan du se de to første - om disruption og kommunalvalg. 

24. nov 2017 Navnenyt

Per Hougaard overtager for Jørgen Halle i DFP

Per Hougaard er konstitueret direktør, indtil DFP-bestyrelsen finder en ny. 

24. nov 2017 Navnenyt

Anette er ny i bestyrelsen i Tørring

Anette Lak Rasmussen blev valgt ind i Tørring Kraftvarmeværks bestyrelse ved generalforsamlingen. 

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

24. nov 2017 Presseklip

Ulovligt solvarmeanlæg gøres lovligt

LÆS I DAG: Kamp om energieffektivitets-direktiv i vente. Ulovligt solvarmeanlæg i Vivild gøres lovligt. Midtlangeland Fjernvarme investerer i ny kedel. Fjernvarmemodstand gav plads i byrådet. 

23. nov 2017 Presseklip

Analyse: Markedet vil sørge for at øget elforbrug dækkes af VE

LÆS I DAG: Analyse: Markedet vil sørge for at øget elforbrug dækkes af VE. Pensionskasser vil investere tungt i energi.

22. nov 2017 Presseklip

Bortfald af grundbeløb truer elsystemet

LÆS I DAG: Bortfald af grundbeløb truer elsystemet. Kæmpe potentiale i omlægning af energiafgifter. Usikre energiafgifter giver industrien problemer. Masser af varme at hente i virksomheder. ATV passer på solfangerne.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

23. nov 2017 Navnenyt

Bjarne Korshøj fylder 60 år

Teknisk direktør i HOFOR, Bjarne Korshøj, fylder 60 år den 13. december.

22. nov 2017 Navnenyt

Ny chefkonsulent hos NIRAS

Alfred Heller er ansat som chefkonsulent i NIRAS i Aalborg.


21. nov 2017 Navnenyt

Ny direktør for Energi Ikast

Jørgen Mosegaard overtager som direktør efter Kaj Hansen i Energi Ikast.

17. nov 2017 Navnenyt

Uddannelseskonsulent i Dansk Fjernvarme fylder 40

Senioruddannelseskonsulent Anita Unnerup fylder 40 år på tirsdag den 21. november.

03. nov 2017 Navnenyt

Ny civilingeniør i energiplanlægning

29-årige Silas Alvin Petersen er ansat som civilingeniør hos NIRAS i Aalborg.

01. nov 2017 Navnenyt

Ny direktør for pumpeforeningen AKB

Søren Bülow er ny direktør for Autoriserede Køle- & Varmepumpefirmaers Brancheforening (AKB), der organiserer installatører af køle- og varmepumper.