06. okt 2017

Energipolitisk åbningsdebat: Nu skal vi have udnyttet overskudsvarmen

Elafgiften til varme skal reduceres. Det var der bred politisk enighed om på den Energipolitiske Åbningsdebat på Christiansborg.

Skatteminister Karsten Lauritzen på talerstolen, hvor han bedyrede, at der kommer til at ske ændringer på energiafgifterne.

Ministre, folketingsmedlemmer, eksperter og en enkelt kommissær. De var der alle sammen til den Energipolitiske Åbningsdebat på Christiansborg, der sædvanen tro finder sted dagen efter åbningen af Folketinget og på dagen for åbningsdebatten i folketingssalen.

Det var imidlertid ikke kun i Folketingssalen, at det hele summede af debatlyst. Også til den energipolitiske åbningsdebat, der blev afholdt i Fællessalen på Christiansborg, var humøret højt og holdningerne skarpe.

Fælles for de fleste politiske indlæg var dog, at der nu skal gøres noget ved de mange skatter og afgifter, der står i vejen for, at fjernvarmeselskaberne kan få lov til at udnytte den stigende mængde overskudsvarme.

Skatteminister Karsten Lauritsen slog tonen an ved først og fremmest at glæde sig over, at skatteministeriets afgifts- og tilskudsanalyser nu endelig er blevet færdige og offentliggjorte. Og dernæst over, at de giver anledning til en politiske drøftelse, der også skal afstedkomme konkrete ændringer:

- Har vi i Danmark så smarte energiafgifter som vi kan få? Det har vi næppe. Derfor kommer vi også til at ændre afgifterne, sagde ministeren.

Simpel løsning på problemet
Hvad der præcis skal ske, var ifølge Kirsten Brosbøl, der er medlem af Folketingets Energi-, Forsynings-, og klimaudvalg, meget lige til.

- Vi skal have justeret afgifterne, så vi kan få varmepumper ind i fjernvarmen, så vi kan udnytte overskudsvarmen og ikke bare sende til himmels, sagde Kirsten Brosbøl.

Det var en melding, der gav genlyd fra flere af de varmeselskaber, der deltog i debatten:

- Vi har et mål om, at i 2050 skal Aalborg være helt fossilfri. En de billigste måder vi kan blive det på, er ved at udnytte de store mængder overskudsvarme, vi har i vores by, sagde Jesper Høstgaard-Jensen, vicedirektør i Aalborg Energikoncern.

Også i Viborg, hvor Apple som bekendt har meldt deres ankomst, lød der en efterlysning af klare rammer for deres kommende investeringer.

- Apple fortæller, at de gerne kvit og frit vil forære deres overskudsvarme væk. Vi vil meget gerne bruge den, da alternativet er, at vi skal ud og investere i et nyt stort kraftværk. Det er slet ikke nødvendigt, sagde Christian Hagelskjær, administrerende direktør i Energi Viborg og fortsatte:

- Hvis vi skal udnytte overskudsvarmen fra datacentret, så kræver det, at vi skal ud og investere et stort millionbeløb i eldrevne varmepumper. Den investering hænger i dag ikke sammen, hvis der skal betales overskudsvarmeafgift, og vi skal betale den fulde elafgift på varme, sagde Christian Hagelskjær.

Nyheder

06. okt 2017

Energipolitisk åbningsdebat: Nu skal vi have udnyttet overskudsvarmen

Elafgiften til varme skal reduceres. Det var der bred politisk enighed om på den Energipolitiske Åbningsdebat på Christiansborg.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

Flere presseklip

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev