26. sep 2017

Indvielse: Grindsted viser overskudsvarme-vejen

Et flisfyret anlæg på fødevarefabrikken DuPont i Grindsted sender kullene på porten og overskudsvarmen ned i fjernvarmerørene. Et skoleeksempel på effektiv energiproduktion, mener Dansk Fjernvarme.

Fødevarevirksomheden DuPont i Grindsted indviede mandag den 25. september sit nye flisværk, som leverer halvdelen af den overskudsvarme, de 3.700 tilsluttede forbrugere i Grindsted skal varme sig på.
Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen i selskab med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt til indvielsen af det nye anlæg.
Det nye anlæg sparer samtidig klimaet for 64.000 tons CO2 hvert år.
Lars Chr. Lilleholt med Billunds borgmester Ib Kristensen og frue til indvielsen.
Interesserede var mødt talrigt op til indvielsen af det nye anlæg. I forgrunden er det dog tre ansatte fra DuPont.

Fødevarevirksomheden DuPont Nutrition Biosciences i Grindsted indviede i går et nyt flisfyret anlæg, der sender 18.000 ton kul på porten og baner vejen for udnyttelse af overskudsvarme til byens 3.700 varmekunder.

Det er ifølge Dansk Fjernvarme et mønstereksempel på, hvordan industri og varmeforsyning kan gå hånd i hånd til glæde for kunderne og for miljøet.

- Resultatet af det samarbejde, Grindsted el- og varmeværk har med DuPont, er et fremragende eksempel på, hvordan to selskabers forskellige interesser kan mødes og skabe mere værdi for dem begge, siger direktøren i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, der også deltog i indvielsen hos DuPont i Grindsted.

Det flisfyrede anlæg hos DuPont vil årligt fortrænge 64.000 ton CO2 - svarende til CO2 fra 27.000 biler. Flisen bliver leveret af HedeDanmark, der skal dokumentere, at træet kommer fra bæredygtig skovhugst.

Overskudsvarmen skal ud i stuerne
DuPont producerer fødevareingredienser i en energikrævende proces med varme svarende til forbruget i mere end 10.000 husstande. Den overskydende varme dækker nu halvdelen af den fjernvarme, de 3.700 tilsluttede forbrugere i Grindsted får fra Grindsted El- og Varmeværk (GEV). 

- Der er et stort potentiale i overskudsvarme fra både industrien og fra datacentre, som fjernvarmeselskaberne meget gerne vil omsætte til varme i vores stuer. Da overskudsvarmen kommer fra en række forskellige kilder, kræver det, at det enkelte fjernvarmeselskab tænker kreativt for at sikre en løsning, der kan udnytte denne varme, siger Kim Mortensen og fortsætter:

- Der er derfor god grund til at glæde sig over, at man i Grindsted har fundet en løsning, hvor overskudsvarmen kan blive sendt ned i fjernvarmerørene i stedet for op til fuglene.

I regeringens seneste afgiftsanalyse fra marts i år om overskudsvarme, stod, at det samlede potentiale i overskudsvarme er på cirka 12,5 PJ mod de cirka 5 PJ, der udnyttes i dag. Dermed er der i potentialet ikke medregnet de seneste annoncerede store datacentre.

Minister for energi, forsyning og klima, Lars Chr. Lilleholt, holdt tale ved indvielsen på DuPont i Grindsted mandag den 25. september. 

Nyheder

02. okt 2017

Nyt selskab for handel med kraftvarmekapacitet

Der har i dag været afholdt stiftende generalforsamling i Dansk Kraftvarme Kapacitet, der således nu officielt er etableret.

19. sep 2017 Presseklip

Fjernvarmen samles til temadag om regulering og effektivisering

I et tæt pakket auditorium var fjernvarmeselskaber fra hele landet samlet for at dele viden med hinanden om fremtidens regulering og effektivisering.

18. sep 2017

Lars Chr. Lilleholt: Der skal gang i varmepumper i fjernvarmen

Der skal gøres noget ved afgifterne, så vi kan få flere varmepumper ind i fjernvarmen, og så vi kan udnytte overskudsvarmen, siger ministeren. Dansk Fjernvarme er helt enig.

18. sep 2017

Dansk-kinesisk fjernvarmesamarbejde styrket i Odense

50 chefer fra den kinesiske fjernvarmesektor er i Odense for at se dansk fjernvarmeteknologi, mødes med danske samarbejdspartnere og underskrive en fornyet samarbejdsaftale.

14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

13. sep 2017

Pia Olsen Dyhr: "Regeringen tænker kortsigtet på regulering"

SF er ikke begejstrede for New Public Management. Men mener, det er rimeligt at stille rimelige krav om effektiviseringer. Og så ønsker partiet, at en fremtidig regulering tager hensyn til langsigtet effektivitet.

13. sep 2017

Tidslinje: Liberalisering af elsektoren

I 1977 kom el-forsyningsloven, der legaliserede hvile i sig selv-princippet. Siden da er der sket flere lovændringer på området, der er blevet mere og mere liberaliseret. Vi bringer her en tidslinje over udviklingen.

13. sep 2017

Jens Joel: "Danmark har en af verdens bedste forsyningssektorer"

Fjernvarmen skal ikke blindt kopiere elsektorens regulering og den skal heller ikke bruges til at trække penge ud til andre formål. Men vi skal stille krav til sektoren, mener Socialdemokratiet.

13. sep 2017

Thomas Danielsen: "Der findes ikke en one-size-fits-all"

Man kan ikke trække samme regulering ned over alle dele af forsyningssektoren, mener Venstres energiordfører Thomas Danielsen, der gerne vil sætte forbrugeren i centrum i en fremtidig regulering.

11. sep 2017

Nu åbnes puljen for ansøgning om varmepumper

Fjernvarmeselskaber, der modtager grundbeløb, kan fra i dag af søge om tilskud til investeringer i store eldrevne varmepumper. Glædelig nyhed siger Dansk Fjernvarme.

06. sep 2017

Dansk Fjernvarme har længe påpeget problemer med energispareordning

Dansk Fjernvarme er ikke overraskede over Rigsrevisionens kritik af energispareordningen. Brancheorganisationen har selv flere gange kritiseret ordningen.

20. okt 2017 Presseklip

Bureaukrati kan opfylde 80 procent af Danmarks klimamål

LÆS I DAG: Bureaukrati kan opfylde 80 procent af Danmarks klimamål. Fjernvarmen falder i pris. Jelling tæt på tilslutning nummer 1000. Sagsbehandling bremser havlagre.

19. okt 2017 Presseklip

Er naturgassens æra forbi?

LÆS I DAG: Er naturgassens æra forbi? | Der kommer formentlig et biogasanlæg i Ørbæk på Fyn | Alsisk varmeværk bliver udskudt på grund af klager | Dansk Energi vil have elpris.dk på private hænder. Middelfart får 2 millioner til grøn omstilling. Også forskningsmidler til Bornholm

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

18. okt 2017 Presseklip

DONG skal opgive sin renteansøgning

LÆS I DAG: Turister sikrer effektivitet af solvarmeanlæg | Tøjafbrænding er ikke ulovlig

17. okt 2017 Presseklip

Aarhus tror på grøn omstilling

LÆS I DAG: Aarhus tror på grøn omstilling | Forsyningssektoren har været motoren | WWF fyrer sin miljø- og klimachef | Mary indvier Skærbækværkets nye kedler.

16. okt 2017 Presseklip

Nordjyske virksomheder slipper for prisstigning

LÆS I DAG: Nordjyske virksomheder slipper for prisstigning. Fjernvarmekunder vælter ind hos Eniig i Herning. Fjernvarmen i Horsens fortsætter med at udbygge. Prisforskellene på fjernvarme er enorme. Elbiler kan skubbe gang i digitalisering af elsektoren

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. okt 2017 Navnenyt

Direktør for ny Verdo-division

Henrik Bøgh Nielsen direktør for ny division i Verdo Energy

 

13. okt 2017 Navnenyt

Formandsjubilæum i Hovedgård

Kaj Jessen hyldet for 25 år som formand, selv om han har været formand i 34 år. 

12. okt 2017 Navnenyt

Jubilæum og pension i Taars

Reception markerer Birger Jensens pensionering og jubilæum efter 40 år på Taars Varmeværk. 

11. okt 2017 Navnenyt

25 år i bestyrelsen i Vejle

Henning Lindved Jensen har i november været medlem af Vejle Fjernvarmes bestyrelse i 25 år.

   

10. okt 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i International Afdeling

24-årige Emil Holm Ravn skal assistere i International Afdeling i Dansk Fjernvarme. 

06. okt 2017 Navnenyt

Færdigt gasmotorhold fra Fredericia

Hold af kursister har bestået ”Gasmotorteknik og vedligeholdelse af gasmotoranlæg” på Fredericia Maskinmesterskole.