14. sep 2017 Energi på toppen

Eksperter: Der er brug for mere åbenhed

Der skal være langt mere åbenhed om politikudviklingen, hvis styringsværktøjer som New Public Management og benchmarking skal virke i praksis, lød det fra en række eksperter ved Dansk Fjernvarmes konference Energi På Toppen.

Den afsluttende paneldebat stod mellem Jan Ove Jensen fra Haldor Topsøe, der også er medlem af bestyrelsen i FSE, Jette Miller, formand for De Frie Elselskaber, Søren Büchmann Petersen, energipolitisk chef hos Dansk Erhverv og Martin Salomon, cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk. I forgrunden ses Lars Naur, der er direktør i Jysk Energi. Foto: Jesper Voldgaard
Der var en god stemning i salen og flere gode spørgsmål fra deltagerne. Foto: Jesper Voldgaard
Maj Dang Trong, der er forfatter til bogen Kampen om energien, holdt oplæg om elselskabernes investeringer i andre aktiviteter end el. Foto: Jesper Voldgaard
Jørgen Rosted har som forhenværende departementschef i Erhvervsministeriet indgående kendskab til embedsværkets maskinrum. Foto: Jesper Voldgaard

Dansk Fjernvarme havde på toppen af Berlingske Medier sat en række eksperter stævne i forbindelse med seneste udgave af Energi på Toppen, der er en serie af konferencer om energiforsyning.

Denne gang var emnet ledelse og regulering af forsyningssektoren. Og oplægsholderne har enten erfaring med den New Public Management, der i øjeblikket rulles ud i forsyningssektoren, eller var repræsentanter for el-, vand- og varmekunderne.

Selvom der var stor diskussionslyst om, hvilke sektorer, der er forbillede for andre, så var så godt som alle parter enige om, at der skal langt mere åbenhed ind i politikudviklingen. Det gælder navnlig, når politikudviklingen sker på bestilling fra Finansministeriet i form af omfattende konsulentrapporter, som den udskældte rapport fra McKinsey og Co. om forsyningssektoren.

Alt skal frem – før eller siden
En af talerne, der igennem årtier har siddet helt centralt i embedsværkets maskinrum, er forhenværende departementschef i Erhvervsministeriet, Jørgen Rosted. Han er ikke i tvivl om, at ministerierne skal have mulighed for at bestille eksterne rapporter, og at det for en stund bør være muligt at have en proces, hvor der ikke er fuld offentlighed.

- Men når der ligger en analyse, så er det svært at se argumenterne for ikke at lægge alle forudsætninger og beregninger frem. Når man vælger ikke at gøre det, så er det ikke utænkeligt, at det skyldes, at man er usikker på sine egne konklusioner og sin egen faglighed, siger Jørgen Rosted, der samtidig mener, at det bør være en helt naturlig del af konsulenternes proces, at de involverer sagkundskaben.

- Forsyningssektoren fik en urimelig behandling i forbindelse med udarbejdelsen af den seneste effektiviseringsrapport. Der bør være langt mere åbenhed om, hvad der foregår, sådan at de, der ved noget om det, konsulenterne arbejder med, kan stille spørgsmål og nuancere de teser, som der arbejdes ud fra, siger Jørgen Rosted.

Teorierne skal også virke i virkeligheden
En af de aktører, der var med til at skrive den såkaldte Ib-Larsen-rapport om effektivisering i fjernvarmen, er Malte Lisberg Jensen. Han er i dag seniorøkonom i rådgivningsvirksomheden Copenhagen Economics. Han mener godt, at benchmarking kan være et godt værktøj til at styre en effektiviseringsproces.

- Men det kræver, at man bruger det rigtigt. Der er stor forskel på om man skal lægge et fjernvarmerør i Terndrup eller inde på Kongens Nytorv. Det tager benchmarkingmodellen ikke højde for. Derfor er man nødt til at ligge nogle flere parametre ind i modellen, som så bliver meget kompleks, siger Malte Lisberg Jensen og fortsætter:

- Til sidst kan man godt ende med en model, der er så kompleks på nogle nøgletal, at det kan være svært at omsætte modellens resultater til noget der kan bruges ude i virkeligheden.

Er vi borgere eller kunder?
Professor Jacob Torfing fra Roskilde Universitet har fulgt udviklingen af New Public Management i Danmark. Han har ikke forsket i New Public Management i forsyningssektoren, men siger om erfaringerne fra de øvrige sektorer, at der med denne styringsform sker en bevægelse i måden som de offentlige myndigheder ser borgerne på, og som også forsyningssektoren kan forvente sig.

- Hvis man også på forsyningsområdet alene gør borgere til kunder, så sker der det, at borgerne begynder at opføre sig som kunder. Forventningerne stiger, man klager mere og man opfatter bestemt ikke sig selv som en del af løsningen, siger Jacob Torfing, der glæder sig over den debat om New Public Management, der har rejst sig.

- Jeg er glad for, at I tager debatten og jeg vil rådgive jer til, ikke at hoppe med begge ben ned i de 30 års dårlige erfaringer vi har med New Public Management, lyder det fra Jacob Torfing. 

Nyheder

13. sep 2017 Energi på toppen

Dansk Erhverv: Selskaberne skal effektivt levere kerneydelsen

Dansk Erhverv har ikke en foretrukken ejerform i forsyningssektoren. Men organisationen ønsker en regulering af sektoren, der sikrer stabile leverancer til konkurrencedygtige priser.

13. sep 2017

Jens Joel: "Danmark har en af verdens bedste forsyningssektorer"

Fjernvarmen skal ikke blindt kopiere elsektorens regulering og den skal heller ikke bruges til at trække penge ud til andre formål. Men vi skal stille krav til sektoren, mener Socialdemokratiet.

13. sep 2017

Thomas Danielsen: "Der findes ikke en one-size-fits-all"

Man kan ikke trække samme regulering ned over alle dele af forsyningssektoren, mener Venstres energiordfører Thomas Danielsen, der gerne vil sætte forbrugeren i centrum i en fremtidig regulering.

11. sep 2017

Nu åbnes puljen for ansøgning om varmepumper

Fjernvarmeselskaber, der modtager grundbeløb, kan fra i dag af søge om tilskud til investeringer i store eldrevne varmepumper. Glædelig nyhed siger Dansk Fjernvarme.

06. sep 2017

Dansk Fjernvarme har længe påpeget problemer med energispareordning

Dansk Fjernvarme er ikke overraskede over Rigsrevisionens kritik af energispareordningen. Brancheorganisationen har selv flere gange kritiseret ordningen.

05. sep 2017 Pressemeddelelse

Gennembrud for genbrugsvarme i Odense

Datacentre skal ikke betale afgift af overskudsvarme, de giver gratis væk. Afgørelse i Skatteankenævnet kan give overskudsvarme fra datacentre et gennembrud, mener Dansk Fjernvarme.

25. aug 2017

Vedvarende energi på fremmarch i energisektoren

En ny opgørelse fra Energistyrelsen viser at udbygningen med vedvarende energi tager et tigerspring i første halvdel af 2017. Dansk Fjernvarme glæder sig over udviklingen, der er båret af selskaberne over hele landet.

24. aug 2017

Danmark har brug for en smart omlægning af elafgiften

Gevinsten ved at gennemføre en smart og målrettet sænkning af elafgiften til varme er så stor, at den bør stå højt på den politiske ønskeseddel, mener Dansk Fjernvarme.

24. aug 2017

Fakta: Sådan har Sverige skruet el-afgifter sammen

Sverige har sænket afgiften på el til varme til lige over EUs minimumsrate. Det har fået stor betydning for at udnytte overskudsvarmen fra fx datacentre.

24. aug 2017

Glamsbjerg: En lavere elafgift er den rigtige vej til overskudsvarme

Siden 2013 har Glamsbjerg Fjernvarme ønsket at udnytte overskudsvarmen fra ostefabrikken, der ligger som nabo til nyt flisværk. Med en halvering af afgiften på el til varme vil det være muligt.

09. aug 2017

Ny analyse: Profit i fjernvarmen vil ramme grøn omstilling og eksport

En ny analyse fra tænketanken Grøn Energi viser, at profit i fjernvarmen vil gå ud over den grønne omstilling – og i værste fald eksporten af energiteknologi. Det får Dansk Fjernvarme til at advare imod tiltaget.

20. sep 2017 Navnenyt

12 fra Weiss til Industrivarme

Industrivarme har ansat 12 Weiss-ansatte, der skal arbejde med biomasseanlæg. 

20. sep 2017 Presseklip

Stor debat om fremtidens energipolitik

LÆS I DAG: Stor debat om fremtidens energipolitik. Lars Løkke samler global koalition til kamp for klimaet. Træspåner og udtyndingstræ giver varme i din radiator. Gartneri varmes nu op med fjernvarme. Verdo udvider vest for E45.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

19. sep 2017 Presseklip

Fjernvarmekunder går glip af overskudsvarme i Aalborg

LÆS I DAG: Fjernvarmekunder går glip af overskudsvarme i Aalborg. Lilleholt: Energispareordningen skal indrettes anderledes. Skive Fjernvarme sender penge retur til kunderne. Gauerslund Fjernvarme dropper brevene. Shell kørte ovn på 220 ton på plads.

18. sep 2017 Presseklip

Regeringen udskyder energiudspil og får ros af branchen

LÆS I DAG: Regeringen udskyder energiudspil – og får ros af branchen, men kritik fra oppositionen. Dansk Fjernvarme opfordrer til at sænke kalkulationsrenten. Viborg vil forrente egenkapital. Der arbejdes igen på solvarme i Høng. Advokatkrig i Nordjylland.

15. sep 2017 Presseklip

Trods afgørelse er afgifter stadig en barriere for overskudsvarme

LÆS I DAG: Trods afgørelse er afgifter stadig en barriere for overskudsvarme. SF: Absurd ikke at udnytte overskudsvarme. Professor har forgæves skabt mere præcist energispareberegningssystem. Potentielle gevinster ved plastrør fremfor stålrør. Stålpris til Amager Bakke.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

18. sep 2017 Navnenyt

Ny konsulent i måleudstyr

Thomas Gisselmann Egekvist er ny hos Tech Instrumentering.

11. sep 2017 Navnenyt

Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk

Tidligere justitsminister Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk.

11. sep 2017 Navnenyt

Dansk Fjernvarme ansætter konsulent til energibesparelser

Susanne Fløjgaard tager erfaring fra energisektoren med sig på Dansk Fjernvarme. 

06. sep 2017 Navnenyt

Farvel til bestyrelsen efter 28 år

Christian Jensen træder ud af Aabybro Fjernvarmeværks bestyrelse efter 28 år.

31. aug 2017 Navnenyt

Hammel Fjernvarme fylder 60

60 års jubilæum fejres med åbent hus lørdag den 9. september.

29. aug 2017 Navnenyt

25 års jubilæum i Greve

Per A. Larsens jubilæum fejres i Greve den 7. september.