13. sep 2017

Pia Olsen Dyhr: "Regeringen tænker kortsigtet på regulering"

SF er ikke begejstrede for New Public Management. Men mener, det er rimeligt at stille rimelige krav om effektiviseringer. Og så ønsker partiet, at en fremtidig regulering tager hensyn til langsigtet effektivitet.

- Vi er kritiske overfor den måde regeringen – og det er navnlig Finansministeriet, der står bag – tænker regulering og effektivisering på. Den er nemlig yderst kortsigtet. Der er en risiko for dårlig vedligeholdelse hvis selskaberne presses for hårdt. Sådan lyder det fra SFs energiordfører Pia Olsen Dyhr til Forsyning & Energi omkring en ny regulering af forsyningssektoren, hvor regeringen vil hente inspiration fra reguleringen af elsektoren.

Innovation skal være muligt under ny regulering
Hun fremhæver, at SF i sin tid var med til at få princippet om Total Cost of Ownership ind i reguleringen af elsektoren. Det betyder, at når man investerer, skal man ikke købe de billigste komponenter, men tage højde for levetid og vedligeholdelsesomkostninger.

Et af elsektorens argumenter imod reguleringen har tidligere været, at den hindrede innovation. Det er Pia Olsen Dyhr enig i.

- SF har kæmpet for, at innovation er et mål i de forskellige aftaler, der er indgået på området – hvor regeringen kun ville nævne kortsigtet omkostningsminimering, påpeger hun.  

- Og mens regeringen oprindeligt arbejdede for 1-årige reguleringsperioder har SF kæmpet igennem at reguleringsperioderne efter indfasning kommer op på 4 år. Det giver bedre muligheder for innovation, selvom det endnu ikke er godt nok, oplyser ordføreren.

Selskaberne skal selv kunne vælge miljøvenlig brændsel
Når talen går på, hvordan regulering af forsyningssektoren ser ud i fremtiden svarer Pia Olsen Dyhr:

- SF’s vision er, at vi efterhånden får udviklet en reguleringsmodel, der i langt højere grad tager hensyn til langsigtet effektivitet, som også altså kræver Total Cost of Ownership-tankegangen og gode muligheder for innovation. Der skal være gode muligheder for at opfylde nationale og kommunale målsætninger, siger hun og fortsætter:

- Jeg kunne fx ønske mig, at hvis en kommune ønskede et brændselsfrit varmeværk – baseret på fx sol- og jordvarme og vind-el – skulle det være muligt at føre den målsætning ud i livet, selvom det måske ville være lidt dyrere her og nu.

Reglerne for overskudsvarme skal forenkles
SF vil gerne fjerne unødigt bureaukrati og forestiller sig, at man kan hente inspiration hos vandområdet og lave en model, hvor flere små varmeværker får en stærkt forenklet regulering.

- Og så kan jeg ikke lade være med at nævne, at mulighederne for at bruge overskudsvarme skal forenkles kraftigt. Den regulering, der er på det område, er helt urimelig indviklet, siger Pia Olsen Dyhr.

Ordføreren fremhæver, at selvom SF absolut ikke går ind for New Public Management, mener partiet, at det er rimeligt at stille rimelige effektiviseringskrav til forsyningsvirksomhederne.

- Der er et potentiale for effektivisering, det har vi fx set i vandsektoren, og det gamle hvile i sig selv-princip sikrede ikke effektiviseringer. Vi har alle sammen en interesse i, at vores varme, vand og el produceres effektivt, mener Pia Olsen Dyhr.

Nyheder

13. sep 2017 Energi på toppen

Dansk Erhverv: Selskaberne skal effektivt levere kerneydelsen

Dansk Erhverv har ikke en foretrukken ejerform i forsyningssektoren. Men organisationen ønsker en regulering af sektoren, der sikrer stabile leverancer til konkurrencedygtige priser.

13. sep 2017

Jens Joel: "Danmark har en af verdens bedste forsyningssektorer"

Fjernvarmen skal ikke blindt kopiere elsektorens regulering og den skal heller ikke bruges til at trække penge ud til andre formål. Men vi skal stille krav til sektoren, mener Socialdemokratiet.

13. sep 2017

Thomas Danielsen: "Der findes ikke en one-size-fits-all"

Man kan ikke trække samme regulering ned over alle dele af forsyningssektoren, mener Venstres energiordfører Thomas Danielsen, der gerne vil sætte forbrugeren i centrum i en fremtidig regulering.

11. sep 2017

Nu åbnes puljen for ansøgning om varmepumper

Fjernvarmeselskaber, der modtager grundbeløb, kan fra i dag af søge om tilskud til investeringer i store eldrevne varmepumper. Glædelig nyhed siger Dansk Fjernvarme.

06. sep 2017

Dansk Fjernvarme har længe påpeget problemer med energispareordning

Dansk Fjernvarme er ikke overraskede over Rigsrevisionens kritik af energispareordningen. Brancheorganisationen har selv flere gange kritiseret ordningen.

05. sep 2017 Pressemeddelelse

Gennembrud for genbrugsvarme i Odense

Datacentre skal ikke betale afgift af overskudsvarme, de giver gratis væk. Afgørelse i Skatteankenævnet kan give overskudsvarme fra datacentre et gennembrud, mener Dansk Fjernvarme.

25. aug 2017

Vedvarende energi på fremmarch i energisektoren

En ny opgørelse fra Energistyrelsen viser at udbygningen med vedvarende energi tager et tigerspring i første halvdel af 2017. Dansk Fjernvarme glæder sig over udviklingen, der er båret af selskaberne over hele landet.

24. aug 2017

Danmark har brug for en smart omlægning af elafgiften

Gevinsten ved at gennemføre en smart og målrettet sænkning af elafgiften til varme er så stor, at den bør stå højt på den politiske ønskeseddel, mener Dansk Fjernvarme.

24. aug 2017

Fakta: Sådan har Sverige skruet el-afgifter sammen

Sverige har sænket afgiften på el til varme til lige over EUs minimumsrate. Det har fået stor betydning for at udnytte overskudsvarmen fra fx datacentre.

24. aug 2017

Glamsbjerg: En lavere elafgift er den rigtige vej til overskudsvarme

Siden 2013 har Glamsbjerg Fjernvarme ønsket at udnytte overskudsvarmen fra ostefabrikken, der ligger som nabo til nyt flisværk. Med en halvering af afgiften på el til varme vil det være muligt.

09. aug 2017

Ny analyse: Profit i fjernvarmen vil ramme grøn omstilling og eksport

En ny analyse fra tænketanken Grøn Energi viser, at profit i fjernvarmen vil gå ud over den grønne omstilling – og i værste fald eksporten af energiteknologi. Det får Dansk Fjernvarme til at advare imod tiltaget.

20. sep 2017 Navnenyt

12 fra Weiss til Industrivarme

Industrivarme har ansat 12 Weiss-ansatte, der skal arbejde med biomasseanlæg. 

20. sep 2017 Presseklip

Stor debat om fremtidens energipolitik

LÆS I DAG: Stor debat om fremtidens energipolitik. Lars Løkke samler global koalition til kamp for klimaet. Træspåner og udtyndingstræ giver varme i din radiator. Gartneri varmes nu op med fjernvarme. Verdo udvider vest for E45.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

19. sep 2017 Presseklip

Fjernvarmekunder går glip af overskudsvarme i Aalborg

LÆS I DAG: Fjernvarmekunder går glip af overskudsvarme i Aalborg. Lilleholt: Energispareordningen skal indrettes anderledes. Skive Fjernvarme sender penge retur til kunderne. Gauerslund Fjernvarme dropper brevene. Shell kørte ovn på 220 ton på plads.

18. sep 2017 Presseklip

Regeringen udskyder energiudspil og får ros af branchen

LÆS I DAG: Regeringen udskyder energiudspil – og får ros af branchen, men kritik fra oppositionen. Dansk Fjernvarme opfordrer til at sænke kalkulationsrenten. Viborg vil forrente egenkapital. Der arbejdes igen på solvarme i Høng. Advokatkrig i Nordjylland.

15. sep 2017 Presseklip

Trods afgørelse er afgifter stadig en barriere for overskudsvarme

LÆS I DAG: Trods afgørelse er afgifter stadig en barriere for overskudsvarme. SF: Absurd ikke at udnytte overskudsvarme. Professor har forgæves skabt mere præcist energispareberegningssystem. Potentielle gevinster ved plastrør fremfor stålrør. Stålpris til Amager Bakke.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

18. sep 2017 Navnenyt

Ny konsulent i måleudstyr

Thomas Gisselmann Egekvist er ny hos Tech Instrumentering.

11. sep 2017 Navnenyt

Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk

Tidligere justitsminister Lars Barfoed er ny bestyrelsesformand for Energinet.dk.

11. sep 2017 Navnenyt

Dansk Fjernvarme ansætter konsulent til energibesparelser

Susanne Fløjgaard tager erfaring fra energisektoren med sig på Dansk Fjernvarme. 

06. sep 2017 Navnenyt

Farvel til bestyrelsen efter 28 år

Christian Jensen træder ud af Aabybro Fjernvarmeværks bestyrelse efter 28 år.

31. aug 2017 Navnenyt

Hammel Fjernvarme fylder 60

60 års jubilæum fejres med åbent hus lørdag den 9. september.

29. aug 2017 Navnenyt

25 års jubilæum i Greve

Per A. Larsens jubilæum fejres i Greve den 7. september.