22. jun 2017 PULS

#puls2017: Ejerstrategi skal sætte rammen for forsyningsselskabet

Nyt kodeks for god selskabsledelse skal sikre professionalisering og udstikke rammerne for forsyningsselskaberne. Men, siger Dansk Fjernvarme, der bør være plads til respekt for de enkelte selskabers udfordringer. 

Risikostyring, økonomi, personaleledelse og branchekendskab. Kravene til de nødvendige kompetencer i en bestyrelse kan være mange, ligesom der kan være stor forskel på, hvilke krav ejerne af selskabet stiller til sin bestyrelse.

Forsyningsselskaberne opererer i en ramme, der på mange områder adskiller sig fra selskaber, der alene agerer på det private marked og navnlig de i C20-indekset, der historisk set har været længst fremme i udviklingen af et kodeks for god selskabsledelse.

Forsyningssektorens eget kodeks
Alligevel har forsyningens brancheorganisationer med DANVA i spidsen udviklet sit eget kodeks målrettet de kommunalt ejede forsyningsselskaber, hvor der tages favntag med nogle af de overvejelser, der sikrer god ledelse af forsyningsselskaberne. 

- Kravene til henholdsvis ejere, bestyrelser og direktionen i det enkelte selskab er forskellige. Men det hviler først og fremmest på ejerne at definere, hvilke opgaver de ønsker, deres selskab skal løse, siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme.

Den enkelte ejer bør ifølge kodekset definere sit selskabs strategiske ramme og herefter lade denne ramme være retningsgivende for hvilke kompetencer, man ønsker at placere i sin bestyrelse.  Det er også i denne ejerstrategi, at det bør fastslås, hvorvidt man ønsker et selskab, der først og fremmest prioriter vækst, forsyningssikkerhed, sund økonomi, miljøhensyn, noget helt femte eller med lige dele af det hele.

One size doesn’t fit all
I langt de fleste forsyningsselskaber har man forholdt sig til behovet for at sikre alsidige og relevante kompetencer i bestyrelserne, der matcher de udfordringer, det enkelte selskab står overfor.

- Der er stor forskel på, om du er et mindre selskab med tre fastansatte medarbejdere og 500 varmeforbrugere, eller om du er et selskab med 20 medarbejdere og 30.000 forbrugere. Så selvom det ikke giver mening, at trække én model for sammensætningen af bestyrelse ned over selskaberne, så er det kun fornuftigt, at hvert enkelt selskab forholder sig til udfordringen med at sikre de nødvendige kompetencer, siger Kim Mortensen.

Konsulenthuset Damvad har for Dansk Fjernvarme tidligere analyseret kompetenceniveauet på ledelses- og bestyrelsesniveau i de danske varmeselskaber. Undersøgelsen viste, at 98 procent af alle bestyrelsesmedlemmer i de kommunalt ejede selskaber har anden ledelseserfaring. I de forbrugerejede selskaber har 85 procent af selskaberne mindst et medlem med anden ledelseserfaring.

I de kommunalt ejede selskaber sidder 9 ud af 10 bestyrelsesmedlemmer i en direktion eller bestyrelse i et andet forsyningsselskab (el, gas, vand, affald, etc.) og 2 ud af 3 sidder i ledelse i et selskab i en anden kommune.

Nyheder

29. jun 2017

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

26. jun 2017

Prisen på fjernvarme falder til nyt rekordlavt niveau

Prisen på fjernvarme er faldet for tre år i træk til det laveste niveau nogensinde. Prisdykket skyldes ifølge Dansk Fjernvarme en effektiv indsats af fjernvarmeselskaberne.

26. jun 2017 PULS

PULS2017 - i billeder

Fjernvarmens eget folkemøde, PULS, blev afviklet torsdag den 22. juni. Her kan du se eller gense, hvad der skete i løbet af dagen gennem Dansk Fjernvarmes fotograf Maria Tuxen Hedegaards kamera.

22. jun 2017 PULS

Lykketoft, Hildebrandt og Lilleholt indtog scenen

PULS 2017 er i gang ved Fjernvarmens Hus. Trods lidt regn først på dagen er teltet fyldt, og alle stole er optaget. Her kan du følge med i, hvordan dagen forløber på Twitter.

22. jun 2017 PULS

Forsyningssikkerhed går forud for alt

Skive Fjernvarme arbejder med tre overordnede bundlinjer, men forsyningssikkerheden vægtes højest, oplyser formand for bestyrelsen Jesper Dybdahl.

22. jun 2017 PULS

Vi vurderer kompetencer en gang hvert år

Både på Bornholm og i Horsens henter man kompetencer ind i bestyrelserne, fortæller Lars Goldschmidt, der er bestyrelsesformand for begge selskaber.

21. jun 2017

Åbning for tilskud til varmepumper

Energistyrelsen har netop åbnet op for, at fjernvarmeselskaberne kan søge om tilskud til investering i en varmepumpe eller til rådgivning om investering i en varmepumpe.

14. jun 2017

Grønt nybyggeri løber panden mod rammevilkårene

Frederikshavn Forsyning vil bygge nyt grønt varmeværk, men virksomheds- og samfundsøkonomien hænger ikke sammen. 

14. jun 2017

Grenaa sænker prisen med millioninvestering

Grenaa Varmeværk har investeret 165 millioner kroner i et nyt flisværk på havnen.Det giver forbrugerne i Grenaa grønnere og billigere fjernvarme. 

07. jun 2017

Nyt solvarmeanlæg indviet i Hedensted

Hedensted Fjernvarmes nye solvarmeanlæg kan levere 14 procent af Hedensteds årlige varmebehov.

29. maj 2017 Landsmøde

LM2017: Nu udbydes de resterende stande og træfpunkter

Så kan A- og D-medlemmer hos FIF Marketing godt begynde at forberede sig på at booke en stand eller træfpunkt til Dansk Fjernvarmes landsmøde. Booking åbner om en uge.

06. jul 2017 Navnenyt

Midlertidig direktør på Logstor

Henning B. Beck er i en periode både administrerende direktør og økonomidirektør i Logstor.

30. jun 2017 Navnenyt

Ny kommunikationschef i Dansk Fjernvarme

Den 1. august tiltræder Kim Vejrup som ny kommunikationschef i Dansk Fjernvarme.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

30. jun 2017 Presseklip

Energiselskaber sparer mere energi end de skal

LÆS I DAG: Energiselskaber oversparer energi i 2016. Grøn dansk eksport trues af mangel på modig kapital.

29. jun 2017 Presseklip

Vigtigt skridt på vej mod at samle gasnettet

LÆS I DAG: Vigtigt skridt på vej mod at samle gasnettet. Datacentre skal hjælpe med grøn omstilling. SF kræver svar fra ministeren om fracking. Forskere: Vi har tre år til at redde klimaet.

28. jun 2017 Presseklip

Prisen på fjernvarme falder til ny lav rekord

LÆS I DAG: Prisen på fjernvarme falder til ny lav rekord. ”Elektrolyse er nøglen til fremtidens energisystem”. Miljø og klima tæller for røde vælgere. Hollændere: Vi har ikke nævnt fracking i Lolland-ansøgning. EU skruer op for energi-ambitionerne. 320 til indvielse af nyt halmfyr.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

19. jun 2017 Presseklip

Cirkulær økonomi er også for forsyninger

LÆS I DAG: Cirkulær økonomi er også for forsyninger. Tidligere bestyrelsesmedlem i EWII kritiserer formanden. Jernstøberi leverer overskudsvarme til Odense. Mere attraktivt at spare varme i Horsens.

16. jun 2017 Presseklip

Forsyningsselskaber kan inddrive gæld

LÆS I DAG: Forsyningsselskaber kan nu inddrive egen gæld. SK Forsyning vil bygge højt i Korsør. Prisen falder i Hovedgård, og der skal graves i Kolding.

13. jun 2017 Navnenyt

Fortsætter med grøn omstilling

Lars Henrik Nielsen forsætter som statsgeolog ved GEUS.

09. jun 2017 Navnenyt

Ny konsulent i DFF-EDB

Charlotte Vork Henrich er ansat som økonomi- og IT-konsulent i DFF-EDB.

08. jun 2017 Navnenyt

DFF-EDB har ansat udvikler

Alexander John Harrow er ansat som udvikler DFF-ED med design af arkitektur, optimering af udviklingsprocesser og udvikling af E|Forsyning som sine opgaver.

07. jun 2017 Navnenyt

Ny webkonsulent i DFF-EDB

Jasmin Sommer er per 1. april ansat som webkonsulent i DFF-EDB.