24. maj 2017

Billedhjul: Små skridt frem for skotsk fjernvarme

Der er langt mellem fjernvarmens succeser i Glasgow - byen, der dannede ramme om Euroheat & Powers konference. Men Commonwealth Games agerede i 2014 affyringsrampe for et vellykket projekt.

Et kig inden for i den lille kraftvarmecentral, der forsyner de godt 700 lejligheder, der tidligere husede Commonwealth-atleter, en børnehave og snart en skole samt sportsarenaen fra 2014 med fjernvarme. Centralen er forberedt til at kunne udvides til at forsyne omtrent det dobbelte – så der er forhåbninger om mere fjernvarme i denne del af byen. Foto: Flemming L. Rasmussen.
Kraftvarmecentralen er alene baseret på naturgas, og den huser to motorer samt tre kedler, som primært skal agere backup. Fjernvarmen sendes afsted med 85 grader og kommer tilbage med en temperatur på omkring 63 grader. Foto: Flemming L. Rasmussen.
- Denne case var en ”perfect storm” for fjernvarme. En situation, hvor alt flaskede sig, og hvor omstændighederne var de helt rigtige – blandt andet fordi der skulle anlægges helt nye boliger og en arena. Det var oplagt til fjernvarme, mener Gavin Slater (tv). Han arbejder med energiplanlægning i Glasgows bystyre og var med til at vise kraftvarmecentralen frem til gæsterne ved Euroheat & Powers konference. Foto: Flemming L. Rasmussen.
I forgrunden ses den nybyggede børnehave, der forsynes med fjernvarme. Bagved tårner hjemmebanen for det ene af Glasgows berømte fodboldhold sig op – Celtic Park. Stadion har ikke fjernvarme indlagt. Foto: Flemming L. Rasmussen.
Selvom kraftvarmecentralen, som blev grundlagt op til Commonwealth Games i 2014, er en fjernvarme-succes i Glasgow, så vokser træerne ikke helt ind i himlen. Her er udsigten, hvis man stiller sig med ryggen til centralen. De store boligblokke har elvarme og kom ikke med ombord, da fjernvarmen blev søsat. Forhåbningen er dog, at det vil ske i fremtiden. Foto: Flemming L. Rasmussen.

Glasgow fik for tre år siden en ny stor sportsarena og en tilhørende lille by i byen i form af en serie nyopførte lejligheder. Begge dele opvarmet med fjernvarme – et ganske usædvanligt fænomen i Skotlands største by.

Anledningen var, at byen skulle være vært for Commonwealth Games – et stort sportsarrangement, der minder om de Olympiske Lege med et væld af konkurrencer og deltagere fra hele verden.

Som ved et OL var der også i dette tilfælde brug for en ”by i byen”, hvor atleterne kunne bo, mens konkurrencerne blev afviklet. Der blev derfor opført en række boliger, der husede flere tusinde atleter, mens legene var i gang. Efterfølgende er der etableret nye skillevægge, så der i dag er 704 moderne lejligheder- i øvrigt opført som lavenergibyggeri. I øjeblikket lægges der sidste hånd på en børnehave, der også har fået fjernvarme, og der er planer om en skole, der skal kobles på.

Området forsynes med fjernvarme fra en mindre varmecentral, der består en kraftvarmemotor og tre kedler – det hele naturgasfyret. Centralen drives af energiselskabet Vital Energi. 

Ugunstige rammer
Projektet er et godt eksempel på, hvordan fjernvarmen må kæmpe sig frem fra projekt til projekt, fordi de lovgivningsmæssige rammer og det skotske tariferingssystem ikke ligefrem hjælper fjernvarmen på vej.

Det fortæller Gavin Slater, der arbejder med energiplanlægning i Glasgows bystyre.

- Denne case var en ”perfect storm” for fjernvarme. En situation, hvor alt flaskede sig, og hvor omstændighederne var de helt rigtige – blandt andet fordi der skulle anlægges helt nye boliger og en arena. Det var oplagt til fjernvarme, siger han til Forsyning & Energi.

Trænerne vokser imidlertid ikke helt i den skotske himmel. For lige på den anden side af vejen ligger en stribe højhuse med masser af lejligheder – og de har alle sammen elvarme, selvom fjernvarme ville være helt oplagt. Måske lægges den ind engang i fremtiden, men det skal passe ind i ejendomsselskabets renoveringsplan. Heller ikke Celtic Park, hjemmebane for den ene af byens to stolte fodboldklubber, har fået fjernvarme, selvom stadion ligger lige om hjørnet.

Fjernvarmen har med andre ord plantet flaget – men det kniber med at udvide territoriet. Sådan er det også i andre tilfælde under de skotske betingelser, hvor bystyrets mulighed for at varmeplanlægge er mere begrænset, end det kendes fra Danmark.

Gavin Slater fortæller, at myndighederne har varmekortlagt hele byen og identificeret en række områder, der ville være oplagte til fjernvarme. Der er bare ingen lovgivningsmæssige muligheder for at skubbe udviklingen fremad. I sidste ende er valget af varmekilde op til bygherren.

- Der er nu kommet en regel om, at man skal tilstræbe at koble sig på fjernvarmen, hvis man udvikler et projekt i nærheden af et etableret net. Vi kan ikke sige til dem, at de skal bruge fjernvarme – men de skal argumentere for, hvorfor de eventuelt vælger det fra. Og det handler altid om økonomi i sidste ende, siger Gavin Slater.

Reglerne for tarifering er blandt andet ugunstige for fjernvarmen, og desuden er det til ulempe for fjernvarmen, at der typisk går nogle år mellem, at en bygherre har udgifterne til etablering af systemet og frem til, at der begynder at komme penge tilbage i kassen. 

”Heating or eating”
En anden udfordring for fjernvarmen i Skotland er, at fattigdom er et markant problem. Gavin Slater lægger ikke skjul på, at en ret stor gruppe reelt vælger mellem ”heating or eating”, som han formulerer det. Folk tænder slet ikke for varmen, heller ikke selvom der bliver ganske koldt i Glasgow.

Den skotske underklasse prioriterer ikke energi eller et velfungerende varmesystem højt. De lægger mere vægt på goder som adgang til fodbold på tv, en smartphone og et Netflix-abonnement.  Det så man eksempelvis i forbindelse med et af Glasgows andre fjernvarmeprojekter, hvor beboerne blev stillet ganske lave fjernvarmepriser i udsigt.

Projektet blev dog oplevet som en forringelse, fordi mange af beboerne var vandt til at bruge nul pund på varme og derfor nu oplevede fjernvarme som en merudgift. Efter en informationsindsats fra dør til dør er projektet i dag dog langt mere velfungerende og populært i området.

Situationen illustrerer, at der er brug for et markant oplysningsarbejde om fjernvarme og om god energiadfærd i Skotland. Samtidig kæmper de, der som Gavin Slater ser store fordele i fjernvarme videre for at fremme rammevilkår og styrke bygherrernes syn på fjernvarme. 

Herunder kan du se et indslag om tankerne bag fjernvarmebyggeriet op til Commenwealth Games i 2014.

Nyheder

29. jun 2017

Verdens største solvarmeanlæg indvies

I dag klippes den røde snor, når Silkeborg Forsynings solvarmeanlæg bliver officielt indviet. Anlægget er med sine 157.000 kvadratmeter verdens største af sin art.

29. jun 2017

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

26. jun 2017

Prisen på fjernvarme falder til nyt rekordlavt niveau

Prisen på fjernvarme er faldet for tre år i træk til det laveste niveau nogensinde. Prisdykket skyldes ifølge Dansk Fjernvarme en effektiv indsats af fjernvarmeselskaberne.

26. jun 2017 PULS

PULS2017 - i billeder

Fjernvarmens eget folkemøde, PULS, blev afviklet torsdag den 22. juni. Her kan du se eller gense, hvad der skete i løbet af dagen gennem Dansk Fjernvarmes fotograf Maria Tuxen Hedegaards kamera.

22. jun 2017 PULS

Lykketoft, Hildebrandt og Lilleholt indtog scenen

PULS 2017 er i gang ved Fjernvarmens Hus. Trods lidt regn først på dagen er teltet fyldt, og alle stole er optaget. Her kan du følge med i, hvordan dagen forløber på Twitter.

22. jun 2017 PULS

#puls2017: Ejerstrategi skal sætte rammen for forsyningsselskabet

Nyt kodeks for god selskabsledelse skal sikre professionalisering og udstikke rammerne for forsyningsselskaberne. Men, siger Dansk Fjernvarme, der bør være plads til respekt for de enkelte selskabers udfordringer. 

22. jun 2017 PULS

Forsyningssikkerhed går forud for alt

Skive Fjernvarme arbejder med tre overordnede bundlinjer, men forsyningssikkerheden vægtes højest, oplyser formand for bestyrelsen Jesper Dybdahl.

21. jun 2017

Åbning for tilskud til varmepumper

Energistyrelsen har netop åbnet op for, at fjernvarmeselskaberne kan søge om tilskud til investering i en varmepumpe eller til rådgivning om investering i en varmepumpe.

14. jun 2017 Pressemeddelelse

Fornuftig håndsrækning til fjernvarmekunderne

Et bredt flertal i Folketinget har netop besluttet at afsætte 53 millioner kroner i 2017-2018 til investering i varmepumper. Dansk Fjernvarme glæder sig over håndsrækningen, men appellerer også til en mere varig løsning for selskaberne. 

14. jun 2017

Grønt nybyggeri løber panden mod rammevilkårene

Frederikshavn Forsyning vil bygge nyt grønt varmeværk, men virksomheds- og samfundsøkonomien hænger ikke sammen. 

14. jun 2017

Grenaa sænker prisen med millioninvestering

Grenaa Varmeværk har investeret 165 millioner kroner i et nyt flisværk på havnen.Det giver forbrugerne i Grenaa grønnere og billigere fjernvarme. 

22. aug 2017 Navnenyt

40 års bestyrelsesjubilæum i Aars

Formand Svend F. Andersen har i august 40 års-jubilæum som medlem af Aars Fjernvarmes bestyrelse.

22. aug 2017 Presseklip

Fjernvarme kan udnytte overskudsvarme fra hollandsk kabelforbindelse

LÆS I DAG: Fjernvarme kan udnytte overskudsvarme fra hollandsk kabelforbindelse. Samarbejde om omstilling til vedvarende energi i Ukraine. Dencker ny udvalgsformand. Solformørkelse testede Californiens strømnet.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

21. aug 2017 Presseklip

Mærsk sælger oliedivision for 50 milliarder

LÆS I DAG: A.P. Møller-Mærsk sælger Maersk Oil for 47 milliarder kroner til franske Total. Mørke over Ewii. Roslev vil have solvarme i stedet for geotermi. Hammel Fjernvarme leverer varme til Hinnerup. Skårups solvarmeanlæg indviet.

18. aug 2017 Presseklip

Fagfolk viser vej til smarte energiafgifter

LÆS I DAG: Fagfolk viser vej til smarte energiafgifter. Fynsk virksomhed bruger overskudsvarme og sparer penge. Lang vej til ændrede afgifter for overskudsvarme. Varme fra 105 millioner cigaretter i radiatorerne.

17. aug 2017 Presseklip

Medarbejdere fredes under oprydningen i Ewii

LÆS I DAG: Medarbejdere fredes under oprydningen i Ewii. Bestyrelseskonge: Elkunder må tøjle elselskaber. Minister undersøger stop for fracking. For vanskeligt at sælge overskudsvarme.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. aug 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Arrangementer & Salg

Louise Skov Christensen er ny studentermedhjælper i Dansk Fjernvarmes team Arrangementer & Salg.

18. aug 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Grøn Energi

Jesper Friedrich Brandt er Grøn Energis nye studentermedhjælper.

17. aug 2017 Navnenyt

Ny regnskabsmedarbejder i Dansk Fjernvarme

Naja Tang Christensen er ny regnskabsmedarbejder hos Dansk Fjernvarme i Kolding.

16. aug 2017 Navnenyt

Ny formand for EWII

Den erfarne energidirektør Jørn Limann er ny formand for EWII, og Morten Hansen er ny næstformand.

14. aug 2017 Navnenyt

Grøn Energis analysechef Jesper Koch fylder 60

Analysechef i Dansk Fjernvarme og leder af tænketanken Grøn Energi, Jesper Koch, fylder 60 år på lørdag den 19. august.

01. aug 2017 Navnenyt

Ny tekniker i Greve

John Hansen er per 1. juli ny fjernvarmetekniker hos Greve Fjernvarme.