24. maj 2017

Billedhjul: Små skridt frem for skotsk fjernvarme

Der er langt mellem fjernvarmens succeser i Glasgow - byen, der dannede ramme om Euroheat & Powers konference. Men Commonwealth Games agerede i 2014 affyringsrampe for et vellykket projekt.

Et kig inden for i den lille kraftvarmecentral, der forsyner de godt 700 lejligheder, der tidligere husede Commonwealth-atleter, en børnehave og snart en skole samt sportsarenaen fra 2014 med fjernvarme. Centralen er forberedt til at kunne udvides til at forsyne omtrent det dobbelte – så der er forhåbninger om mere fjernvarme i denne del af byen. Foto: Flemming L. Rasmussen.
Kraftvarmecentralen er alene baseret på naturgas, og den huser to motorer samt tre kedler, som primært skal agere backup. Fjernvarmen sendes afsted med 85 grader og kommer tilbage med en temperatur på omkring 63 grader. Foto: Flemming L. Rasmussen.
- Denne case var en ”perfect storm” for fjernvarme. En situation, hvor alt flaskede sig, og hvor omstændighederne var de helt rigtige – blandt andet fordi der skulle anlægges helt nye boliger og en arena. Det var oplagt til fjernvarme, mener Gavin Slater (tv). Han arbejder med energiplanlægning i Glasgows bystyre og var med til at vise kraftvarmecentralen frem til gæsterne ved Euroheat & Powers konference. Foto: Flemming L. Rasmussen.
I forgrunden ses den nybyggede børnehave, der forsynes med fjernvarme. Bagved tårner hjemmebanen for det ene af Glasgows berømte fodboldhold sig op – Celtic Park. Stadion har ikke fjernvarme indlagt. Foto: Flemming L. Rasmussen.
Selvom kraftvarmecentralen, som blev grundlagt op til Commonwealth Games i 2014, er en fjernvarme-succes i Glasgow, så vokser træerne ikke helt ind i himlen. Her er udsigten, hvis man stiller sig med ryggen til centralen. De store boligblokke har elvarme og kom ikke med ombord, da fjernvarmen blev søsat. Forhåbningen er dog, at det vil ske i fremtiden. Foto: Flemming L. Rasmussen.

Glasgow fik for tre år siden en ny stor sportsarena og en tilhørende lille by i byen i form af en serie nyopførte lejligheder. Begge dele opvarmet med fjernvarme – et ganske usædvanligt fænomen i Skotlands største by.

Anledningen var, at byen skulle være vært for Commonwealth Games – et stort sportsarrangement, der minder om de Olympiske Lege med et væld af konkurrencer og deltagere fra hele verden.

Som ved et OL var der også i dette tilfælde brug for en ”by i byen”, hvor atleterne kunne bo, mens konkurrencerne blev afviklet. Der blev derfor opført en række boliger, der husede flere tusinde atleter, mens legene var i gang. Efterfølgende er der etableret nye skillevægge, så der i dag er 704 moderne lejligheder- i øvrigt opført som lavenergibyggeri. I øjeblikket lægges der sidste hånd på en børnehave, der også har fået fjernvarme, og der er planer om en skole, der skal kobles på.

Området forsynes med fjernvarme fra en mindre varmecentral, der består en kraftvarmemotor og tre kedler – det hele naturgasfyret. Centralen drives af energiselskabet Vital Energi. 

Ugunstige rammer
Projektet er et godt eksempel på, hvordan fjernvarmen må kæmpe sig frem fra projekt til projekt, fordi de lovgivningsmæssige rammer og det skotske tariferingssystem ikke ligefrem hjælper fjernvarmen på vej.

Det fortæller Gavin Slater, der arbejder med energiplanlægning i Glasgows bystyre.

- Denne case var en ”perfect storm” for fjernvarme. En situation, hvor alt flaskede sig, og hvor omstændighederne var de helt rigtige – blandt andet fordi der skulle anlægges helt nye boliger og en arena. Det var oplagt til fjernvarme, siger han til Forsyning & Energi.

Trænerne vokser imidlertid ikke helt i den skotske himmel. For lige på den anden side af vejen ligger en stribe højhuse med masser af lejligheder – og de har alle sammen elvarme, selvom fjernvarme ville være helt oplagt. Måske lægges den ind engang i fremtiden, men det skal passe ind i ejendomsselskabets renoveringsplan. Heller ikke Celtic Park, hjemmebane for den ene af byens to stolte fodboldklubber, har fået fjernvarme, selvom stadion ligger lige om hjørnet.

Fjernvarmen har med andre ord plantet flaget – men det kniber med at udvide territoriet. Sådan er det også i andre tilfælde under de skotske betingelser, hvor bystyrets mulighed for at varmeplanlægge er mere begrænset, end det kendes fra Danmark.

Gavin Slater fortæller, at myndighederne har varmekortlagt hele byen og identificeret en række områder, der ville være oplagte til fjernvarme. Der er bare ingen lovgivningsmæssige muligheder for at skubbe udviklingen fremad. I sidste ende er valget af varmekilde op til bygherren.

- Der er nu kommet en regel om, at man skal tilstræbe at koble sig på fjernvarmen, hvis man udvikler et projekt i nærheden af et etableret net. Vi kan ikke sige til dem, at de skal bruge fjernvarme – men de skal argumentere for, hvorfor de eventuelt vælger det fra. Og det handler altid om økonomi i sidste ende, siger Gavin Slater.

Reglerne for tarifering er blandt andet ugunstige for fjernvarmen, og desuden er det til ulempe for fjernvarmen, at der typisk går nogle år mellem, at en bygherre har udgifterne til etablering af systemet og frem til, at der begynder at komme penge tilbage i kassen. 

”Heating or eating”
En anden udfordring for fjernvarmen i Skotland er, at fattigdom er et markant problem. Gavin Slater lægger ikke skjul på, at en ret stor gruppe reelt vælger mellem ”heating or eating”, som han formulerer det. Folk tænder slet ikke for varmen, heller ikke selvom der bliver ganske koldt i Glasgow.

Den skotske underklasse prioriterer ikke energi eller et velfungerende varmesystem højt. De lægger mere vægt på goder som adgang til fodbold på tv, en smartphone og et Netflix-abonnement.  Det så man eksempelvis i forbindelse med et af Glasgows andre fjernvarmeprojekter, hvor beboerne blev stillet ganske lave fjernvarmepriser i udsigt.

Projektet blev dog oplevet som en forringelse, fordi mange af beboerne var vandt til at bruge nul pund på varme og derfor nu oplevede fjernvarme som en merudgift. Efter en informationsindsats fra dør til dør er projektet i dag dog langt mere velfungerende og populært i området.

Situationen illustrerer, at der er brug for et markant oplysningsarbejde om fjernvarme og om god energiadfærd i Skotland. Samtidig kæmper de, der som Gavin Slater ser store fordele i fjernvarme videre for at fremme rammevilkår og styrke bygherrernes syn på fjernvarme. 

Herunder kan du se et indslag om tankerne bag fjernvarmebyggeriet op til Commenwealth Games i 2014.

Nyheder

22. jun 2017 PULS

Vi vurderer kompetencer en gang hvert år

Både på Bornholm og i Horsens henter man kompetencer ind i bestyrelserne, fortæller Lars Goldschmidt, der er bestyrelsesformand for begge selskaber.

21. jun 2017

Åbning for tilskud til varmepumper

Energistyrelsen har netop åbnet op for, at fjernvarmeselskaberne kan søge om tilskud til investering i en varmepumpe eller til rådgivning om investering i en varmepumpe.

14. jun 2017 Pressemeddelelse

Fornuftig håndsrækning til fjernvarmekunderne

Et bredt flertal i Folketinget har netop besluttet at afsætte 53 millioner kroner i 2017-2018 til investering i varmepumper. Dansk Fjernvarme glæder sig over håndsrækningen, men appellerer også til en mere varig løsning for selskaberne. 

14. jun 2017

Grønt nybyggeri løber panden mod rammevilkårene

Frederikshavn Forsyning vil bygge nyt grønt varmeværk, men virksomheds- og samfundsøkonomien hænger ikke sammen. 

14. jun 2017

Grenaa sænker prisen med millioninvestering

Grenaa Varmeværk har investeret 165 millioner kroner i et nyt flisværk på havnen.Det giver forbrugerne i Grenaa grønnere og billigere fjernvarme. 

07. jun 2017

Nyt solvarmeanlæg indviet i Hedensted

Hedensted Fjernvarmes nye solvarmeanlæg kan levere 14 procent af Hedensteds årlige varmebehov.

29. maj 2017 Landsmøde

LM2017: Nu udbydes de resterende stande og træfpunkter

Så kan A- og D-medlemmer hos FIF Marketing godt begynde at forberede sig på at booke en stand eller træfpunkt til Dansk Fjernvarmes landsmøde. Booking åbner om en uge.

24. maj 2017

Er fremtiden ren elektrisk?

Er Europa på vej mod et rendyrket elektrisk energisystem? Debatten på den internationale fjernvarmekonference afspejlede den hjemlige diskussion og behovet for balance.

24. maj 2017

Klumme: Europæisk perspektiv på værdier i dansk fjernvarme

Debatten på den internationale fjernvarmekonference i Glasgow viste blandt andet, at den danske model for fjernvarme ser ud til at rumme mange af de elementer, fremtidens forbrugere forventer.

24. maj 2017

Fjernkøling: En sovende kæmpe skal vækkes

Behovet for køling er enormt, og det vil blot stige yderligere i de kommende år. Det er en stor mulighed for fjernkøling, hvis vi får vækket interessen for teknologien, vurderer Euroheat & Power.

23. maj 2017

Fjernvarmens talenter findes over hele Europa

En østriger, en polak og en tysker, der har studeret i Sverige, blev belønnet da den femte udgave af ”DHC+ Student Awards” blev uddelt ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

27. jun 2017 Presseklip

Store muligheder for eksport af varme til Tyskland

LÆS I DAG: Store muligheder for eksport af varme til Tyskland. Varmeprisen falder endnu en gang i Lemvig. Fjernvarme Fyn sænker prisen i Vissenbjerg. Sig har fået ny varmepumpe. Regeringen vil indføre nødbremse over for Putin. Børnehave så på fjernvarme.

26. jun 2017 Presseklip

Stadig opbakning til ledelsen i SE

LÆS I DAG: Stadig opbakning til ledelsen i SE. Eksperter: Ewiis bestyrelse har svigtet. Kæmpestort biogasanlæg på vej til Dons.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

23. jun 2017 Presseklip

Færre udgifter til grønne støtteordninger

Færre udgifter til grønne støtteordninger. Analyse: Mere el og færre fossile brændstoffer til opvarmning. Solen leverer en fjerdedel af varmen i Bredsten.

22. jun 2017 Presseklip

EU godkender støtte til konvertering af Asnæsværket fra kul til biomasse

EU godkender støtte til konvertering af Asnæsværket fra kul til biomasse. Styrelse: ”Ukorrekte historier om fracking”. Oliejagt på Lolland og Falster udskudt på ny. Energiforsker: Vedvarende energi skal være billigst.

21. jun 2017 Presseklip

Professor: Danmark bruger for meget biomasse

Professor: Danmark bruger for meget biomasse. Fracking splitter Folketinget. Nyborg får billigere varme. 20 år gammel kedel skrottet.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. jun 2017 Navnenyt

Fortsætter med grøn omstilling

Lars Henrik Nielsen forsætter som statsgeolog ved GEUS.

12. jun 2017 Presseklip

Ewii-direktør og familie på betalte sponsorture

Ewii-direktør og familie på betalte sponsorture. Fjernvarme trækker japanere til. Nyt anlæg sænker varmeprisen i Tønder. Damvarmelager i Toftlund taget i brug. Veflinge er for lille til Fjernvarme.

09. jun 2017 Navnenyt

Ny konsulent i DFF-EDB

Charlotte Vork Henrich er ansat som økonomi- og IT-konsulent i DFF-EDB.

08. jun 2017 Navnenyt

DFF-EDB har ansat udvikler

Alexander John Harrow er ansat som udvikler DFF-ED med design af arkitektur, optimering af udviklingsprocesser og udvikling af E|Forsyning som sine opgaver.

07. jun 2017 Navnenyt

Ny webkonsulent i DFF-EDB

Jasmin Sommer er per 1. april ansat som webkonsulent i DFF-EDB.

07. jun 2017 Navnenyt

Tværfaglig konsulent til Dansk Fjernvarme

Uffe Schifter-Holm er ansat i Dansk Fjernvarme med energibesparelser og opdatering af vejledninger som primære opgaver.