24. maj 2017

Er fremtiden ren elektrisk?

Er Europa på vej mod et rendyrket elektrisk energisystem? Debatten på den internationale fjernvarmekonference afspejlede den hjemlige diskussion og behovet for balance.

Vi skal bruge masser af el i fremtiden, meget mere end i dag - men det er ikke fornuftigt at gøre det til direkte at opvarme de enkelte hjem. Sådan lød budskabet fra professor Brian Vad Mathiesen ved den internationale debat i Glasgow. Foto: Euroheat & Power.
Debatten om, hvorvidt fremtidens energisystem bliver rent el-båret. Fra venstre er det ordstyrer Fréderic Hug, Bill Watts fra ingeniør- og byggeselskabet Max Fordham, Gert de Block fra CEDEC, Laurent Schmitt fra ENTSO-E og professor Brian Vad Mathiesen.
De fleste af de godt 300 tilmeldte til den internationale fjernvarmekonference i Glasgow havde fundet vej til debatten om energisystemets fremtid.
De fleste er helt enige om, at Europa er nødt til at gøre noget ved CO2-udslippet fra sin varme- og køleproduktion. Set i det lys var det et stort skridt frem, at EU sidste år lancerede sin første strategi for varme og køling. Men hvilken rolle skal fjernvarme- og fjernkøling spille i et energisystem, der i stigende grad bliver elektrisk?

Dette altgørende spørgsmål blev debatteret ved Euroheat & Powers konference i Glasgow og emnet lyder i påfaldende grad som et ekko fra den hjemlige energidebat. Her samtalen de senere år i høj grad handlet om, hvordan vi får skabt en balance i et elsystem, som i stigende grad er baseret på vind – blandt andet med fjernvarmesektoren som balanceredskab.

El løser ikke opgaven alene
I Glasgow debatterede repræsentanter fra elsektoren og energiselskaberne med blandt andet den danske professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen den europæiske energisektors fremtid. Og konklusionen? Ja, den var i store træk en form for enighed om, at el i hvert fald ikke kan løse opgaven med at forsyne fremtidens Europa med el og varme helt alene. Uanset hvor grøn eller sort, strømmen bliver fremover. 

- Vi tror ikke på ”electricity only” modellen. Vi tror på, at den bedste løsning energimæssigt og for klimamæssigt er lokale, integrerede løsninger. Med den stigende andel af vedvarende energi betyder, at der er brug for mere fleksibilitet og fleksibilitet kan findes i lagring og her tænker vi ikke kun på batterier, men på energilagring. Her ligger det stærke link mellem el, gas, fjernvarme og fjernkøling, lød det fra Gert de Block fra organisationen CEDEC.

CEDEC er den europæiske foreningen for regionale og lokale energiselskaber og organisationen repræsenterer cirka 1.500 selskaber inden for el-, gas- og fjernvarmeforsyning i 10 EU-lande, dog ikke Danmark.

- Vi prøver at medvirke til, at der er opmærksomhed omkring integrerede løsninger i den fremtidige lovgivning og regulering. Det, vi frygter er, at vi bevæger os væk fra dette fordi vi det godt kan se ud til, at det primære fokus på den lovgivning, der er på vej igennem EU-systemet alene har fokus på elektricitet, lød advarslen fra CEDEC.

Tager vi omvejen eller den direkte rute?
CEDEC anbefaler altså, at EU holder fokus på integrerede energisystemer og det var professor Brian Vad Mathiesen helt enig i:

- Når vi skal stille om til mere vedvarende energi er der i min verden to veje: Den direkte rute – smarte energisystemer – og der er en omvej. I min verden er det ikke umuligt at opnå 100 procent vedvarende energi. Det er alene et spørgsmål om, hvor hurtigt vi vil derhen og til hvilken pris. Hvis vi tager omvejen, så er det fordi vi starter på at eletrificere varmesystemerne i de enkelte huse for det vil nemlig kræve, at elnettet skal udvides i en grad, vi ikke engang kan forestille os, sagde professoren.   

Det, der er blevet kaldt ”den store europæiske kobberplade”, hvor alt er koblet på elnettet er med andre ord ikke et realistisk og fornuftigt mål at stræbe efter. Og synspunktet om, at det ikke er vejen frem at eletrificere hele energisystemet blev bakket op fra el-siden selv i form af Laurent Schmitt, generalsekretær fra ENTSO-E, der er det europæiske netværk af systemoperatører, såsom Energinet.dk.

- Udfordringen med vedvarende energi er at etablerede den der, hvor det er billigt og samtidig integrere den med resten af energisystemet. Det handler om at bygge den rette infrastruktur og her er jeg enig - det er svært og kostbart at bygge omfattende infrastruktur, siger han.

Det var et budskab, Brian Vad Mathiesen glædede sig over:

- Det er positivt med et nuanceret budskab fra ENTSO-E fordi det faktisk er elsektoren selv, der siger at vi vil skulle udvide nettet i en helt urealistisk grad hvis vi skulle elektrificere det hele. Vi skal bruge el i fremtiden – 2-3 gange mere end i dag. Bare ikke direkte til individuel varme i særlig vid udstrækning.

Hele debatten fra Euroheat & Powers konference kan ses her.

Nyheder

22. jun 2017 PULS

Vi vurderer kompetencer en gang hvert år

Både på Bornholm og i Horsens henter man kompetencer ind i bestyrelserne, fortæller Lars Goldschmidt, der er bestyrelsesformand for begge selskaber.

21. jun 2017

Åbning for tilskud til varmepumper

Energistyrelsen har netop åbnet op for, at fjernvarmeselskaberne kan søge om tilskud til investering i en varmepumpe eller til rådgivning om investering i en varmepumpe.

14. jun 2017 Pressemeddelelse

Fornuftig håndsrækning til fjernvarmekunderne

Et bredt flertal i Folketinget har netop besluttet at afsætte 53 millioner kroner i 2017-2018 til investering i varmepumper. Dansk Fjernvarme glæder sig over håndsrækningen, men appellerer også til en mere varig løsning for selskaberne. 

14. jun 2017

Grønt nybyggeri løber panden mod rammevilkårene

Frederikshavn Forsyning vil bygge nyt grønt varmeværk, men virksomheds- og samfundsøkonomien hænger ikke sammen. 

14. jun 2017

Grenaa sænker prisen med millioninvestering

Grenaa Varmeværk har investeret 165 millioner kroner i et nyt flisværk på havnen.Det giver forbrugerne i Grenaa grønnere og billigere fjernvarme. 

07. jun 2017

Nyt solvarmeanlæg indviet i Hedensted

Hedensted Fjernvarmes nye solvarmeanlæg kan levere 14 procent af Hedensteds årlige varmebehov.

29. maj 2017 Landsmøde

LM2017: Nu udbydes de resterende stande og træfpunkter

Så kan A- og D-medlemmer hos FIF Marketing godt begynde at forberede sig på at booke en stand eller træfpunkt til Dansk Fjernvarmes landsmøde. Booking åbner om en uge.

24. maj 2017

Klumme: Europæisk perspektiv på værdier i dansk fjernvarme

Debatten på den internationale fjernvarmekonference i Glasgow viste blandt andet, at den danske model for fjernvarme ser ud til at rumme mange af de elementer, fremtidens forbrugere forventer.

24. maj 2017

Fjernkøling: En sovende kæmpe skal vækkes

Behovet for køling er enormt, og det vil blot stige yderligere i de kommende år. Det er en stor mulighed for fjernkøling, hvis vi får vækket interessen for teknologien, vurderer Euroheat & Power.

24. maj 2017

Billedhjul: Små skridt frem for skotsk fjernvarme

Der er langt mellem fjernvarmens succeser i Glasgow - byen, der dannede ramme om Euroheat & Powers konference. Men Commonwealth Games agerede i 2014 affyringsrampe for et vellykket projekt.

23. maj 2017

Fjernvarmens talenter findes over hele Europa

En østriger, en polak og en tysker, der har studeret i Sverige, blev belønnet da den femte udgave af ”DHC+ Student Awards” blev uddelt ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

27. jun 2017 Presseklip

Store muligheder for eksport af varme til Tyskland

LÆS I DAG: Store muligheder for eksport af varme til Tyskland. Varmeprisen falder endnu en gang i Lemvig. Fjernvarme Fyn sænker prisen i Vissenbjerg. Sig har fået ny varmepumpe. Regeringen vil indføre nødbremse over for Putin. Børnehave så på fjernvarme.

26. jun 2017 Presseklip

Stadig opbakning til ledelsen i SE

LÆS I DAG: Stadig opbakning til ledelsen i SE. Eksperter: Ewiis bestyrelse har svigtet. Kæmpestort biogasanlæg på vej til Dons.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

23. jun 2017 Presseklip

Færre udgifter til grønne støtteordninger

Færre udgifter til grønne støtteordninger. Analyse: Mere el og færre fossile brændstoffer til opvarmning. Solen leverer en fjerdedel af varmen i Bredsten.

22. jun 2017 Presseklip

EU godkender støtte til konvertering af Asnæsværket fra kul til biomasse

EU godkender støtte til konvertering af Asnæsværket fra kul til biomasse. Styrelse: ”Ukorrekte historier om fracking”. Oliejagt på Lolland og Falster udskudt på ny. Energiforsker: Vedvarende energi skal være billigst.

21. jun 2017 Presseklip

Professor: Danmark bruger for meget biomasse

Professor: Danmark bruger for meget biomasse. Fracking splitter Folketinget. Nyborg får billigere varme. 20 år gammel kedel skrottet.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. jun 2017 Navnenyt

Fortsætter med grøn omstilling

Lars Henrik Nielsen forsætter som statsgeolog ved GEUS.

12. jun 2017 Presseklip

Ewii-direktør og familie på betalte sponsorture

Ewii-direktør og familie på betalte sponsorture. Fjernvarme trækker japanere til. Nyt anlæg sænker varmeprisen i Tønder. Damvarmelager i Toftlund taget i brug. Veflinge er for lille til Fjernvarme.

09. jun 2017 Navnenyt

Ny konsulent i DFF-EDB

Charlotte Vork Henrich er ansat som økonomi- og IT-konsulent i DFF-EDB.

08. jun 2017 Navnenyt

DFF-EDB har ansat udvikler

Alexander John Harrow er ansat som udvikler DFF-ED med design af arkitektur, optimering af udviklingsprocesser og udvikling af E|Forsyning som sine opgaver.

07. jun 2017 Navnenyt

Ny webkonsulent i DFF-EDB

Jasmin Sommer er per 1. april ansat som webkonsulent i DFF-EDB.

07. jun 2017 Navnenyt

Tværfaglig konsulent til Dansk Fjernvarme

Uffe Schifter-Holm er ansat i Dansk Fjernvarme med energibesparelser og opdatering af vejledninger som primære opgaver.