24. maj 2017

Er fremtiden ren elektrisk?

Er Europa på vej mod et rendyrket elektrisk energisystem? Debatten på den internationale fjernvarmekonference afspejlede den hjemlige diskussion og behovet for balance.

Vi skal bruge masser af el i fremtiden, meget mere end i dag - men det er ikke fornuftigt at gøre det til direkte at opvarme de enkelte hjem. Sådan lød budskabet fra professor Brian Vad Mathiesen ved den internationale debat i Glasgow. Foto: Euroheat & Power.
Debatten om, hvorvidt fremtidens energisystem bliver rent el-båret. Fra venstre er det ordstyrer Fréderic Hug, Bill Watts fra ingeniør- og byggeselskabet Max Fordham, Gert de Block fra CEDEC, Laurent Schmitt fra ENTSO-E og professor Brian Vad Mathiesen.
De fleste af de godt 300 tilmeldte til den internationale fjernvarmekonference i Glasgow havde fundet vej til debatten om energisystemets fremtid.
De fleste er helt enige om, at Europa er nødt til at gøre noget ved CO2-udslippet fra sin varme- og køleproduktion. Set i det lys var det et stort skridt frem, at EU sidste år lancerede sin første strategi for varme og køling. Men hvilken rolle skal fjernvarme- og fjernkøling spille i et energisystem, der i stigende grad bliver elektrisk?

Dette altgørende spørgsmål blev debatteret ved Euroheat & Powers konference i Glasgow og emnet lyder i påfaldende grad som et ekko fra den hjemlige energidebat. Her samtalen de senere år i høj grad handlet om, hvordan vi får skabt en balance i et elsystem, som i stigende grad er baseret på vind – blandt andet med fjernvarmesektoren som balanceredskab.

El løser ikke opgaven alene
I Glasgow debatterede repræsentanter fra elsektoren og energiselskaberne med blandt andet den danske professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen den europæiske energisektors fremtid. Og konklusionen? Ja, den var i store træk en form for enighed om, at el i hvert fald ikke kan løse opgaven med at forsyne fremtidens Europa med el og varme helt alene. Uanset hvor grøn eller sort, strømmen bliver fremover. 

- Vi tror ikke på ”electricity only” modellen. Vi tror på, at den bedste løsning energimæssigt og for klimamæssigt er lokale, integrerede løsninger. Med den stigende andel af vedvarende energi betyder, at der er brug for mere fleksibilitet og fleksibilitet kan findes i lagring og her tænker vi ikke kun på batterier, men på energilagring. Her ligger det stærke link mellem el, gas, fjernvarme og fjernkøling, lød det fra Gert de Block fra organisationen CEDEC.

CEDEC er den europæiske foreningen for regionale og lokale energiselskaber og organisationen repræsenterer cirka 1.500 selskaber inden for el-, gas- og fjernvarmeforsyning i 10 EU-lande, dog ikke Danmark.

- Vi prøver at medvirke til, at der er opmærksomhed omkring integrerede løsninger i den fremtidige lovgivning og regulering. Det, vi frygter er, at vi bevæger os væk fra dette fordi vi det godt kan se ud til, at det primære fokus på den lovgivning, der er på vej igennem EU-systemet alene har fokus på elektricitet, lød advarslen fra CEDEC.

Tager vi omvejen eller den direkte rute?
CEDEC anbefaler altså, at EU holder fokus på integrerede energisystemer og det var professor Brian Vad Mathiesen helt enig i:

- Når vi skal stille om til mere vedvarende energi er der i min verden to veje: Den direkte rute – smarte energisystemer – og der er en omvej. I min verden er det ikke umuligt at opnå 100 procent vedvarende energi. Det er alene et spørgsmål om, hvor hurtigt vi vil derhen og til hvilken pris. Hvis vi tager omvejen, så er det fordi vi starter på at eletrificere varmesystemerne i de enkelte huse for det vil nemlig kræve, at elnettet skal udvides i en grad, vi ikke engang kan forestille os, sagde professoren.   

Det, der er blevet kaldt ”den store europæiske kobberplade”, hvor alt er koblet på elnettet er med andre ord ikke et realistisk og fornuftigt mål at stræbe efter. Og synspunktet om, at det ikke er vejen frem at eletrificere hele energisystemet blev bakket op fra el-siden selv i form af Laurent Schmitt, generalsekretær fra ENTSO-E, der er det europæiske netværk af systemoperatører, såsom Energinet.dk.

- Udfordringen med vedvarende energi er at etablerede den der, hvor det er billigt og samtidig integrere den med resten af energisystemet. Det handler om at bygge den rette infrastruktur og her er jeg enig - det er svært og kostbart at bygge omfattende infrastruktur, siger han.

Det var et budskab, Brian Vad Mathiesen glædede sig over:

- Det er positivt med et nuanceret budskab fra ENTSO-E fordi det faktisk er elsektoren selv, der siger at vi vil skulle udvide nettet i en helt urealistisk grad hvis vi skulle elektrificere det hele. Vi skal bruge el i fremtiden – 2-3 gange mere end i dag. Bare ikke direkte til individuel varme i særlig vid udstrækning.

Hele debatten fra Euroheat & Powers konference kan ses her.

Nyheder

29. jun 2017

Verdens største solvarmeanlæg indvies

I dag klippes den røde snor, når Silkeborg Forsynings solvarmeanlæg bliver officielt indviet. Anlægget er med sine 157.000 kvadratmeter verdens største af sin art.

29. jun 2017

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

26. jun 2017

Prisen på fjernvarme falder til nyt rekordlavt niveau

Prisen på fjernvarme er faldet for tre år i træk til det laveste niveau nogensinde. Prisdykket skyldes ifølge Dansk Fjernvarme en effektiv indsats af fjernvarmeselskaberne.

26. jun 2017 PULS

PULS2017 - i billeder

Fjernvarmens eget folkemøde, PULS, blev afviklet torsdag den 22. juni. Her kan du se eller gense, hvad der skete i løbet af dagen gennem Dansk Fjernvarmes fotograf Maria Tuxen Hedegaards kamera.

22. jun 2017 PULS

Lykketoft, Hildebrandt og Lilleholt indtog scenen

PULS 2017 er i gang ved Fjernvarmens Hus. Trods lidt regn først på dagen er teltet fyldt, og alle stole er optaget. Her kan du følge med i, hvordan dagen forløber på Twitter.

22. jun 2017 PULS

#puls2017: Ejerstrategi skal sætte rammen for forsyningsselskabet

Nyt kodeks for god selskabsledelse skal sikre professionalisering og udstikke rammerne for forsyningsselskaberne. Men, siger Dansk Fjernvarme, der bør være plads til respekt for de enkelte selskabers udfordringer. 

22. jun 2017 PULS

Forsyningssikkerhed går forud for alt

Skive Fjernvarme arbejder med tre overordnede bundlinjer, men forsyningssikkerheden vægtes højest, oplyser formand for bestyrelsen Jesper Dybdahl.

21. jun 2017

Åbning for tilskud til varmepumper

Energistyrelsen har netop åbnet op for, at fjernvarmeselskaberne kan søge om tilskud til investering i en varmepumpe eller til rådgivning om investering i en varmepumpe.

14. jun 2017 Pressemeddelelse

Fornuftig håndsrækning til fjernvarmekunderne

Et bredt flertal i Folketinget har netop besluttet at afsætte 53 millioner kroner i 2017-2018 til investering i varmepumper. Dansk Fjernvarme glæder sig over håndsrækningen, men appellerer også til en mere varig løsning for selskaberne. 

14. jun 2017

Grønt nybyggeri løber panden mod rammevilkårene

Frederikshavn Forsyning vil bygge nyt grønt varmeværk, men virksomheds- og samfundsøkonomien hænger ikke sammen. 

14. jun 2017

Grenaa sænker prisen med millioninvestering

Grenaa Varmeværk har investeret 165 millioner kroner i et nyt flisværk på havnen.Det giver forbrugerne i Grenaa grønnere og billigere fjernvarme. 

22. aug 2017 Navnenyt

40 års bestyrelsesjubilæum i Aars

Formand Svend F. Andersen har i august 40 års-jubilæum som medlem af Aars Fjernvarmes bestyrelse.

22. aug 2017 Presseklip

Fjernvarme kan udnytte overskudsvarme fra hollandsk kabelforbindelse

LÆS I DAG: Fjernvarme kan udnytte overskudsvarme fra hollandsk kabelforbindelse. Samarbejde om omstilling til vedvarende energi i Ukraine. Dencker ny udvalgsformand. Solformørkelse testede Californiens strømnet.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

21. aug 2017 Presseklip

Mærsk sælger oliedivision for 50 milliarder

LÆS I DAG: A.P. Møller-Mærsk sælger Maersk Oil for 47 milliarder kroner til franske Total. Mørke over Ewii. Roslev vil have solvarme i stedet for geotermi. Hammel Fjernvarme leverer varme til Hinnerup. Skårups solvarmeanlæg indviet.

18. aug 2017 Presseklip

Fagfolk viser vej til smarte energiafgifter

LÆS I DAG: Fagfolk viser vej til smarte energiafgifter. Fynsk virksomhed bruger overskudsvarme og sparer penge. Lang vej til ændrede afgifter for overskudsvarme. Varme fra 105 millioner cigaretter i radiatorerne.

17. aug 2017 Presseklip

Medarbejdere fredes under oprydningen i Ewii

LÆS I DAG: Medarbejdere fredes under oprydningen i Ewii. Bestyrelseskonge: Elkunder må tøjle elselskaber. Minister undersøger stop for fracking. For vanskeligt at sælge overskudsvarme.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. aug 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Arrangementer & Salg

Louise Skov Christensen er ny studentermedhjælper i Dansk Fjernvarmes team Arrangementer & Salg.

18. aug 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Grøn Energi

Jesper Friedrich Brandt er Grøn Energis nye studentermedhjælper.

17. aug 2017 Navnenyt

Ny regnskabsmedarbejder i Dansk Fjernvarme

Naja Tang Christensen er ny regnskabsmedarbejder hos Dansk Fjernvarme i Kolding.

16. aug 2017 Navnenyt

Ny formand for EWII

Den erfarne energidirektør Jørn Limann er ny formand for EWII, og Morten Hansen er ny næstformand.

14. aug 2017 Navnenyt

Grøn Energis analysechef Jesper Koch fylder 60

Analysechef i Dansk Fjernvarme og leder af tænketanken Grøn Energi, Jesper Koch, fylder 60 år på lørdag den 19. august.

01. aug 2017 Navnenyt

Ny tekniker i Greve

John Hansen er per 1. juli ny fjernvarmetekniker hos Greve Fjernvarme.