24. maj 2017

Fjernkøling: En sovende kæmpe skal vækkes

Behovet for køling er enormt, og det vil blot stige yderligere i de kommende år. Det er en stor mulighed for fjernkøling, hvis vi får vækket interessen for teknologien, vurderer Euroheat & Power.

På Euroheat & Powers konference i Glasgow for nylig var der meget fokus på fjernkøling - som der her er ved at blive lagt ned i Carlsbergbyen. Foto: Flemming Rasmussen
En mulighed for fjernkøling er at udnytte den overskudskulde, man frigiver, når man varmer flydende naturgas op, efter det har været transporteret på tankskibe.
Verden har brug for køling. Evnen til at køle ting ned spiller i det moderne samfund en nøglerolle, på samme måde som opvarmning gør. Fødevareindustrien, sundhedsvæsnet og datacentre er bare tre eksempler på områder, hvor køling er en afgørende faktor, og hele syv procent af det globale CO2-udslip skyldes køling.

Fjernkøling har potentialet til at løse den opgave – men det kræver, at vi bliver meget bedre til at synliggøre denne søsterteknologi til fjernvarme og se den som en teknologi med et ligeværdigt potentiale og samme styrker.

Sådan lød det klare budskab fra ”policy manager” hos den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power Ingo Wagner, da han indledte en session ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

- Behovet er der – men hvad gør vi ved det? Indtil videre ikke så meget andet end at skrive et papir om fjernvarme og så tilføje ”og køling”, sagde han med et skævt smil og en hentydning til EU’s varme- og kølestrategi, inden han fortsatte:

- Vi siger hele tiden fjernvarme- og køling. Men det, vi mener, er fjernvarme, og så er der nogle gutter i en arbejdsgruppe, der kigger lidt på det med køling. Det er på tide, at vi gør noget rigtigt ved det. Vi skal meget mere ud med det og fortælle om problemerne og de løsninger, vi som sektor kan tilbyde.

Markant stigende behov
Det globale behov for køling er tilmed i markant vækst. Forskellige studier peger på, at det europæiske kølebehov vil stige med næsten 60 procent frem mod 2030. Det fortalte spanske Susana López ved konferencen. Hun arbejder på det internationale Indigo-projekt, der er støttet med midler fra EUs Horizon-program. Indigo er et 3,5-årigt forskningsprojekt med ambition om at blive et ”moderne fjernkølingsbibliotek” samt udvikling modeller og planlægningsværktøjer på området 

- Fjernkøling kan spille en rolle i at dække det kraftigt stigende behov for køling på en bæredygtig måde fordi fjernkøling tilbyder en effektivitet, der er fem til ti gange højere end stand-alone løsninger. Selv hvis fjernkøling kun formår at erobre en mindre del af markedet vil det betyde en dramatisk stigning i den globale fjernkølingssektor, fordi kølebehovet kommer til at stige så markant, sagde hun og spår dermed fjernkøling til at blive en industri i kraftig vækst.

Overskudskøling udnyttes ikke
Herhjemme diskuteres udnyttelsen af industriens overskudsvarme intenst i disse år, men ved konferencens session om fjernkøling blev også den modsatte problematik rejst: Manglende udnyttelse af overskudskøling. 

Konkret handler det om de processer, der er forbundet med LNG – ”Liquified Natural Gas” eller på dansk: naturgas i flydende form.

Naturgas gøres i mange tilfælde flydende, for at gassen kan transporteres med supertanker frem til de steder, hvor den skal bruges. Det sker ved, at gassen køles ned til 162 minusgrader, så den bliver flydende, hvorefter den transporteres frem til 111 LNG-terminaler verden over. Her genopvarmes den og fødes ind på naturgasnettet og i processen frigives store mængder kulde, der i dag kun sjældent udnyttes.

Her kunne ligge store muligheder i at udnytte kulden via fjernkølingsnetværk eller ved eksempelvis at placere datacentre med store kølebehov tæt på terminalerne.

Der er således både store udviklingsmuligheder i fjernkøling og et stort potentiale at indfri i årene fremover.

Nyheder

29. jun 2017

Verdens største solvarmeanlæg indvies

I dag klippes den røde snor, når Silkeborg Forsynings solvarmeanlæg bliver officielt indviet. Anlægget er med sine 157.000 kvadratmeter verdens største af sin art.

29. jun 2017

Sommer i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarmes nyhedsbreve holder ferie i juli, men sekretariatet i Fjernvarmens Hus holder åbent hele sommeren.

26. jun 2017

Prisen på fjernvarme falder til nyt rekordlavt niveau

Prisen på fjernvarme er faldet for tre år i træk til det laveste niveau nogensinde. Prisdykket skyldes ifølge Dansk Fjernvarme en effektiv indsats af fjernvarmeselskaberne.

26. jun 2017 PULS

PULS2017 - i billeder

Fjernvarmens eget folkemøde, PULS, blev afviklet torsdag den 22. juni. Her kan du se eller gense, hvad der skete i løbet af dagen gennem Dansk Fjernvarmes fotograf Maria Tuxen Hedegaards kamera.

22. jun 2017 PULS

Lykketoft, Hildebrandt og Lilleholt indtog scenen

PULS 2017 er i gang ved Fjernvarmens Hus. Trods lidt regn først på dagen er teltet fyldt, og alle stole er optaget. Her kan du følge med i, hvordan dagen forløber på Twitter.

22. jun 2017 PULS

#puls2017: Ejerstrategi skal sætte rammen for forsyningsselskabet

Nyt kodeks for god selskabsledelse skal sikre professionalisering og udstikke rammerne for forsyningsselskaberne. Men, siger Dansk Fjernvarme, der bør være plads til respekt for de enkelte selskabers udfordringer. 

22. jun 2017 PULS

Forsyningssikkerhed går forud for alt

Skive Fjernvarme arbejder med tre overordnede bundlinjer, men forsyningssikkerheden vægtes højest, oplyser formand for bestyrelsen Jesper Dybdahl.

21. jun 2017

Åbning for tilskud til varmepumper

Energistyrelsen har netop åbnet op for, at fjernvarmeselskaberne kan søge om tilskud til investering i en varmepumpe eller til rådgivning om investering i en varmepumpe.

14. jun 2017 Pressemeddelelse

Fornuftig håndsrækning til fjernvarmekunderne

Et bredt flertal i Folketinget har netop besluttet at afsætte 53 millioner kroner i 2017-2018 til investering i varmepumper. Dansk Fjernvarme glæder sig over håndsrækningen, men appellerer også til en mere varig løsning for selskaberne. 

14. jun 2017

Grønt nybyggeri løber panden mod rammevilkårene

Frederikshavn Forsyning vil bygge nyt grønt varmeværk, men virksomheds- og samfundsøkonomien hænger ikke sammen. 

14. jun 2017

Grenaa sænker prisen med millioninvestering

Grenaa Varmeværk har investeret 165 millioner kroner i et nyt flisværk på havnen.Det giver forbrugerne i Grenaa grønnere og billigere fjernvarme. 

22. aug 2017 Navnenyt

40 års bestyrelsesjubilæum i Aars

Formand Svend F. Andersen har i august 40 års-jubilæum som medlem af Aars Fjernvarmes bestyrelse.

22. aug 2017 Presseklip

Fjernvarme kan udnytte overskudsvarme fra hollandsk kabelforbindelse

LÆS I DAG: Fjernvarme kan udnytte overskudsvarme fra hollandsk kabelforbindelse. Samarbejde om omstilling til vedvarende energi i Ukraine. Dencker ny udvalgsformand. Solformørkelse testede Californiens strømnet.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

21. aug 2017 Presseklip

Mærsk sælger oliedivision for 50 milliarder

LÆS I DAG: A.P. Møller-Mærsk sælger Maersk Oil for 47 milliarder kroner til franske Total. Mørke over Ewii. Roslev vil have solvarme i stedet for geotermi. Hammel Fjernvarme leverer varme til Hinnerup. Skårups solvarmeanlæg indviet.

18. aug 2017 Presseklip

Fagfolk viser vej til smarte energiafgifter

LÆS I DAG: Fagfolk viser vej til smarte energiafgifter. Fynsk virksomhed bruger overskudsvarme og sparer penge. Lang vej til ændrede afgifter for overskudsvarme. Varme fra 105 millioner cigaretter i radiatorerne.

17. aug 2017 Presseklip

Medarbejdere fredes under oprydningen i Ewii

LÆS I DAG: Medarbejdere fredes under oprydningen i Ewii. Bestyrelseskonge: Elkunder må tøjle elselskaber. Minister undersøger stop for fracking. For vanskeligt at sælge overskudsvarme.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. aug 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Arrangementer & Salg

Louise Skov Christensen er ny studentermedhjælper i Dansk Fjernvarmes team Arrangementer & Salg.

18. aug 2017 Navnenyt

Ny studentermedhjælper i Grøn Energi

Jesper Friedrich Brandt er Grøn Energis nye studentermedhjælper.

17. aug 2017 Navnenyt

Ny regnskabsmedarbejder i Dansk Fjernvarme

Naja Tang Christensen er ny regnskabsmedarbejder hos Dansk Fjernvarme i Kolding.

16. aug 2017 Navnenyt

Ny formand for EWII

Den erfarne energidirektør Jørn Limann er ny formand for EWII, og Morten Hansen er ny næstformand.

14. aug 2017 Navnenyt

Grøn Energis analysechef Jesper Koch fylder 60

Analysechef i Dansk Fjernvarme og leder af tænketanken Grøn Energi, Jesper Koch, fylder 60 år på lørdag den 19. august.

01. aug 2017 Navnenyt

Ny tekniker i Greve

John Hansen er per 1. juli ny fjernvarmetekniker hos Greve Fjernvarme.