24. maj 2017

Fjernkøling: En sovende kæmpe skal vækkes

Behovet for køling er enormt, og det vil blot stige yderligere i de kommende år. Det er en stor mulighed for fjernkøling, hvis vi får vækket interessen for teknologien, vurderer Euroheat & Power.

På Euroheat & Powers konference i Glasgow for nylig var der meget fokus på fjernkøling - som der her er ved at blive lagt ned i Carlsbergbyen. Foto: Flemming Rasmussen
En mulighed for fjernkøling er at udnytte den overskudskulde, man frigiver, når man varmer flydende naturgas op, efter det har været transporteret på tankskibe.
Verden har brug for køling. Evnen til at køle ting ned spiller i det moderne samfund en nøglerolle, på samme måde som opvarmning gør. Fødevareindustrien, sundhedsvæsnet og datacentre er bare tre eksempler på områder, hvor køling er en afgørende faktor, og hele syv procent af det globale CO2-udslip skyldes køling.

Fjernkøling har potentialet til at løse den opgave – men det kræver, at vi bliver meget bedre til at synliggøre denne søsterteknologi til fjernvarme og se den som en teknologi med et ligeværdigt potentiale og samme styrker.

Sådan lød det klare budskab fra ”policy manager” hos den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power Ingo Wagner, da han indledte en session ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

- Behovet er der – men hvad gør vi ved det? Indtil videre ikke så meget andet end at skrive et papir om fjernvarme og så tilføje ”og køling”, sagde han med et skævt smil og en hentydning til EU’s varme- og kølestrategi, inden han fortsatte:

- Vi siger hele tiden fjernvarme- og køling. Men det, vi mener, er fjernvarme, og så er der nogle gutter i en arbejdsgruppe, der kigger lidt på det med køling. Det er på tide, at vi gør noget rigtigt ved det. Vi skal meget mere ud med det og fortælle om problemerne og de løsninger, vi som sektor kan tilbyde.

Markant stigende behov
Det globale behov for køling er tilmed i markant vækst. Forskellige studier peger på, at det europæiske kølebehov vil stige med næsten 60 procent frem mod 2030. Det fortalte spanske Susana López ved konferencen. Hun arbejder på det internationale Indigo-projekt, der er støttet med midler fra EUs Horizon-program. Indigo er et 3,5-årigt forskningsprojekt med ambition om at blive et ”moderne fjernkølingsbibliotek” samt udvikling modeller og planlægningsværktøjer på området 

- Fjernkøling kan spille en rolle i at dække det kraftigt stigende behov for køling på en bæredygtig måde fordi fjernkøling tilbyder en effektivitet, der er fem til ti gange højere end stand-alone løsninger. Selv hvis fjernkøling kun formår at erobre en mindre del af markedet vil det betyde en dramatisk stigning i den globale fjernkølingssektor, fordi kølebehovet kommer til at stige så markant, sagde hun og spår dermed fjernkøling til at blive en industri i kraftig vækst.

Overskudskøling udnyttes ikke
Herhjemme diskuteres udnyttelsen af industriens overskudsvarme intenst i disse år, men ved konferencens session om fjernkøling blev også den modsatte problematik rejst: Manglende udnyttelse af overskudskøling. 

Konkret handler det om de processer, der er forbundet med LNG – ”Liquified Natural Gas” eller på dansk: naturgas i flydende form.

Naturgas gøres i mange tilfælde flydende, for at gassen kan transporteres med supertanker frem til de steder, hvor den skal bruges. Det sker ved, at gassen køles ned til 162 minusgrader, så den bliver flydende, hvorefter den transporteres frem til 111 LNG-terminaler verden over. Her genopvarmes den og fødes ind på naturgasnettet og i processen frigives store mængder kulde, der i dag kun sjældent udnyttes.

Her kunne ligge store muligheder i at udnytte kulden via fjernkølingsnetværk eller ved eksempelvis at placere datacentre med store kølebehov tæt på terminalerne.

Der er således både store udviklingsmuligheder i fjernkøling og et stort potentiale at indfri i årene fremover.

Nyheder

22. jun 2017 PULS

Vi vurderer kompetencer en gang hvert år

Både på Bornholm og i Horsens henter man kompetencer ind i bestyrelserne, fortæller Lars Goldschmidt, der er bestyrelsesformand for begge selskaber.

21. jun 2017

Åbning for tilskud til varmepumper

Energistyrelsen har netop åbnet op for, at fjernvarmeselskaberne kan søge om tilskud til investering i en varmepumpe eller til rådgivning om investering i en varmepumpe.

14. jun 2017 Pressemeddelelse

Fornuftig håndsrækning til fjernvarmekunderne

Et bredt flertal i Folketinget har netop besluttet at afsætte 53 millioner kroner i 2017-2018 til investering i varmepumper. Dansk Fjernvarme glæder sig over håndsrækningen, men appellerer også til en mere varig løsning for selskaberne. 

14. jun 2017

Grønt nybyggeri løber panden mod rammevilkårene

Frederikshavn Forsyning vil bygge nyt grønt varmeværk, men virksomheds- og samfundsøkonomien hænger ikke sammen. 

14. jun 2017

Grenaa sænker prisen med millioninvestering

Grenaa Varmeværk har investeret 165 millioner kroner i et nyt flisværk på havnen.Det giver forbrugerne i Grenaa grønnere og billigere fjernvarme. 

07. jun 2017

Nyt solvarmeanlæg indviet i Hedensted

Hedensted Fjernvarmes nye solvarmeanlæg kan levere 14 procent af Hedensteds årlige varmebehov.

29. maj 2017 Landsmøde

LM2017: Nu udbydes de resterende stande og træfpunkter

Så kan A- og D-medlemmer hos FIF Marketing godt begynde at forberede sig på at booke en stand eller træfpunkt til Dansk Fjernvarmes landsmøde. Booking åbner om en uge.

24. maj 2017

Er fremtiden ren elektrisk?

Er Europa på vej mod et rendyrket elektrisk energisystem? Debatten på den internationale fjernvarmekonference afspejlede den hjemlige diskussion og behovet for balance.

24. maj 2017

Klumme: Europæisk perspektiv på værdier i dansk fjernvarme

Debatten på den internationale fjernvarmekonference i Glasgow viste blandt andet, at den danske model for fjernvarme ser ud til at rumme mange af de elementer, fremtidens forbrugere forventer.

24. maj 2017

Billedhjul: Små skridt frem for skotsk fjernvarme

Der er langt mellem fjernvarmens succeser i Glasgow - byen, der dannede ramme om Euroheat & Powers konference. Men Commonwealth Games agerede i 2014 affyringsrampe for et vellykket projekt.

23. maj 2017

Fjernvarmens talenter findes over hele Europa

En østriger, en polak og en tysker, der har studeret i Sverige, blev belønnet da den femte udgave af ”DHC+ Student Awards” blev uddelt ved Euroheat & Powers konference i Glasgow.

27. jun 2017 Presseklip

Store muligheder for eksport af varme til Tyskland

LÆS I DAG: Store muligheder for eksport af varme til Tyskland. Varmeprisen falder endnu en gang i Lemvig. Fjernvarme Fyn sænker prisen i Vissenbjerg. Sig har fået ny varmepumpe. Regeringen vil indføre nødbremse over for Putin. Børnehave så på fjernvarme.

26. jun 2017 Presseklip

Stadig opbakning til ledelsen i SE

LÆS I DAG: Stadig opbakning til ledelsen i SE. Eksperter: Ewiis bestyrelse har svigtet. Kæmpestort biogasanlæg på vej til Dons.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

23. jun 2017 Presseklip

Færre udgifter til grønne støtteordninger

Færre udgifter til grønne støtteordninger. Analyse: Mere el og færre fossile brændstoffer til opvarmning. Solen leverer en fjerdedel af varmen i Bredsten.

22. jun 2017 Presseklip

EU godkender støtte til konvertering af Asnæsværket fra kul til biomasse

EU godkender støtte til konvertering af Asnæsværket fra kul til biomasse. Styrelse: ”Ukorrekte historier om fracking”. Oliejagt på Lolland og Falster udskudt på ny. Energiforsker: Vedvarende energi skal være billigst.

21. jun 2017 Presseklip

Professor: Danmark bruger for meget biomasse

Professor: Danmark bruger for meget biomasse. Fracking splitter Folketinget. Nyborg får billigere varme. 20 år gammel kedel skrottet.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

13. jun 2017 Navnenyt

Fortsætter med grøn omstilling

Lars Henrik Nielsen forsætter som statsgeolog ved GEUS.

12. jun 2017 Presseklip

Ewii-direktør og familie på betalte sponsorture

Ewii-direktør og familie på betalte sponsorture. Fjernvarme trækker japanere til. Nyt anlæg sænker varmeprisen i Tønder. Damvarmelager i Toftlund taget i brug. Veflinge er for lille til Fjernvarme.

09. jun 2017 Navnenyt

Ny konsulent i DFF-EDB

Charlotte Vork Henrich er ansat som økonomi- og IT-konsulent i DFF-EDB.

08. jun 2017 Navnenyt

DFF-EDB har ansat udvikler

Alexander John Harrow er ansat som udvikler DFF-ED med design af arkitektur, optimering af udviklingsprocesser og udvikling af E|Forsyning som sine opgaver.

07. jun 2017 Navnenyt

Ny webkonsulent i DFF-EDB

Jasmin Sommer er per 1. april ansat som webkonsulent i DFF-EDB.

07. jun 2017 Navnenyt

Tværfaglig konsulent til Dansk Fjernvarme

Uffe Schifter-Holm er ansat i Dansk Fjernvarme med energibesparelser og opdatering af vejledninger som primære opgaver.