03. apr 2017

Ekspert: Multiforsyninger kan fint jonglere mellem flere reguleringer

Regeringens forsyningsudspil lægger op til en ensartet regulering af forsyningssektoren. Det kan der være gode grunde til, men man må ikke glemme, at forsyningssektorerne er forskellige, mener ekspert.

En ensartet regulering på forsyningsområdet har tydelige administrative fordele. Men multiforsyningerne kan sagtens håndtere flere reguleringer. Og så bør man ikke glemme, at forsyningssektorerne rummer en del forskelle. Sådan lyder det fra Carsten Smidt, der har et helt livs erfaring indenfor regulering i forsyningssektoren blandt andet med en fortid som vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, kontorchef i Energitilsynet og i dag direktør i selvstændig virksomhed, der rådgiver om netop regulering. Han har for Dansk Fjernvarme udarbejdet et notat om effekterne af en mere ensartet regulering.

- Det er åbenlyst, at der er en administrativ fordel for multiforsyninger med en mere ensartet regulering, siger Carsten Smidt til Forsyning & Energi og fortsætter:

- Men man skal respektere de iboende forskelle mellem de forskellige forsyningsarter. For eksempel er det ét at levere varme og drikkevand, mens det er noget helt tredje at levere el. Og de forskelle skal afspejles i reguleringen.

- Man kan sige, at hensynet til at have en mere ensartet regulering på tværs af forsyningsarterne ikke må overskygge det forhold, at de forskellige behov i de enkelte forsyningsarter også vil skulle varetages, forklarer Carsten Smidt.

Eksperten mener dog, at selvom de enkelte reguleringer bør være forskellige for de enkelte forsyningsområder, så kan der godt ensrettes mere på flere områder, end der er nu.

- Man kunne godt ensarte mere, end der er i dag. Det er sådan noget som dokumentationskrav og indberetningssystemer. Alt sådan noget, som der har administrativ karakter. Det vil gøre det lettere for multiforsyningerne at skulle forholde sig til. Så er det fx blot ét indberetningssystem og ikke flere, siger han og påpeger, at mere ensretning også ville gøre det lettere for regulator, der ligesom selskaberne også kun vil skulle forholde sig til fx ét system.

Udbytte ikke lig med effektiviseringer
Men en mere ensretning må ikke ske alene af hensyn til multiforsyningerne. Her sammenligner Carsten Smidt de forskellige reguleringer med forskellige markeder for kommercielle selskaber:

- Når andre selskaber kan håndtere forskellige markedsvilkår, så kan multiforsyninger selvfølgelig også håndtere forskellige reguleringer. Det er ikke et kompetencespørgsmål hos forsyningerne, de kan fint håndtere de forskellige forhold.

I stedet mener Carsten Smidt, der bør laves andre tiltag i reguleringerne for at opnå effektiviseringer. Ifølge direktøren er der god mening i at imitere effekterne fra et marked i fri konkurrence for at understøtte incitamentet til effektiviseringer. Men, siger direktøren, så er det ikke uden risiko at stille forsyningsselskaberne en økonomisk gulerod i udsigt. Tværtom kan dette vise sig at give stik modsat effekt.

- Udfordringen er i forsyninger, som har meget strengt fokus på at være prisminimerende i forvejen. I så fald vil sådan en effektivitetsregulering og en udbyttebetaling næppe have nogen betydning overhovedet. Tværtimod vil det måske endda kunne have en negativ effekt. Så vil udbyttebetaling alene føre til en øget omkostning og noget øget administration i forsyningen. Og det vil kunne gå ud over taksterne og kunne gå ud over kvaliteten af de ydelser, man leverer, lyder vurderingen fra Carsten Smidt. 

 

Nyheder

03. apr 2017

Dansk Byggeris analyse er uden fundament

Dansk Fjernvarme mener, at Dansk Byggeri går galt i byen i en analyse af fjernvarmens faste udgifter. Dansk Byggeris analyse mangler en grundlæggende forståelse af fjernvarmeselskabernes økonomi.

03. apr 2017

Forsyningsgrenene er unikke

De fysiske forskelle mellem forsyningsgrenene er åbenlyse. Men også regulatorisk og internt i selskaberne er der forskel. Dansk Fjernvarmes politiske chef giver indsigt i forsyningerne.

03. apr 2017

Forsyning Helsingør: Forskellige varer har forskellig regulering

Den nuværende regulering af fjernvarme giver stor handlefrihed for selskaberne, mener direktøren i Forsyning Helsingør, der mener, at multiforsyningerne sagtens kan hente effektiviseringsgevinster med forskellig regulering.

30. mar 2017

Europæisk varmekort kobler behov og ressourcer

Et nyt interaktivt kort viser hvor i Europa, der er overskudsvarme - og hvor der er behov for varme og køling.

29. mar 2017 Energi på toppen

Billedhjul: Fjernvarmen på det politiske operationsbord

Om det er marked eller politisk planlægning, der skal udvikle forsyningssektoren, var et af de centrale omdrejningspunkter i debatten under Dansk Fjernvarmes nye morgenmøde-koncept, Energi På Toppen.

23. mar 2017

Afgift på biomasse er gift for grøn omstilling

I et par nye folketingsforslag foreslår Enhedslisten, at regeringen skal analysere CO2-udledningen og effekterne ved en afgift på biomasse til fjernvarme. Dansk Fjernvarme advarer mod afgift, der vil bremse grøn omstilling.

22. mar 2017

Langt fra alle ønsker at udnytte forrentning

Langt de fleste fjernvarmeselskaber, der har en ansøgning liggende hos Energistyrelsen om forrentning, agter ikke umiddelbart at gøre brug af den.

16. mar 2017

Gennembrud for varmepumper nærmer sig

Det store gennembrud for varmepumper har næppe været tættere på med PSO-farvel og ny energisparaftale. Men ifølge Dansk Fjernvarme står der fortsat afgifter i vejen for gennembruddet.

16. mar 2017

#viforsynerDK: Forsyningernes fælles vision præsenteret

"Vi forsyner Danmark". Under den overskrift præsenterede fem brancheorganisationer en fælles vision for forsyningssektoren på Nationalmusset i København. Her kan du opleve eller genopleve præsentationen af visionen, hvordan den foregik på de sociale medier.

15. mar 2017

Vestforsyning: "Regeringens strategi angriber multiforsyningens DNA"

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra Vestforsyning. 

15. mar 2017

DIN Forsyning: Kunderne vil have høj forsyningssikkerhed

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra DIN Forsyning.

28. apr 2017 Presseklip

Kritik af SE-regnskab på repræsentantskabsmøde

LÆS I DAG: Kritik af SE-regnskab på repræsentantskabsmøde. DI: Energi-eksport er i fare. Viborg enige om overskudsvarme som kommende fjernvarme. Halsnæs Kommune vil ikke sende ekstraregninger. Fjernvarmen i Thisted fortsat blandt landets billigste.

27. apr 2017 Generalforsamling

Astrid Birnbaum valgt til Dansk Fjernvarmes bestyrelse

Tre genvalg og ét nyt bestyrelsesmedlem til Dansk Fjernvarmes bestyrelse. Det blev resultatet af afstemningen på Dansk Fjernvarmes generalforsamling.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

27. apr 2017 Presseklip

SE-kunder betaler stadig mere for elnettet

LÆS I DAG: Energikommission vil styrke Danmark med mere kreativitet. El-direktør får bonus trods nedskrivning. SE-kunder betaler stadig mere for elnettet. Store ambitioner hos Energi Fyn
Lave temperaturer gør overskudsvarme rentabel. Speed på fjernvarme til landsbyer ved Lemvig. Og meget mere.

26. apr 2017 Presseklip

Aalborg Portland vil sælge mere overskudsvarme

Læs i dag om Aalborg Portland, der vil sælge mere overskudsvarme, hvis regeringen laver afgifterne om. Arla Arinco leverer i dag overskudsvarme til Videbæks forbrugere. European Energy vil placere Danmarks første megalager for sol- og vindenergi i havet ved Esbjerg.  

25. apr 2017 Presseklip

Overblik over Energikommissionens anbefalinger

LÆS I DAG: Masser af reaktioner på og vurderinger af Energikommissionens anbefalinger. Potentiale for energiarbejdspladser i Sydjylland. 480 skifter naturgas ud med fjernvarme i Slagelse.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. apr 2017 Navnenyt

Ny Sales Manager i LOGSTOR

Mogens Holt Pedersen er ny Area Sales Manager for LOGSTOR Detect.

20. apr 2017 Navnenyt

LOGSTOR har fået ny områdechef

Per Grenaa er ny områdechef for LOGSTOR.

19. apr 2017 Navnenyt

Ny fjernvarmechef i EnviDan

Janus H. Christiansen er ny markedschef for fjernvarme i EnviDan

12. apr 2017 Navnenyt

Ny topchef for Qubiqa

Carsten Sørensen overtager efter Axel M. Jepsen, der bliver bestyrelsesformand.

11. apr 2017 Navnenyt

Ny topchef for Sweco Danmark

Dariush Rezai overtager som administrerende direktør for Sweco Danmark.

10. apr 2017 Navnenyt

Ny administrerende direktør for Bravida

Bravida har udnævnt Johnny Hey til ny administrerende direktør i Bravida Danmark A/S som afløser for Bent Andersen.