03. apr 2017

Forsyningsgrenene er unikke

De fysiske forskelle mellem forsyningsgrenene er åbenlyse. Men også regulatorisk og internt i selskaberne er der forskel. Dansk Fjernvarmes politiske chef giver indsigt i forsyningerne.

*Varmeforsyningsloven giver mulighed for forrentning af indskudskapital og overskud ved særlige produktionsanlæg.

Ifølge Dansk Fjernvarme ses de mest tydelige forskelle på forsyningerne i forhold til opbygningen af infrastrukturen. Det danske elnet er for eksempel ét sammenhængende net, hvor der skal være en ens spænding i nettet, hvad enten man befinder sig i Tønder eller i Taastrup. Det gør det mindre væsentligt om produktionen kobles på nettet det ene eller det andet sted. Her ligger der dog en opgave for Energinet.dk i at sikre en jævn balance i nettet.

Fjernvarmen består af mange decentrale og løst koblede fjernvarmenet, der kræver lokal produktion for at minimere nettabet. Det enkelte fjernvarmeselskab har ansvar for at balancere eller sikre et stabilt tryk i rørene.

- Markedet for fjernvarmeproduktion er i sagens natur lokalt, da varmt vand ikke kan transporteres over de samme lange strækninger som eksempelvis el, siger chef for Dansk Fjernvarmes politisk økonomisk sekretariat Rune Moesgaard og fortsætter:

- Derudover har fjernvarmen udmærket sig ved at kunne udnytte de lokale forhold. Hvis der er store industrivirksomheder, der producerer store mængder varme som et restprodukt, så kan fjernvarmen aftage den og sende den ud i de danske stuer.

I det hele taget er det sværere at adskille produktion fra distribution i fjernvarmen end tilfældet er for el, hvilket medfører, at reguleringen bør være en anden, fastslår Rune Moesgaard.

Frit valg og monopoler
Netop den stedbunde produktion betyder, at der tit og ofte blot er en eller få varmeleverandører i det lokale fjernvarmenet. Det enkelte selskab har dog ifølge Dansk Fjernvarme fortsat incitament til at effektivisere.

- Foruden det direkte pres fra ejerne af selskabet, hvad enten det er forbruger- eller kommunalt ejet, så er der det kraftige incitament til at effektivisere, at fjernvarmen er i konkurrence med såvel opvarmning med naturgas som individuel opvarmning, siger Rune Moesgaard.

Dansk Fjernvarme fremhæver derudover, at fjernvarme adskiller sig fra el ved at have mange og forskellige selskaber: Andelsejede, kommunalt ejede, distributionsselskaber og transmissionsselskaber.

Også på det regulatoriske område er der markante forskelle. Både vand og varme skal hvile i sig selv, hvilket giver god mening, mener afdelingschefen.

- I og med at langt de fleste fjernvarmeselskaber på en eller anden måde er ejet af forbrugerne giver non profit-reguleringen masser af incitament til hele tiden at effektivisere, da det jo kun kommer kunderne – og dermed ejerne selv til gode, når der kan findes besparelser, pointerer Rune Moesgaard.

Det er disse og mange flere særegne kendeskaber, der får Dansk fjernvarme til at sende en appel til politikere og myndigheder, der skal formulere den kommende lovgivning om regulering af sektoren. Dansk Fjernvarme ser dog gerne, at der sker mere ensretning på reguleringerne omkring administration og indberetninger, hvilket naturligt vil lette arbejdet for multiforsyningsselskaberne.

- Men det er stadig vigtigt at respektere forskellighederne for forsyningsarterne. Og ligesom andre virksomheder kan operere på forskellige markedsvilkår, kan multiforsyningsselskaber godt forholde sig til forskellige reguleringer, siger Rune Moesgaard.

Han mener også, at det er naturligt, at myndighederne skeler til den lovgivning, der findes på andre områder. Og derfor også lytter til den kritik af lovgivningen, der har været rejst.

- Men når det er sagt, så står det også klart, at der er så store forskelle mellem os, som man skal tage højde for, hvis lovgivningen skal have den ønskede effekt, nemlig nogle fjernvarmeselskaber, der fortsat leverer grøn omstilling, højt forsyningssikkerhed og ikke mindst sikre lavere priser for forbrugerne, siger Rune Moesgaard.

Nyheder

03. apr 2017

Dansk Byggeris analyse er uden fundament

Dansk Fjernvarme mener, at Dansk Byggeri går galt i byen i en analyse af fjernvarmens faste udgifter. Dansk Byggeris analyse mangler en grundlæggende forståelse af fjernvarmeselskabernes økonomi.

03. apr 2017

Ekspert: Multiforsyninger kan fint jonglere mellem flere reguleringer

Regeringens forsyningsudspil lægger op til en ensartet regulering af forsyningssektoren. Det kan der være gode grunde til, men man må ikke glemme, at forsyningssektorerne er forskellige, mener ekspert.

03. apr 2017

Forsyning Helsingør: Forskellige varer har forskellig regulering

Den nuværende regulering af fjernvarme giver stor handlefrihed for selskaberne, mener direktøren i Forsyning Helsingør, der mener, at multiforsyningerne sagtens kan hente effektiviseringsgevinster med forskellig regulering.

30. mar 2017

Europæisk varmekort kobler behov og ressourcer

Et nyt interaktivt kort viser hvor i Europa, der er overskudsvarme - og hvor der er behov for varme og køling.

29. mar 2017 Energi på toppen

Billedhjul: Fjernvarmen på det politiske operationsbord

Om det er marked eller politisk planlægning, der skal udvikle forsyningssektoren, var et af de centrale omdrejningspunkter i debatten under Dansk Fjernvarmes nye morgenmøde-koncept, Energi På Toppen.

23. mar 2017

Afgift på biomasse er gift for grøn omstilling

I et par nye folketingsforslag foreslår Enhedslisten, at regeringen skal analysere CO2-udledningen og effekterne ved en afgift på biomasse til fjernvarme. Dansk Fjernvarme advarer mod afgift, der vil bremse grøn omstilling.

22. mar 2017

Langt fra alle ønsker at udnytte forrentning

Langt de fleste fjernvarmeselskaber, der har en ansøgning liggende hos Energistyrelsen om forrentning, agter ikke umiddelbart at gøre brug af den.

16. mar 2017

Gennembrud for varmepumper nærmer sig

Det store gennembrud for varmepumper har næppe været tættere på med PSO-farvel og ny energisparaftale. Men ifølge Dansk Fjernvarme står der fortsat afgifter i vejen for gennembruddet.

16. mar 2017

#viforsynerDK: Forsyningernes fælles vision præsenteret

"Vi forsyner Danmark". Under den overskrift præsenterede fem brancheorganisationer en fælles vision for forsyningssektoren på Nationalmusset i København. Her kan du opleve eller genopleve præsentationen af visionen, hvordan den foregik på de sociale medier.

15. mar 2017

Vestforsyning: "Regeringens strategi angriber multiforsyningens DNA"

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra Vestforsyning. 

15. mar 2017

DIN Forsyning: Kunderne vil have høj forsyningssikkerhed

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra DIN Forsyning.

28. apr 2017 Presseklip

Kritik af SE-regnskab på repræsentantskabsmøde

LÆS I DAG: Kritik af SE-regnskab på repræsentantskabsmøde. DI: Energi-eksport er i fare. Viborg enige om overskudsvarme som kommende fjernvarme. Halsnæs Kommune vil ikke sende ekstraregninger. Fjernvarmen i Thisted fortsat blandt landets billigste.

27. apr 2017 Generalforsamling

Astrid Birnbaum valgt til Dansk Fjernvarmes bestyrelse

Tre genvalg og ét nyt bestyrelsesmedlem til Dansk Fjernvarmes bestyrelse. Det blev resultatet af afstemningen på Dansk Fjernvarmes generalforsamling.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

27. apr 2017 Presseklip

SE-kunder betaler stadig mere for elnettet

LÆS I DAG: Energikommission vil styrke Danmark med mere kreativitet. El-direktør får bonus trods nedskrivning. SE-kunder betaler stadig mere for elnettet. Store ambitioner hos Energi Fyn
Lave temperaturer gør overskudsvarme rentabel. Speed på fjernvarme til landsbyer ved Lemvig. Og meget mere.

26. apr 2017 Presseklip

Aalborg Portland vil sælge mere overskudsvarme

Læs i dag om Aalborg Portland, der vil sælge mere overskudsvarme, hvis regeringen laver afgifterne om. Arla Arinco leverer i dag overskudsvarme til Videbæks forbrugere. European Energy vil placere Danmarks første megalager for sol- og vindenergi i havet ved Esbjerg.  

25. apr 2017 Presseklip

Overblik over Energikommissionens anbefalinger

LÆS I DAG: Masser af reaktioner på og vurderinger af Energikommissionens anbefalinger. Potentiale for energiarbejdspladser i Sydjylland. 480 skifter naturgas ud med fjernvarme i Slagelse.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. apr 2017 Navnenyt

Ny Sales Manager i LOGSTOR

Mogens Holt Pedersen er ny Area Sales Manager for LOGSTOR Detect.

20. apr 2017 Navnenyt

LOGSTOR har fået ny områdechef

Per Grenaa er ny områdechef for LOGSTOR.

19. apr 2017 Navnenyt

Ny fjernvarmechef i EnviDan

Janus H. Christiansen er ny markedschef for fjernvarme i EnviDan

12. apr 2017 Navnenyt

Ny topchef for Qubiqa

Carsten Sørensen overtager efter Axel M. Jepsen, der bliver bestyrelsesformand.

11. apr 2017 Navnenyt

Ny topchef for Sweco Danmark

Dariush Rezai overtager som administrerende direktør for Sweco Danmark.

10. apr 2017 Navnenyt

Ny administrerende direktør for Bravida

Bravida har udnævnt Johnny Hey til ny administrerende direktør i Bravida Danmark A/S som afløser for Bent Andersen.