13. mar 2017

Visioner for forsyningen: Derfor står vi sammen

Fem brancheorganisationer er gået sammen om fælles visioner for forsyningssektoren. Det er vigtigt, da forsyningssektoren hænger mere og mere sammen, mener direktører fra organisationerne. 

Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen ønsker med de fælles visioner at sætte en anden og mere fremadrettet dagsorden, hvor vi forsøger at udvikle forsyningssektoren i stedet for at afvikle den. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

DANVA, Dansk Affaldsforening, Dansk Fjernvarme, Foreningen Danske Kraftvarmeværker og Danske Vandværker præsenterer på onsdag i Nationalmuseet i København deres fælles visioner for forsyningssektoren.

Baggrunden skal dels findes i det nye forsyningsministerium og dels i regeringens forsyningsudspil.

- Vi har nu haft et samlet forsyningsministerium i halvandet år, og generelt set tales der mere og mere om forsyningsgrenene som en samlet sektor. Derfor er det naturligt, at vi også giver vores bud på en fælles vision for sektoren, som vi selv ser den. Det er jo gammelt nyt, at vi arbejder sammen og tænker på tværs – se bare på de mange multiforsyningsselskaber - men det er første gang, vi lancerer et fælles bud på en vision for sektoren, forklarer Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening i magasinet Fjernvarmen, der netop er udkommet.

Han bakkes op af Danske Vandværker:

- I Danske Vandværker synes vi, det er vigtigt, at branchen kommer med et fælles, konstruktivt udspil. Det er jo os branchefolk, som har den konkrete og specifikke viden om forsyningsområdet, en viden som politikere og embedsmænd umuligt kan have. Vi arbejder med området til daglig, og jeg synes, det er meget væsentligt, at vores synspunkter bliver hørt og inddraget i arbejdet om en kommende forsyningsstrategi, fortæller direktør Allan Weirup fra Danske Vandværker.

De fem organisationer har udarbejdet otte konkrete forslag, som sektorerne vil arbejde videre med. Blandt andet har vandsektoren flere års erfaring med indkøring af en benchmarkmodel. Den viden skal der bygges videre på. Det har medført både effektiviseringer og en acceleration af sektorens teknologiske udvikling.

Der skal også arbejdes på en model for, hvordan forsyningsselskaberne kan investere i eksport uden, at selskaberne spekulerer for forbrugernes penge, og et forslag til principperne for et styrket uafhængigt tilsyn, så tilliden til forsyningssektoren bevares. Og endelig vil man se på en modernisering af hvile-i-sig-selv princippet, for eksempel på en måde så de effektiviseringsgevinster, der skabes i sektoren også forbliver i sektoren.

- Vi mener, at en velfungerende forsyningssektor er afgørende for et sundt Danmark – men det forhold lader til at være forsvundet fuldstændig fra forsyningsministeren og hans konsulenters endeløse regneark. Det er synd. Med vores fælles vision vil vi sætte fokus på de samfundshensyn, den kommunalt og forbrugerejede forsyningssektor løfter, og som, vi mener, er en fordel for både borgere og virksomheder, siger Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening til magasinet Fjernvarmen.

- Vi erkender, at der skal tænkes nyt og anderledes, hvis der skal skabes yderligere effektivitet i forsyningerne, når de økonomiske potentialer er høstet om få år. Her vil innovation og øget samarbejde på tværs blive hovedindsatsområder. Hvordan det skal ske, giver vi så vores bud på her, siger Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.

Fjernvarmedirektøren oplyser derudover, at forsyningssektoren ønsker at sætte en anden og mere realistisk dagsorden i debatten om den danske forsyning end den, der er i McKinseys forsyningsstrategi, siger han med henvisning til den massive kritik, der har været af analyserne, der ligger til grund for regeringens forsyningsudspil.

- Vi vil sætte en anden og mere fremadrettet dagsorden, hvor vi forsøger at udvikle forsyningssektoren i stedet for at afvikle den, siger Kim Mortensen.

Nyheder

03. apr 2017

Dansk Byggeris analyse er uden fundament

Dansk Fjernvarme mener, at Dansk Byggeri går galt i byen i en analyse af fjernvarmens faste udgifter. Dansk Byggeris analyse mangler en grundlæggende forståelse af fjernvarmeselskabernes økonomi.

03. apr 2017

Ekspert: Multiforsyninger kan fint jonglere mellem flere reguleringer

Regeringens forsyningsudspil lægger op til en ensartet regulering af forsyningssektoren. Det kan der være gode grunde til, men man må ikke glemme, at forsyningssektorerne er forskellige, mener ekspert.

03. apr 2017

Forsyningsgrenene er unikke

De fysiske forskelle mellem forsyningsgrenene er åbenlyse. Men også regulatorisk og internt i selskaberne er der forskel. Dansk Fjernvarmes politiske chef giver indsigt i forsyningerne.

03. apr 2017

Forsyning Helsingør: Forskellige varer har forskellig regulering

Den nuværende regulering af fjernvarme giver stor handlefrihed for selskaberne, mener direktøren i Forsyning Helsingør, der mener, at multiforsyningerne sagtens kan hente effektiviseringsgevinster med forskellig regulering.

30. mar 2017

Europæisk varmekort kobler behov og ressourcer

Et nyt interaktivt kort viser hvor i Europa, der er overskudsvarme - og hvor der er behov for varme og køling.

29. mar 2017 Energi på toppen

Billedhjul: Fjernvarmen på det politiske operationsbord

Om det er marked eller politisk planlægning, der skal udvikle forsyningssektoren, var et af de centrale omdrejningspunkter i debatten under Dansk Fjernvarmes nye morgenmøde-koncept, Energi På Toppen.

23. mar 2017

Afgift på biomasse er gift for grøn omstilling

I et par nye folketingsforslag foreslår Enhedslisten, at regeringen skal analysere CO2-udledningen og effekterne ved en afgift på biomasse til fjernvarme. Dansk Fjernvarme advarer mod afgift, der vil bremse grøn omstilling.

20. mar 2017

Dansk Fjernvarme støtter ministeren i at sikre varmekunderne

Penge opkrævet af varmeforbrugerne skal blive i fjernvarmeselskaberne. Det mener forsyningsministeren om sagen. Dansk Fjernvarme støtter ministeren og beder om hurtig løsning.

16. mar 2017

Gennembrud for varmepumper nærmer sig

Det store gennembrud for varmepumper har næppe været tættere på med PSO-farvel og ny energisparaftale. Men ifølge Dansk Fjernvarme står der fortsat afgifter i vejen for gennembruddet.

16. mar 2017

#viforsynerDK: Forsyningernes fælles vision præsenteret

"Vi forsyner Danmark". Under den overskrift præsenterede fem brancheorganisationer en fælles vision for forsyningssektoren på Nationalmusset i København. Her kan du opleve eller genopleve præsentationen af visionen, hvordan den foregik på de sociale medier.

15. mar 2017

Vestforsyning: "Regeringens strategi angriber multiforsyningens DNA"

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra Vestforsyning. 

28. apr 2017 Presseklip

Kritik af SE-regnskab på repræsentantskabsmøde

LÆS I DAG: Kritik af SE-regnskab på repræsentantskabsmøde. DI: Energi-eksport er i fare. Viborg enige om overskudsvarme som kommende fjernvarme. Halsnæs Kommune vil ikke sende ekstraregninger. Fjernvarmen i Thisted fortsat blandt landets billigste.

27. apr 2017 Generalforsamling

Astrid Birnbaum valgt til Dansk Fjernvarmes bestyrelse

Tre genvalg og ét nyt bestyrelsesmedlem til Dansk Fjernvarmes bestyrelse. Det blev resultatet af afstemningen på Dansk Fjernvarmes generalforsamling.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

27. apr 2017 Presseklip

SE-kunder betaler stadig mere for elnettet

LÆS I DAG: Energikommission vil styrke Danmark med mere kreativitet. El-direktør får bonus trods nedskrivning. SE-kunder betaler stadig mere for elnettet. Store ambitioner hos Energi Fyn
Lave temperaturer gør overskudsvarme rentabel. Speed på fjernvarme til landsbyer ved Lemvig. Og meget mere.

26. apr 2017 Presseklip

Aalborg Portland vil sælge mere overskudsvarme

Læs i dag om Aalborg Portland, der vil sælge mere overskudsvarme, hvis regeringen laver afgifterne om. Arla Arinco leverer i dag overskudsvarme til Videbæks forbrugere. European Energy vil placere Danmarks første megalager for sol- og vindenergi i havet ved Esbjerg.  

25. apr 2017 Presseklip

Overblik over Energikommissionens anbefalinger

LÆS I DAG: Masser af reaktioner på og vurderinger af Energikommissionens anbefalinger. Potentiale for energiarbejdspladser i Sydjylland. 480 skifter naturgas ud med fjernvarme i Slagelse.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. apr 2017 Navnenyt

Ny Sales Manager i LOGSTOR

Mogens Holt Pedersen er ny Area Sales Manager for LOGSTOR Detect.

20. apr 2017 Navnenyt

LOGSTOR har fået ny områdechef

Per Grenaa er ny områdechef for LOGSTOR.

19. apr 2017 Navnenyt

Ny fjernvarmechef i EnviDan

Janus H. Christiansen er ny markedschef for fjernvarme i EnviDan

12. apr 2017 Navnenyt

Ny topchef for Qubiqa

Carsten Sørensen overtager efter Axel M. Jepsen, der bliver bestyrelsesformand.

11. apr 2017 Navnenyt

Ny topchef for Sweco Danmark

Dariush Rezai overtager som administrerende direktør for Sweco Danmark.

10. apr 2017 Navnenyt

Ny administrerende direktør for Bravida

Bravida har udnævnt Johnny Hey til ny administrerende direktør i Bravida Danmark A/S som afløser for Bent Andersen.