13. mar 2017

Visioner for forsyningen: Derfor står vi sammen

Fem brancheorganisationer er gået sammen om fælles visioner for forsyningssektoren. Det er vigtigt, da forsyningssektoren hænger mere og mere sammen, mener direktører fra organisationerne. 

Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen ønsker med de fælles visioner at sætte en anden og mere fremadrettet dagsorden, hvor vi forsøger at udvikle forsyningssektoren i stedet for at afvikle den. Foto: Maria Tuxen Hedegaard

DANVA, Dansk Affaldsforening, Dansk Fjernvarme, Foreningen Danske Kraftvarmeværker og Danske Vandværker præsenterer på onsdag i Nationalmuseet i København deres fælles visioner for forsyningssektoren.

Baggrunden skal dels findes i det nye forsyningsministerium og dels i regeringens forsyningsudspil.

- Vi har nu haft et samlet forsyningsministerium i halvandet år, og generelt set tales der mere og mere om forsyningsgrenene som en samlet sektor. Derfor er det naturligt, at vi også giver vores bud på en fælles vision for sektoren, som vi selv ser den. Det er jo gammelt nyt, at vi arbejder sammen og tænker på tværs – se bare på de mange multiforsyningsselskaber - men det er første gang, vi lancerer et fælles bud på en vision for sektoren, forklarer Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Dansk Affaldsforening i magasinet Fjernvarmen, der netop er udkommet.

Han bakkes op af Danske Vandværker:

- I Danske Vandværker synes vi, det er vigtigt, at branchen kommer med et fælles, konstruktivt udspil. Det er jo os branchefolk, som har den konkrete og specifikke viden om forsyningsområdet, en viden som politikere og embedsmænd umuligt kan have. Vi arbejder med området til daglig, og jeg synes, det er meget væsentligt, at vores synspunkter bliver hørt og inddraget i arbejdet om en kommende forsyningsstrategi, fortæller direktør Allan Weirup fra Danske Vandværker.

De fem organisationer har udarbejdet otte konkrete forslag, som sektorerne vil arbejde videre med. Blandt andet har vandsektoren flere års erfaring med indkøring af en benchmarkmodel. Den viden skal der bygges videre på. Det har medført både effektiviseringer og en acceleration af sektorens teknologiske udvikling.

Der skal også arbejdes på en model for, hvordan forsyningsselskaberne kan investere i eksport uden, at selskaberne spekulerer for forbrugernes penge, og et forslag til principperne for et styrket uafhængigt tilsyn, så tilliden til forsyningssektoren bevares. Og endelig vil man se på en modernisering af hvile-i-sig-selv princippet, for eksempel på en måde så de effektiviseringsgevinster, der skabes i sektoren også forbliver i sektoren.

- Vi mener, at en velfungerende forsyningssektor er afgørende for et sundt Danmark – men det forhold lader til at være forsvundet fuldstændig fra forsyningsministeren og hans konsulenters endeløse regneark. Det er synd. Med vores fælles vision vil vi sætte fokus på de samfundshensyn, den kommunalt og forbrugerejede forsyningssektor løfter, og som, vi mener, er en fordel for både borgere og virksomheder, siger Jacob Hartvig Simonsen fra Dansk Affaldsforening til magasinet Fjernvarmen.

- Vi erkender, at der skal tænkes nyt og anderledes, hvis der skal skabes yderligere effektivitet i forsyningerne, når de økonomiske potentialer er høstet om få år. Her vil innovation og øget samarbejde på tværs blive hovedindsatsområder. Hvordan det skal ske, giver vi så vores bud på her, siger Kim Mortensen fra Dansk Fjernvarme.

Fjernvarmedirektøren oplyser derudover, at forsyningssektoren ønsker at sætte en anden og mere realistisk dagsorden i debatten om den danske forsyning end den, der er i McKinseys forsyningsstrategi, siger han med henvisning til den massive kritik, der har været af analyserne, der ligger til grund for regeringens forsyningsudspil.

- Vi vil sætte en anden og mere fremadrettet dagsorden, hvor vi forsøger at udvikle forsyningssektoren i stedet for at afvikle den, siger Kim Mortensen.

Nyheder

15. mar 2017

Vestforsyning: "Regeringens strategi angriber multiforsyningens DNA"

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra Vestforsyning. 

15. mar 2017

DIN Forsyning: Kunderne vil have høj forsyningssikkerhed

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra DIN Forsyning.

02. mar 2017

Mangler stadig svar på fejl og mangler i McKinsey-rapport

Der mangler fortsat svar på en række kritikpunkter af McKinsey-rapporten. Forud for dagens høring gør DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme opmærksom på de mest åbenlyse fejl.

27. feb 2017

Forsyningssektoren lancerer fælles visioner

DANVA, Dansk Fjernvarme, Dansk Affaldsforening, Foreningen Danske Kraftvarmeværker og Danske Vandværker lancerer fælles visioner for forsyningssektoren.

13. feb 2017

Fusion: Fjernvarmeselskaberne konsoliderer sig

Siden 2010 har 110 fjernvarmeselskaber fusioneret til blot 46. Dansk Fjernvarme forventer, at udviklingen fortsætter.

13. feb 2017

Kølvrå og Karup ruster sig til fremtiden

De to fjernvarmeselskaber Kølvrå og Karup står over for en snarlig fusion. På den måde ruster de sig til fremtiden, hvor de samlet mister knap 4 mio. kroner ved grundbeløbets bortfald fra 2019.

10. feb 2017

Fusion har reduceret fjernvarmepris med 60 procent

Lemvig fusionerede i 2015 med naboerne Klinkby og Nørre Nissum. I de to nabobyer har man siden fusionen opnået et stort prisfald for nabobyernes kunder.

06. feb 2017

Energitilsynet sikrer fjernvarmekunderne i ny afgørelse

Energitilsynet fastlægger i en ny afgørelse rammerne for, hvordan de vil se på fjernvarmeselskabers mulighed for at forrente deres indskudskapital. Ifølge Dansk Fjernvarme har tilsynet fundet et balanceret niveau, der samtidig sikrer forbrugerne.

02. feb 2017

HOFOR åbner til dybet i København

På Varmens Dag giver HOFOR nysgerrige mulighed for at komme en tur ned under den gamle hovedstad. 40 meter under jorden løber en fire kilometer lang fjernvarmetunnel.

01. feb 2017

Lilleholt: Substitutionsprincippet består

I et brev til Dansk Fjernvarme bekræfter ministeren for energi-, forsyning- og klima, at han ikke har intentioner om at ændre eller afskaffe substitutionsprincippet. Det glæder Dansk Fjernvarme.

01. feb 2017

Web-TV: Vi fejrer den grønne fjernvarme

Vicedirektør Kim Behnke fortæller om de mange gode grunde til at fejre Varmens Dag på søndag. Og at vi kan gøre det med grøn samvittighed.

23. mar 2017 Navnenyt

Carsten Jensen ny direktør for Dansk Gas Distribution

Carsten Jensen kommer fra en stilling som direktør for Eldrift i Energinet.dk. 

23. mar 2017 Presseklip

Fremgang for vedvarende energi i Region Midtjylland

LÆS I DAG: Fremgang for vedvarende energi i Region Midtjylland. Fjernvarmepriserne stiger i Ringkøbing fra 2019. Ingen forrentning i Svendborg og ingen afgørelse i Assens. Nye tiltag skal stoppe brande på Avedøreværket. Danfoss-chef stopper efter ni år.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

22. mar 2017 Presseklip

Regeringen præsenterer ny eksportstrategi for energiteknologi

LÆS I DAG: Regeringen præsenterer ny eksportstrategi. Forrentning ruster Fyn til regulering. HOFOR går fra damp til vand. Fjernvarmen breder sig i Ringe.

21. mar 2017 Presseklip

Lilleholt opgiver at hjælpe Hernings varmeforbrugere

LÆS I DAG: Lilleholt opgiver at hjælpe Hernings varmeforbrugere. Oppositionen lægger pres på minister i sag om forrentning. Reaktioner fra fjernvarmeselskaber i sagen. Tænketank og vismænd afviser Klimarådets løsning for kvotesystem. Avedøre og Hvidovre ændrer regnskabsår.

20. mar 2017 Presseklip

Politikere vil forhindre ekstraregning

LÆS I DAG: Ekstraregning på vej til fjernvarmekunder. Politikere vil forhindre fjernvarmeregning. Kvotesystemet fungerer ikke. Indvielse af varmepumpeanlæg i Rødkærsbro - se tv-indslaget.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

22. mar 2017 Navnenyt

Danfoss-topchef stopper

Niels B. Christiansen stopper efter ni år som øverste chef for Danfoss.

21. mar 2017 Navnenyt

Frida fra IDA til DTU

DTU Elektro har ansat Frida Frost som COO for PowerLabDK.

20. mar 2017 Navnenyt

Fra Grøn Energi til DFP

Kim Søgaard Clausen begynder hos DFP den 1. maj.

16. mar 2017 Navnenyt

Ny administrerende direktør i NRGi

1. maj bliver 45-årige Jacob Vittrup ny administrerende direktør for NRGi.

15. mar 2017 Navnenyt

MES-direktør vender tilbage midlertidigt

Jens Høgsberg Kristensen er midlertidig direktør i energiselskabet MES, hvor han også var direktør 2004 til 2012.

14. mar 2017 Navnenyt

Lars Gullev har 25 års jubilæum i VEKS

Jubilæumsreception for Lars Gullev den 29. marts hos VEKS.