02. mar 2017

Mangler stadig svar på fejl og mangler i McKinsey-rapport

Der mangler fortsat svar på en række kritikpunkter af McKinsey-rapporten. Forud for dagens høring gør DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme opmærksom på de mest åbenlyse fejl.

Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen forstår ikke, hvorfor forsyningssektoren ikke kan få lov til at kigge konsulenterne efter i kortene. Foto: Soffi Chanchira Larsen

I et seks sider langt notat har DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme redegjort for nogle af de væsentligste fejl og mangler i den rapport fra McKinsey og Co., der ligger til grund for regeringens udspil til en forsyningsstrategi. Notatet er sendt til ordførerne i Folketingets Energiudvalg forud for den tekniske høring, der finder sted bag lukkede døre i dag på Christiansborg.

- Jeg har fuld forståelse for, at regeringen ønsker at give forsyningssektoren et kritisk gennemsyn og se, hvor vi kan forbedre os henne. Det kan vi nok alle trænge til en gang imellem. Men med regeringens udspil og den bagvedliggende rapport fra McKinsey og Co., synes jeg, man springer let hen over diagnosen og direkte til en behandling, der i værste fald risikerer at trække forsyningssektoren væk fra placeringen som en verdens mest effektive og pålidelige, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

- Vi ser fortsat helst, at det er en åben høring, så vi kunne få en åben debat om indretningen af vores fælles forsyning, påpeger han.

Data er stadig hemmelige
Dansk Fjernvarme har tidligere påpeget, at rapporten fra McKinsey og Co. indeholder regnefejl, der alene vil reducere det potentiale effektiviseringspotentiale med 400 millioner kroner. Men når det ikke er muligt at foretage en tilbundsgående undersøgelse af det reelle potentiale, så skyldes det blandt andet, at det fortsat ikke har været muligt for forsyningssektoren at få adgang til alle de bagvedliggende data.

- Jeg kan ikke se, hvilken interesse man kan have i ikke at lade de, der har deres hverdag i forsyningssektoren, få adgang til at kigge konsulenterne efter i kortene. Jeg synes, det er at gøre sig selv unødvendig sårbar overfor kritik. Omvendt forstår jeg godt, at det kan være ubehageligt, når vi har fundet så mange og åbenlyse fejl i det materiale, der trods alt er lagt frem, siger Kim Mortensen.

Fjernvarmen har positiv produktivitetsudvikling og faldene priser
Dansk Fjernvarme har tidligere påvist, at den brændende platform i form af negativ udvikling i produktiviteten, er et nøje udvalgt tal, der skal give indtryk af en sektor på den gale vej. Ifølge forsyningsudspillet har forsyningssektoren haft en negativ produktivitetsudvikling i perioden fra 2001 til 2015.

Hvis man derimod tager udgangspunkt i den samme periode, som McKinsey bruger, når de skal udregne effektiviseringspotentialet, nemlig 2010 til 2014, så får for eksempel fjernvarme ikke en negativ produktivitetsudvikling, men en positiv, der ligger over både landbruget, privat service og den private sektor i alt.

- Så sent som i går kunne Energitilsynet offentliggøre nye tal, der viser, at prisen på fjernvarme er på det laveste niveau i den ti-årige periode, man har opgjort prisen på fjernvarme. Og de seneste tre år er prisen faldet 10 procent, siger Dansk Fjernvarmes direktør og fortsætter:

- Fjernvarmeselskaberne er på rette vej og jeg ser ingen tegn på, at det vil aftage de kommende år. Der, hvor politikerne kunne hjælpe fjernvarmekunderne, er ved at få fastlagt rammerne for skatter og afgifter, som vi har ventet på i snart tre år, så selskaberne får sigtbarhed til at gennemføre sunde investeringer i grøn omstilling og nyere teknologi til gavn for kunderne.

Når man sammenholder de mange både datafejl, metodefejl og regnefejl,  står det klart, at regeringens udspil til en forsyningsstrategi hviler på et meget skrøbeligt fundament.

- Det vil derfor være vores klare anbefaling til politikerne på Christiansborg, at de nu beder om at få foretaget en decideret genberegning af effektiviseringspotentialet, inden de køber ind i regeringens løfte om billigere forsyninger, siger Kim Mortensen.

- Ingen er mere interesseret i at sikre billigere forsyninger, end vi er. Men man stikker danskerne blår i øjnene ved at hævde, at man ved et fingerknips kan reducere priserne, hvis blot forsyningsudspillet bliver gennemført, lyder det fra direktøren

Nyheder

15. mar 2017

Vestforsyning: "Regeringens strategi angriber multiforsyningens DNA"

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra Vestforsyning. 

15. mar 2017

DIN Forsyning: Kunderne vil have høj forsyningssikkerhed

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra DIN Forsyning.

13. mar 2017

Visioner for forsyningen: Derfor står vi sammen

Fem brancheorganisationer er gået sammen om fælles visioner for forsyningssektoren. Det er vigtigt, da forsyningssektoren hænger mere og mere sammen, mener direktører fra organisationerne. 

27. feb 2017

Forsyningssektoren lancerer fælles visioner

DANVA, Dansk Fjernvarme, Dansk Affaldsforening, Foreningen Danske Kraftvarmeværker og Danske Vandværker lancerer fælles visioner for forsyningssektoren.

13. feb 2017

Fusion: Fjernvarmeselskaberne konsoliderer sig

Siden 2010 har 110 fjernvarmeselskaber fusioneret til blot 46. Dansk Fjernvarme forventer, at udviklingen fortsætter.

13. feb 2017

Kølvrå og Karup ruster sig til fremtiden

De to fjernvarmeselskaber Kølvrå og Karup står over for en snarlig fusion. På den måde ruster de sig til fremtiden, hvor de samlet mister knap 4 mio. kroner ved grundbeløbets bortfald fra 2019.

10. feb 2017

Fusion har reduceret fjernvarmepris med 60 procent

Lemvig fusionerede i 2015 med naboerne Klinkby og Nørre Nissum. I de to nabobyer har man siden fusionen opnået et stort prisfald for nabobyernes kunder.

06. feb 2017

Energitilsynet sikrer fjernvarmekunderne i ny afgørelse

Energitilsynet fastlægger i en ny afgørelse rammerne for, hvordan de vil se på fjernvarmeselskabers mulighed for at forrente deres indskudskapital. Ifølge Dansk Fjernvarme har tilsynet fundet et balanceret niveau, der samtidig sikrer forbrugerne.

02. feb 2017

HOFOR åbner til dybet i København

På Varmens Dag giver HOFOR nysgerrige mulighed for at komme en tur ned under den gamle hovedstad. 40 meter under jorden løber en fire kilometer lang fjernvarmetunnel.

01. feb 2017

Lilleholt: Substitutionsprincippet består

I et brev til Dansk Fjernvarme bekræfter ministeren for energi-, forsyning- og klima, at han ikke har intentioner om at ændre eller afskaffe substitutionsprincippet. Det glæder Dansk Fjernvarme.

01. feb 2017

Web-TV: Vi fejrer den grønne fjernvarme

Vicedirektør Kim Behnke fortæller om de mange gode grunde til at fejre Varmens Dag på søndag. Og at vi kan gøre det med grøn samvittighed.

23. mar 2017 Navnenyt

Carsten Jensen ny direktør for Dansk Gas Distribution

Carsten Jensen kommer fra en stilling som direktør for Eldrift i Energinet.dk. 

23. mar 2017 Presseklip

Fremgang for vedvarende energi i Region Midtjylland

LÆS I DAG: Fremgang for vedvarende energi i Region Midtjylland. Fjernvarmepriserne stiger i Ringkøbing fra 2019. Ingen forrentning i Svendborg og ingen afgørelse i Assens. Nye tiltag skal stoppe brande på Avedøreværket. Danfoss-chef stopper efter ni år.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

22. mar 2017 Presseklip

Regeringen præsenterer ny eksportstrategi for energiteknologi

LÆS I DAG: Regeringen præsenterer ny eksportstrategi. Forrentning ruster Fyn til regulering. HOFOR går fra damp til vand. Fjernvarmen breder sig i Ringe.

21. mar 2017 Presseklip

Lilleholt opgiver at hjælpe Hernings varmeforbrugere

LÆS I DAG: Lilleholt opgiver at hjælpe Hernings varmeforbrugere. Oppositionen lægger pres på minister i sag om forrentning. Reaktioner fra fjernvarmeselskaber i sagen. Tænketank og vismænd afviser Klimarådets løsning for kvotesystem. Avedøre og Hvidovre ændrer regnskabsår.

20. mar 2017 Presseklip

Politikere vil forhindre ekstraregning

LÆS I DAG: Ekstraregning på vej til fjernvarmekunder. Politikere vil forhindre fjernvarmeregning. Kvotesystemet fungerer ikke. Indvielse af varmepumpeanlæg i Rødkærsbro - se tv-indslaget.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

22. mar 2017 Navnenyt

Danfoss-topchef stopper

Niels B. Christiansen stopper efter ni år som øverste chef for Danfoss.

21. mar 2017 Navnenyt

Frida fra IDA til DTU

DTU Elektro har ansat Frida Frost som COO for PowerLabDK.

20. mar 2017 Navnenyt

Fra Grøn Energi til DFP

Kim Søgaard Clausen begynder hos DFP den 1. maj.

16. mar 2017 Navnenyt

Ny administrerende direktør i NRGi

1. maj bliver 45-årige Jacob Vittrup ny administrerende direktør for NRGi.

15. mar 2017 Navnenyt

MES-direktør vender tilbage midlertidigt

Jens Høgsberg Kristensen er midlertidig direktør i energiselskabet MES, hvor han også var direktør 2004 til 2012.

14. mar 2017 Navnenyt

Lars Gullev har 25 års jubilæum i VEKS

Jubilæumsreception for Lars Gullev den 29. marts hos VEKS.