02. mar 2017

Mangler stadig svar på fejl og mangler i McKinsey-rapport

Der mangler fortsat svar på en række kritikpunkter af McKinsey-rapporten. Forud for dagens høring gør DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme opmærksom på de mest åbenlyse fejl.

Direktør i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen forstår ikke, hvorfor forsyningssektoren ikke kan få lov til at kigge konsulenterne efter i kortene. Foto: Soffi Chanchira Larsen

I et seks sider langt notat har DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme redegjort for nogle af de væsentligste fejl og mangler i den rapport fra McKinsey og Co., der ligger til grund for regeringens udspil til en forsyningsstrategi. Notatet er sendt til ordførerne i Folketingets Energiudvalg forud for den tekniske høring, der finder sted bag lukkede døre onsdag på Christiansborg.

- Jeg har fuld forståelse for, at regeringen ønsker at give forsyningssektoren et kritisk gennemsyn og se, hvor vi kan forbedre os. Det kan vi nok alle trænge til en gang imellem. Men med regeringens udspil og den bagvedliggende rapport fra McKinsey og Co., synes jeg, man springer let hen over diagnosen og direkte til en behandling, der i værste fald risikerer at trække forsyningssektoren væk fra placeringen som en verdens mest effektive og pålidelige, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

- Vi ser fortsat helst, at det er en åben høring, så vi kunne få en åben debat om indretningen af vores fælles forsyning, påpeger han.

Data er stadig hemmelige
Dansk Fjernvarme har tidligere påpeget, at rapporten fra McKinsey og Co. indeholder regnefejl, der alene vil reducere effektiviseringspotentialet med 400 millioner kroner. Men når det ikke er muligt at foretage en tilbundsgående undersøgelse af det reelle potentiale, så skyldes det blandt andet, at det fortsat ikke har været muligt for forsyningssektoren at få adgang til alle de bagvedliggende data.

- Jeg kan ikke se, hvilken interesse man kan have i ikke at lade de, der har deres hverdag i forsyningssektoren, få adgang til at kigge konsulenterne efter i kortene. Jeg synes, det er at gøre sig selv unødvendig sårbar overfor kritik. Omvendt forstår jeg godt, at det kan være ubehageligt, når vi har fundet så mange og åbenlyse fejl i det materiale, der trods alt er lagt frem, siger Kim Mortensen.

Fjernvarmen har positiv produktivitetsudvikling og faldene priser
Dansk Fjernvarme har tidligere påvist, at den brændende platform i form af negativ udvikling i produktiviteten, er et nøje udvalgt tal, der skal give indtryk af en sektor på den gale vej. Ifølge forsyningsudspillet har forsyningssektoren haft en negativ produktivitetsudvikling i perioden fra 2001 til 2015.

Hvis man derimod tager udgangspunkt i den samme periode, som McKinsey bruger, når de skal udregne effektiviseringspotentialet, nemlig 2010 til 2014, så får for eksempel fjernvarme ikke en negativ produktivitetsudvikling, men en positiv, der ligger over både landbruget, privat service og den private sektor i alt.

- Så sent som i går kunne Energitilsynet offentliggøre nye tal, der viser, at prisen på fjernvarme er på det laveste niveau i den ti-årige periode, man har opgjort prisen på fjernvarme. Og de seneste tre år er prisen faldet 10 procent, siger Dansk Fjernvarmes direktør og fortsætter:

- Fjernvarmeselskaberne er på rette vej, og jeg ser ingen tegn på, at det vil aftage de kommende år. Der, hvor politikerne kunne hjælpe fjernvarmekunderne, er ved at få fastlagt rammerne for skatter og afgifter, som vi har ventet på i snart tre år, så selskaberne får sigtbarhed til at gennemføre sunde investeringer i grøn omstilling og nyere teknologi til gavn for kunderne.

Når man sammenholder de mange både datafejl, metodefejl og regnefejl,  står det klart, at regeringens udspil til en forsyningsstrategi hviler på et meget skrøbeligt fundament.

- Det vil derfor være vores klare anbefaling til politikerne på Christiansborg, at de nu beder om at få foretaget en decideret genberegning af effektiviseringspotentialet, inden de køber ind i regeringens løfte om billigere forsyninger, siger Kim Mortensen.

- Ingen er mere interesseret i at sikre billigere forsyninger, end vi er. Men man stikker danskerne blår i øjnene ved at hævde, at man ved et fingerknips kan reducere priserne, hvis blot forsyningsudspillet bliver gennemført, lyder det fra direktøren.

Nyheder

03. apr 2017

Dansk Byggeris analyse er uden fundament

Dansk Fjernvarme mener, at Dansk Byggeri går galt i byen i en analyse af fjernvarmens faste udgifter. Dansk Byggeris analyse mangler en grundlæggende forståelse af fjernvarmeselskabernes økonomi.

03. apr 2017

Ekspert: Multiforsyninger kan fint jonglere mellem flere reguleringer

Regeringens forsyningsudspil lægger op til en ensartet regulering af forsyningssektoren. Det kan der være gode grunde til, men man må ikke glemme, at forsyningssektorerne er forskellige, mener ekspert.

03. apr 2017

Forsyningsgrenene er unikke

De fysiske forskelle mellem forsyningsgrenene er åbenlyse. Men også regulatorisk og internt i selskaberne er der forskel. Dansk Fjernvarmes politiske chef giver indsigt i forsyningerne.

03. apr 2017

Forsyning Helsingør: Forskellige varer har forskellig regulering

Den nuværende regulering af fjernvarme giver stor handlefrihed for selskaberne, mener direktøren i Forsyning Helsingør, der mener, at multiforsyningerne sagtens kan hente effektiviseringsgevinster med forskellig regulering.

30. mar 2017

Europæisk varmekort kobler behov og ressourcer

Et nyt interaktivt kort viser hvor i Europa, der er overskudsvarme - og hvor der er behov for varme og køling.

29. mar 2017 Energi på toppen

Billedhjul: Fjernvarmen på det politiske operationsbord

Om det er marked eller politisk planlægning, der skal udvikle forsyningssektoren, var et af de centrale omdrejningspunkter i debatten under Dansk Fjernvarmes nye morgenmøde-koncept, Energi På Toppen.

23. mar 2017

Afgift på biomasse er gift for grøn omstilling

I et par nye folketingsforslag foreslår Enhedslisten, at regeringen skal analysere CO2-udledningen og effekterne ved en afgift på biomasse til fjernvarme. Dansk Fjernvarme advarer mod afgift, der vil bremse grøn omstilling.

20. mar 2017

Dansk Fjernvarme støtter ministeren i at sikre varmekunderne

Penge opkrævet af varmeforbrugerne skal blive i fjernvarmeselskaberne. Det mener forsyningsministeren om sagen. Dansk Fjernvarme støtter ministeren og beder om hurtig løsning.

16. mar 2017

Gennembrud for varmepumper nærmer sig

Det store gennembrud for varmepumper har næppe været tættere på med PSO-farvel og ny energisparaftale. Men ifølge Dansk Fjernvarme står der fortsat afgifter i vejen for gennembruddet.

16. mar 2017

#viforsynerDK: Forsyningernes fælles vision præsenteret

"Vi forsyner Danmark". Under den overskrift præsenterede fem brancheorganisationer en fælles vision for forsyningssektoren på Nationalmusset i København. Her kan du opleve eller genopleve præsentationen af visionen, hvordan den foregik på de sociale medier.

15. mar 2017

Vestforsyning: "Regeringens strategi angriber multiforsyningens DNA"

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra Vestforsyning. 

28. apr 2017 Presseklip

Kritik af SE-regnskab på repræsentantskabsmøde

LÆS I DAG: Kritik af SE-regnskab på repræsentantskabsmøde. DI: Energi-eksport er i fare. Viborg enige om overskudsvarme som kommende fjernvarme. Halsnæs Kommune vil ikke sende ekstraregninger. Fjernvarmen i Thisted fortsat blandt landets billigste.

27. apr 2017 Generalforsamling

Astrid Birnbaum valgt til Dansk Fjernvarmes bestyrelse

Tre genvalg og ét nyt bestyrelsesmedlem til Dansk Fjernvarmes bestyrelse. Det blev resultatet af afstemningen på Dansk Fjernvarmes generalforsamling.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

27. apr 2017 Presseklip

SE-kunder betaler stadig mere for elnettet

LÆS I DAG: Energikommission vil styrke Danmark med mere kreativitet. El-direktør får bonus trods nedskrivning. SE-kunder betaler stadig mere for elnettet. Store ambitioner hos Energi Fyn
Lave temperaturer gør overskudsvarme rentabel. Speed på fjernvarme til landsbyer ved Lemvig. Og meget mere.

26. apr 2017 Presseklip

Aalborg Portland vil sælge mere overskudsvarme

Læs i dag om Aalborg Portland, der vil sælge mere overskudsvarme, hvis regeringen laver afgifterne om. Arla Arinco leverer i dag overskudsvarme til Videbæks forbrugere. European Energy vil placere Danmarks første megalager for sol- og vindenergi i havet ved Esbjerg.  

25. apr 2017 Presseklip

Overblik over Energikommissionens anbefalinger

LÆS I DAG: Masser af reaktioner på og vurderinger af Energikommissionens anbefalinger. Potentiale for energiarbejdspladser i Sydjylland. 480 skifter naturgas ud med fjernvarme i Slagelse.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

21. apr 2017 Navnenyt

Ny Sales Manager i LOGSTOR

Mogens Holt Pedersen er ny Area Sales Manager for LOGSTOR Detect.

20. apr 2017 Navnenyt

LOGSTOR har fået ny områdechef

Per Grenaa er ny områdechef for LOGSTOR.

19. apr 2017 Navnenyt

Ny fjernvarmechef i EnviDan

Janus H. Christiansen er ny markedschef for fjernvarme i EnviDan

12. apr 2017 Navnenyt

Ny topchef for Qubiqa

Carsten Sørensen overtager efter Axel M. Jepsen, der bliver bestyrelsesformand.

11. apr 2017 Navnenyt

Ny topchef for Sweco Danmark

Dariush Rezai overtager som administrerende direktør for Sweco Danmark.

10. apr 2017 Navnenyt

Ny administrerende direktør for Bravida

Bravida har udnævnt Johnny Hey til ny administrerende direktør i Bravida Danmark A/S som afløser for Bent Andersen.