13. feb 2017

Kølvrå og Karup ruster sig til fremtiden

De to fjernvarmeselskaber Kølvrå og Karup står over for en snarlig fusion. På den måde ruster de sig til fremtiden, hvor de samlet mister knap 4 mio. kroner ved grundbeløbets bortfald fra 2019.

De to fjernvarmeselskaber i Kølvrå og Karup har i årevis haft et tæt samarbejde med fælles administration og fælles varmemester.

Nu står de over for at tage det sidste skridt og fusionere fuldstændig. Endnu er intet endegyldigt på plads, da fusionen mangler at blive godkendt af andelshaverne på Karups generalforsamling.

Kølvrå Fjernvarmecentral havde ordinær generalforsamling den 7. februar 2017, hvor fusionen i første omgang blev godkendt, men mangler den endegyldige tilslutning på en ekstraordinær generalforsamling.

Læs også: Fjernvarmeselskaberne konsoliderer

De første drøftelser om en fusion kom for omkring et år siden.

- Jeg mener, det er sund fornuft fra begge fjernvarmeselskabers side, udtaler formanden for Kølvrå Fjernvarmecentral Holger Laustsen til Forsyning & Energi.

Baggrunden for fusionen er udover det tætte samarbejde, at begge selskaber bliver ramt af grundbeløbets bortfald fra 2019, fordi de begge har en kraftvarmemotor. Kølvrå mister knap 1 million kroner, mens Karup Varmeværk mister knap 3 millioner kroner. Grundbeløbet har siden 2004 dækket omkostningerne ved at stille kraftvarmenheder til rådighed for elsystemet.

- Og der er vi nødt til at være på forkant for at minimere den prisstigning, det ellers ville betyde for vores forbrugere, siger Holger Laustsen.

Begge er skattepligtige
Derudover fik Kølvrå tilbage i november 2014 som et af landets 50 dyreste barmarksværker lov til at installere en biomassekedel på 1 MW termisk effekt. En mulighed, de endnu ikke har udnyttet.

Ifølge formanden for Kølvrå overvejer man den mulighed at placere biomassekedlen i Karup. Og derudover vil søge om tilladelse til en større biomassekedel, hvilket kan hjælpe at reducere selskabets CO2-udledning.

- Kølvrå som varmeværk bliver nedlagt, for det er det mest fornuftige. Og så får Karup bare udvidet deres forsyningsområde, fortæller formanden for Kølvrå Fjernvarmecentral.

I Karup har de i forvejen et solvarmeanlæg. Derudover arbejder man på at udnytte overskudsvarmen fra en nærliggende kartoffelmelsfabrik. Formanden for Karup Varmeværk, Steffen Madsen, har tidligere anslået, at overskudsvarmen kan udgøre op mod en femtedel af fællesvarmen i efterårs- og vintermånederne, hvor fabrikken er i drift. Det vil gøre fjernvarmen meget miljøvenlig.

Læs også: Fusion har reduceret fjernvarmepris med 60 procent

Fusionen indebærer, at forbrugerne i Kølvrå skal betale en differentieret pris på 7 øre/KWh i de næste fem år. Men det er stadig en forbedring i forhold til tidligere for de 350 kunder. Siden falder prisen til de 18 øre/KWh, som Karups 850 kunder betaler. I den femårige periode bliver Karups bestyrelse udvidet med et medlem fra Kølvrås bestyrelse.

- Når man taler om fusionen, lyder det jo meget lige ud af landevejen, men der er ikke noget, der er nemt, siger formanden.

Det har dog hjulpet en god del på processen, at begge selskaber i forvejen er skattepligtige, som følge af elprduktionen.

- Og ifølge vores revisor er det vist første gang, at to i forvejen skattepligtige fjernvarmeselskaber fusionerer, oplyser Holger Laustsen.

 

Nyheder

01. feb 2017

Lilleholt: Substitutionsprincippet består

I et brev til Dansk Fjernvarme bekræfter ministeren for energi-, forsyning- og klima, at han ikke har intentioner om at ændre eller afskaffe substitutionsprincippet. Det glæder Dansk Fjernvarme.

01. feb 2017

Web-TV: Vi fejrer den grønne fjernvarme

Vicedirektør Kim Behnke fortæller om de mange gode grunde til at fejre Varmens Dag på søndag. Og at vi kan gøre det med grøn samvittighed.

01. feb 2017

Persondata: Ny lov om persondatalov vil give ændringer

For mange selskaber i forsyningssektoren vil de nye skærpede krav fra EU om persondata give anledning til ændringer i måden af opbevare data på. Dansk Fjernvarme maner dog til besindighed, indtil der er mere vished omkring fortolkningen.

31. jan 2017

Web-TV: "Vi har kun en skorsten i Ølgod"

Kommer man forbi Ølgod i Sydvestjylland på søndag den 5. februar vil man blandt andet kunne se, hvordan de laver varme. Og så vil man kunne få sig en snak med driftsleder Henrik Jessen om bæredygtig energi, fællesskabet og fordelen ved kun at have én skorsten.

31. jan 2017

Tønder og Brande etablerer varmepumper

To store gasmotordrevne varmepumper er ved at blive etableret hos både Tønder Fjernvarme og Brande Fjernvarme. For det er der god økonomi i.

31. jan 2017

Konference: S og K ønsker ro om biomasse

Biomasse yder et velkomment bidrag til, at Danmark har en stadig mere grøn energisektor. På den baggrund anerkendte S og K ved mandagens konference om biomasse, at der er brug for stabile rammer.

30. jan 2017

Web-TV: Høje Taastrup Fjernvarme åbner dørene på Varmens Dag

Bor du i hovedstadsområdet, og har du lyst til at se, hvordan varmen produceres, så har du chancen nu på søndag, hvor Høje Taastrup Fjernvarme åbner dørene i anledning af Varmens Dag.

30. jan 2017

SF: Biomasse har givet et stort klimamæssigt fremskridt

Det er en god brancheaftale, mener Pia Olsen Dyhr. Udskiftning af kul med biomasse har været og vil fortsat være et stort, klimamæssigt fremskridt. Men SF’eren ønsker fremover at hjælpe andre teknologier.

27. jan 2017

K: Bæredygtig biomasse udgør vigtig backup til vind og sol

Når regeringen skal opfylde sit grønne mål i 2030 spiller bæredygtig biomasse en vigtig rolle, som supplement til vind- og solenergi. Det slår Mette Abildgaard (K) fast forud for konference om biomassens rolle i Danmarks grønne omstilling.

23. jan 2017

Varmens Dag: Oplev den grønne fjernvarme indefra

Der sker både noget på Frederiksberg og i Farum, i Støvring og Skals og Lystrup og Løgumkloster, når fjernvarmeselskaber landet over fejrer Varmens Dag søndag den 5. februar.

17. jan 2017

Bæredygtig biomasse sætter sorte brændsler på porten

Der investeres i disse år over 10 mia. kr. i omstillingen fra kul og gas til bæredygtig biomasse på Danmarks kraftvarmeværker. Grønne kraftvarmeværker er garant for, at der også i fremtiden er varme i radiatoren og el i stikkontakten hele tiden.

17. feb 2017 Presseklip

Fin grøn førsteplads til Danmark

Verdensbanken hædrer Danmark med grøn førsteplads i energipolitik. Regeringen sætter gang i skift fra oliefyr til varmepumper. Mindre CO2-udslip fra boliger kræver nye metoder.

16. feb 2017 Presseklip

Ingen nye tariffer for solceller lige nu

Elmålere bremser nye tariffer for solceller. SF vil tvinge regeringen til at holde klimamålene, og så mener ministeren, at reformen af EU-kvoter kan gavne Danmark. Der er hjælp til systemeksport på vej.  

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. feb 2017 Presseklip

Fjernvarmeselskaberne fusionerer

LÆS I DAG: Fjernvarmeselskaberne går fra småt til større. København blev ramt af varmenedbrud i vinterkulden, og i EU overvejer man at skrotte CO2- kvoter.   

14. feb 2017 Presseklip

Grøn investeringsfond vil gerne øge udlån

Grøn investeringsfond er skuffet over udlån. Måske er løsningen på at lagre el fra solceller og vind på vej. I Thisted kan de glæde sig over varmepenge retur, mens de på RUC kan glæde sig over besparelser på fjernvarmen.

13. feb 2017 Presseklip

Nyt projekt skal sikre et samlet energisystem

LÆS I DAG: Aalborg Universitet står i spidsen for et nyt projekt, der skal skabe et samlet energisystem. Vest på risikerer de farvet vand i hanerne. Og så vil Tekniq gerne have en mere gennemsigtig energispareordning. 

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

02. feb 2017 Presseklip

DONG fyrer kullene

LÆS I DAG: DONG sætter skub på grøn omstilling. Cepos: Sænk afgifter før skat. Ravnstrup og Ørum skal måske have fjernvarme. Og så fandt droner huller i HOFORs fjernvarmenet.

01. feb 2017 Presseklip

Facebook og Fjernvarme Fyn forhandler om overskudsvarme 

LÆS I DAG Facebook og Fjernvarme Fyn forhandler om overskudsvarme fra datacenter. Ny persondatalov kan koste selskaber dyrt. Lars Løkke afviser at have kaldt PSO-afgift ulovlig. Vestforsyning skifter fjernvarmerør i Holstebro. Varmens Dag på søndag markeres landet over.  

12. okt 2016 Navnenyt

Lars Therkildsen fylder 60

Lars Therkildsen, administrerende direktør for HOFOR og næstformand i Dansk Fjernvarme, fylder i dag, onsdag den 12. oktober 60 år.

29. aug 2016 Navnenyt

Ny forsyningsdirektør til HOFOR

Jane Egebjerg Andersen er HOFORs nye forsyningsdirektør for Fjernvarme, Bygas & Kraftvarme.

01. jul 2016 Navnenyt

To nye medarbejdere i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme har ansat en juridisk og en økonomisk konsulent i Politisk Økonomisk sekretariat i København.

01. jul 2016 Navnenyt

Flemming Sørensen har 25-års jubilæum hos Strandby Varmeværk

Fredag den 1. juli 2016 er det 25 år siden, Flemming Sørensen blev ansat som driftsleder for Strandby Varmeværk.