13. feb 2017

Kølvrå og Karup ruster sig til fremtiden

De to fjernvarmeselskaber Kølvrå og Karup står over for en snarlig fusion. På den måde ruster de sig til fremtiden, hvor de samlet mister knap 4 mio. kroner ved grundbeløbets bortfald fra 2019.

De to fjernvarmeselskaber i Kølvrå og Karup har i årevis haft et tæt samarbejde med fælles administration og fælles varmemester.

Nu står de over for at tage det sidste skridt og fusionere fuldstændig. Endnu er intet endegyldigt på plads, da fusionen mangler at blive godkendt af andelshaverne på Karups generalforsamling.

Kølvrå Fjernvarmecentral havde ordinær generalforsamling den 7. februar 2017, hvor fusionen i første omgang blev godkendt, men mangler den endegyldige tilslutning på en ekstraordinær generalforsamling.

Læs også: Fjernvarmeselskaberne konsoliderer

De første drøftelser om en fusion kom for omkring et år siden.

- Jeg mener, det er sund fornuft fra begge fjernvarmeselskabers side, udtaler formanden for Kølvrå Fjernvarmecentral Holger Laustsen til Forsyning & Energi.

Baggrunden for fusionen er udover det tætte samarbejde, at begge selskaber bliver ramt af grundbeløbets bortfald fra 2019, fordi de begge har en kraftvarmemotor. Kølvrå mister knap 1 million kroner, mens Karup Varmeværk mister knap 3 millioner kroner. Grundbeløbet har siden 2004 dækket omkostningerne ved at stille kraftvarmenheder til rådighed for elsystemet.

- Og der er vi nødt til at være på forkant for at minimere den prisstigning, det ellers ville betyde for vores forbrugere, siger Holger Laustsen.

Begge er skattepligtige
Derudover fik Kølvrå tilbage i november 2014 som et af landets 50 dyreste barmarksværker lov til at installere en biomassekedel på 1 MW termisk effekt. En mulighed, de endnu ikke har udnyttet.

Ifølge formanden for Kølvrå overvejer man den mulighed at placere biomassekedlen i Karup. Og derudover vil søge om tilladelse til en større biomassekedel, hvilket kan hjælpe at reducere selskabets CO2-udledning.

- Kølvrå som varmeværk bliver nedlagt, for det er det mest fornuftige. Og så får Karup bare udvidet deres forsyningsområde, fortæller formanden for Kølvrå Fjernvarmecentral.

I Karup har de i forvejen et solvarmeanlæg. Derudover arbejder man på at udnytte overskudsvarmen fra en nærliggende kartoffelmelsfabrik. Formanden for Karup Varmeværk, Steffen Madsen, har tidligere anslået, at overskudsvarmen kan udgøre op mod en femtedel af fællesvarmen i efterårs- og vintermånederne, hvor fabrikken er i drift. Det vil gøre fjernvarmen meget miljøvenlig.

Læs også: Fusion har reduceret fjernvarmepris med 60 procent

Fusionen indebærer, at forbrugerne i Kølvrå skal betale en differentieret pris på 7 øre/KWh i de næste fem år. Men det er stadig en forbedring i forhold til tidligere for de 350 kunder. Siden falder prisen til de 18 øre/KWh, som Karups 850 kunder betaler. I den femårige periode bliver Karups bestyrelse udvidet med et medlem fra Kølvrås bestyrelse.

- Når man taler om fusionen, lyder det jo meget lige ud af landevejen, men der er ikke noget, der er nemt, siger formanden.

Det har dog hjulpet en god del på processen, at begge selskaber i forvejen er skattepligtige, som følge af elprduktionen.

- Og ifølge vores revisor er det vist første gang, at to i forvejen skattepligtige fjernvarmeselskaber fusionerer, oplyser Holger Laustsen.

 

Nyheder

15. mar 2017

Vestforsyning: "Regeringens strategi angriber multiforsyningens DNA"

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra Vestforsyning. 

15. mar 2017

DIN Forsyning: Kunderne vil have høj forsyningssikkerhed

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra DIN Forsyning.

13. mar 2017

Visioner for forsyningen: Derfor står vi sammen

Fem brancheorganisationer er gået sammen om fælles visioner for forsyningssektoren. Det er vigtigt, da forsyningssektoren hænger mere og mere sammen, mener direktører fra organisationerne. 

02. mar 2017

Mangler stadig svar på fejl og mangler i McKinsey-rapport

Der mangler fortsat svar på en række kritikpunkter af McKinsey-rapporten. Forud for dagens høring gør DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme opmærksom på de mest åbenlyse fejl.

27. feb 2017

Forsyningssektoren lancerer fælles visioner

DANVA, Dansk Fjernvarme, Dansk Affaldsforening, Foreningen Danske Kraftvarmeværker og Danske Vandværker lancerer fælles visioner for forsyningssektoren.

13. feb 2017

Fusion: Fjernvarmeselskaberne konsoliderer sig

Siden 2010 har 110 fjernvarmeselskaber fusioneret til blot 46. Dansk Fjernvarme forventer, at udviklingen fortsætter.

10. feb 2017

Fusion har reduceret fjernvarmepris med 60 procent

Lemvig fusionerede i 2015 med naboerne Klinkby og Nørre Nissum. I de to nabobyer har man siden fusionen opnået et stort prisfald for nabobyernes kunder.

06. feb 2017

Energitilsynet sikrer fjernvarmekunderne i ny afgørelse

Energitilsynet fastlægger i en ny afgørelse rammerne for, hvordan de vil se på fjernvarmeselskabers mulighed for at forrente deres indskudskapital. Ifølge Dansk Fjernvarme har tilsynet fundet et balanceret niveau, der samtidig sikrer forbrugerne.

02. feb 2017

HOFOR åbner til dybet i København

På Varmens Dag giver HOFOR nysgerrige mulighed for at komme en tur ned under den gamle hovedstad. 40 meter under jorden løber en fire kilometer lang fjernvarmetunnel.

01. feb 2017

Lilleholt: Substitutionsprincippet består

I et brev til Dansk Fjernvarme bekræfter ministeren for energi-, forsyning- og klima, at han ikke har intentioner om at ændre eller afskaffe substitutionsprincippet. Det glæder Dansk Fjernvarme.

01. feb 2017

Web-TV: Vi fejrer den grønne fjernvarme

Vicedirektør Kim Behnke fortæller om de mange gode grunde til at fejre Varmens Dag på søndag. Og at vi kan gøre det med grøn samvittighed.

28. mar 2017 Navnenyt

Kamstrup-direktør stopper efter ulykke

Per Asmussen stopper som CEO for Kamstrup, når hans efterfølger tiltræder.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

28. mar 2017 Presseklip

Solvarmeselskab afblæser krisen

LÆS I DAG: Solvarmeselskab afblæser krisen. Sikkerhedsekspert: Nej til russisk gasrørledning. Overskudsvarme fra supermarkeder gør nytte i Sønderborg. Ringkøbing tester kæmpe solparabol. Borgerforenings varme ønske gik i opfyldelse.

27. mar 2017 Presseklip

Pengene er tiltænkt grøn omstilling

LÆS I DAG: Herning: Pengene er tiltænkt grøn omstilling. SF vil satse på grønne job. SuperBrugsen leverer varme til Kjellerup 

24. mar 2017 Presseklip

Politikere kendte til forrentningsmanøvre i årevis

LÆS I DAG: Politikere kendte til forrentningsmanøvre i årevis. Minister: Træk ansøgningerne tilbage. Minister stemte selv for ansøgning om forrentning. Eksportstrategi kan hjælpe grænselandet. Grøn strøm skal fylde mere i energiforbruget.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

27. mar 2017 Navnenyt

Jens Pedersen ny direktør for Unopor Infra

Jens Pedersen er ansat som ny administrerende direktør for Uponor Infra Danmark, der blandt andet fremstiller varmerør.  

 

24. mar 2017 Navnenyt

El- og automationsingeniør til Sweco Danmark

Peter Severinsen Andersen er ny el- og automationsingeniør på Swecos kontor i Kolding.

23. mar 2017 Navnenyt

Carsten Jensen ny direktør for Dansk Gas Distribution

Carsten Jensen kommer fra en stilling som direktør for Eldrift i Energinet.dk. 

22. mar 2017 Navnenyt

Danfoss-topchef stopper

Niels B. Christiansen stopper efter ni år som øverste chef for Danfoss.

21. mar 2017 Navnenyt

Frida fra IDA til DTU

DTU Elektro har ansat Frida Frost som COO for PowerLabDK.

20. mar 2017 Navnenyt

Fra Grøn Energi til DFP

Kim Søgaard Clausen begynder hos DFP den 1. maj.