31. jan 2017

Konference: S og K ønsker ro om biomasse

Biomasse yder et velkomment bidrag til, at Danmark har en stadig mere grøn energisektor. På den baggrund anerkendte S og K ved mandagens konference om biomasse, at der er brug for stabile rammer.

Der var godt fyldt op i Fællessalen på Christiansborg til Dansk Fjernvarmes og Dansk Energis fælles konference om biomasse. Foto: Flemming Rasmussen

Den grønne omstilling fortsætter ikke af sig selv. Politisk uro og uhensigtsmæssige rammer, som ikke understøtter investeringer i grønne brændsler kan vende udviklingen, fordi det igen bliver mest fordelagtigt for forsyningsselskaberne at vælge de sorte brændsler.

Sådan lød budskabet fra den konference om bæredygtig biomasse, som Dansk Fjernvarme og Dansk Energi mandag havde arrangeret på Christiansborg.

Brugen af biomasse i den danske energisektor har udviklet sig som en stille, grøn revolution, der gennem årtier har bevirket, at sorte brændsler er udskiftet med grønne – fra by til by. Biomassen er således en central del af forklaringen på, at mere end halvdelen af fjernvarmen i dag er grøn.

Politisk opbakning til biomassen
Den udvikling var der både ros og opbakning til hos de to energipolitikere, der udgjorde det politiske panel ved konferencen – nemlig De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard og Socialdemokratiets energiordfører Jens Joel.

- Jeg anerkender, at der er behov for investortillid på dette felt, og at vi har et politisk ansvar for at leve op til det, lød det fra Mette Abildgaard, der sammenfattede sin tilgang til biomasse som ”konstruktiv og kritisk” – det sidste fordi bæredygtigheden er afgørende.

Jens Joel var enig med Mette Abildgaard i, at brugen af biomasse skal finde en balance, hvor den anvendes de rigtige steder. Den skal eksempelvis vælges foran kullene, men samtidig ikke være så attraktiv, at varmepumperne ikke finder vej til energisystemet. Han afviste i den sammenhæng klokkeklart, at det kan lade sig gøre at bruge en simpel afgift på biomasse til at styre udviklingen med.

- Nogen mener, at løsningen mod, at vi får for megen biomasse ind i systemet, er, at der bare skal smækkes en afgift på. Men en afgift på biomasse vil have den bagside lige nu, at man bare går tilbage til kul – og det skal vi ikke, konstaterede Jens Joel, der gav udtryk for en vis utålmodighed i forhold til at komme i gang med en samlet diskussion om danske energiafgifter.

Enig branche efterlyste ro
Fra fjernvarmesektoren var ønskerne om stabile rammer og vedholdende incitamenter til den grønne omstilling klare. En af talerne ved konferencen var Jane Egebjerg Andersen, forsyningsdirektør i HOFOR. Hun fremhævede det som afgørende, at man fra politisk side både beskytter de investeringer, der allerede er foretaget, og samtidig sikrer, at der er incitamenter til at bygge videre på udviklingen.

- Der er brug for rammer, der beskytter investeringerne og støtter op om at bruge grønne brændsler. Pas på med at rykke på det, sagde hun.

Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen var enig:

- Jeg har lige hørt skatteministeren sige, at en afgift på biomasse bliver over hans lig – altså i hvert fald, hvis den skal brændes af i individuelle anlæg, det vi kender som brændeovne. Det ville være rart at have nogen lunde den samme sikkerhed, når det handler om brug af biomasse som brændsel for de 1,6 millioner danske husstande, der har fjernvarme, sagde han.

Nyheder

02. feb 2017

HOFOR åbner til dybet i København

På Varmens Dag giver HOFOR nysgerrige mulighed for at komme en tur ned under den gamle hovedstad. 40 meter under jorden løber en fire kilometer lang fjernvarmetunnel.

01. feb 2017

Lilleholt: Substitutionsprincippet består

I et brev til Dansk Fjernvarme bekræfter ministeren for energi-, forsyning- og klima, at han ikke har intentioner om at ændre eller afskaffe substitutionsprincippet. Det glæder Dansk Fjernvarme.

01. feb 2017

Web-TV: Vi fejrer den grønne fjernvarme

Vicedirektør Kim Behnke fortæller om de mange gode grunde til at fejre Varmens Dag på søndag. Og at vi kan gøre det med grøn samvittighed.

01. feb 2017

Persondata: Ny lov om persondatalov vil give ændringer

For mange selskaber i forsyningssektoren vil de nye skærpede krav fra EU om persondata give anledning til ændringer i måden af opbevare data på. Dansk Fjernvarme maner dog til besindighed, indtil der er mere vished omkring fortolkningen.

31. jan 2017

Web-TV: "Vi har kun en skorsten i Ølgod"

Kommer man forbi Ølgod i Sydvestjylland på søndag den 5. februar vil man blandt andet kunne se, hvordan de laver varme. Og så vil man kunne få sig en snak med driftsleder Henrik Jessen om bæredygtig energi, fællesskabet og fordelen ved kun at have én skorsten.

31. jan 2017

Tønder og Brande etablerer varmepumper

To store gasmotordrevne varmepumper er ved at blive etableret hos både Tønder Fjernvarme og Brande Fjernvarme. For det er der god økonomi i.

30. jan 2017

Web-TV: Høje Taastrup Fjernvarme åbner dørene på Varmens Dag

Bor du i hovedstadsområdet, og har du lyst til at se, hvordan varmen produceres, så har du chancen nu på søndag, hvor Høje Taastrup Fjernvarme åbner dørene i anledning af Varmens Dag.

30. jan 2017

SF: Biomasse har givet et stort klimamæssigt fremskridt

Det er en god brancheaftale, mener Pia Olsen Dyhr. Udskiftning af kul med biomasse har været og vil fortsat være et stort, klimamæssigt fremskridt. Men SF’eren ønsker fremover at hjælpe andre teknologier.

27. jan 2017

K: Bæredygtig biomasse udgør vigtig backup til vind og sol

Når regeringen skal opfylde sit grønne mål i 2030 spiller bæredygtig biomasse en vigtig rolle, som supplement til vind- og solenergi. Det slår Mette Abildgaard (K) fast forud for konference om biomassens rolle i Danmarks grønne omstilling.

23. jan 2017

Varmens Dag: Oplev den grønne fjernvarme indefra

Der sker både noget på Frederiksberg og i Farum, i Støvring og Skals og Lystrup og Løgumkloster, når fjernvarmeselskaber landet over fejrer Varmens Dag søndag den 5. februar.

17. jan 2017

Bæredygtig biomasse sætter sorte brændsler på porten

Der investeres i disse år over 10 mia. kr. i omstillingen fra kul og gas til bæredygtig biomasse på Danmarks kraftvarmeværker. Grønne kraftvarmeværker er garant for, at der også i fremtiden er varme i radiatoren og el i stikkontakten hele tiden.

17. feb 2017 Presseklip

Fin grøn førsteplads til Danmark

Verdensbanken hædrer Danmark med grøn førsteplads i energipolitik. Regeringen sætter gang i skift fra oliefyr til varmepumper. Mindre CO2-udslip fra boliger kræver nye metoder.

16. feb 2017 Presseklip

Ingen nye tariffer for solceller lige nu

Elmålere bremser nye tariffer for solceller. SF vil tvinge regeringen til at holde klimamålene, og så mener ministeren, at reformen af EU-kvoter kan gavne Danmark. Der er hjælp til systemeksport på vej.  

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

15. feb 2017 Presseklip

Fjernvarmeselskaberne fusionerer

LÆS I DAG: Fjernvarmeselskaberne går fra småt til større. København blev ramt af varmenedbrud i vinterkulden, og i EU overvejer man at skrotte CO2- kvoter.   

14. feb 2017 Presseklip

Grøn investeringsfond vil gerne øge udlån

Grøn investeringsfond er skuffet over udlån. Måske er løsningen på at lagre el fra solceller og vind på vej. I Thisted kan de glæde sig over varmepenge retur, mens de på RUC kan glæde sig over besparelser på fjernvarmen.

13. feb 2017 Presseklip

Nyt projekt skal sikre et samlet energisystem

LÆS I DAG: Aalborg Universitet står i spidsen for et nyt projekt, der skal skabe et samlet energisystem. Vest på risikerer de farvet vand i hanerne. Og så vil Tekniq gerne have en mere gennemsigtig energispareordning. 

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

02. feb 2017 Presseklip

DONG fyrer kullene

LÆS I DAG: DONG sætter skub på grøn omstilling. Cepos: Sænk afgifter før skat. Ravnstrup og Ørum skal måske have fjernvarme. Og så fandt droner huller i HOFORs fjernvarmenet.

01. feb 2017 Presseklip

Facebook og Fjernvarme Fyn forhandler om overskudsvarme 

LÆS I DAG Facebook og Fjernvarme Fyn forhandler om overskudsvarme fra datacenter. Ny persondatalov kan koste selskaber dyrt. Lars Løkke afviser at have kaldt PSO-afgift ulovlig. Vestforsyning skifter fjernvarmerør i Holstebro. Varmens Dag på søndag markeres landet over.  

12. okt 2016 Navnenyt

Lars Therkildsen fylder 60

Lars Therkildsen, administrerende direktør for HOFOR og næstformand i Dansk Fjernvarme, fylder i dag, onsdag den 12. oktober 60 år.

29. aug 2016 Navnenyt

Ny forsyningsdirektør til HOFOR

Jane Egebjerg Andersen er HOFORs nye forsyningsdirektør for Fjernvarme, Bygas & Kraftvarme.

01. jul 2016 Navnenyt

To nye medarbejdere i Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme har ansat en juridisk og en økonomisk konsulent i Politisk Økonomisk sekretariat i København.

01. jul 2016 Navnenyt

Flemming Sørensen har 25-års jubilæum hos Strandby Varmeværk

Fredag den 1. juli 2016 er det 25 år siden, Flemming Sørensen blev ansat som driftsleder for Strandby Varmeværk.