31. jan 2017

Konference: S og K ønsker ro om biomasse

Biomasse yder et velkomment bidrag til, at Danmark har en stadig mere grøn energisektor. På den baggrund anerkendte S og K ved mandagens konference om biomasse, at der er brug for stabile rammer.

Der var godt fyldt op i Fællessalen på Christiansborg til Dansk Fjernvarmes og Dansk Energis fælles konference om biomasse. Foto: Flemming Rasmussen

Den grønne omstilling fortsætter ikke af sig selv. Politisk uro og uhensigtsmæssige rammer, som ikke understøtter investeringer i grønne brændsler kan vende udviklingen, fordi det igen bliver mest fordelagtigt for forsyningsselskaberne at vælge de sorte brændsler.

Sådan lød budskabet fra den konference om bæredygtig biomasse, som Dansk Fjernvarme og Dansk Energi mandag havde arrangeret på Christiansborg.

Brugen af biomasse i den danske energisektor har udviklet sig som en stille, grøn revolution, der gennem årtier har bevirket, at sorte brændsler er udskiftet med grønne – fra by til by. Biomassen er således en central del af forklaringen på, at mere end halvdelen af fjernvarmen i dag er grøn.

Politisk opbakning til biomassen
Den udvikling var der både ros og opbakning til hos de to energipolitikere, der udgjorde det politiske panel ved konferencen – nemlig De Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard og Socialdemokratiets energiordfører Jens Joel.

- Jeg anerkender, at der er behov for investortillid på dette felt, og at vi har et politisk ansvar for at leve op til det, lød det fra Mette Abildgaard, der sammenfattede sin tilgang til biomasse som ”konstruktiv og kritisk” – det sidste fordi bæredygtigheden er afgørende.

Jens Joel var enig med Mette Abildgaard i, at brugen af biomasse skal finde en balance, hvor den anvendes de rigtige steder. Den skal eksempelvis vælges foran kullene, men samtidig ikke være så attraktiv, at varmepumperne ikke finder vej til energisystemet. Han afviste i den sammenhæng klokkeklart, at det kan lade sig gøre at bruge en simpel afgift på biomasse til at styre udviklingen med.

- Nogen mener, at løsningen mod, at vi får for megen biomasse ind i systemet, er, at der bare skal smækkes en afgift på. Men en afgift på biomasse vil have den bagside lige nu, at man bare går tilbage til kul – og det skal vi ikke, konstaterede Jens Joel, der gav udtryk for en vis utålmodighed i forhold til at komme i gang med en samlet diskussion om danske energiafgifter.

Enig branche efterlyste ro
Fra fjernvarmesektoren var ønskerne om stabile rammer og vedholdende incitamenter til den grønne omstilling klare. En af talerne ved konferencen var Jane Egebjerg Andersen, forsyningsdirektør i HOFOR. Hun fremhævede det som afgørende, at man fra politisk side både beskytter de investeringer, der allerede er foretaget, og samtidig sikrer, at der er incitamenter til at bygge videre på udviklingen.

- Der er brug for rammer, der beskytter investeringerne og støtter op om at bruge grønne brændsler. Pas på med at rykke på det, sagde hun.

Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen var enig:

- Jeg har lige hørt skatteministeren sige, at en afgift på biomasse bliver over hans lig – altså i hvert fald, hvis den skal brændes af i individuelle anlæg, det vi kender som brændeovne. Det ville være rart at have nogen lunde den samme sikkerhed, når det handler om brug af biomasse som brændsel for de 1,6 millioner danske husstande, der har fjernvarme, sagde han.

Nyheder

15. mar 2017

Vestforsyning: "Regeringens strategi angriber multiforsyningens DNA"

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra Vestforsyning. 

15. mar 2017

DIN Forsyning: Kunderne vil have høj forsyningssikkerhed

Forsyning & Energi har i anledning af forsyningens fælles visioner, spurgt forsyningsselskaberne, hvad de prioriterer i den daglige drift, og hvad der betyder mest for forbrugerne. Her er svarene fra DIN Forsyning.

13. mar 2017

Visioner for forsyningen: Derfor står vi sammen

Fem brancheorganisationer er gået sammen om fælles visioner for forsyningssektoren. Det er vigtigt, da forsyningssektoren hænger mere og mere sammen, mener direktører fra organisationerne. 

02. mar 2017

Mangler stadig svar på fejl og mangler i McKinsey-rapport

Der mangler fortsat svar på en række kritikpunkter af McKinsey-rapporten. Forud for dagens høring gør DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme opmærksom på de mest åbenlyse fejl.

27. feb 2017

Forsyningssektoren lancerer fælles visioner

DANVA, Dansk Fjernvarme, Dansk Affaldsforening, Foreningen Danske Kraftvarmeværker og Danske Vandværker lancerer fælles visioner for forsyningssektoren.

13. feb 2017

Fusion: Fjernvarmeselskaberne konsoliderer sig

Siden 2010 har 110 fjernvarmeselskaber fusioneret til blot 46. Dansk Fjernvarme forventer, at udviklingen fortsætter.

13. feb 2017

Kølvrå og Karup ruster sig til fremtiden

De to fjernvarmeselskaber Kølvrå og Karup står over for en snarlig fusion. På den måde ruster de sig til fremtiden, hvor de samlet mister knap 4 mio. kroner ved grundbeløbets bortfald fra 2019.

09. feb 2017

Dansk Fjernvarme repræsenterer forsyningssektoren i Det Miljøøkonomiske Råd

Som repræsentant for forsyningssektoren indtræder Dansk Fjernvarmes direktør nu i Det Miljøøkonomiske Råd på vegne af DANVA, Dansk Affaldsforening og Dansk Fjernvarme.

06. feb 2017

Energitilsynet sikrer fjernvarmekunderne i ny afgørelse

Energitilsynet fastlægger i en ny afgørelse rammerne for, hvordan de vil se på fjernvarmeselskabers mulighed for at forrente deres indskudskapital. Ifølge Dansk Fjernvarme har tilsynet fundet et balanceret niveau, der samtidig sikrer forbrugerne.

02. feb 2017

HOFOR åbner til dybet i København

På Varmens Dag giver HOFOR nysgerrige mulighed for at komme en tur ned under den gamle hovedstad. 40 meter under jorden løber en fire kilometer lang fjernvarmetunnel.

01. feb 2017

Lilleholt: Substitutionsprincippet består

I et brev til Dansk Fjernvarme bekræfter ministeren for energi-, forsyning- og klima, at han ikke har intentioner om at ændre eller afskaffe substitutionsprincippet. Det glæder Dansk Fjernvarme.

28. mar 2017 Navnenyt

Kamstrup-direktør stopper efter ulykke

Per Asmussen stopper som CEO for Kamstrup, når hans efterfølger tiltræder.

Hvad mener Dansk Fjernvarme?

Debat og pressemeddelelser

Se mere under "Vi mener"

17. mar 2016

Web-tv: Se Amager Bakke tage form

Det store byggeri af verdens mest effektive affaldsforbrændingsanlæg tager form på Amager. Fra slutningen af 2017 er det muligt at stå på ski ned ad anlægget, skriver magasinet Fjernvarmen i marts-udgaven.

28. mar 2017 Presseklip

Solvarmeselskab afblæser krisen

LÆS I DAG: Solvarmeselskab afblæser krisen. Sikkerhedsekspert: Nej til russisk gasrørledning. Overskudsvarme fra supermarkeder gør nytte i Sønderborg. Ringkøbing tester kæmpe solparabol. Borgerforenings varme ønske gik i opfyldelse.

27. mar 2017 Presseklip

Pengene er tiltænkt grøn omstilling

LÆS I DAG: Herning: Pengene er tiltænkt grøn omstilling. SF vil satse på grønne job. SuperBrugsen leverer varme til Kjellerup 

24. mar 2017 Presseklip

Politikere kendte til forrentningsmanøvre i årevis

LÆS I DAG: Politikere kendte til forrentningsmanøvre i årevis. Minister: Træk ansøgningerne tilbage. Minister stemte selv for ansøgning om forrentning. Eksportstrategi kan hjælpe grænselandet. Grøn strøm skal fylde mere i energiforbruget.

Nyhedsbrev

Tilmeld Nyhedsbrev
Afmeld Nyhedsbrev

27. mar 2017 Navnenyt

Jens Pedersen ny direktør for Unopor Infra

Jens Pedersen er ansat som ny administrerende direktør for Uponor Infra Danmark, der blandt andet fremstiller varmerør.  

 

24. mar 2017 Navnenyt

El- og automationsingeniør til Sweco Danmark

Peter Severinsen Andersen er ny el- og automationsingeniør på Swecos kontor i Kolding.

23. mar 2017 Navnenyt

Carsten Jensen ny direktør for Dansk Gas Distribution

Carsten Jensen kommer fra en stilling som direktør for Eldrift i Energinet.dk. 

22. mar 2017 Navnenyt

Danfoss-topchef stopper

Niels B. Christiansen stopper efter ni år som øverste chef for Danfoss.

21. mar 2017 Navnenyt

Frida fra IDA til DTU

DTU Elektro har ansat Frida Frost som COO for PowerLabDK.

20. mar 2017 Navnenyt

Fra Grøn Energi til DFP

Kim Søgaard Clausen begynder hos DFP den 1. maj.