04. maj 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Store muligheder i overskudsvarme fra sønderjyske datacentre

Apple og Google bygger datacentre i Sønderjylland, og lokale varmeselskaber undersøger, hvad der skal til, for at overskudsvarmen kan udnyttes. De politiske rammer er altafgørende.

I Kassø ved Aabenraa bygger Apple og Google store datacentre, og de lokale fjernvarmeselskaber håber at kunne bruge overskudsvarmen.

Første fase af Apples datacenter står klar i 2020 med administrationsbygning og den første af otte planlagte datahaller. Når datacenteret er fuldt udbygget, vil Apple have investeret for anslået seks milliarder kroner.

Seks lokale fjernvarmeselskaber undersøger, om det muligt for dem at udnytte overskudsvarmen.

- Vi er i gang med et skitseprojekt, der skal skabe overblik over alle forudsætninger, muligheder og barrierer. Det skal munde ud i et samlet billede af, om der er grundlag for at sætte et egentligt projekt i gang, hvor vi går dybere ned, fortæller Morten Hartmann, direktør for Haderslev Fjernvarme.

Grøn Energi bistår med beregninger i skitseprojektet, materiale og viden og ved at være link for info til og fra Dansk Fjernvarme og Grøn Energi.

- Projektet giver os meget værdifuld viden om udnyttelse af datacentres overskudsvarme og transmission af varme i giga-skala, som vi forventer at arbejde meget mere med i fremtiden, siger chefanalytiker i Grøn Energi, Nina Detlefsen.  

Udover Haderslev Fjernvarme deltager fjernvarmeselskaberne i Aabenraa, Sønderborg, Hjordkær, Tønder og Padborg i projektet.

- Jeg bliver bekymret, når ministeren taler varmt om at fjerne tilslutnings- og forblivelsespligten samtidig med, at det er på tale at sænke elafgiften generelt, hvilket styrker individuelle løsninger. Hvis disse ting vedtages på den facon, så ryger sikkerhedsnettet under vores investering og så bliver projektet ikke til noget. Det vil betyde, at overskudsvarmen forsvinder ud i den blå luft, siger Morten Hartmann.

Han tilføjer, at tariffer i elnettet kan flytte meget i økonomien i projektet. 

Grøn Energi

21. dec 2017 Grøn Energi projekt

Drejebog om store varmepumpeprojekter i fjernvarmesystemet (2017)

Drejebog og inspirationskatalog om store varmepumper i fjernvarmesystemet skal give værkerne et bedre grundlag for at overveje og gennemføre varmepumpeprojekter. 

27. jun 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Ny rapport om elektrificering af fjernvarmesektoren

Siemens har sammen med Intelligent Energi og Grøn Energi udgivet en rapport om store varmepumper i fjernvarmen.

06. jun 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Debattér med Grøn Energi på Folkemødet i næste uge

Debatter om varmeprisernes betydning for yderområder, samfundsøkonomiske beregninger og integration af el og varme i Forsyningsteltet.

06. jun 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Bortfald af biomassetilskud vil give højere varmepriser

Mister biomassekraftvarmeværker EU-støtte på 15 øre per kWh, stiger varmepriserne, og fjernvarmen kan blive mere fossil, viser analyse fra Grøn Energi.  

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Grøn Energi

Tilmeld nyhedsbrev
Afmeld nyhedsbrev

08. aug 2017 Analyse fra Grøn Energi

Investeringshorisontens indflydelse på fjernvarmesektoren

Analysen sætter tal på konsekvenserne ved at øge forrentningskravet og sænke investeringshorisonten på investeringer i fjernvarmesektoren.

30. dec 2020 Grøn Energi projekt

RE-INVEST

RE-INVEST har til formal at designe robuste og omkostnings-effektive investeringsstrategier som vil være med til at facilitere en effektiv transformation mod et bæredygtig og 100 % vedvarende energi system i Danmark og Europa.

21. dec 2017 Grøn Energi projekt

Drejebog om store varmepumpeprojekter i fjernvarmesystemet (2017)

Drejebog og inspirationskatalog om store varmepumper i fjernvarmesystemet skal give værkerne et bedre grundlag for at overveje og gennemføre varmepumpeprojekter. 

30. dec 2019 Grøn Energi projekt

READY

READY er fyrtårnet i familien af ”smart cities-projekter”. READY er netop skudt i gang fra i år og Aarhus og Växjö skal fungere som testlaboratorium for det store EU-støttet byudviklingsprojekt.

30. dec 2018 Grøn Energi projekt

FjernvarmeVækst

Projektet er i sin sidste fase, hvor en række demonstrationprojekter har fået tilskud til at demonstrere energiteknologi. I takt med at demonstrationsprojekterne bliver færdige bliver de lagt online på denne hjemmeside.

27. maj 2014

Tænketanken Grøn Energi

Grøn Energi blev etableret i 2012 som en tænketank, der skaber viden om bæredygtige energisystemer.

03. jan 2017

Kontakt os

I Grøn Energis sekretariat arbejder otte ansatte med analyse og udvikling på en række forskellige områder. Du er velkommen til at kontakte en af medarbejderne, vi er klar til at hjælpe.