13. apr 2018 Nyheder fra Grøn Energi

I Spanien benytter de overskudsvarme fra hospitaler

Grøn Energi har i ReUseHeat-projektet oplevet, hvordan spansk energiselskab udnytter overskudsvarme fra kølingen af Madrids universitetshospital.

I Danmark kæmper vi for at kunne benytte den megen klimavenlige overskudsvarme fra virksomheder, men den mulighed stopper naturligvis ikke ved Danmarks landegrænser.

I Spanien arbejder naturgas- og energiselskabet Gas Natural Fenosa og Madrids store universitetshospital Hospital Universitario La Paz sammen om at udnytte hospitalets overskudsvarme.

Hospitalet består af syv bygninger med i alt 180.000 kvadratmeter, hvor omkring en million patienter behandles årligt. Varmen leveres af tre to år gamle naturgaskedler, mens kølingen kommer fra tre vand-til-vand kølere med hver deres køletårn.

- I overskudsvarmeprojektet skal en varmepumpe på cirka en MW installeres mellem kølerne og køletårnene og dermed udnytte overskudsvarme fra hospitalets køleproces. Varmepumpen hæver temperaturen fra 20-30 grader til 70-80 grader, som det eksisterende fjernvarmesystem på hospitalet allerede benytter. Hermed spares energiproduktion på naturgaskedlerne, som har relativt lav effektivitet på 92 procent, fortæller teknisk konsulent i Grøn Energi, Alexander Boye Petersen, der netop har oplevet projektet i Madrid.

Gas Natural Fenosa er med i planlægning og design af systemet, som skal ejes af forsyningskoncernen GNS-VEOLIA, som også ejer naturgaskedlerne.

Hospitalet køber til den tid varmen af GNS-VEOLIA, så når hele systemet er implementeret, spiller Gas Natural Fenosa ikke længere en rolle. Hospitalet kan anslået spare 41.000 euro svarende til 300.000 kroner om året ved at benytte klimavenlig overskudsvarme.

- Hospitaler i Sydeuropa har stort behov for varme og køling, og mange systemer ligner det på hospitalet i Madrid. Derfor forventes denne løsning også at kunne benyttes på andre hospitaler, fortæller Alexander Boye Petersen.

 

 

Grøn Energi

21. dec 2017 Grøn Energi projekt

Drejebog om store varmepumpeprojekter i fjernvarmesystemet (2017)

Drejebog og inspirationskatalog om store varmepumper i fjernvarmesystemet skal give værkerne et bedre grundlag for at overveje og gennemføre varmepumpeprojekter. 

08. mar 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Sænk elvarmeafgiften og få banet vejen for store varmepumper

Elvarmeafgiften bør sænkes permanent for at udbrede store, kollektive varmepumper. Yderligere afgiftsreduktioner end regeringens for 2018-2020 er dog ikke nødvendige, viser ny analyse fra Grøn Energi.

08. mar 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Grøn Energi holder generalforsamling 19. marts

Grøn Energi orienterer om arbejdet med varmepumper og giga-transmission ved generalforsamlingen. 

18. feb 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Nyt projekt og camp skal sikre store varmepumpers gennembrud

Smart energi-puljen støtter Grøn Energis arbejde på at få store varmepumper ind i fjernvarmen. Blandt andet med en camp den 23. og 24. august. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Grøn Energi

Tilmeld nyhedsbrev
Afmeld nyhedsbrev

08. aug 2017 Analyse fra Grøn Energi

Investeringshorisontens indflydelse på fjernvarmesektoren

Analysen sætter tal på konsekvenserne ved at øge forrentningskravet og sænke investeringshorisonten på investeringer i fjernvarmesektoren.

30. dec 2020 Grøn Energi projekt

RE-INVEST

RE-INVEST har til formal at designe robuste og omkostnings-effektive investeringsstrategier som vil være med til at facilitere en effektiv transformation mod et bæredygtig og 100 % vedvarende energi system i Danmark og Europa.

21. dec 2017 Grøn Energi projekt

Drejebog om store varmepumpeprojekter i fjernvarmesystemet (2017)

Drejebog og inspirationskatalog om store varmepumper i fjernvarmesystemet skal give værkerne et bedre grundlag for at overveje og gennemføre varmepumpeprojekter. 

30. dec 2019 Grøn Energi projekt

READY

READY er fyrtårnet i familien af ”smart cities-projekter”. READY er netop skudt i gang fra i år og Aarhus og Växjö skal fungere som testlaboratorium for det store EU-støttet byudviklingsprojekt.

30. dec 2018 Grøn Energi projekt

FjernvarmeVækst

Projektet er i sin sidste fase, hvor en række demonstrationprojekter har fået tilskud til at demonstrere energiteknologi. I takt med at demonstrationsprojekterne bliver færdige bliver de lagt online på denne hjemmeside.

27. maj 2014

Tænketanken Grøn Energi

Grøn Energi blev etableret i 2012 som en tænketank, der skaber viden om bæredygtige energisystemer.

03. jan 2017

Kontakt os

I Grøn Energis sekretariat arbejder otte ansatte med analyse og udvikling på en række forskellige områder. Du er velkommen til at kontakte en af medarbejderne, vi er klar til at hjælpe.