21. dec 2017 Nyheder fra Grøn Energi

Drejebog og inspirationskatalog for store varmepumper er offentliggjort

Energistyrelsen og Grøn Energi har opdateret drejebogen og det tilhørende inspirationskatalog om store varmepumpeprojekter.

Hanne Kortegaard Støchkel
Konsulent
T: 76 30 80 00
M: 60 59 27 05
hks@danskfjernvarme.dk

Energistyrelsen og Grøn Energi har opdateret drejebogen og det tilhørende inspirationskatalog om store varmepumpeprojekter. Projektet er resultatet af et samarbejde mellem Energistyrelsen og Grøn Energi samt PlanEnergi og Dansk Fjernvarmes Projektselskab.

Drejebog og inspirationskatalog er omfattende udgivelser med fokus værkernes behov, når det gælder på store varmepumper i fjernvarmesystemet.

Drejebogen er en praktisk håndbog, der beskriver varmekilder, typer af varmepumper, myndighedsbehandling, økonomi, aftaler, udbud, valg af leverandør og test af ydelse/levering. Alt samme relevant viden, hvis man som fjernvarmeselskab overvejer at investere i en stor varmepumpe.

Inspirationskataloget beskriver en række varmepumper, der allerede er i drift i danske fjernvarmesystemer med fokus på blandt andet teknik, økonomi og driftserfaringer. Varmepumpeprojekterne beskrives detaljeret, og der er lagt vægt på at inspirationskataloget som helhed spænder over mange typer af varmekilder og varmepumper.

De nye versioner af d
rejebogen og inspirationskataloget er grundigt opdaterede udgaver af tilsvarende udgivelser fra 2014. Der er desuden udviklet et simpelt beregningsværktøj, som også er opdateret. Beregningsværktøjet kan lave beregninger på fjernvarmesystemer og sammenligne situationer med og uden en eldreven varmepumpe. Ved at indtaste oplysninger om værket, er det muligt at få en første vurdering af potentialet i at installere en stor varmepumpe i sit fjernvarmesystem.

Målgruppen for drejebogen og inspirationskataloget er primært fjernvarmeselskaber og varmeplanlæggere i kommunerne, men dokumenterne kan også være nyttige værktøjer for rådgivere, leverandører af energianlæg og andre med interesse for varmepumper.

Drejebog om elkedler
Grøn Energi udgav i oktober 2017 en anden drejebog, som har fokus på elkedler. Begge drejebøger understøtter den grønne omstilling og elektrificeringen af fjernvarmen. Begge drejebøger er beskrevet i artikler i magasinet Fjernvarmen.

Husk også temadagen
Den 29. januar 2018 afholdes en spændende temadag om store varmepumper i Fjernvarmens Hus i Kolding. Temadagens program byder på udvalgte emner fra drejebogen, præsentation af fem cases fra inspirationskataloget samt muligheden for at mødes med Energistyrelsens grundbeløbsteam samt leverandører er store varmepumper.

Find flere oplysninger om temadagen og tilmelding her.

Grøn Energi

21. dec 2017 Grøn Energi projekt

Drejebog om store varmepumpeprojekter i fjernvarmesystemet (2017)

Drejebog og inspirationskatalog om store varmepumper i fjernvarmesystemet skal give værkerne et bedre grundlag for at overveje og gennemføre varmepumpeprojekter. 

09. maj 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Datacenters overskudsvarme skal opvarme tyske huse

Ved hjælp af en varmepumpe bliver varme fra VW-datacenter til fjernvarme i Braunschweig.

04. maj 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Store muligheder i overskudsvarme fra sønderjyske datacentre

Apple og Google bygger datacentre i Sønderjylland, og lokale varmeselskaber undersøger, hvad der skal til, for at overskudsvarmen kan udnyttes. De politiske rammer er altafgørende.

04. maj 2018 Nyheder fra Grøn Energi

Reducér eltarifferne og tjen flere penge

Ny analyse fra Grøn Energi viser, at danske elnetselskaber og Energinet kan tjene flere penge ved at reducere eltarifferne 50-60 procent og samtidig støtte grøn omstilling.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Grøn Energi

Tilmeld nyhedsbrev
Afmeld nyhedsbrev

08. aug 2017 Analyse fra Grøn Energi

Investeringshorisontens indflydelse på fjernvarmesektoren

Analysen sætter tal på konsekvenserne ved at øge forrentningskravet og sænke investeringshorisonten på investeringer i fjernvarmesektoren.

30. dec 2020 Grøn Energi projekt

RE-INVEST

RE-INVEST har til formal at designe robuste og omkostnings-effektive investeringsstrategier som vil være med til at facilitere en effektiv transformation mod et bæredygtig og 100 % vedvarende energi system i Danmark og Europa.

21. dec 2017 Grøn Energi projekt

Drejebog om store varmepumpeprojekter i fjernvarmesystemet (2017)

Drejebog og inspirationskatalog om store varmepumper i fjernvarmesystemet skal give værkerne et bedre grundlag for at overveje og gennemføre varmepumpeprojekter. 

30. dec 2019 Grøn Energi projekt

READY

READY er fyrtårnet i familien af ”smart cities-projekter”. READY er netop skudt i gang fra i år og Aarhus og Växjö skal fungere som testlaboratorium for det store EU-støttet byudviklingsprojekt.

30. dec 2018 Grøn Energi projekt

FjernvarmeVækst

Projektet er i sin sidste fase, hvor en række demonstrationprojekter har fået tilskud til at demonstrere energiteknologi. I takt med at demonstrationsprojekterne bliver færdige bliver de lagt online på denne hjemmeside.

27. maj 2014

Tænketanken Grøn Energi

Grøn Energi blev etableret i 2012 som en tænketank, der skaber viden om bæredygtige energisystemer.

03. jan 2017

Kontakt os

I Grøn Energis sekretariat arbejder otte ansatte med analyse og udvikling på en række forskellige områder. Du er velkommen til at kontakte en af medarbejderne, vi er klar til at hjælpe.