12. sep 2018 Energi på toppen

Store muligheder i bigdata

Forud for Energi på Toppen 26. september mener professor Torben Bach Petersen, SDU, at reguleringen i forsyningssektoren skal tilpasses, så den fremmer brugen af bigdata.

 

 

Der er store potentialer i at udnytte big data i forsyningssektoren. Men de største gevinster kommer først, hvis man kan gå på tværs af forsyningerne, siger Torben Bach Petersen, professor, SDU. Han deltager i Energi på Toppen 26. september, der næste gang handler om digitalisering.

 

- Vi er i dag rigtigt gode til at bruge målerdata til at styre produktionen inden for enten el eller varme, men det store potentiale ligger i at kunne flytte rundt på energien. Vi skal væk fra, at hver sektor optimerer for sig selv, men i stedet gør det, der er godt for hele sektoren, uddyber Torben Bach Petersen.

 

Torben Bach Petersen peger på, at man kan meget mere end bare at installere smarte målere til el, vand og varme. Hvis vi tør ”gå ind i huset” og fx har smarte rumsensorer eller stikkontakter, kan vi trække endnu mere viden ud om folks forbrug.   

 

- Jeg forholder mig ikke til overvågningsmulighederne i det her. Dem er der andre, der er klogere på. Men jeg siger, at hvis vi f.eks. kan forstå varmeforbruget og temperaturbehovet på alle tider af døgnet, får vi nogle muligheder for at flytte varmen rundt.

 

- Det giver os muligheder for at forudsige præcist, hvor meget et enkelt hus eller et helt distrikt bruger hvornår. Fremtidsscenariet er, at man kan flytte rundt på energien efter behov og spidsbelastninger. I stedet for at der skal sendes varme til alle på et spidsbelastningstidspunkt mellem klokken 6 og 7 om morgenen, kan man måske starte med at varme huset stille og roligt op klokken fem, så belastningen af systemet jævner ud.

 

Siloer skal nedbrydes
Torben Bach Petersen mener, at hvis de såkaldte bigdata skal bruges i større omfang, skal reguleringen fra sektorerne ændres, da der i dag ikke er incitamenter til at arbejde på tværs af vand, varme og el om forbrugsstyringen:

 

- Det giver andre muligheder, når man samarbejder. I dag er nogle kommuner allerede begyndt at arbejde sammen om digitalisering tværs over kommunegrænserne. Men for at det kan ske, skal man først og fremmest kende de muligheder, der ligger i digitalisering, og dernæst skal man vide, hvor man vil hen med den. Er det f.eks. ønsket om grøn omstilling, billigst mulige forsyning eller andre formål, der skal drive digitaliseringen?

  

Energi på Toppen 26. september
Tilmeldingsfristen for Energi på Toppen nærmer sig. Her kan du ud over Torben Bach Petersen blandt andet også møde Morten Bæk, departementschef i Energi-, forsynings- og Klimaministeriet, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen Marianne Sørensen, topchef i Kamstrup, Kim Lehmann, Søren Egede Knudsen fra Energistyrelsen og mange andre.

 

Se program og tilmeld dig - eller læs flere nyheder om digitalisering


Arrangementer

Filtrer søgeresultater

Close icon

Dato

Type

Kategori

Søg i alle arrangementer

  • Close icon{{::facet.Title}}

{{searchCtrl.results.length}} af {{searchCtrl.totalNumberOfResults}} resultater

18. sep 2018

Kursus i Ringsted: Tag hele bestyrelsen med

Varmeforsyningsloven er et af de vigtigste redskaber for bestyrelse og ledelse i et fjernvarmeselskab. I november afholdes det populære kursus i Varmeforsyningsloven i Ringsted. 

18. sep 2018

Er du ny i administrationen?

Eller har du været i branchen i flere år, men trænger til at blive opdateret på regler og gode rutiner? Så er kurset Administration og regnskab for nyansatte noget for dig. 

16. sep 2018 Energi på toppen

"Det er heldigvis sværere at ramme kritisk infrastruktur"

Energistyrelsen har stor opmærksomhed på cybersikkerhed. Søren Egede Knudsen fortæller på Energi på Toppen 26. september, hvordan forsyningssektoren kan beskytte sig.

13. sep 2018 Landsmøde

LM2018: Lilleholt ser fremtid uden bindinger

Forsyningens egen minister Lars Christian Lilleholt (V) deltager også i Dansk Fjernvarmes landsmøde i år. Han skuer mod en fremtid uden bindinger og begrænsninger i fjernvarmesektoren.

Regionalmøder 2018

  • Dansk Fjernvarme kommer rundt i hele landet til ni regionale møder. Find et møde nær dig og sæt kryds i kalenderen i uge 9, 10 eller 11. 
Læs mere om regionalmøderne her

Landsmøde 2018

  • Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018 afholdes den 25.-26. oktober i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. 
Læs mere om landsmødet her

PULS 2018

  • PULS 2018 afholdes den 21. juni i Fjernvarmens Hus, Kolding. 
Læs mere om PULS her

13. sep 2018 Mødematerialer

Erfa-møde i Solvarmegruppen

Årets erfa-møde i Solvarmegruppen blev afholdt den 20. september 2018 i Silkeborg. Materialerne fra dagen kan hentes her.

30. aug 2018 Mødematerialer

Temadag om energiforliget

I slutningen af august 2018 er temadagen blevet afholdt tre gange – i Kolding, Roskilde og Aalborg. Hent indlæg med bilag her.

22. jun 2018 Mødematerialer

PULS 2018

Årets PULS blev afholdt den 21. juni i Fjernvarmens Hus i Kolding. Du kan finde materialerne fra minikurserne her.

14. jun 2018 Mødematerialer

Temadag om fjernvarmeprojekter og konkurrenceforholdet til individuel forsyning

Temadagen blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 13. juni 2018. Materialerne fra mødet kan hentes her.