03. sep 2018 Energi på toppen

Målerdata skal ind i vedtægterne

Kan energiselskabernes indsamling af målerdata misbruges? Det spørger vi professor Bent Ole Gram Mortensen om til Energi på Toppen den 26. september, hvor temaet er digitalisering. 

Regeringen er netop blevet presset til at droppe et lovforslag, som gav mulighed for at overvåge borgernes elforbrug for at komme snyd med kontanthjælp og andre ydelser til livs. Derfor kan man som forbruger godt sidde med en fornemmelse af, at de målerdata, som forsyningsselskaberne i stigende grad indsamler for at afregne og planlægge driften, kan misbruges.

Professor Bent Ole Gram Mortensen, Syddansk Universitet mener, at det blandt andet skal løses med, at forsyningsselskaberne er meget tydelige omkring formålet med at bruge målerdata.

- Forsyningssektoren må melde klart ud, at det forbrugsmønster en familie har, betragtes som omfattet af privatlivets fred. Forbrugerne skal vide, at målerdata kun er noget, forsyningsvirksomheden ”låner” med henblik på forsyningsmæssige forhold såsom afregning, fejlfinding og optimering, og at andre formål må være forsyningssektoren uvedkommende. Det er udtryk for en passende balance mellem muligheder og risici ved den digitale tidsalders store mængder målerdata, forklarer han.

Skriv det ind i vedtægterne!
Bent Ole Gram Mortensen mener, at brugen af målerdata er en fordel, når de giver forsyningsvirksomhederne incitamenter til at reagere på markeds- og kapacitetsmæssige forhold, fordi de kan skabe en effektiv forsyning både privat- og samfundsøkonomisk.

Samtidig rejser han dog en bekymring i forhold til, om målerdata kan bruges til profilering til reklameforhold, eller at myndighederne vil anvende dem til kontrol med sociale ydelser. Samtidig er der også en sikkerhedsrisiko, fordi oplysningerne risikerer at blive udsat for hacking. Han peger på, at forsyningsselskaberne selv kan gøre deres for at opretholde tilliden.

- Først og fremmest skal de enkelte forsyningsvirksomheder undlade selv at videresælge eller udnytte data til reklameformål. Skriv ind i vedtægterne, at målerdata kun bruges til forsyningsformål, siger Bent Ole Gram Mortensen.

Meld dig til Energi på Toppen
På Energi på Toppen den 26. september tager vi hul på digitalisering i energisektoren. Hvordan får vi koblet energisystemerne sammen – og hvad med sikkerheden i cyberspace? Det er her du kan møde Bent Ole Gram Mortesen, direktør i Kamstrup, Kim Lehmann, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen Marianne Sørensen og departementschef i Energi- Forsynings- og Klimaministeriet Morten Bæk.

Se hele programmet og tilmeld dig her

Arrangementer

Filtrer søgeresultater

Close icon

Dato

Type

Kategori

Søg i alle arrangementer

  • Close icon{{::facet.Title}}

{{searchCtrl.results.length}} af {{searchCtrl.totalNumberOfResults}} resultater

18. sep 2018

Kursus i Ringsted: Tag hele bestyrelsen med

Varmeforsyningsloven er et af de vigtigste redskaber for bestyrelse og ledelse i et fjernvarmeselskab. I november afholdes det populære kursus i Varmeforsyningsloven i Ringsted. 

18. sep 2018

Er du ny i administrationen?

Eller har du været i branchen i flere år, men trænger til at blive opdateret på regler og gode rutiner? Så er kurset Administration og regnskab for nyansatte noget for dig. 

16. sep 2018 Energi på toppen

"Det er heldigvis sværere at ramme kritisk infrastruktur"

Energistyrelsen har stor opmærksomhed på cybersikkerhed. Søren Egede Knudsen fortæller på Energi på Toppen 26. september, hvordan forsyningssektoren kan beskytte sig.

13. sep 2018 Landsmøde

LM2018: Lilleholt ser fremtid uden bindinger

Forsyningens egen minister Lars Christian Lilleholt (V) deltager også i Dansk Fjernvarmes landsmøde i år. Han skuer mod en fremtid uden bindinger og begrænsninger i fjernvarmesektoren.

Regionalmøder 2018

  • Dansk Fjernvarme kommer rundt i hele landet til ni regionale møder. Find et møde nær dig og sæt kryds i kalenderen i uge 9, 10 eller 11. 
Læs mere om regionalmøderne her

Landsmøde 2018

  • Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018 afholdes den 25.-26. oktober i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. 
Læs mere om landsmødet her

PULS 2018

  • PULS 2018 afholdes den 21. juni i Fjernvarmens Hus, Kolding. 
Læs mere om PULS her

13. sep 2018 Mødematerialer

Erfa-møde i Solvarmegruppen

Årets erfa-møde i Solvarmegruppen blev afholdt den 20. september 2018 i Silkeborg. Materialerne fra dagen kan hentes her.

30. aug 2018 Mødematerialer

Temadag om energiforliget

I slutningen af august 2018 er temadagen blevet afholdt tre gange – i Kolding, Roskilde og Aalborg. Hent indlæg med bilag her.

22. jun 2018 Mødematerialer

PULS 2018

Årets PULS blev afholdt den 21. juni i Fjernvarmens Hus i Kolding. Du kan finde materialerne fra minikurserne her.

14. jun 2018 Mødematerialer

Temadag om fjernvarmeprojekter og konkurrenceforholdet til individuel forsyning

Temadagen blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 13. juni 2018. Materialerne fra mødet kan hentes her.