31. maj 2018 PULS

"Der er ingen dokumenterede fordele ved konkurrenceudsættelse"

Professor Ole Helby Petersen fra RUC giver på PULS 2018 sin vurdering af effekten af konkurrenceudsættelse.

Professor Ole Helby Petersen fra RUC giver ved PULS2018 sin vurdering af tankerne om konkurrenceudsættelse i fjernvarmesektoren.

Regeringen lægger op til konkurrenceudsættelse i forsyningssektoren. Men spørgsmålet er, om det overhovedet kan betale sig?

Professor Ole Helby Petersen, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, RUC giver på PULS 2018 sit svar på spørgsmålet set med videnskabens øjne. Han konstaterer, at der ikke er solide undersøgelser af konkurrenceudsættelse på fjernvarmeområdet at læne sig op ad. Videnskaben må derfor ty til undersøgelser fra andre forsyningsområder, som minder om strukturen på fjernvarmeområdet.

- Jeg har ikke set undersøgelser af effekten af konkurrenceudsættelse på fjernvarme, men der er lavet internationale undersøgelser af andre forsyningsområder i nabofeltet til fjernvarme. Det gælder vandforsyning og spildevand, som har nogle af de samme egenskaber som fjernvarme med store investeringer i infrastruktur. Undersøgelserne viser ingen klare økonomiske forskelle, om det er private eller offentlige, der løser opgaven, fastslår Ole Helby Petersen.

Effektiviseringspotentiale
Det er på den baggrund også svært for sagkundskaben entydigt at svare på, om der ligger et uhøstet effektiviseringspotentiale ved at konkurrenceudsætte. Ole Helby Petersen fastslår, at forskere kigger på, hvad der sket i fortiden og helst helt op til i dag for der ud fra at vurdere, hvad der vil ske i en given situation.

- Der er det, at jeg peger på, at der ikke fra undersøgelserne i udlandet er forskel på, om det er offentlig og privat, siger Ole Helby Petersen, der understreger at eventuelle gevinster i form af større effektivitet vil afhænge meget af, hvordan man indretter og regulerer konkurrencen.

Brug for konkrete forsøg
Ole Helby Petersen mener, at man kan få gavn af at udrulle nogle forsøg med at konkurrenceudsætte på nogle specifikke områder og derefter høste erfaringer. Han finder det bemærkelsesværdigt, at man i den offentlige sektor i gennem de sidste 20 til 25 år har konkurrenceudsat for flere mia. kroner på flere områder, men at evalueringen af det har været meget begrænset.

- Som forsker vil jeg sige, at man skal prøve nogle konkrete forsøg af på nogle velegnede områder og samle op på erfaringerne nogle år og reagere ud fra dem. Desværre rækker den politiske tålmodighed sjældent til at kunne gøre det på den måde, siger Ole Helby Petersen.

PULS afholdes den 21. juni 2018 bag Fjernvarmens Hus i Kolding. Du kan læse mere om PULS, se det fulde program og tilmelde dig her.

Arrangementer

Filtrer søgeresultater

Close icon

Dato

Type

Kategori

Søg i alle arrangementer

  • Close icon{{::facet.Title}}

{{searchCtrl.results.length}} af {{searchCtrl.totalNumberOfResults}} resultater

Fyringsteknik & energiproduktion

Se alle - Fyringsteknik & energiproduktion

07. jun 2018 PULS

PULS2018: Fodbold og fjernvarme

Hør hvad fodbold og fjernvarme har til fælles, når FC Midtjyllands cheftræner Jess Thorup indtager scenen i det store PULS-telt den 21. juni.

04. jun 2018 Landsmøde

Stadig ledige stande til landsmødet

Der har været rift om stande og træfpunkter til årets landsmøde. Men der er stadig ledige pladser, oplyser FIF Marketing.

28. maj 2018

Kæmper du med jura i forsyningsbranchen?

På Forsyningsjurauddannelsen bliver du klogere på de mange juridiske faldgruber indenfor både varme, vand, spildevand og affald. Tag et enkelt modul, tre moduler eller hele uddannelsen. 

28. maj 2018

Har du styr på Energispareaftalen?

Alle fjernvarmeselskaber arbejder for at nå deres opsatte energisparemål, men det er ikke en nem opgave for alle. Bliv klogere på lovgrundlaget og de helt konkrete aftaler på dette kursus. 

Regionalmøder 2018

  • Dansk Fjernvarme kommer rundt i hele landet til ni regionale møder. Find et møde nær dig og sæt kryds i kalenderen i uge 9, 10 eller 11. 
Læs mere om regionalmøderne her

Landsmøde 2018

  • Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018 afholdes den 25.-26. oktober i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. 
Læs mere om landsmødet her

PULS 2018

  • PULS 2018 afholdes den 21. juni i Fjernvarmens Hus, Kolding. 
Læs mere om PULS her

22. jun 2018 Mødematerialer

PULS 2018

Årets PULS blev afholdt den 21. juni i Fjernvarmens Hus i Kolding. Du kan finde materialerne fra minikurserne her.

14. jun 2018 Mødematerialer

Temadag om fjernvarmeprojekter og konkurrenceforholdet til individuel forsyning

Temadagen blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 13. juni 2018. Materialerne fra mødet kan hentes her.

14. jun 2018 Mødematerialer

Møde for halmgruppen

Forårets erfa-møde blev afholdt på Sjælland den 12. juni 2018, hvor deltagerne besøgte det nye halmanlæg hos Hvidebæk Fjernvarmeforsyning. Materialerne fra dagen kan hentes her.

29. maj 2018 Mødematerialer

Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper

Det årlige erfa-møde blev afholdt tirsdag den 29. maj 2018 i Fjernvarmens Hus i Kolding. Materialerne fra dagen kan hentes her.