24. apr 2018

Havvindmøller skal integreres med varme

Ros til regeringen for at spille ud med en ny vindmøllepark, men den skal ligge i Sydjylland og integreres med varmepumper, var budskabet fra Energikonference 2018.

Kim Behnke, vicedirektør, Dansk Fjernvarme, ledte Energikonference, 2018 gennem et program med alt godt fra energiens verden: Fjernvarme, vind, olie- og gas.
Omkring 200 deltagere var mødt frem på dagen
Fra højre: Jesper Koch, Grøn Energi, Carsten Østergård Pedersen, Grundfos, Steen Brødbæk, Semco (med ryggen til) og Kim Behnke, Dansk Fjernvarme, diskuterede bl.a. varmepumper.
Hans Henrik Lindbo fra EA energianalyse deltog i en debat om biogas og fandt den især egnet til tung transport.
Henrik Lund fra Aalborg Universitet slog et slag for at droppe Viking Link til fordel for investeringer i integration mellem el og varme.
Jan Rose Andresen er ny formand i Maskinmesterforeningen. Han glædede sig over regeringens udspil på dagen om en ny havvindmøllepark: "Vi kommer videre med den grønne omstilling."
Jesper Dandanell Petersen fra DI Energi fortalte om perspektiverne for industrivirksomhedernes eksport af energiteknologi.
Jesper Frost Rasmussen, borgmester i Esbjerg, slog et slag for at den nye havvindmøllepark, regeringen meldte ud, skulle ligge i Sydjylland.
Henrik Bæk Jørgensen, MHI Vestas.
Vindmølledebat Henrik Bæk Jørgensen, MHI Vestas og Jesper Møller, Siemens Gamesa Renewable Energy

På torsdag ventes regeringens energiudspil, men allerede mandag løftede den sløret for et af elementerne – endnu en ny havvindmøllepark, der skal levere strøm til 800.000 husstande. Netop det budskab skabte glæde på Energikonference 2018, som samme dag løb af stablen i Esbjerg. Her meldte Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) Esbjerg ind i kampen om den nye park.

- Jeg er glad for, at regeringen melder en ny havvindmøllepark ud, men jeg manglede bare lige det næste i sætningen om, at den selvfølgelig skal ligge ved Horns Rev, sagde han. Det vil også give mening med de mange datacentre, som lægges i Sydjylland, og som skal bruge el.

Jesper Frost Rasmussen efterlyste desuden en afgiftslettelse på el til kollektive varmepumper, som kan omsætte el til varme.

Brancheforeninger bakker op om vind, men …..
Det var Dansk Fjernvarme, Maskinmesterforeningen og Aalborg Universitet, som havde samlet omtrent 200 deltagere fra Energisektoren, og også arrangørerne var stærkt tilfredse med budskabet om en ny havvindmøllepark.

- I 2017 satte andelen af den grønne vindmøllestrøm rekord med 43%, og derfor er regeringens udspil et stærkt signal om, at Danmark fortsætter den grønne, ambitiøse omstilling, sagde Jan Rose Andersen, formand for Maskinmesterforeningen.

Vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke var enig, men han påpeger, at det rejser et behov for at finde ud af, hvad den grønne strøm skal til. Han efterlyser en lettelse af afgiften på el til kollektive varmepumper i energiforliget:

- El fra havvindmøller produceres som bekendt som vinden blæser, og den er vi i fjernvarmen klar til at lave om til varme, hvis vi får justeret afgifterne. Det er afgørende, hvis det skal ske, men så kan fjernvarmen også fungere som lager for vinden, når der er meget vind, uddyber Kim Behnke.

Professor Henrik Lund fra Aalborg Universitet og også Grundfos især betonede vigtigheden af flere varmepumper som en nødvendighed for at kunne opnå integration vindmøllestrømmen og varmen.

Det skal ikke være vind det hele
Jens Bo Holm, den tredje af dagens arrangører, er professor ved AUU i Esbjerg, er dog mere forbeholden overfor af, at vind skal fylde alt. Han har arbejdet med biogas som energikilde i mange år og han mener, det også har potentiale.

- Når samfundet ikke bryder sig om CO2-udledning, er biogas en god og samfundsøkonomisk løsning til transportsektorens tunge transport, hvor CO2-udledning, partikler og NOx falder betydeligt. Og med biogas på naturgasnettet, får vi stor fleksibilitet og næste led af systemintegration!

På konferencen deltog også virksomheder som vindmøllegiganterne Siemens, MHI Vestas, olieselskaberne Total og IENOS, flere professorer og DI Energi samt folketingspolitikerne Henning Hyllested (EL), Eva Kjer Hansen (V) og Troels Ravn (S).   


Arrangementer

Filtrer søgeresultater

Close icon

Dato

Type

Kategori

Søg i alle arrangementer

  • Close icon{{::facet.Title}}

{{searchCtrl.results.length}} af {{searchCtrl.totalNumberOfResults}} resultater

Fyringsteknik & energiproduktion

Se alle - Fyringsteknik & energiproduktion

01. maj 2018

Temadag: Hvordan konkurrerer fjernvarme med individuel forsyning?

Hvordan får du og dit fjernvarmeselskab nemmere godkendt jeres projekter og sikret fjernvarmens konkurrenceevne? Kom til temadag og hør om en ny løsning. 

30. apr 2018 PULS

PULS 2018: "Hvad skal vi investere i?"

Politik, Udvikling, Læring og Samarbejde. Det er essensen af PULS, som besøges af mere end 200 beslutningstagere. En af dem er Bjarne Christensen fra Sindal Varmeforsyning, som ser frem til at høre mere om investeringsmuligheder. 

26. apr 2018

Kom til temadag om energiudspillet

Så kom energiudspillet endelig - men hvad betyder det for fjernvarmeselskaberne og hvad synes du, at Dansk Fjernvarme især skal kæmpe for i de kommende forhandlinger? Vi sætter fokus på udspillet ved en temadag i Fjernvarmens Hus.

25. apr 2018 PULS

PULS 2018: Kom i snak med industrien

Igen i år er der til PULS mulighed for at komme i snak med virksomheder fra fjernvarmeindustrien. Besøg træfpunkterne og hør om konkrete løsninger til dine udfordringer.

Regionalmøder 2018

  • Dansk Fjernvarme kommer rundt i hele landet til ni regionale møder. Find et møde nær dig og sæt kryds i kalenderen i uge 9, 10 eller 11. 
Læs mere om regionalmøderne her

Landsmøde 2018

  • Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018 afholdes den 25.-26. oktober i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. 
Læs mere om landsmødet her

PULS 2018

  • PULS 2018 afholdes den 21. juni i Fjernvarmens Hus, Kolding. 
Læs mere om PULS her

23. maj 2018 Mødematerialer

Erfa-møde om kraftvarme og varmepumper

Det årlige erfa-møde afholdes tirsdag den 29. maj 2018 i Fjernvarmens Hus i Kolding. Materialerne fra dagen kan hentes her.

15. maj 2018 Mødematerialer

Møde for Flis- og brændselspillegruppen

Forårets erfa-møde blev afholdt i Hillerød den 15. maj 2018, hvor deltagerne besøgte Hillerød Forsynings nye flisanlæg. Materialerne fra dagen kan hentes her.

09. maj 2018 Mødematerialer

Temadag om energiudspillet

Temadagen blev afholdt onsdag den 9. maj 2018 i Fjernvarmens Hus i Kolding. Materialerne fra dagen kan hentes her.

07. maj 2018 Mødematerialer

Erfa-træf om energibesparelser

Årets erfa-træf blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 2.-3. maj 2018. Materialerne fra de to dage kan hentes her.