09. apr 2018 Konferencer

El-kabel med gøgeunge-effekt

Det er vigtigere at skabe integration med el og varme end at bygge det nye Viking Link-kabel til England, siger professor i energiplanlægning Henrik Lund forud for Energikonference Esbjerg 2018. 

”Jeg synes, vi skulle stoppe og bruge pengene på noget andet.”

Så klar i mælet er Henrik Lund, professor i energiplanlægning, når talen falder på det el-kabel, Viking Link, som regeringen vil bygge til England. Ifølge ham er det langt vigtigere at få integreret el og varme, før man bygger flere elkabler.

- Det er fint at bygge elkabler og handle mellem landene, men vi har allerede mange kabler i forvejen. Det er begrænset hvad vi får ud af at bygge flere. Derimod mangler vi forbindelser mellem elsektoren og varmesektoren og transportsektoren, mener Henrik Lund.

Han peger i stedet på behovet for at udbygge med i første omgang varmepumper og i næste fase elektrolyseanlæg. 

- Som forskere kigger vi på, hvordan vi frem mod 2050 bedst og billigst kan lave et energisystem med vedvarende energi. Det bliver rigtig dyrt at integrere vind og sol, hvis vi vil gøre det alene i elsektoren. Det er, når man integrerer med de andre sektorer, at det bliver økonomisk overkommeligt. Og det vi mangler for at kunne gøre det lige nu, er varmepumper.

Kan skubbe varmepumper ud
Henrik Lund er skeptisk over for, at der snævert set vil være være god samfundsøkonomi i Viking-kablet. Overskuddet er begrænset og forudsætningerne skal holde frem til år 2040 eller 2060. Det er en meget risikabel investering. At bruge pengene på varmepumper i fjernvarmesystemet giver større fordele og er mindre risikofyldt.

- Så svarer man, at vi kan gøre begge dele, men pointen er, at det kun er højspændingsledninger, vi har besluttet at bygge - de andre ting er vi jo ikke kommet i gang med endnu. Problemet med det, er at de får afledte konsekvenser i forhold til rentabiliteten af fx varmepumper og elektrolyseanlæggene, og derfor kan højspændingsledning godt få sådan en gøgeungeeffekt, hvor den skubber vigtigere ting ud, forklarer han.

Yderligere har regeringen valgt at hemmeligholde beregningerne bag kablet, og Henrik Lund mener, at det er stærkt problematisk, fordi offentligheden så ikke kan debattere, om det er en god eller dårlig ide at bygge kablet.

Sidste tilmeldingsfrist
Det er ved at være sidste tilmeldingsfrist for Energikonference Esbjerg 2018. Den foregår 23. april, og foruden Henrik Lund kan du fx også møde Grundfos, borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen, energi- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), flere MF’ ere, eksperter og Mærsk.

Energikonference Esbjerg 2018 er arrangeret af Dansk Fjernvarme, Maskinmesterforeningen og Aalborg Universitet.

Se program og tilmeld dig her.

Arrangementer

Filtrer søgeresultater

Close icon

Dato

Type

Kategori

Søg i alle arrangementer

  • Close icon{{::facet.Title}}

{{searchCtrl.results.length}} af {{searchCtrl.totalNumberOfResults}} resultater

11. apr 2018 Energi på toppen

Forskning og testpladser sikrer eksport

COTES laver affugtere til vindmøller, og for dem er forskning og testpladser nøgleordene, når virksomheden skal udvikle sig. Mød dem på Energi på Toppen. 

05. apr 2018

Dansk Fjernvarme er på KL Teknik og Miljø 2018

1. januar 2018 var der udskiftning på de poster i de kommunale teknik- og miljøudvalg. Derfor er Dansk Fjernvarme til stede på årets største begivenhed for politikerne -Teknik og Miljø ’ 18.

04. apr 2018

Kom til erfa-træf om energibesparelser

Nyheder, inspiration og erfaringsudveksling er hovedingredienserne, når vi holder erfa-træf om energibesparelser den 2.-3. maj. 

28. mar 2018

Er du nyansat ingeniør eller maskinmester?

Som ny i fjernvarmejobbet har du mange særlige forhold at sætte dig ind i. Med introkurset kommer du det hele igennem på to dage, så du kommer godt fra start.

Regionalmøder 2018

  • Dansk Fjernvarme kommer rundt i hele landet til ni regionale møder. Find et møde nær dig og sæt kryds i kalenderen i uge 9, 10 eller 11. 
Læs mere om regionalmøderne her

Landsmøde 2018

  • Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018 afholdes den 25.-26. oktober i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. 
Læs mere om landsmødet her

PULS 2018

  • PULS 2018 afholdes den 21. juni i Fjernvarmens Hus, Kolding. 
Læs mere om PULS her

12. apr 2018 Mødematerialer

Erfa-træf om energimålere

Årets erfa-træf blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 10.-11. april 2018. Materialerne fra de to dage kan hentes her.

15. mar 2018 Mødematerialer

Regionalmøder 2018

Ny viden, dialog og netværk har været i højsædet til årets ni regionalmøder, som er afholdt de seneste uger. Hvis du vil se eller gense indlæggene fra de ni møder, kan de hentes her på siden.

08. feb 2018 Mødematerialer

Temadag om indberetning af energibesparelser

Dansk Fjernvarmes temadag blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 8. februar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.

06. feb 2018 Mødematerialer

Temadag om udvikling i fjernvarmen

Grøn Energis temadag om udvikling i fjernvarmen blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 6. februar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.