05. feb 2018 Energi på toppen

Øget konkurrence er usikkert

Forud for Energi på Toppen har vi bedt en af forfatterne til konkurrenceanalysen, Carsten Smidt fra Konveks, uddybe hvad anbefalingerne i rapporten betyder.

Lige før familien Danmark satte sig til julebordet, udkom den længe ventede konkurrenceanalyse, som regeringen har bestilt forud for energiforhandlingerne. 

 

Målet for analysens anbefalinger er at skabe mere konkurrence i varmesektoren. Hovedanbefalingen er, at der arbejdes mod at skabe effektiv konkurrence til fjernvarmeselskaberne og stoppe den omfattende detailregulering af dem. Men da det næppe er muligt på kortere sigt, er den realistiske anbefaling at deregulere sektoren og skabe mere konkurrence i produktionsleddet, hvor der er afhængige ejere, men sådan at krav om benchmarking og dataindberetning fastholdes for de øvrige varmeproducenter.

 

Vi har spurgt en af forfatterne til analysen, Carsten Smidt, direktør i Konveks, hvor det kan lade sig gøre at konkurrenceudsætte i fjernvarmesektoren:

 

- Konkurrence er den bedste garanti for at virksomhederne effektiviserer. Det kan ikke ske på selve distributionen af varme, men på salget af produktion af varme. Det kan næppe lade sig gøre alle steder, men det er en mulighed. Det vil afhænge af, om der vil være ejermæssigt uafhængige udbydere og kunder, forklarer han.

 

I konkurrenceanalysen har man især skelet til Sverige, og på spørgsmålet om hvorvidt det giver mening at sammenligne det to lande, siger Carsten Smidt:

 

- Man kan godt lade sig inspirere af Sverige, som jo tilsyneladende har fået konkurrencen til at fungere. Men det er også mange forskelligheder de to lande imellem. Det er ikke sikkert, det kan lykkes at skabe samme form for konkurrence i detailleddet i Danmark, fordi Danmark kommer fra et helt andet udgangspunkt.

 

Konkurrencen vil lukke værker  

Carsten Smidt mener, at der vil være fjernvarmeselskaber, som vil få svært ved at klare sig, hvis man følger anbefalingerne om at ophæve forblivelses- og tilslutningspligt i et effektivt, konkurrenceudsat markede:

 

-  Vi kan godt risikere, at der vil være nogle selskaber, der ikke kan klare sig i konkurrencen med andre opvarmningsformer, og hvor kundegrundlaget bliver for lille og må lukke, og hvor de ender med et anlæg, som ikke er afskrevet. Det er selvfølgelig en udfordring, man må se på, ligesom man også skal finde andre måder at sikre den grønne omstilling på, hvor kunderne overgår til individuelle løsninger, forklarer han.

 

 


Arrangementer

Filtrer søgeresultater

Close icon

Dato

Type

Kategori

Søg i alle arrangementer

  • Close icon{{::facet.Title}}

{{searchCtrl.results.length}} af {{searchCtrl.totalNumberOfResults}} resultater

El & styringsteknik

Se alle - El & styringsteknik

15. feb 2018 Regionalmøder

Kim Mortensen: Vigtig dialog med medlemmerne

Direktør Kim Mortensen og vicedirektør Kim Behnke glæder sig til at gå i dialog med dig og dine kollegaer til årets regionalmøder. De fortæller om foreningens strategiske og politiske fokus.

08. feb 2018 Regionalmøder

Faglige indspark og politiske strømninger på regionalmøderne

To deltagere på regionalmøderne i Maribo og Aarhus fortæller, hvorfor de også i år er med på regionalmøderne.

06. feb 2018

Energispareaftale: Strammere regler og større krav

Efterdønninger af energispareaftalen fra december 2016 mærkes stadig i form af strammere regler og større krav. Er du klar til de nye systemer?

06. feb 2018

Er dit selskab klar til den kommende skattepligt?

Reglerne for skattepligt i varmesektoren vil med stor sandsynlighed ændre sig i fremtiden. Fra 2019 kan en større del af fjernvarmeselskaberne blive skattepligtige, fortæller økonomisk seniorkonsulent. 

Regionalmøder 2018

  • Dansk Fjernvarme kommer rundt i hele landet til ni regionale møder. Find et møde nær dig og sæt kryds i kalenderen i uge 9, 10 eller 11. 
Læs mere om regionalmøderne her

Landsmøde 2018

  • Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018 afholdes den 25.-26. oktober i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. 
Læs mere om landsmødet her

PULS 2018

  • PULS 2018 afholdes den 21. juni i Fjernvarmens Hus, Kolding. 
Læs mere om PULS her

08. feb 2018 Mødematerialer

Temadag om indberetning af energibesparelser

Dansk Fjernvarmes temadag blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 8. februar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.

06. feb 2018 Mødematerialer

Temadag om udvikling i fjernvarmen

Grøn Energis temadag om udvikling i fjernvarmen blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 6. februar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.

29. jan 2018 Mødematerialer

Temadag om store varmepumper i fjernvarmen

Mere end 80 deltagere var samlet, da ny drejebog og inspirationskatalog blev præsenteret på temadagen i Fjernvarmens Hus i Kolding den 29. januar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.

25. jan 2018 Mødematerialer

Temadag om tariffer i ledningsforbundne energisystemer

Temadagen er afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 25. januar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.