29. jan 2018 Energi på toppen

CEPOS: Kommunerne skal ikke eje forsyningsselskaber

Hos CEPOS er direktør Otto Brøns ikke i tvivl: Fjernvarmen skal konkurrenceudsættes fuldstændigt, og så skal kommunale forsyningsselskaber afskaffes. Hør ham på Energi på Toppen.

 

Hos CEPOS har man også læst konkurrenceanalysen, som peger på to modeller for fremtidig regulering af fjernvarmesektoren. Her finder analysechef Otto Brøns at den model, der lægger op til at de-regulere sektoren delvist, er en ”fornuftig” overgangsordning, men at målet må være, at sektoren sættes helt fri. Dog har han tre tilføjelser til målet om en total deregulering:

- For det første bør undtagelserne fra den generelle konkurrencelovgivning fjernes helt generelt. Konkurrenceloven bør gælde og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bør have myndighed - også hvor der findes sektorspecifik lovgivning. Det bør ske med det samme, også i fjernvarmesektoren, forklarer han.

- For det andet bør kommunerne ikke længere kunne være ejere af forsyningsselskaber. Analysen peger på alvorlige problemer med sammenblanding af ejer- og myndighedsinteresser. Og den åbenlyse studehandel med bestyrelsesposterne i de kommunale selskaber ved konstitueringsforhandlingerne er mildt sagt meget udansk. Jeg tror ikke, vælgerne vil blive ved med at finde sig i det.

- For det tredje er det helt afgørende at få reformeret afgifterne på energi som led i det nye energiforlig. Nedsættelsen af elvarmeafgiften er et skridt i den rigtige retning.

Stort potentiale for effektiviseringer

Otto Brøns er helt overbevist om, at der er et stort, uhøstet effektiviseringspotetiale ved at konkurrenceudsætte.

- Danmark har ifølge OECDs sammenligning generelt et relativt liberalt erhvervsregime, men forsyningssektoren er en undtagelse. Både analyser foretaget af regeringen og af Produktivitetskommissionen peger på et betydeligt effektiviseringspotentiale i forsyningssektoren på op mod 7 mia.kr. Heraf udgør fjernvarmepotentialet 1,2-2,3 mia.kr. Ser vi på kommunerne, er det kun hver fjerde af de udbudsegnede opgaver, som konkurrenceudsættes.

Forsyningssektor: McKinsey-rapport er fyldt med fejl 

Otto Brøns ser dog visse udfordringer i forhold til såkaldt naturlige monopoler som fx de fysiske rør og faldende omkostninger ved flere tilsluttede. Men ifølge ham taler det primært for at regulere disse problemer separat og ellers konkurrenceudsætte i langt højere grad end i dag.

Skal du til Energi på Toppen

Otto Brøns er et af emnerne, du kan høre på Energi på Toppen 7. februar om konkurrenceanalysen. Skal du med, bør du ikke tøve med tilmeldingen, idet der kun er 5 ledige pladser ved arrangementet.

Se program og meld dig til 

 

 


Arrangementer

Filtrer søgeresultater

Close icon

Dato

Type

Kategori

Søg i alle arrangementer

  • Close icon{{::facet.Title}}

{{searchCtrl.results.length}} af {{searchCtrl.totalNumberOfResults}} resultater

El & styringsteknik

Se alle - El & styringsteknik

15. feb 2018 Regionalmøder

Kim Mortensen: Vigtig dialog med medlemmerne

Direktør Kim Mortensen og vicedirektør Kim Behnke glæder sig til at gå i dialog med dig og dine kollegaer til årets regionalmøder. De fortæller om foreningens strategiske og politiske fokus.

08. feb 2018 Regionalmøder

Faglige indspark og politiske strømninger på regionalmøderne

To deltagere på regionalmøderne i Maribo og Aarhus fortæller, hvorfor de også i år er med på regionalmøderne.

06. feb 2018

Energispareaftale: Strammere regler og større krav

Efterdønninger af energispareaftalen fra december 2016 mærkes stadig i form af strammere regler og større krav. Er du klar til de nye systemer?

06. feb 2018

Er dit selskab klar til den kommende skattepligt?

Reglerne for skattepligt i varmesektoren vil med stor sandsynlighed ændre sig i fremtiden. Fra 2019 kan en større del af fjernvarmeselskaberne blive skattepligtige, fortæller økonomisk seniorkonsulent. 

Regionalmøder 2018

  • Dansk Fjernvarme kommer rundt i hele landet til ni regionale møder. Find et møde nær dig og sæt kryds i kalenderen i uge 9, 10 eller 11. 
Læs mere om regionalmøderne her

Landsmøde 2018

  • Dansk Fjernvarmes landsmøde 2018 afholdes den 25.-26. oktober i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. 
Læs mere om landsmødet her

PULS 2018

  • PULS 2018 afholdes den 21. juni i Fjernvarmens Hus, Kolding. 
Læs mere om PULS her

08. feb 2018 Mødematerialer

Temadag om indberetning af energibesparelser

Dansk Fjernvarmes temadag blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 8. februar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.

06. feb 2018 Mødematerialer

Temadag om udvikling i fjernvarmen

Grøn Energis temadag om udvikling i fjernvarmen blev afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 6. februar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.

29. jan 2018 Mødematerialer

Temadag om store varmepumper i fjernvarmen

Mere end 80 deltagere var samlet, da ny drejebog og inspirationskatalog blev præsenteret på temadagen i Fjernvarmens Hus i Kolding den 29. januar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.

25. jan 2018 Mødematerialer

Temadag om tariffer i ledningsforbundne energisystemer

Temadagen er afholdt i Fjernvarmens Hus i Kolding den 25. januar 2018. Materialerne fra dagen kan hentes her.