11. sep 2017 Energi på toppen

FSE: Store udfordringer ved nuværende el-regulering

Jan Ove Jensen fra Foreningen af Slutbrugere af Energi, som gæster Energi på Toppen 13. september, vil have elselskabernes kommercielle aktiviteter adskilt fra netselskaberne.

Har reguleringen af elsektoren været en succes? Det er et væsentligt spørgsmål, da det er et hedt politisk ønske fra regeringen, at resten af forsyningssektoren skal have den samme.

Derfor har vi rettet spørgsmålet til en af deltagerne i Energi på Toppen, som bruger rigtigt meget el: Jan Ove Jensen, til daglig energichef i virksomheden Haldor Topsøe A/S og bestyrelsesmedlem i Foreningen af Slutbrugere af Energi (FSE).

Jan Ove Jensen forklarer, at FSE er meget tilfredse med den nuværende fordeling, hvor Energinet.dk står for højspændingsnettet og elproducenterne sælger deres el på markedet. Men man er stærkt utilfredse med, at elselskaberne ”får lov til” at blande monopolforretningen - det at drive distributionsnettet - sammen med deres kommercielle aktiviteter.

Han mener, der skal være fuldstændigt vandtætte skotter mellem netselskabet, som varetager elkablerne og elselskabernes kommercielle aktiviteter. Foreningen af Slutbrugere, FSE, har derfor også været ude med riven efter de elselskaber, der hen over sommeren har fået optrævlet en række fejlslagne investeringer i kommercielle projekter, som lå langt fra elselskabernes kerneopgave:   

- Det kan ikke gå for stærkt! Der skal på alle områder være en fuldstændig adskillelse mellem netselskabet og de kommercielle aktiviteter, fx skal selskaberne have egne it-systemer, bygninger, personale og en bestyrelse, hvor der hverken er personsammenfald eller består af personer, der har kommercielle interesser indenfor el eller gas, forklarer Jan Ove Jensen.

- Desuden skal det være en betingelse for at opnå ret til at drive netvirksomhed, at der ikke i virksomheden eller andre selskaber i samme koncern foregår omsætning med energi eller anden konkurrenceudsat virksomhed, der har noget med energi at gøre, siger han.

- Og så skal det sikres at elselskabernes formue bliver i netselskaberne, og dermed kommer kunderne, der har betalt formuen, til gode, slår energichefen fast.

Ifølge FSE er indtægtsrammerne (et slags prisloft) en anden problemstilling ved den nuværende regulering. Ifølge FSE udgør de ikke det værn, som skulle sikre rimelige priser for elnetbrugerne. Deres erfaringer fra de seneste 20 år er, at det i praksis er umuligt at regne sig frem til de enkelte netselskabers effektivitet, og at priserne for erhvervskunder kan svinge med mere end 500%.

Absolut sidste frist for tilmelding
Vil du med til Energi på Toppen, er der absolut sidste frist i dag. Læs om programmet og tilmeld dig her.

 

 

Arrangementer

Søg i alle arrangementer

09. okt 2017 Landsmøde

Grundbeløbet bliver diskuteret på landsmødet

Diskussionen om bortfald af grundbeløbet bliver også en del af landsmøde 2017 i Aalborg, hvor der er sidste frist for tilmelding tirsdag den 10. oktober.

05. okt 2017 Landsmøde

Nyt Folketingsår: Afgifter, grundbeløb og energiforlig

Med Folketingets åbning tog politikerne hul på et nyt Folketingsår. Året byder på nyt energiforlig, men bør også give afklaring om energiafgifter, en løsning af grundbeløbet og udnyttelse af overskudsvarme.

04. okt 2017

Arbejdsmiljø: Når alenearbejde er et vilkår

Få viden om, hvordan du sikrer, at du kan udføre eller uddelegere alenearbejde på værket forsvarligt og sikkert.

04. okt 2017

Få teori og praktik om renovering på plads

Med kurset Renoveringsplaner ved du, hvor du balancerer drift og økonomi, mens værket renoveres. 

Regionalmøder

  • Regionalmøderne er slut for i år. Læs mere om regionalmøder her - og glæd dig til 2018.
Læs mere om regionalmøderne her

Landsmøde 2017

  • Dansk Fjernvarmes landsmøde 2017 afholdes i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. 
Læs mere om landsmødet her

PULS 2017

  • PULS 2017 afholdes den 22. juni i Fjernvarmens Hus. 
Læs mere om PULS her

12. okt 2017 Mødematerialer

Erfa-møde om administration og regnskab

Erfa-gruppen for administration og regnskab har afholdt årets to erfa-møder den 11. oktober i Kolding og den 12. oktober i Ringsted. Indlæggene kan hentes her.

10. okt 2017 Mødematerialer

Fællesmøde for Flis- og brændselspillegruppen samt Halmgruppen

Årets fællesmøde for de to erfa-grupper blev afholdt på Kursuscenter Brogaarden i Middelfart den 10. oktober 2017. Indæggene kan hentes her.

09. okt 2017 Mødematerialer

Temadag om god økonomi for kraftvarme uden grundbeløb

Grøn Energi afholdte temadagen den 9. oktober 2017 i Fjernvarmens Hus i Kolding. Materialerne fra dagen kan hentes her.

09. okt 2017 Mødematerialer

Bæredygtig biomasse – dialogmøde

Den 4. oktober 2017 blev der afholdt dialogmøde med status og erfaringer fra rapportering af bæredygtig biomasse 2016. Indlæggene kan hentes her.