Gå til hovedindhold

Fjernvarmeskandale risikerer at ramme skatteborgerne

LÆS I DAG: "Sgu' ked af det": Nu taler afgående bestyrelsesformand. Ivar får ekstraregning fra fjernvarmen - men han kan ikke gøre meget for at undgå den. Søren Gade indviede nyt termisk energilager i Esbjerg. Kolding Kommune sætter grøn energi på pause. Direktør fratræder efter sammenlægning. Borgerdrevet termonet-selskab etableres i to landsbyer som kommunen har afskrevet. Fjernvarme er kommet et skridt tættere på. Salg af lagerkapacitet og udeblevne havarier lagde 400 millioner til bundlinjen.

25. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    TV2 Øst:
    Fjernvarmeskandale risikerer at ramme skatteborgerne

    Borgmester i Odsherred Kommune, Karina Vincentz, frygter nu, at situationen omkring Odsherred Forsyning kan ende med, at en ekstraregning rammer borgerne i kommunen. Det fortæller TV2 Øst.

    - Det er en rigtig, rigtig alvorlig situation, vi står i lige nu, og derfor arbejder vi i døgndrift med at finde nogle løsninger, sier hun til TV2 Øst, hvor hun også fortæller, at man i kommunen er gået i gang med at udarbejde et sparekatalog, som kan komme i brug.

    - Hvis vi nu skal af med nogle penge, så skal vi være forberedt på det, så vi kan nå at agere på det, siger Karina Vincentz, der også regner med, at sagen vil føre til prisstigninger på fjernvarmen i Odsherred.

    Ifølge borgmesteren skal politikerne nok melde ud, når de ved noget mere om konsekvenserne af skandalen.

    - Lige så snart, vi kan sige noget, så skal vi nok gøre det, siger Karina Vincentz ifølge TV2 Øst.

    Borgmesteren fortæller også, at der skal ændringer i bestyrelsen, hvor en række pladser skal genbesættes, fordi flere – herunder formanden – har forladt bestyrelsen.

    - Vi tænker med de tre pladser, der er ledige nu, at finde nogle med nogle specielle kompetencer, som kan komme ind og supplere bestyrelsen. Der er stadig et par politikere i bestyrelsen, der er med til at sikre, at der er den viden, der skal være, og den kontinuitet, der skal være, siger hun.

    *****

    Energy Supply:
    "Sgu' ked af det": Nu taler afgående bestyrelsesformand

    Den nu forhenværende formand for bestyrelsen i Odsherred Forsyning, Mathias Hansen, forklarer nu, hvorfor han forlod sin post forleden. Det handler bl.a. om, at han fornemmede en vis modvilje mod sin person, siger han til Energy Supply

    Ifølge Mathias Hansen blev han ad omveje - inden et møde tirsdag i kommunens Økonomiudvalg - informeret om, at en fyring var på vej fra byrådet, hvilket fik ham til selv at tage konsekvensen af det enorme budgetskred i forsyningens fjernvarmeprojekter.

    - Jeg fik et indtryk af, at der var foregået et skyggespil, som jeg ikke var klar over. Men det er jo bare min personlige, simple vurdering af verdens tilstand, siger Mathias Hansen.

    Bestyrelsesformandens afgang er den foreløbige kulmination på et turbulent forår hos Odsherred Forsyning, hvor al konverteringsaktivitet er sat i bero, men der bliver arbejdet på at finde hoved og hale – og en løsning – på en budgetoverskridelse på 70 procent – eller godt 1,6 mia. kroner.

    Mathias Hansen lægger ikke skjul på, at han er frustreret over den information, bestyrelsen har truffet beslutninger ud fra.

    - Det er min bedste overbevisning, at jeg er blevet rådgivet dårligt som bestyrelsesformand. Og hvem er det, der har rådgivet mig? Den pil peger jo efterhånden kun et sted hen, siger Mathias Hansen med henvisning til, at bestyrelsen tidligere året fyrede økonomidirektøren – og siden politianmeldte ham.

    Odsherred Kommune har udstedt en kommunegaranti på 576 millioner kroner til Odsherred Varme. Dermed risikerer kommunens borgere at ende med regningen for de kuldsejlede fjernvarmeprojekter.

    - Det er min største beklagelse. At vi har stukket folk blår i øjnene. Det er jeg sgu ked af. Jeg er egentlig ligeglad med både store entreprenører og byrådet. Det er Hr. og Fru Jensen, det går ud over i sidste ende, siger Mathias Hansen til Energy Supply.

    *****

    Fyns Amtsavis:
    Ivar får ekstraregning fra fjernvarmen - men han kan ikke gøre meget for at undgå den

    Ivar Knoth er en af de forbrugere, som rammes af fjernvarmens ekstraregning - selv om han ikke rigtig kan gøre noget ved det. Problemet bliver et punkt på fjernvarmens generalforsamling torsdag den 25. april.

    Omkring 1000 husstande, som får fjernvarme fra Midtfyns Energi, har tidligere i år modtaget et brev, hvori det oplyses, at de skal betale en ekstraregning - den såkaldte motivationstarif - fordi de ikke udnytter fjernvarmevandet godt nok.

    Det bliver til et punkt, når Midtfyns Energi torsdag aften afvikler generalforsamling. Inden da ønsker hverken direktøren eller bestyrelsesformanden i Midtfyns energi at udtale sig, skriver Fyns Amtsavis.

    Ekstraregningen bliver givet, fordi returvandet fra forbrugerne ikke afkølet tilstrækkeligt til mindst 25 grader. Men for Ivar Knoth er problemet ganske enkelt, at det vand, som han modtager fra Midtfyns Energi, har en for lav temperatur, når det når frem.

    En lokal VVS’er har målt vandet til at være 55 grader, når det løber ind i huset, og så løber det ifølge VVS’ere bare lige igennem systemet uden at afgive en temperatur til anlægget. Det bliver så straffet med en motivationstarif, har han forklaret til Fyns Amtsavis.

     - Så kan jeg skrue ned for min varmtvandsbeholder, men man må ikke skrue ned, så temperaturen bliver under 55 grader, for så er der risiko for, at der kommer de her legionærbakterier i vandet, påpeger Ivar Knoth.

    *****

    JydskeVestkysten:
    Søren Gade indviede nyt termisk energilager i Esbjerg

    Det grønne bånd blev onsdag klippet til et nyt energilager hos Semco Maritime på Esbjerg Havn. Her indvies verdens første termiske energilager, der skal gemme grøn strøm fra vedvarende energikilder i smeltet hydroxidsalt, kendt som afløbsrens. Det skriver JydskeVestkysten.

    I det termiske energilager opbevares overskydende strøm som varme i 700 grader varmt, smeltet hydroxidsalt. Energien, der kan lagres i op til to uger, kan enten konverteres tilbage til strøm i en dampturbine og sendes retur til elnettet, mens spildvarmen kan anvendes til fjernvarme eller bruges til procesvarme i industrien.

    - Innovation og grønne løsninger er en del af dna'et hos dansk erhvervsliv. At udvikle og gå nye veje er til gavn for både bundlinjen og vores klima. Derfor glæder det mig, at der nu bliver introduceret en ny energilagringsløsning her i Esbjerg, som bliver helt afgørende for en succesfuld omstilling af vores energisystem, siger Søren Gade.

    Torsdag kigger også landets statsminister Mette Frederiksen forbi det innovative termiske energilager hos Semco Maritime, og det samme gør Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen.

    Det nye lagringsanlæg skal efter indvielsen sættes i drift for at demonstrere, at teknologien kan lagre grøn strøm over tid, så den kan bruges igen til produktion af damp og varme til industrien og energisystemet.

    Efter endt test er det planen, at det nye anlæg skal forstørres til industriel skala, så det kan sælges til det globale energimarked.

    *****

    DR.dk:
    Kolding Kommune sætter grøn energi på pause

    Kolding Kommune har klodset bremsen for fremtidige projekter med vedvarende energi indtil 2026. Det er blevet besluttet af Klima-, Energi- og Miljøudvalget, fordi medarbejderne i kommunen har for travlt. Det skriver DR.dk.

    - Vi har rigtig mange projekter i pipelinen og vores medarbejdere har sagt, at de ikke magter mere i øjeblikket, siger Jørn Chemnitz, der er formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Kolding Kommune for SF.

    Ikke alle kommuner håndterer spidsbelastningen på samme måde. Det er dog op til den enkelte kommune, hvordan de vælger at bidrage til målet om mere vedvarende energi.

    I Kolding Kommune synes formanden for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget, Jørn Chemnitz (SF), at det er et skridt i den rigtige retning, hvis kommunerne kan få flere penge til omstillingen til vedvarende energi.

    Han er dog skeptisk over for, at kommunen kan miste sin selvbestemmelse, idet de er tilfredse med, hvordan planlægningen og udrulningen af vedvarende energi fungerer i dag.

    - Vi har allerede en model, hvor vi både styrer udviklerne med temmelig hård hånd, men også sikrer at vores lokalsamfund kommer med i processen, siger Jørn Chemnitz.

    *****

    Energy Supply:
    Direktør fratræder efter sammenlægning

    Sammenlægningen af Farum Fjernvarme og Vestforbrænding fører nu til, at den hidtidige direktør i Farum Fjernvarme fratræder. I fremtiden er det Vestforbrænding, der overtager fjernvarmeaktiviteterne. Det skriver Energy Supply.

    "Jeg fratræder min stilling og ser frem til byde nye spændende udfordringer velkommen", skriver administrerende direktør i Farum Fjernvarme Nighat Kamal og fortsætter:

    "Jeg har længe udtrykt, at der ligger en kæmpe opgave i klimaomstillingen, og hvis fjernvarme skal spille en større rolle, så er det nødvendigt at indgå brede samarbejder. Derfor har vi over flere år søgt partnerskaber i regionen, som nu er mundet ud i en fusion".

    *****

    SN.dk:
    Borgerdrevet termonet-selskab etableres i to landsbyer som kommunen har afskrevet

    Borgere i den sydlige del af Stevns Kommune er på under et år lykkedes med at etablere Sydstevns Energifællesskab samt et selskab for etablering af vedvarende energi - og 8. maj kommer der så også et termonet-selskab under paraplyen. Det fortæller SN.dk.

    Ifølge bestyrelsen i Sydstevns Energifællesskab vil de kunne levere konkurrencedygtig varme som termonet til boligerne i de to nabolandsbyer Havnelev og Skørpinge, hvis husstandene også vælger at skrive under på en decideret kontrakt om levering.

    Etableringen af et fjernvarmeselskab sker ikke desto mindre 8. maj på baggrund af, at der nu er tilkendegivelser nok i netop de to landsbyer.

    Varmeleveringen vil være baseret på termonet.

    - Det er både billigere og bedre for de lokale husstande. Det vil sige, at det både er billigere og grønnere end alle andre alternativer til varme. Så med det her gennembrud får Stevns et fyrtårn mere at markere sig med, siger Carl Skou, der er formand for Sydstevns Energifællesskab.

    *****

    Haslev Posten:
    Fjernvarme er kommet et skridt tættere på

    Torsdag den 18. april holdt Faxe Forsynings bestyrelse møde, og det blev et vigtigt møde for Faxe Ladeplads. Fjernvarmeprojektet har nemlig fået grønt lys til at gå videre til næste fase, fremgår de af Haslev Posten.

    - Fjernvarme er en del af Danmarks historie, og nu skal det også være en del af Faxe Ladeplads' fremtid. Det er en fremtidssikring af byen, dens indbyggere og kommunens grønne omstilling. Vi er stolte af forsyningens arbejde og taknemmelige for borgernes engagement. Det kunne ikke være gjort uden dem, siger bestyrelsesformand Christina Birkemose i en pressemeddelelse og tilføjer:

    - Faxe Ladeplads er en af de større gasbyer i Faxe Kommune. Dermed bidrager vi til udfasningen af gasfyring, som vil blive vigtigt de kommende år. Dels på grund af øget fokus på forsyningssikkerhed og dels på grund af klimaet.

    Nyheden kommer måske for nogle som en overraskelse. Med 62 procent tilkendegivelser nåede Faxe Ladeplads nemlig ikke helt op på det oprindelige mål på 75 procent. Forsyningen forsikrer dog, at beslutningen ikke kommer til at påvirke projektets økonomi.

    - Det har været meget vigtigt for både bestyrelsen og forsyningen, at vi kan se borgerne i øjnene, når regningen er sendt af sted. Derfor er økonomien blevet gransket grundigt og projektet skåret til, så det ikke går udover borgernes pengepung. Ihærdighed og hård flid har glædeligt givet afkast, og vi kan med stor tilfredshed sige ja til næste fase, tilføjer Christina Birkemose.

    *****

    Energy Supply:
    Salg af lagerkapacitet og udeblevne havarier lagde 400 millioner til bundlinjen

    Energinet har netop offentliggjort sit regnskab, og det kan konstateres, at 2023 for det statslige selskab har været ganske vildt. For selv om omsætningen blev lavere end året forinden, så blev overskuddet 400 millioner kroner bedre end ventet. Det skriver bl.a. Energy Supply.

    Overskuddet kommer bl.a. fra salg af lagerkapacitet i datterselskabet Gas Storage Denmark samt færre udgifter end forventet. Primært fordi Energinets anlæg i 2023 helt usædvanligt ikke har været ramt af havarier eller skader.

    Den samlede omsætning i 2023 var på 11.066 mia. kr. Dermed er den lavere end i 2022, der ligeledes var et vildt år med energikrise og russisk invasion af Ukraine. Omvendt ligger omsætningen markant højere end for blot få år siden, for eksempel i 2020 hvor den var på 5,7 mia. kr.

    - Den markante stigning på få år afspejler, at der er sat voldsom turbo på at omstille energisystemerne og koble dem stærkere sammen med vores naboer. Blandt andet skal Energinet for at komme på forkant med udviklingen de næste fire år investere omkring 42 mia. kr. i at udbygge og forstærke el- og gastransmissionssystemerne, oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

    Sammenlignet med andre europæiske TSO’er har Energinet i dag en meget lille egenkapital.

    Årets overskud skal bidrage til at sikre, at der i fremtiden er tilstrækkelig egenkapital til at gennemføre den grønne omstilling og de ambitiøse politiske mål om for eksempel mangedobling af elproduktion fra vindmøller og solceller.

    Andre klikkede på...