Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Projekter & Planlægning

Vejen: Prisloft sætter investering i overskudsvarme på pause

Med det nye prisloft på overskudsvarme har Vejen Varmeværk været nødt til at sætte en større investering på pause. Det får direktør Richard Sloth Nielsen til at kritisere loftet for at være unødvendigt og skabe større usikkerhed.

01. sep. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Prisloftet på overskudsvarme har sat Vejen Varmeværks samarbejde med Energinet om at udnytte overskudsvarmen fra VikingLink på pause. Foto: Nils Rosenvold.

  • Læs op

Indhold

    Et nyt prisloft på udnyttelse af lokal overskudsvarme har fået Vejen Varmeværk til at trykke på pauseknappen til en investering i den grønne omstilling på op mod 120 millioner kroner.

    Energinets Viking Link, som er en kommende elforbindelse mellem Danmark og Storbritannien, er ellers en oplagt samarbejdspartner for varmeværket – og kontakten er allerede skabt.

    Men med det nye prisloft er der opstået usikkerhed om, hvem der i yderste konsekvens rent juridisk bærer risikoen for investeringen, forklarer Richard Sloth Nielsen, som er direktør for Vejen Varmeværk.

    – Prisloftet og uklarhed om, hvilke omkostninger der skal regnes med i det, betyder, at vi kan stå i en situation, hvor vi ikke kan indregne investeringen i varmeprisen. Nu er spørgsmålet så, hvem der så skal bære det økonomiske ansvar, spørger direktøren og fortsætter:

    – Hvis ikke det er varmekunderne, er det så bestyrelsen? Ingen kan leve med, at fem personer i en bestyrelse skal tage det økonomiske ansvar, hvis uforudsete hændelser betyder, at businesscasen ikke holder. Vi ønsker, som ved alle investeringer i varmeproduktion, at investeringen kan indgå i varmeprisen i afskrivningsperioden og dermed bæres af alle vores kunder, der også høster de potentielle gevinster. 

    Det er ikke kun overskudsvarmen fra Viking Link, der er sat på pause, men alle projekter med overskudsvarme

    Richard Sloth Nielsen, Direktør for Vejen Varmeværk

    Unødvendig regulering

    Richard Sloth Nielsen mener, at prisloftet kort sagt er unødvendig regulering. Forbrugerne er allerede beskyttet af gældende regler og lovgivning for etablering af ny varmeproduktion. 

    Som følge af prisloftet vil der også opstå scenarier, hvor det ikke er muligt for fjernvarmeværkerne at vælge den billigste varmekilde. Men for Vejen Varmeværk handler udnyttelse af overskudsvarme ikke kun om billigere varme. Det handler også om at tænke langsigtet og bæredygtigt. 

    – Vi bliver nødt til at se på overskudsvarme som en mulighed til at nedbringe og på sigt udfase biomasse, som der politisk er et ønske om. Derfor er det fuldstændig i modsætning til de overordnede målsætninger, hvis man omgiver overskudsvarme med så meget usikkerhed, at projekterne sættes i bero, kritiserer direktøren og kommer med en dyster forudsigelse:

    – Det er ikke kun overskudsvarmen fra Viking Link, der er sat på pause, men alle projekter med overskudsvarme, og hvis der ikke findes en hurtig politisk løsning, vil det også reducere muligheden for konvertering af gaskunder til nye fjernvarmekunder.

    Andre klikkede på...